Farmel zet 40 miljoen kilo melk meer af

Veel nieuwkomers, maar geen informatie over uitbetaling melkprijzen.

Farmel heeft 240 miljoen liter melk in portefeuille van 180 melkveehouders uit het hele land. Het handelsbedrijf in Emmeloord zag in het afgelopen jaar de hoeveelheid melk en het aantal leveranciers groeien.

Directeur Jan-Henry van der Linde van Farmel constateert sinds het verdwijnen van het melkquotum in april een groei van 10 tot 15 procent bij haar leveranciers.

Volgens hem komt dit voor rekening van de grotere melkveebedrijven. 'Die melken bij wijze van spreken nu tien koeien meer.'

Melkveehouders
Farmel verhandelde vorig jaar zo'n 200 miljoen liter melk van 150 tot 160 melkveehouders. Nu gaat het om 180 melkveehouders die 240 miljoen liter melk leveren. Het bedrijf is in 2008 begonnen met 32 miljoen liter melk.

Het zuivelhandelsbedrijf verzamelt op basis van contracten met melkveehouders de melk en zet deze af naar verschillende melkfabrieken van Arla, Vecozuivel en Ausnutria Hyproca. Daarnaast nemen kleinere zuivelbedrijven melk bij Farmel af.

Contract
Melkveehouders kunnen bij het bedrijf een contract afsluiten van een tot vijf jaar. 'We zitten tussen melkveehouder en verwerker in. We zorgen ervoor dat die bij elkaar passen. Dus de juiste boer bij de juiste verwerker', zegt Van der Linde.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+1
Cornelis
Meestal is het zo dat als ze meer beuren dan de rest dan staat het wel in de krant.
Jan Veenhouwer
Bij Farmel kan je kiezen hoe je uitbetaald wilt worden; vaste prijs of spotmelk of garantiecertificaat voor een bepaalde duur. Dus er is niet 1 vaste prijs voor alle leveranciers.
flecky
Ik snap niet dat er collega's zijn die de bankrekening van Henry en dat kereltje van Schep willen spekken!!!
+1
Geitenboer
Waarom? Is toch duidelijke handel. Waarschijnlijk liggen de meeste contracten op een plus boven Campina. Is dan toch gemiddeld bovengemiddeld door de jaren. Als jij meer vangt dan de collega, mag de afnemer er toch ook aan verdienen?
Frans1
Quote:
@Geitenboer: Waarschijnlijk liggen de meeste contracten op een plus boven Campina

Waar haal jij deze wijsheid vandaan? Ik geloof er in ieder geval niks van
Geitenboer
@Frans1
Dat kom je met proberen aan de weet. Een particulier/handelaar moet gewoon meer betalen als een coöperatie. Anders kun je beter bij veilige, saaie coöperatie zitten.
+1
Cornelis
@GeitenboerJa in 2007 riep ene Willy ook zoiets. Ondernemers verkopen zelf hun melk. De rest is geschiedenis.
+1
cs-agrar
Quote:
@flecky: Ik snap niet dat er collega's zijn die de bankrekening van Henry en dat kereltje van Schep willen spekken!!!

Nee, dan liever die stropdassen bij RFC...
-1
Frans1
Quote:
@cs-agrar: Nee, dan liever die stropdassen bij RFC...

Veel liever.Die stropdassen staan bij ons op de loonlijst om de zaak goed te runnen en dat gaat toch heel behoorlijk
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: Nee, dan liever die stropdassen bij RFC...

Die 2 zijn toch compleet onvergelijkbaar. De een doet niet veel meer dan wat geld opstrijken door intermediair te spelen. Kan elk moment de stekker eruit trekken en zeggen hou doe en bedankt, jouw als boer achterlatend zonder verwerker. Dat is bij RFC anders, die hebben leden, fabrieken en een verkooporganisatie, en natuurlijk wat stropdassen. Zo'n bedrijf biedt wel wat meer continuïteit dan zo'n handelaartje (als Sharon niet al te gek gaat doen).
flecky
Ze gebruiken de pris van Campina als basis.
daar bovenop komen al dan niet wat toeslagen.
De uiteindelijke ontvangen melkprijs ligt in bijna alle gevallen lager dan wat de campina farmers krijgen bijgeschreven.
Geitenboer
Dan heeft de ondernemer het niet goed uit onderhandeld. Kan ie beter coöp. Lid worden/blijven. Ook handelen is een vak.
+2
mlkvhoudr
Ik heb ze hier ook gehad en hun voorstel afgewezen, aan de telefoon hadden ze het destijds over de fc prijs 3 jaar lang, in het echie was het de garantieprijs 3 jaar lang en dan zonder prestatietoeslag.

Dat gaf geen vertrouwen in een goede samenwerking
Farmal, dat was toch eerst stegro ? en daarvoor Van BAkel ??? Boeren die klem zitten en hun leden kapitaal terug moeten hebben gaan met die cowboys in zee, maar ikke kan het mis hebben natuurlijk, gebeurt niet vaak !!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , melken , zuivel , melkquotum , melkveehouders , melkveehouder , arla , boer , vecozuivel , farmel , ausnutria hyproca en hyproca geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
4