Groei melkveehouderij door LTO onderschat

De groei van individuele melkveebedrijven is door LTO Nederland onderschat. Door een mix van verschillende krachten, zoals een hoge melkprijs, is er op bedrijfsniveau veel harder opgeschaald dan in 2011 was voorzien. Dat zei LTO vakgroepvoorzitter melkveehouderij Jeanet Brandsma afgelopen week tijdens een discussieavond in Wageningen georganiseerd door Wageningen Universiteit en KLV.

Deel dit topic

Reacties

puntertje
Tussen 2011 en 2015 zit toch ook nogal wat tijd, misschien was het verstandig geweest, mede op basis van de enorme bouwactiviteiten, de prognoses tussentijds te evalueren. De stallen werden niet gebouwd met de intentie ze half leeg te laten staan. Die van Jeanet zelf ook niet naar ik aanneem.
josl
En daarbij noemt ze gelijk dat de reductie via het voerspoor niet helemaal gehaal is. Waarom daar dan halstarrig weigeren energie op te zetten.
-1
jg
De 10 % extra koeien kunnen alleen gehouden worden op extensieve bedrijven, waar dus nog fosfaat ruimte is. In werkelijkheid zijn intensieve bedrijven ook 10 tot soms 300 % meer koeien gaan houden zonder efficiëntie maatregelen. Dus Is Er een onoplosbare overschrijding van het fosfaat plafond ontstaan.
jent
Zucht....jg.....er zijn ook extensieve bedrijven die zijn uitgebreid....(misschien ook wel 10 tot soms 300% 😉 )
casev
Ik ben benieuwd hoeveel bedrijven er zijn met een fosfaat referentie van 0 Over 2013. Met andere woorden: hoeveel zijn/waren er "extensief"?

Als ik voor mijzelf spreek, melken we ook >50% meer (400.000 quotum naar 650.000 nu), nog steeds zonder mest af te hoeven zetten.....
jan is hobbyboer
Quote:
@casev: Ik ben benieuwd hoeveel bedrijven er zijn met een fosfaat referentie van 0 Over 2013. Met andere woorden: hoeveel zijn/waren er "extensief"?

Ik natuurlijk, zelfs na mijn groeispurt zit ik nog in het zwaar extensieve gebied met 1 melkkoe en 1 stuks jongvee per ha.
HFfan
We gaan de verkeerde kant op als we met fofaatrechten instemmen, de enige goede keuze is max 4 GVE per ha en die daar overheen zitten, enkele jaren de kans geven om zich aan te passen. Denk dat LTO dit juist wel aan heeft zien komen.
Tommie1
@HFfan
Jij bent het contact met de realiteit ook kwijt.
HFfan
@Tommie1
Jij en de overheid, bedoel je 😄
jg
Jent, goed lezen , er staat : ook intensieve. ......
HFfan
Het punt is dat die rechten geen doel hebben, melkvee zit toch aan grond vast. En, en is juist zeer onpraktisch.
Frans1
Quote:
@HFfan: melkvee zit toch aan grond vast

Waarom is er nu dan een probleem?
+3
matt
We hebben ook nog varkens.

Deel de mest gewoon op in 2 categorieen,op grond geplaatst.

Niet op grond geplaatst,overschotscategorie.

Tijd om de plafonds te herzien,mest op grond geplaatst zou niks met een plafond te maken moeten hebben.
BoerBart
@matt
Dit zou @wiebren aan Sharon moeten benadrukken.
3 speen
Als george nou zijn grond aan jullie verpacht dan is probleem ook bijna opgelost
George
Waarom zou ik mijn grond verpachten? Ik ben zelf nog steeds boer en bewerk mijn grond zelf. Met grasland voor de jongveeopfok , aardappelen en (korrel)mais. De ruimte die ik nog over heb om mest aan te voeren wordt al vele jaren gebruikt door een varkenshouder hier uit de buurt.
3 speen
Je moet toch wat voor zulke jonge melkveehouders over hebben
George
Welke jonge melkveehouders? Die met een veel te grote luxe stal op veel te weinig grond en zichzelf ondernemer noemen bedoel je?
+2
brabo
Quote:
@George: zichzelf ondernemer noemen bedoel je

Tjonge jonge, wat ik ben ik blij dat je aan de andere kant van Brabant woont. Wat een afkeer toch elke keer weer tegen de melkveehouders. Als je mijn buurman zou zijn dan zou ik je mais nog niet voor niks willen hebben.
+1
Jaap40
@brabo
laat je niet opnaaien brabo door een bijna gepensioneerde zelfingenomen alleswetende en overal tijd voor hebbende.... en zelf niks aandurven en zich dan ondernemer willen noemen.

Dan ook nog de risicodragers in melkveeland simpel de grond in schoppend, waar is je VOC mentaliteit George?
Normaliter vindt ik je bijdragen prima maar steeds dat over die grote stallen en jonge ondernemers? hou toch eens op. Deze ondernemingen staan al voldoende onder druk, maar kapot laten gaan? Als dat de mentaliteit van nu is.....
+3
pieta
Quote:
@brabo: Als je mijn buurman zou zijn dan zou ik je mais nog niet voor niks willen hebben.

Tja, zulks een principes houd ik er dan weer niet op na. 😄
brabo
@pieta
Nou pieta, ik doe alleen maar zaken met mensen die mij als persoon kunnen waarderen. Maar zeker niet met mensen die alleen maar af kunnen geven op andere ondernemers.
Hij heeft in het verleden andere keuzes gemaakt dan de meeste veehouders, en dat is zijn goed recht. Maar om dan continue die andere voor minkukkels uit te maken dat gaat mij toch echt te ver. Hij zou blij moeten zijn dat de meeste, andere keuzes dan hem hebben gemaakt, want daardoor vielen zijn keuzes alleen maar goed uit.
pieta
@brabo
Hoe weet jij dat iedereen waar jij zaken mee doet jou als persoon waardeert? Als ik van iemand zou weten dat ie me niet waardeert zou ik het wel waarderen als ie mij zijn mais cadeau deed. 😄
De smiley stond er niet zomaar.
George
Quote:
@brabo: van Brabant woont. Wat een afkeer toch elke keer weer tegen de melkveehouders. Als je mijn buurman zou zijn dan zou ik je mais nog niet voor niks willen hebben.

+1, beoordeeld door
Geitenboer

Als je mijn buurman was kon je gewoon mijn mais kopen als je het hoogste bod deed. 😄
George
Quote:
@Jaap40: door een bijna gepensioneerde zelfingenomen alleswetende en overal tijd voor hebbende.... en zelf niks aandurven en zich dan ondernemer willen noemen.

Dan ook nog de risicodragers in melkveeland simpel de grond in schoppend, waar is je VOC mentaliteit George?
Normaliter vindt ik je bijdragen prima maar steeds dat over die grote stallen en jonge ondernemers? hou toch eens op. Deze ondernemingen staan al voldoende onder druk, maar kapot laten gaan? Als dat de mentaliteit van nu is.....

Ik ben niet met pensioen en heb me nog nooit een ondernemer genoemd of me ondernemer gevoeld , daar zit je al radicaal mis! Overal tijd voor en zelfingenomen , nou nou. Dat ik niks aandurf heb je misschien een beetje gelijk in , heb altijd heel behouden geïnvesteerd en zoveel mogelijk risicomijdend. Ik heb en had het nooit zo op banken en grote hypotheken. Ik kan wel iedereen recht in de ogen kijken en betaal iedereen altijd netjes ruim op tijd. Niemand heeft wat van me tegoed. VOC mentaliteit heb ik waarschijnlijk geen , maar als dat enorme risico's nemen is in de vorm van grote luxe stallen bouwen die jarenlang halfvol stonden en tegen recordbedragen melk kopen of leasen en superheffing betalen dan heb ik een andere mentaliteit ja. Gokken waar het schip strand is helemaal niks voor mij. De druk die deze ondernemingen hebben en nu met de onduidelijke regelgeving zal best groot zijn , maar dat hadden ze zelf ook wel kunnen bedenken voordat ze er aan begonnen. Je verwacht van mij enig medeleven begrijp ik?
+2
cs-agrar
Quote:
@Jaap40: Deze ondernemingen staan al voldoende onder druk, maar kapot laten gaan? Als dat de mentaliteit van nu is.....

Das allemaal eigen keuze Jaap. Niemand zei dat ze moesten..
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Je verwacht van mij enig medeleven begrijp ik?

Dat laatste gaan ze van mij ook niet krijgen. Ze hebben gegokt en een aantal dreigt nu te verliezen. Dat is het risico als je een grote jongen wilt zijn met een kleine portemonnee.
KuikenenKoe
@Georgehet pensioen van de rustend melkveehouder is puur en alleen te danken aan de actieve boer die voor uit wil.
ondanks hij in jou ogen niet bijster slim is. maar als we allemaal de overall in de wilgen hangen heb jij ook een probleem

iets van" niet bijten in de hand" ofzo
pieta
Quote:
@George: VOC mentaliteit heb ik waarschijnlijk geen

Ook VOC uit Wikipedia
De VOC had een eigen leger en oorlogsschepen ter handhaving of uitbreiding van haar positie en om zo nodig handel met de lokale bevolking af te dwingen. De compagnie stortte zich in de eerste jaren in dure militaire campagnes om de Portugezen uit Aziatische handelsposten te verdrijven en andere concurrenten op een afstand te houden. Rond 1700 was de helft van het aantal medewerkers soldaat. 😄
Die mentaliteit heb ook ik liever niet.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Die mentaliteit heb ook ik liever niet.

Over die VOC heb ik ooit een hele discussie met onze schrifgeleerde arie.j gehad. Ik vond het maar een roversbende die paar 100 jaar na dato verheerlijkt werd door een oud minister president. Ik vind het hebben van een VOC mentaliteit geen pre.
George
@KuikenenKoe
Ik schrijf eigenlijk bijna nooit over domme of niet slimme boeren. Dat het pensioen bestaat uit de ooit te verkopen grond en of productierechten begrijp ik ook en dat daar boeren voor nodig zijn die vooruit willen begrijp ik ook. Maar hoe groot het pensioen van die stoppers is heb je zelf in de hand. Niemand verplicht je om grond te kopen voor €70000 of te huren voor €2000 en toch gebeurd het. Het melkquotum is tot het laatst duur geweest om te leasen en te kopen , niemand die je verplicht om dat te doen. Niemand verplicht je om je veestapel te verdubbelen zonder grond , logisch dat dan mestafzet en voerkosten om de hoek komen. etc.
+3
Wiebren
40% van de melkveehouders heeft een referentie van 0 (sommigen hebben echt 0, anderen zitten onder 0, hebben dus meer ruimte dan productie).
Die 10% extra koeien die er konden komen zijn er nu. Omdat de mestproductie per koe (incl. jongvee) is toegenomen is daarmee het fosfaatplafond bereikt. Ook het ammoniakplafond zijn we zeer dicht genaderd.
Dat die 10% koeien erbij zou komen was niet onverwacht, hooguit de snelheid waarmee ze kwamen (bijna allemaal voor einde quotering). De ruimte voor die koeien is in 2011-12 gemaakt via voerspoor, anders gezegd: in 2010 zaten we ook al over het fosfaatplafond (melkvee toen nèt niet 84,2).
jg
Welke vertrekpositie , in de woorden van Dhr Maat, wordt het ???
+1
ejb
Quote:
@jg: Welke vertrekpositie , in de woorden van Dhr Maat, wordt het ???

ik zou zeggen eerst lid worden en dan pas vragen stellen.
+1
ejb
@ejb
nog een paar niet leden die met vragen zitten zie ik 😃
+1
pieta
@ejb
Nee @ frans 1 is (nog) lid.
Frans1
Quote:
@ejb: nog een paar niet leden die met vragen zitten zie ik

HAHA, Nee hoor,wel lid 😄
HFfan
@Wiebren
Als je nou voor GVE's per ha grond kiest ipv dier/fosfaatrechten, is bij de grootste veroorzakers nog wat winst te halen. Dat we met fosfaat blijven rekenen zal niet anders kunnen.
Wiebren
Er staan drie opties in de brief van 1 juni, daar is er niet een bij van 'per hectare'
+3
koetje 33
Moet wel draagvlak zijn voor de andere 3. Wat me niet lekker zit is, dat bedrijven met weinig gve per ha moeten boete of geen groeikansen meer hebben door toedoen van bedrijven met veel gve's per ha....
+1
friesboertje
Ik ben toch zeer benieuwd wat die veehouders denken die nu beginnen te bouwen voor minimaal 100 koeien extra... Gewoon voor 100 koeien er eventjes een bult fosfaatrechten bij leasen of kopen? En daarnaast ook niet genoeg grond hebben. Ik begrijp het niet.
Wiebren
Ik ook niet @friesboertje. Nu al aanwezige stallen zonder koeien en grond zonder koeien is al lastig zat. Konden wel eens boeren zonder koeien worden
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Ik ook niet

Je begrijpt het donders goed. Het is zacht gezegd teleurstellend wanneer je na jaren knokken alle vergunningen voor elkaar hebt, met vooruitziende blik flink grond vastgelegd hebt en dan geslachtofferd wordt in het algemeen belang. Het is dan moeilijk (maar helaas noodzakelijk) om maar weer een omslag in denken te maken.
+3
jg
Dus referentie 2013 , dan blijft er ruimte voor grondgebonden groei zonder directe verplichting tot aankoop fosfaatproduktieruimte. 2014 is al plafondoverschrijdend dus geen optie.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Het is dan moeilijk (maar helaas noodzakelijk) om maar weer een omslag in denken te maken.

Die noodzaak zie ik nog niet, die is er pas als miss Sharon gesproken heeft. Alles wat nu bedacht wordt is luchtfietserij en wishful thinking. 0% garantie dat het er ook gaat komen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Dus referentie 2013

Kan eigenlijk niet. Ik weiger ervoor te gaan pleiten recente opschalers de strop om de nek te leggen. Al zou dat mijzelf wellicht ontwikkelingsruimte opleveren. Kwestie van fatsoen. Van de overheid mag je consistent beleid verwachten, de wetgeving stond het gewoon toe, dus is een afstraffing niet op z'n plaats.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Die noodzaak zie ik nog niet

Het lijkt me duidelijk dat er veel onzekerheid is omtrent bedrijfsontwikkeling. Een nadere risico-analyse lijkt mij niet onverstandig.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Consistent beleid is er al vanaf 2006, toen was het fosfaatplafond een feit. Wat verder allemaal wel of niet mocht doet er voor deze grens niet toe.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Van een afstraffing is geen sprake, er is "ruimte" ingenomen die er niet is.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Consistent beleid is er al vanaf 2006, toen was het fosfaatplafond een feit.

Jij pleit voor referentie 2013, voor zover ik weet was het fosfaatplafond toen in zicht maar niet overschreden. Zelfs in 2014 is het landelijk plafond waarschijnlijk niet overschreden. Convenantjes die LTO heeft gesloten doen in Brussel niet ter zake. Uitbreiders hebben toen dus geen overschrijding van het landelijk plafond veroorzaakt. Het ligt dus ook niet in de lijn van consistent beleid om deze bedrijven nu verplicht te laten krimpen.
+1
puntertje
@Jack Rijlaarsdam
Wat de wetgeving op enig moment toestaat wil niet zeggen dat dat dus geen risico mag vormen. Ook bergbeklimmen mag volgens de wet. Ga je dan, als je van een berg afvalt naar de wetgever, die het bergbeklimmen niet heeft verboden, om die verantwoordelijk te stellen? Zou een mooie boel worden en het is dus een volslagen kul-argument welke alleen, met uitzondering van Jack, door mensen wordt gebruikt die er voordeel van hebben.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Dijksma is helder, de melkveehouderij moet onder de 84,9 , het sectorplafond.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@puntertje: Ga je dan, als je van een berg afvalt naar de wetgever,

De situatie zou nu zijn dat de wetgever beide benen van de bergbeklimmer onder hem vandaan trekt, het lijkt mij voor de hand liggend dat de wetgever dan verantwoordelijk wordt gehouden voor de valpartij, zou zomaar eens een rechter in mee kunnen gaan.
+4
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: de wetgeving stond het gewoon toe

Iedere veehouder moet zijn mest verantwoord afzetten.Ondernemen op een belletje naar de mesthandelaar valt daar niet onder in mijn optiek.Dat steeds meer ondernemers op die manier uitbreiden is op eigen risico.Dat de wetgeving het niet expliciet verbiedt wil toch niet zeggen dat het verantwoord is waar je mee bezig bent en al helemaal zot om die ruimte te claimen die je helemaal niet hebt.
Ander verhaal vind ik het voor de ondernemers die WEL hun mestafzet geregeld hebben met voer-mest afspraken die nu ook buiten de boot dreigen te vallen,dit vind ik niet rechtvaardig,omdat dit wel degelijk onder verantwoorde afzet valt.
+2
jg
@Jack Rijlaarsdam
Dat heeft verder niets met fatsoen te maken, je kunt het ook omdraaien : is het fatsoenlijk individueel zo hard te stijgen kwa fosfaatproduktie dat andere ondernemers hun derogatie verliezen ?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Dijksma is helder

Volgens mij ben jij de enige melkveehouder in NL die dit zo ervaart.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Dan kan ik op dat moment de rechter verzoeken om het onrecht dat mij aangedaan wordt door verlies derogatie op de veroorzaker te verhalen. Worden drukke tijden voor de rechterlijke macht......
jg
@Jack Rijlaarsdam
Wat zegt dat ?
jg
@Frans1
Inderdaad , er wordt mest geproduceerd waarvoor dit jaar en de komende jaren geen plaatsingsruimte of verwerkingscapaciteit is. Belachelijke situatie , wat een ondernemers.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Frans1: .Ondernemen op een belletje naar de mesthandelaar valt daar niet onder in mijn optiek.

Gevoelsmatig geef ik je gelijk, maar het is wel voor jaren een algemeen geaccepteerde vorm van ondernemen geweest. Nu het sommigen niet meer past, begint het grote zwarte pieten-spel. Ik wil vooral duidelijkheid, dus regelgeving die stand houdt bij een rechter, zodat ikzelf en de sector weer verder kan.
Frans1
Quote:
@jg: Wat zegt dat ?

Je lijkt Lois van Gaal wel 😃
Ben ik nou zo slim of jullie zo dom
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Wat zegt dat ?

Dat jij zoals vaker selectief shopt in uitspraken van anderen naar zaken die jouw denkwijze ondersteunen.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Iedereen heeft afgelopen jaren een mest/bemestingsplan moeten maken. Dus een rechter zal produktie zonder afzetplan niet als algemeen geaccepteerd kunnen beoordelen.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Lees de brief van Sharon, daaruit valt niet veel selectief te shoppen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: het onrecht dat mij aangedaan wordt door verlies derogatie

Maak je niet zo druk, het lopende Actieprogramma wordt gewoon afgerond inclusief de bijbehorende derogatie. De afstraffing volgt later, bij het onderhandelen van de volgende termijn derogatie. Dan sta je zeer zwak, omdat NL de afspraken niet na kwam. Een rechter gaat dan zeggen dat jou geen onrecht wordt aangedaan, want verlies van een nog niet verleende derogatie is geen verlies.
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: maar het is wel voor jaren een algemeen geaccepteerde vorm van ondernemen geweest

Dat klopt,omdat het kon.Nu kan het niet meer omdat er meer aanbod komt dan plaatsingsruimte.In een vrije markt zou de prijs het aanbod wel regelen,alleen stoten we nu ons hoofd aan het plafond voordat de markt zijn werk kan gaan doen.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Voor iedereen zou 2013 de beste optie zijn: zekerheid , ontwikkelingsruimte voor fosfaatreferentieloze bedrijven, tevreden NGO's etc. Varkenssector die mee wil doen. Veel stoppers die hun bedrijf af gaan bouwen en rendabele samenwerkingsvormen aan gaan met groeiers. Op basis van gezamelijk verdienen en niet op egoisme. Minder melk op de markt, de race waarin we nu zitten is niet duurzaam.
De angst voor fosfaatproduktierechten is vooral door de VVD gevoed, het waanbeeld van hoge kosten. Lodders heeft haar eigen belang anders was er lang een accoord. De kosten voor een paar fosfaatrechten kunnen nog wel eens lager zijn dan de kosten voor nog meer mestafzet verwerking voer en een negatief imago.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Voor iedereen zou 2013 de beste optie zijn

Ik wil de ondernemers die dan met de vingers tussen de deur komen niet graag de kost geven. Mag ik alvast wel aardappelen gaan schillen.
Campagne
@Jack Rijlaarsdam,vergeet je niet de schakel tussen de bergbeklimmer en de overheid? De berg mag beklommen worden, maar dan heb je nog de weersvoorspelling, het LTO, die weet dat er zwaar weer op komst is. Meldt die dit niet op tijd , dan is het niet de overheid die je benen onderuit trekt, maar de nalatigheid van de weersvoorspellers die je nekken, en die dus de grootst verantwoordelijken zijn. Wiebren geeft toe dat het LTO op de hoogte was van de kleine ruimte die het fosfaatplafond nog reste, dus hadden ze allang moeten waarschuwen voor een uitbreidingsverbod. Iedere veehouder had dan alsnog kunnen bouwen, maar wist van het risico.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: wetgever dan verantwoordelijk wordt gehouden voor de valpartij

Wetgever mag eisen wel aanscherpen (wetgeving veranderen) volgens mij. Hier in de achterhoek zijn heel wat van die zuip-cafe's die er op ingericht waren dat er vanaf 16 jaar flink gezopen kon worden. Deze hebben het nu allemaal heel erg moeilijk omdat de wetgever er ineens 18 jaar van gemaakt heeft. Geloof niet dat die cafe's compensatie kregen t.o.v. oude mannen societeiten die helemaal geen last hebben van deze maatregel.

Dit is toch niet zoveel anders dan de fosfaat overschrijders harder aanpakken dan de extensieve sukkels die niet tot de grenzen van de wet uitgebreid hebben.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam Ik vatte het op als degenen die nu nog moeten beginnen, letterlijk vanaf 0. Waar vergunningen e.d. klaarliggen is veelal eerder begonnen en is het zeker megazuur, wat de uitkomst ook wordt.
jg
@Jack Rijlaarsdam
Wat houdt vingers tussen de deur in ? Wat wil je er mee zeggen.
+3
puntertje
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: De situatie zou nu zijn dat de wetgever beide benen van de bergbeklimmer onder hem vandaan trekt

Onzin, als de wetgever bergbeklimmen zou gaan verbieden maak je ook geen uitzondering voor mensen die het voor het verbod al wel deden. Ondernemen is risico's inschatten en als je dan daar naar handelt moet je ook de consequenties dragen als je inschatting fout was. Als je dat flauwekul vindt had je bankier moeten worden, die laten wel anderen betalen voor de risico's als het mis gaat terwijl ze zelf de revenuen pakken als die er zijn.
+1
HFfan
@Wiebren
Zulke bedrijven zullen toch een toekomst moeten krijgen, Kan je beste doen met aantal GVE per ha tijdelijk wat omhoog zetten, zo help je iedere melkveehouder een beetje. Met de drie andere opties niet, richt alleen een hoop schade aan.
+2
diezel
Quote:
@HFfan: zo help je iedere melkveehouder een beetje. Met de drie andere opties niet, richt alleen een hoop schade aan

Jij roept hier toch al een tijdje dat er volop stoppers zullen komen in de (nabije) toekomst?
Nu wordt je zowat op je wenken bediend en draai je plots als een blad aan de boom. Heb je afgelopen week "het licht" gezien? 😄
hans1980
@Jack Rijlaarsdam
willen volgend jaar misschien bouwen nb is nu binnen
dus tja voor ieder is het belang anders
weurding
@jg
Dat je niet meer kan aardappelen schillen
pieta
@diezel
Dat zijn niet de stoppers die hij voor ogen had! 😄
david2
Quote:
@Frans1: Ondernemen op een belletje naar de mesthandelaar valt daar niet onder in mijn optiek.

als je in een gebied zit zoals ik met geen akkerbouw en melkveehouders die ook mest zat hebben heb je weinig keus
jg
@Jack Rijlaarsdam
Wat is jouw oplossing dan ??
BoerBart
@jg
David denkt gewoon stalletje bouwen en nu heb ik ook een risicoloos bedrijf.
Komt vaak toch meer bij kijken(rijke papa) en dit zal david niet leuk vinden.
cs-agrar
@BoerBart
hoe ben jij dan begonnen?
HFfan
@diezel
Zeg tijdelijk meer GVE per ha 2 a 3 jaar, stoppers krijgen we vanzelf ivm veel 60plus boeren. De overheid moet dat besef nu overnemen, anders loopt op de korte termijn alles mis. En Nederland kan groei v/d economie goed gebruiken.
de hoef
Quote:
@HFfan: krijgen we vanzelf ivm veel 60plus boeren.

ben je nu zo dom
ze willen minder koeien niet meer
diezel
Quote:
@HFfan: stoppers krijgen we vanzelf ivm veel 60plus boeren

Volgens mij zit jij een paar etages te hoog met je leeftijdscategorie welke eerst gaan stoppen! 😞
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Dat zijn niet de stoppers die hij voor ogen had!

Daar hoor ik waarschijnlijk bij, maar met stoppen van die kleine boerkes schiet ook niemand iets op, die brengen bijna geen fosfaat mee. Het schiet veel harder op als er een flink aantal groten omvallen. Niet leuk voor de betreffende bedrijven, maar misschien wel reëler dan dat de kleintjes nu massaal gaan stoppen.
weurding
@jan is hobbyboer
Groot en klein zullen er altijd zijn. De grote van vroeger zijn de kleintjes van nu en naar amerikaanse begrippen hebben we weinig " groten"
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Wat is jouw oplossing dan ??

De pijn verdelen. Niet omdat dat per se eerlijk is, maar om uit de impasse te komen. Gaat niet gebeuren, de stellingen verharden zich per dag. Organiseren we over twee weken een prikkersdag, loopt het op knokken uit... 😞
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: de stellingen verharden zich per dag.

Het gaat ook eindelijk echt een keer ergens om. Meeste onderwerpen is gerommel in de marge, dit gaat over hoe de sector het komende decennium eruit gaat zien en voor een groot aantal bedrijven binnen de sector ook over hun voortbestaan. Geen wonder dus dat het er stevig aan toe gaat.

Daarom gaat er ook geen compromis komen. Misschien wordt door de club van 6 er wel een gezamelijk landbouw standpunt bepaald, maar draagvlak voor dat standpunt is bijna per definitie laag. Als ze zeggen dat ze namens de sector spreken liegen ze. Wat ze ook bedenken, bijna de helft zal altijd tegen zijn. Dat is nl. ongeveer de verhouding tussen intensief/extensief.
HFfan
@de hoef@diezel
Als we de groei los laten, met een max van 250 koeien per bedrijf, hebben we over een jaar al een stuk minder vee in ons land. Maar dan wel met de afspraak dat de overschot mest van ieder bedrijf verplicht verwerkt moet worden, plus dat een huiskavel aanwezig moet zijn. Ben zelf meer voor tijdelijk wat meer koeien per ha toestaan, omdat we toch ruim voldoende toekomstige stoppers krijgen, vooral oudere boeren. Verruimen we op korte termijn niet, dan zijn een hoop gezonde bedrijven gigantisch de klos in 2017
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: loopt het op knokken uit...

zo blijven wel de sterkste over
+2
Druk
@Jack Rijlaarsdam
De politiek wil naar grondgebondenheid dus op elke hectare vaste hectare grond bij het bedrijf een (forfaitaire) fosfaatreferentie geven van zeg 50 kg. Is gelijk ook die abnormale uitbreiding vanuit de Melkveewet met 8 resp. 4 melkkoeien geëlimineerd.

Collega's met hogere referenties moeten dan zorgen voor EN meer grond onder hun bedrijf (er zijn meerdere wegen die naar Rome lijden) EN hogere efficiency (bijvoorbeeld betrouwbare KLW).
Collega's die willen uitbreiden kunnen via efficiency in eerste aanleg dan een slag maken, daarna bij verdere groei ook grondpositie onder het bedrijf uitbreiden.
HFfan
Geloof niet dat we daar dit jaar nog uitkomen, eerst de zaak nog is opnieuw bekijken.
-1
Coen
@HFfan , geloof niet dat uitstel zal geschieden, de botte bijl zal zijn werk wel gaan doen.
koetje 33
@Coen
Geloof wel in een vast aantal koeien per ha, maar dan wel op zijn minst 3 of 4 mk per/ha inlc jongvee.
jan 1
Quote:
@Wiebren: @Jack Rijlaarsdam Ik vatte het op als degenen die nu nog moeten beginnen, letterlijk vanaf 0. Waar vergunningen e.d. klaarliggen is veelal eerder begonnen en is het zeker megazuur, wat de uitkomst ook wordt.

Waarom?gewoon uitbreiden op de huidige regelgeving,kan tot 2017 daarna zie je wel weer.Of denk je dat het laatste woord al gesproken is..
DeBoerin
Quote:
@jg: Wat houdt vingers tussen de deur in ? Wat wil je er mee zeggen.

Je lijkt Lois van Gaal wel 😃
Ben ik nou zo slim of jij zo dom.
-1
jg
@jan 1
Dit soort reacties tonen de noodzaak van fosfaatproduktiereferentie op basis van 2013.En daarna zien we wel weer......
david2
Quote:
@BoerBart: David denkt gewoon stalletje bouwen en nu heb ik ook een risicoloos bedrijf.
Komt vaak toch meer bij kijken(rij

weet niet waar je het over hebt, wilde alleen aangeven dat in sommige gebieden van nederland je blij bent dat je een metsthandelaar kunt bellen om van je mest af te komen, omdat er gewoon Geen andere mogelijkheid is
diezel
Quote:
@HFfan: Ben zelf meer voor tijdelijk wat meer koeien per ha toestaan

Vermoedelijk wel onrealistisch, maar onze persoonlijke voorkeuren liggen niet ver uit elkaar.
De mijne is namelijk: Hoe meer koeien op deze postzegel, hoe beter! 😄
jan 1
Quote:
@jg: Dit soort reacties tonen de noodzaak van fosfaatproduktiereferentie op basis van 2013.En daarna zien we w

Jij denkt dat het laatste woord gesproken is?,mest dossier is een slangenkuil,wordt al 40 jr over gepraat.
+1
HFfan
@diezel
Ja, iedereen kan denken daar heb je hem weer. Maar de enige manier om de zaak in de hand te houden is toch, nog dit jaar vaststellen, vanaf 2017 maximaal 3 of 4 GVE's per/ha. Voor die bedrijven die daar dan overheen gaan volgen flinke boete's. Is simpel en eenvoudig te controleren, bedrijven kunnen zich zo gemak aanpassen.
+2
Frans1
Quote:
@DeBoerin: Je lijkt Lois van Gaal wel
Ben ik nou zo slim of jij zo dom.

Dit is plagiaat 😃
+2
DeBoerin
Quote:
@Frans1: Dit is plagiaat

Nee hoor, beter opletten: heb "jullie" in "jij" veranderd 😄
+1
Frans1
@de hoef
HAHA zo te zien heeft niet iedereen hetzelfde gevoel voor humor

zo blijven wel de sterkste over

±0, beoordeeld door Farmer_ ,matt ,HFfan en 1 anderen
+1
diezel
Quote:
@HFfan: bedrijven kunnen zich zo gemak aanpassen

Verbaas me er nu al over hoe snel bedrijven zich aan kunnen passen om voor het predicaat "maatschappelijk verantwoord" in aanmerking te komen.
Zag vanmorgen in de regio "een weider". Ruwe schatting: 50 ha pas gemaaide huiskavel, 400-500 mk buiten en 200-300 stuks jongvee.
Dacht van een afstandje eerst dat het een paar grote mierenhopen waren! 😄
Coen
@diezel , altijd zien wat voor geldstromen er mee gepaard gaan, in dit geval dus 45k euro op jaarbasis 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: altijd zien wat voor geldstromen er mee gepaard gaan, in dit geval dus 45k euro op jaarbasis

En tot 10 koeien per ha mag volgens mij nog voor weidepremie RFC.
hans1980
@jan is hobbyboer
Valt mij dus ook op dat er veel meer koeien maar ook jv buiten loopt dus gaat de goeie kant op
+2
jg
@hans1980
Binnen is er geen plek meer voor jongvee, staat vol met koeien 😄
weurding
@Frans1
Er zijn wel een paar humorlozen op dit forum idd 😄
de hoef
@Frans1
ja je hebt hier zo een minnetje te pakken de laatste tijd
matt
@de hoef
ik heb geplust,maar dat zie je niet meer jammer dat de derogatie
eraan gaat.
anders mogen ze van mij alles vrij laten,dat durf ik ook nog
wel aan 😉
+1
Cornelis
@de hoefIn elk geval een teken dat ze het gelezen hebben 😄
de hoef
@matt
da wis ik van jou ok wel
de hoef
@Cornelis
ik hoor in de wandelgangen dat er weer een dikke uitbetaling komt in sept
jan is hobbyboer
Quote:
@de hoef: ik hoor in de wandelgangen dat er weer een dikke uitbetaling komt in sept

van de fiscus omdat inkomen over 2015 toch wel wat lager ingeschat mag worden?
de hoef
Quote:
@jan is hobbyboer: van de fiscus

die komt hier niet jan
HFfan
@diezel
500 koeien is wel veel, als maar voldoende grond aanwezig is't prima.
-2
Tommie1
Dus productie uit het verleden wordt meegenomen?
3 speen
Misschien wel weer van 1983
George
Dat vind ik een fantastisch idee.
+1
de hoef
Quote:
@George: Dat vind ik een fantastisch idee.

praat je nou na dat je verstand hebt
of geef je je bek gewoon een duw
George
@de hoef
Wat denk je?
+1
jan is hobbyboer
Ze hebben elk jaar een verkiezing van het mooiste nieuwe woord. Onder prikkers zie ik toch steeds meer fosfaat-stress ontstaan. Misschien moet ik dat woord maar in inbrengen voor de verkiezing van het woord van 2015.
matt
@jan is hobbyboer
Zullen we dan tiny sanders "bloedbad" maar herintroduceren...
diezel
Quote:
@matt: tiny sanders "bloedbad

Dat was toch zo 2007.
Anno 2015 hebben afscheidnemende topmannen het niet zo op pek-en-veren. Liever enkel de veren, in hun *** 😄
jorisdriepinter
Toch lijkt het mij logisch dat boeren met grond straks bij de overdracht van productierechten in de gunstigste positie zitten. Dus dat schakelen moet dan wel kunnen lukken Jack.
koetje 33
Bedrijven met hoge aantal gve's per ha korten, de rest laten groeien.
Geitenboer
Kijk eens in de spiegel, hoe komt het dat jij zo "weinig" melk/gve per ha hebt?
HFfan
Hoe komt dat veel bedrijven een jaar geleden 100 koeien minder hadden dan nu?? Met geiten heb je gelukkig nooit geen melkquotum gehad....
Frans1
Quote:
@Geitenboer: Kijk eens in de spiegel, hoe komt het dat jij zo "weinig" melk/gve per ha hebt?

Komt het niet in je op dat er misschien ook bedrijven geanticipeert hebben op grondgebondenheid ipv zo veel mogelijk dieren aanhouden voor de dierrechten?
Geitenboer
@Frans1
Dan heb je "verkeerd" gegokt, als ander dan juist wel "goed" gegokt heeft, moet je toch gewoon je verlies erkennen en niet lopen janken.
+8
Frans1
Quote:
@Geitenboer: Dan heb je "verkeerd" gegokt

Dat weten we nog niet.Ik ben in ieder geval blij met mijn grond onder mijn bedrijf.Ondernemen is mi geen gokken maar doordacht te werk gaan.
+1
matt
@Geitenboer
Kijk zelf eens in de spiegel man,waarom is dat fosfaatplafond opgelegd omdat er te veel mest is op te weinig grond.

Kom je toch goed weg nu met die,fosfaatrechten als je intensief bent in feite Ben je een veroorzaker van een fosfaatoverschot.

Nu zegt de regering in feite goed gedaan ga door ga door,hier heb je rechten ter waarde
Van x bedrag in je kontzak gestopt.

Zelfde geld leggen ze je gewoon een fosfaatheffing op!
Coen
@Geitenboer , wees vooral blij met je grote fosfaatoverschot 😞
jij weet in ieder geval dat je een aantal hoge kostprijsmakers hebt 😄
+5
puntertje
Als je melkveehouders met een 0-fosfaatreferentie, die nog ruimte hebben, niet gaat toestaan om te groeien tot hun plaatsingsniveau krijg je een vreemde situatie. Verkopen ze grond tot het niveau dat ze alle mest kunnen plaatsen is het vreemd dat ze gekort zouden worden op de fosfaatruimte. Maar zou iemand die de grond koopt ook mogen groeien is er groei van fosfaatproductie. Het zou erg vreemd zijn, en ook tegen alle logica in, dat buurman wel mag groeien met jou grond maar dat je dat zelf niet mag. Al zullen in overschotgebieden (de echte bedreigers van derogatie) wel weer mensen zijn met de flauwe opmerking dat zij zich altijd aan de wet hebben gehouden en daarom vinden dat zij buiten schot horen te blijven.
De voormalige melkquotumhandelaren zitten nu al handenwrijvend constructies te bedenken.
pieta
Quote:
@puntertje: aar zou iemand die de grond koopt ook mogen groeien is er groei van fosfaatproductie. Het zou erg vreemd zijn, en ook tegen alle logica in, dat buurman wel mag groeien met jou grond maar dat je dat zelf niet mag.

Tja, dit is onzin. Als we het fosfaatplafond hebben bereikt en er komt nieuwe wetgeving dan mag wellicht niemand meer groeien met grond maar nu mag iedereen (nog) groeien. Zelfs zonder grond.
oubi
In de jaren 90 kon een varkenshouder grondgebonden groeien zonder fosfaat aankoop. In 1997 was dat afgelopen en moest hij varkensrechten kopen, ook al had hij nog ruimte in zijn fosfaatruimte op de grond. Dat was toen onrechtvaardig maar het gebeurde wel.
HFfan
Met koeien moet je wel grond hebben, varkens niet....
KuikenenKoe
@HFfan een koe vreet geen grond behalve wat er op groeit dus eigenlijk zonder de grond in bezit te hebben of te huren ben je indirect wel grondgebonden
matt
@KuikenenKoe
Gedeeltelijk waar,wat is er nu gebeurd overal zijn stallen gebouwd
maar er is geen grond (plaatsingsruimte) bijgekomen.
en als je werkelijk alle mest op eigen grond kwijt kunt,heb je een
ruwvoeroverschot,met de aanwendingsnormen (uitmergelingsnorm) van
tegenwoordig.
der is niemand die meer ruwvoer koopt dan zijn koeien op kunnen dus
100% grondgebonden ben je niet,

men claimt ruimte die er niet is!
jan is hobbyboer
Quote:
@oubi: In de jaren 90 kon een varkenshouder grondgebonden groeien zonder fosfaat aankoop.

Er zijn hier in de achterhoek heel weinig varkenshouders die genoeg grond hebben om al hun eigen mest te plaatsen.
jan is hobbyboer
Quote:
@KuikenenKoe: @HFfan een koe vreet geen grond behalve wat er op groeit dus eigenlijk zonder de grond in bezit te hebben of te huren ben je indirect wel grondgebonden

Probeer dit maar eens aan Sharon uit te leggen.
+1
KuikenenKoe
@jan is hobbyboer er komen ook meer melkveehouders die de mest ook niet op eigen grond kwijt kunnen, o.a. ondergetekende, maar een akkerbouwer zonder dieren gebruikt wel dierlijke mest.
eigenlijk praat je dan over een gemengd bedrijf met 2 vormen van specialisatie.

dat is toch de kringloopgedachte,maar ik zal wel mis zitten want volgens mede prikkers heb ik de markt verziekt!

en ondanks dat zij wel zat grond hebben, misschien wel fosfaat rechten moeten kopen (en dat is niet heel eerlijk).

koeien melken op volledig eigen grond was voor mij niet haalbaar. dus denk je dan ,laat een akkerbouwer met grond de mest maar op waarde brengen.
win win situatie maar mijn excuses dat ik de mensen met zat plaatsingsruimte en dus grond hun toekomst heb ontnomen
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@KuikenenKoe: @jan is hobbyboer er komen ook meer melkveehouders die de mest ook niet op eigen grond kwijt kunnen, o.a. ondergetekende, maar een akkerbouwer zonder dieren gebruikt wel dierlijke mest.
eigenlijk praat je dan over een gemengd bedrijf met 2 vormen van specialisatie.

dat is toch de kringloopgedachte,maar ik zal wel mis zitten want volgens mede prikkers heb ik de markt verziekt!

en ondanks dat zij wel zat grond hebben, misschien wel fosfaat rechten moeten kopen (en dat is niet heel eerlijk).

koeien melken op volledig eigen grond was voor mij niet haalbaar. dus denk je dan ,laat een akkerbouwer met grond de mest maar op waarde brengen.
win win situatie maar mijn excuses dat ik de mensen met zat plaatsingsruimte en dus grond hun toekomst heb ontnomen

Ik heet geen Sharon maar Jan, dus mij hoef je niet te overtuigen. Misschien komt er in de wet wel te staan dat wanneer de soort van getekende overeenkomst hebt met een akkerbouwer dat dat dan wel meetelt. Wie zal het zeggen. Ik denk alleen dat alle pas gebouwde stallen en nog te bouwen stallen ervoor zorgen dat er veel te weinig akkerbouwers in NL zijn.
HFfan
@matt
Je kan zeker wel zeggen dat grond nodig is voor een melkveehouderij in ons landje. Voor weiden van de koeien, en doordat in NL iedere vierkante meter door iemand in gebruik is, kan je wel gerust zo stellen dat grond voor een melkveebedrijf onmisbaar is.
pieta
In theorie kon dat. Het eerste punt was dat deze veehouder dan al volledig grondgebonden moest zijn. Dat waren uitzonderingen. Dus in de praktijk kwam het er bij bijna elke varkensboer op neer dat zijn verhandelbare va/ki fosfaat bij uitbreiding in grond als het ware in de grond zakte. Dus hij kocht grond en 125 kg va/ki fiosfaat zakte in de grond met een waarde plm 125 * 75% * 70 gulden.
puntertje
Quote:
@oubi: In de jaren 90 kon een varkenshouder grondgebonden groeien zonder fosfaat aankoop. In 1997 was dat afgelopen en moest hij varkensrechten kopen, ook al had hij nog ruimte in zijn fosfaatruimte op de grond. Dat was toen onrechtvaardig maar het gebeurde wel.

Tja, dat in het verleden erg domme fouten zijn gemaakt wordt door velen aangegrepen als reden om het weer zo te doen. Het was naar ik meen Jozias, van de VVD in 1997, die we verder op landbouwgebied ook niet erg veel kennis toedichten. Het bewijs dat de varkenshouderij inmiddels op dood spoor is aangeland zou eerder pleiten om het anders te doen.
+1
He prutsers/prikkers wie snapt er nog wat VAN ??? Het gaat nergens over, de normen oprekken, en dat is geen enkel probleem. Brussel is TOTAAL bankroet, Griekenland valt OM, en wij zitten te zwammen over een probleem wat niet bestaat (is gemaakt op papier) Amerika bouwt een troepen macht op in oost Europa , Rusland bouwt een GIGANTIESE troepenmacht op aan de grens, dat zijn belangrijke zaken .
jg
Ook belangrijk.
+3
cs-agrar
Quote:
@Gait oet klooster: dat zijn belangrijke zaken

Dat het in huis goed gaat, dat is meest belangrijk
Farmer_
Als het goed gaat op bedrijf gaat het binnen nog beter. 😄
+1
weurding
@Farmer_
Geldt helaas niet voor iedereen
+1
Farmer_
@weurding
Das waar, impulsieve reactie.
@Farmer_Slip of de tong , farmer kan gebeuren, zijn ze in duutslaand ook zo gek met het geneuzel over niks (Fosfaat)
Farmer_
@de tukker oet twente
Is nog te overzien vindt ik, niet zo gecompliceerd.
@Farmer_Ja in Duutslaand waadeerd men de boeren nog.
+2
@Farmer_Ja in Duutslaand waadeerd men de boeren nog.
Farmer_
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@de tukker oet twente: @Farmer_ Ja in Duutslaand waadeerd men de boeren nog.

Niet ineens enthousiast gaan doen over duutsers, die fiets van je opa is nog steeds niet terug. 😄
weurding
@jan is hobbyboer
Die fiets wil je ook echt niet meer terug hebben 😄
-2
LTO leeft bij de WAAN van de dag.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Gait oet klooster: LTO leeft bij de WAAN van de dag.

Het lijken wel melkveehouders.
3 speen
Hebben ze dat niet altijd gedaan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto en melkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
165
DEELNEMERS
40
WEERGAVES
1