Waardeloze productierechten!

Tijdens een buurtfeest vorig weekend, kwamen de recente ontwikkelingen in de melkveehouderij ter sprake. Natuurlijk ging het over het einde van de quotering en melkveehouders die daarop reageren door stallen te bouwen, grond te verwerven of koeien aan te kopen. Volop ondernemerschap van individuele boeren wat gezamenlijk leidt tot de huidige explosieve groei van de melkveehouderij. Dat die explosieve groei ongewenst is en op onderdelen (toename van de import van dieren) zelfs onverantwoord, daarover waren we het snel eens. Maar het antwoord op de vraag wie individuele ondernemers heeft geprikkeld om hun beslissingen te nemen, was heel divers.

- Frits van der Schans, Centrum Landbouw en Milieu

Deel dit topic

Reacties

BoerBart
Je moet het aantrekkelijk maken om te stoppen. Dan kunnen de blijvers vooruit. Dit kost geld maar daarmee help je de sector om op termijn een nieuw evenwicht te vinden.
+4
MBTrac1100
Maw het oude quotumsysteem was zo gek nog niet!?!? Rare redenering boerbart
weurding
Haha. Zo kun je het ook zien idd
horstink
Waar een feestje al niet goed voor is Frits, haha.

Ik vind het een prima gedachte, zo'n fosfaatbank. Daarmee kan de overheid direct weer sturing geven.
Om voor toekenning van extra fosfaatrechten in aanmerking te komen, moet je in ieder geval aan alle regels voldoen. Vervolgens kan gekeken worden wie de extra fosfaat kan plaatsen. Die bedrijven meer ruimte (punten) toekennen. Bovendien ook meer ruimte (punten) toekennen aan die bedrijven die een hoge fosfaatefficiëntie halen. Daarmee stimuleer je direct dat nu sectorbreed naar de fosfaatbenutting wordt gekeken waardoor ook extra (te verdelen) ruimte zal ontstaan!
Naast de stoppers verliezen veehouders die een langere periode hun fosfaatrechten niet volledig benutten een deel van de niet benutte ruimte aan de fosfaatbank zodat anderen die ruimte wel kunnen gaan benutten. Je geeft jaarlijks aan of je mee wilt delen in de te verdelen fosfaatruimte. Dit kost een paar euro zodat de fosfaatbank betaald kan worden. Afhankelijk van je situatie verdien je een x-aantal punten. Wanneer je dan weet hoeveel fosfaatruimte beschikbaar is en voor hoeveel punten de veehouders samen hebben ingetekend is fosfaat/punten het aantal kilogrammen fosfaat dat je extra mag produceren per toegekend punt voor het volgende jaar. Wanneer je er dan ook nog een voortschrijdend (bijv 3 jaars) gemiddelde van maakt, en de notoire overschrijders een flinke boete geeft en hen een periode uitsluit van extra fosfaatrechten, vindt de sector ook een nieuw evenwicht zonder dat er extra geld uit de sector vloeit richting de stoppers.

Een meer geleidelijke groei helpt mijns inziens ook een boel ellende voorkomen!
puntertje
Wellicht een mogelijkheid die beter is dan een besluit nemen en het dan vervolgens weer aan 'de markt' overlaten. Dat aan de markt overlaten klinkt wel leuk, maar op milieugebied werkt het niet. Je zit in no-time weer aan de rand met prijsexplosies tot gevolg.
Reguleren van melkproductie past niet meer in deze tijd, maar op andere vlakken heeft het wel degelijk voordelen.
+2
jorisdriepinter
Het geld gaat toch ieder jaar op. Dus dat gezever van er gaat te veel geld de sector uit, stop daar eens mee. Het gaat naar het een of het ander. Fosfaat recht duur, grond/ pacht goedkoper. Lood om oud ijzer. Markt stuur wel. Goede regels zijn veel belangrijker bij de handel. Voorwaarden duidelijk en niet gaan schuiven net als met melkquotum. Als ze daar het max op 20.000 kg gehouden hadden was het drama nu niet zo groot geweest. Stelletje oelewappers.
paul1
Straks is de euro niks meer waard, dus kunnen we ook geen productierechten meer kopen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , koeien , milieu , grond , stallen , ondernemerschap , melkveehouders , frits van der schans en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0