De Marke onderzoekt aanvoer bermgras als bodemverbeteraar

Melkveeproefboerderij De Marke in Hengelo (GD) wil onderzoeken wat het perspectief is van bermgras om het organische stofgehalte van de bodem te verbeteren.

Deel dit topic

Reacties

weurding
Hier halen ze eenmaal per jaar het natura2000 gebied leeg met materiaal op rupsbanden,de massa wordt gecomposteerd en men wil het spul wel graag slijten, maar ik hoef het niet
gezienus
Een samensteling van brandnetels distels en ridderzuring
weurding
Idd, en die oliehoudende zaden krijg je bijna niet kapot
-Jan-
Als je onkruid wil kweken moet je dat gaan doen,ze preken met goed gecomposteerd maar lang niet alles in goed verwerkt en ik zie wel percelen waar ze het op bouwland rijden waar veel onkruidzaden ontkiemen en je veel last krijgt met bestrijding ervan.

Maar goed het onderzoek zal wel positief uitvallen dus probeer het maar ...
casev
Ach, ik zit hier op veengrond, dus de bodem zit van z'n eigen hier al vol onkruidzaad.

Paar jaar geleden 100 balen van dat natura2000 spul gehad. Met een week 30 graden was het best leuk spul.

Ps, wel zorgen dat je een goede snijmolen in je giertank hebt....
+1
otto1604
Als je gras composteerder loopt de temperatuur al heel snel boven de 65 graden. Na een paar dagen zijn alle grasachtige zaden gedood. Als het materiaal op het land komt en er groeit onkruid komt dit omdat dit al op het land aanwezig was maar er geen goede voedingsbodem was om te groeien. Heb meer dan twintig jaren duizenden tonnen wegberm maaisel gecomposteerd en dit leverd zeer schone compost op. Het bedrijf waar je de compost vandaan haalt als dit een BVOR aangesloten firma is weten ze hoe ze moeten composteren en heb jij goed basismateriaal voor jouw land.
+2
-Jan-
Quote:
@otto1604: alle grasachtige zaden gedood

De rest is met de spuit te bestrijden.......
cs-agrar
Quote:
@otto1604: Heb meer dan twintig jaren duizenden tonnen wegberm maaisel gecomposteerd en dit leverd zeer schone compost op.

Rij je dat dan ook op eigen land?
otto1604
Valt me op dat jullie wel een mening hebben maar geen kennis van zaken. In Nederland wordt op een tiental BVOR bedrijven onder laboratorium toezicht gras verwerkt, maar jullie als ondeskundigen weten het beter. Wat een boer niet dat dat vreet hij niet dat is ook met dit onderwerp. Als je er geen verstand van hebt dan ben je tegen. Een azijn houding die jullie goed past. Ik blijf ook reageren maar dan alleen over onderwerpen waar ik echt verstand van heb.
+2
hofmiddelburg
Quote:
@: Valt me op dat jullie wel een mening hebben maar geen kennis van zaken. In Nederland wordt op een tiental BVOR bedrijven onder laboratorium toezicht gras verwerkt, maar jullie als ondeskundigen weten het beter. Wat een boer niet dat dat vreet hij niet dat is ook met dit onderwerp. Als je er geen verstand van hebt dan ben je tegen. Een azijn houding die jullie goed past. Ik blijf ook reageren maar dan alleen over onderwerpen waar ik echt verstand van heb.

Ik loop als boer ook al weer een heel poosje mee, en dan doe je ervaring op.
Meerdere malen stoot je je neus wel eens, en daar leer je van.

Wat ik onder andere geleerd heb, is dat wat verkopers,voorlichters en deskundige met grote overtuiging beloven in de praktijk gewoon absoluut lang niet altijd waar is.

De azijn houding die wij hebben, is niet anders als terecht.
-Jan-
Maak je niet dik,als het goed spul is verkoopt het zichzelf wel.....
+1
weurding
Dat is het nou juist, hier kunnen ze het amper weggeven
Nico96
Naar mijn weten mag je 500 m3 maaisel composteren, mits je er niet mee over de openbare weg hoeft. Ik doe het al een paar jaar voor Staatsbosbeheer, en gebruik de compost op natuurgraanakkers. Ik ze niet dat het wat toevoegt, maar voor Staatsbosbeheer is het wel een flinke kostenbesparing.
+1
otto1604
Compost van gras is een voedingsbodem voor de bacteriën die in de grond zitten. Dat is dus niet meetbaar. Je werkt al op natuur grond dan is het extra waar er al veel van is dus weinig waarde voor jou. Op grasland waar veel kunstmest wordt gebruikt heeft het een betere invloed om het bacterieleven omhoog te krijgen.
cs-agrar
Begrijp dat je zelf composteerder bent, maar geen eindgebruiker. Dus houden we door u geschrevene maar als verkooppraat
Ouwe Gerrit
Precies. Weer zo eentje die op de kar zit en de boer laat trekken.
tukker12
Als het echt gecomposteerd is bij een erkende composteerder BVOR erkenning) dan is het heel prima spul! De praktijk is echter dat de composteerbedrijven het bermgras en slootmaaisel vaak onderbrengen in een speciaal daarvoor opgezet BV'tje om de compostregels te omzeilen en dus veel goedkoper kunnen werken, Ze zetten de massa niet om tijdens het composteren waardoor te weinig warmteontwikkeling plaatsvindt , en verontrieniging wordt er niet uitgezeefd ( en je wil niet weten wat er in bermgras van een snelweg allemaal zit
otto1604
Beste Tukker
Wel eens op een composteerbedrijf geweest?? Kijk eens in Goor bij de firma Bruins en Kwast dan zul je wel beter geïnformeerd raken.

Je kunt geen andere bv opzetten omdat je dan ook een andere vergunning moet hebben. Jullie boeren denken eenzijdig en dat breekt je steeds meer op pas daar voor op want je gaat zelf op een eiland zitten.
+3
weurding
Jij gaat vast wel klanten werven zo....
+1
tukker12
Ja ik ben heel vaak in Goor geweest, en heb ook gezien hoe het daar ging!
Er werd veel goede compost gemaakt voor tuinaarde en potgrond, maar op hetzelfde terrein is/was ook het bedrijf "groenrecyclingtwente kortweg GRT-BV gevestigd die enorme hoeveelheden bermaaisel vaak al binnen een week weer doorzette naar de landbouw Voorheen deed loonbedrijf MaasMarkelo daarvoor de afzet, maar vanwege de steeds slechtere voorwaarden (niet meer zeven en rechtstreeks naar de akker) is deze loonwerker ermee gestopt, omdat hij geen slechte naam wilde krijgen met deze rotzooi

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , voer , boerderij en aanvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN