Lely stopt met ontwikkeling mestraffinagesysteem Agrimodem

Lely investeert niet verder in het mestraffinagesysteem Agrimodem. Dat meldt het bedrijf op haar website. In 2011 kondigde Lely aan dat zij dit product op de markt wilden brengen via een joint venture met GET, Green Energy Technologies. De bedrijven hebben nu besloten om zich te richten op andere mestraffinage-oplossingen.

Deel dit topic

Reacties

George
Het valt niet mee om de mest tegen gunstige prijs te verwerken. Afzet op grond is het best en het goedkoopst.
+1
jan 1
Quote:
@George: Het valt niet mee om de mest tegen gunstige prijs te verwerken. Afzet op grond is het best en het goedkoopst.

Op dit moment heb je gelijk,maar komt een tijd dat mest weer goud is,en dat is eerder als we denken.
George
Quote:
@jan 1: Op dit moment heb je gelijk,maar komt een tijd dat mest weer goud is,en dat is eerder als we denken.

Dat is een typische boerenredenatie van een boer met te veel mest. 😄
Op zich zullen ze van mest best een waardevol makkelijk verwerkbaar product kunnen maken wat in vergelijking net zo mooi te verdelen en verwerkbaar is als kunstmest. Er is alleen een grote maar , en dat is dat het dan een veel te duur product wordt om te kunnen concurreren tegen kunstmest. En dat zal moeten betaald worden door de boer met teveel mest en niet door de afnemers want die kiezen dan gewoon voor kunstmest.
koeman
De Veenhuis installatie bij Jonkman kostte volgens mij rond de 150.000 euro. Bij verplichte mestafzet van een paar duizend kuub die ca 15 euro per m3 kost hoef je niet zo lang te rekenen. Op dit moment werd het eindprodukt (nog) voor niets opgehaald.
Bovendien is het produkt ook geschikt om als boxstrooisel te gebruiken, beter als ingedikte mest dat deze gehygieniseerd is.
Ik ben het wel met Jan eens dat mest een waardevol produkt gaat worden. En nee, ik heb geen mestoverschot, ik kan alle mest op eigen grond kwijt.
jg
Als mest veel waard wordt zijn de waardes van de input om mest te produceren extra veel waard geworden. De verliezen en oncontroleerbare broeikasgassen maken de produktie kosten van mest nog hoger. Dan kun je beter direct gras voor bioraffinage gebruiken.
de hoef
Quote:
@koeman: de Veenhuis installatie bij Jonkman kostte volgens mij rond de 150.000 euro. Bij verplichte mestafzet van een paar duizend kuub die ca 15 euro per m3 kost hoef je niet zo lang te rekenen. Op dit moment werd het eindprodukt (nog) voor niets opgehaald.

daar loop je toch helemaal op leeg
josl
@George dat is ook meestal het probleem: er wordt hoofdzakelijk gekeken naar wegen om een overschot weg te werken. Niet naar de mogelijkheden van het product zelf.
Als de agrimodem was ontwikkeld om mestafzet te organiseren hadden ze hem niet een Sleen neergezet maar in zo-brabant.
cs-agrar
@koeman
even wachten, dan komen zulke installaties dus op failliete bedrijven voor een stuk minder te koop.
+1
kaas
Ik ben ook met die veen huis installatie aan het rekenen geweest ik kan hem lang niet rond reken voor 15 euro je gaar eerder naar de 30 euro.1/2 % onderhoud zegt veenhuis nou ik denk dat je eerder naar de 10 % gaat en ze willen dat ook niet garanderen onder de 2 % voor 10 jaar en na 10 jaar is zoiets ook helemaal af nou dan kom je met 5000 cub echt niet uit dat kan hij max aan per jaar heb toen navraag gedaan om de gescheiden en gehyaniseerd product af te zetten naar Oost-Duitsland die willen het gratis op kopakker hebben dus 10 euro transport ben je zo kwijt
+2
josl
We zitten in het tijdperk van de bioraffinage. Dan is het logisch dat ook een product als mest wordt 'uitgenut'. De mestraffinage heeft niks te maken met mestverwerken, maar alles met het opwaarderen van de mogelijkheden die mest kan bieden als energiebron, kunstmestvervanger en maatbemesting.
j h p
Als Brussel de kop uit het zand haalt en de waarde van mest en zijn componenten gaat zien, kunnen deze ontwikkelingen wel eens heel snel gaan.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: We zitten in het tijdperk van de bioraffinage.

Ik zit meer in het notenboom-tijdperk. Heb je het weer voor komende week gezien. Meneer Lely kan redelijke onzin verkopen, maar jouw verhaal vind ik ook wel groot gehalte aan ambtelijke onzin hebben. Dit zijn wel hele hoogdravende woorden, 'we zitten in het tijdperk van de bioraffinage'. De rest van jouw reaktie is al meer van dezelfde strekking.

Ik mag iets gemist hebben, maar we zitten helemaal niet in het tijdperk van de bioraffinage. Bioraffinage is een duur speeltje voor mensen die niet willen krimpen in aantallen dieren en een hekel hebben aan het kopen van grond. Veel subsidiegeld aan verspeeld zonder enig commercieel levensvatbaar resultaat.
weurding
Quote:
@jan is hobbyboer: Heb je het weer voor komende week gezien

ga je niet hooien dan jan?
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: ga je niet hooien dan jan?

Regen van vorige week en afgelopen nacht was hier meer dan welkom. Bij dag en nacht weiden en ook nog wat paarden buiten moet het eerst wel weer beetje gaan groeien voordat we gaan hooien. Gazongras hooien schiet ook niet echt op.
weurding
@jan is hobbyboer okee, de 2e snede schiet hier door gebrek aan vocht behoorlijk in de aar dus denk volgende week gaat het mes er wel in, al hebben we daar ook geen dagtaak aan, zo tezien gezien de voorspellingen blijft het bij 1 keer schudden en misschien wel helemaal niet
josl
Aardolie is het inmiddels al bijna antieke voorbeeld van raffinage.
Kijk eens naar wei, wat vroeger een restproduct was en aan de varkens werd gevoerd draagt nu bij aan een dikke + op de melkprijs. Wat er al niet van aardappelzetmeel wordt gemaakt. En suikerbieten produceren ook al veel meer dan alleen suiker. Koolzaad, soya, tarwe etc. worden allemaal geraffineerd. Voor olie of energie met reststromen die weer veevoer zijn.
We doen het dus al aan de voorkant, het zal ook best aan de achterkant ooit kunnen. Een wageningse professor vertelde mij eens dat mest vol zit met hoogwaardige darmbacteriën bijvoorbeeld. Wij denken alleen maar aan N,P en K en organische stof als we aan mest denken.
Het duurder worden van grondstoffen en de kosten van restproducten stimuleert efficiëncy.
Maar blijf jij maar lekker onder je notenboom zitten Jan.
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: Maar blijf jij maar lekker onder je notenboom zitten Jan.

Dat doe ik zeker.

Uit jouw ambtelijk stukkie had ik absoluut dit niet meegekregen, maar dat zal wel dommigheid van mijn kan zijn. Vandaag nog geen zonnesteek trouwens, 't is hier bewolkt.
cs-agrar
Quote:
@jan is hobbyboer: 't is hier bewolkt.

zonnebril af doen en onder boom vandaan komen Jan, dan schijnt de zon. Overigens, en kruiwagen mest bij je notenboom doet em vast goed
George
Quote:
@josl: Het duurder worden van grondstoffen en de kosten van restproducten stimuleert efficiëncy.
Maar blijf jij maar lekker onder je notenboom zitten Jan.

Daar zit hem nog steeds het probleem , je moet een product hebben wat net zo gelijkmatig van kwaliteit is en makkelijk en exact toedienbaar is als kunstmest en dan het liefst tegen een prijs die lager ligt dan kunstmest zodat akkerbouwers het wereldwijd willen gebruiken. En dat zal voorlopig nog lang niet lukken.
spotmelker
Het probleem van dergelijke complexe processen is dat de installaties het proces niet (lang) overleven waardoor het uiteindelijk te duur wordt. Het zal nog wel even duren voordat er met kunstmest (op prijs en toepassing)concurrerende producten op de markt komen. De simpele systemen werken vooralsnog het beste.
brabo
Het blijft natuurlijk zeer vreemd om een goed produkt (mest) door een heel ingewikkeld en duur systeem te persen zodat we de verschillende eindprodukten daardoor toch weer op ons land mogen uitrijden.

Hou het dan toch svp simpel
George
Quote:
@brabo: het blijft natuurlijk zeer vreemd om een goed produkt (mest) door een heel ingewikkeld en duur systeem te persen zodat we de verschillende eindprodukten daardoor toch weer op ons land mogen uitrijden.

Hou het dan toch svp simpel

Maar om echt goede afzet te hebben zal je de mest moeten be- verwerken tot een eindproduct wat kan concurreren met kunstmest wat betekend dat het net zo makkelijk toepasbaar en te verdelen is en van constante kwaliteit zoals de verschillende soorten kunstmest.
Dit gaat niet simpel. Mestafzet op landbouwgrond zal het goedkoopst zijn. Mestverwerken zal duur blijven.
brabo
@George
mest kan altijd makkelijk concurreren met kunstmest.
Ik heb gisteren toevallig ook nog een paardenboertje blij gemaakt met dit bruine goud. Om verschillende redenen had dit perceel de laatste 5 jaar alleen maar kunstmest gehad en geen dierlijke. De beste man klaagde behoorlijk dat er niets meer wilde groeien en kwam bijna bedelend om een paar tankjes.

Dus mest hooguit een beetje indikken voor ver transport, en voor de rest gewoon zo laten
George
@brabo
Bedelend nog wel? Afgelopen voorjaar bij diverse paardenboeren wat weidjes bemest maar heb toch meer de indruk dat de boeren die de mest kwijt moeten blijer zijn dan die weidjes bezitters rond het dorp.
meelezer10
Quote:
@George: indruk dat de boeren die de mest kwijt moeten blijer zijn dan die weidjes bezitters rond het dorp

Ideaal george laten teken voor het afnemen van een volle tank en vervolgens .....
Nick83
Quote:
@brabo: Ik heb gisteren toevallig ook nog een paardenboertje blij gemaakt met dit bruine goud. Om verschillende redenen had dit perceel de laatste 5 jaar alleen maar kunstmest gehad en geen dierlijke. De beste man klaagde behoorlijk dat er niets meer wilde groeien en kwam bijna bedelend om een paar tankjes.

Het schiet alleen niet erg op als je +500 m3 moet afvoeren om dan allerlei verschillende eigenaren van paardeweidjes langs te gaan om te mogen bemesten...

En dan heb jij hier een boertje die klaagt dat er te weinig groeit, ik ken er die het juist fijn vinden als er niet teveel groeit. Anders staat er steeds te veel gras voor paard of pony en moeten ze het telkens weer laten maaien. Wat tuurlijk geld kost ...
de hoef
Quote:
@Nick83: Het schiet alleen niet erg op als je +500 m3 moet afvoeren

je mag het nog niet eens afvoeren naar een paarde boer
want die hebben normaal gesproken geen mest nummer
brabo
@de hoef
mag wel, ze worden dan als particulier beschouwd en mogen ongemonsterd maximaal tekenen voor 20 kg fosfaat, dus zo'n 14 m3.
de hoef
Quote:
@brabo: particulier beschouwd en

particelier mag jij met boer boer volgens mijn kennes niet brengen
alleen met wegen en monsteren max 20 m3
de hoef
@brabo
volgens mij staat er boer boer
en niet boer particulier
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: boer particulier

Van RVO.nl:

Levert u dierlijke mest aan particulieren? In de volgende situaties hoeft u niet te wegen, bemonsteren en analyseren:

Als landbouwbedrijf levert u maximaal 20 kilo fosfaat in dierlijke mest per kalenderjaar, per particulier. In totaal voert u per kalenderjaar maximaal 250 kilo fosfaat in dierlijke mest af naar particulieren. Vul op het Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (VDM) opmerkingscode 31 in.
weurding
Quote:
@de hoef: je mag het nog niet eens afvoeren naar een paarde boer
want die hebben normaal gesproken geen mest nummer

hoe men het doet weet ik niet, maar hier wordt veel mest geinjecteerd bij particulieren door loonwerkers die het met de vrachtauto aan voeren, frappante is wel dat zoals jij al zegt ze geen mestnummer hebben maar het betreffende land wel opgegeven wordt door "iemand" bij de gecombineerde opgaven, het is tenminste wel ingetekend
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@weurding: hoe men het doet weet ik niet,

Gewoon volgend jaar het hoofdveld van de plaatselijke voetbalvereniging intekenen... 😉

Teken je land in en ben je de enige, dan krijg je het gewoon op je naam. Doet iemand anders het ook, krijg je beiden een mailtje of je dit recht wil zetten.
weurding
@Jack Rijlaarsdam
het "voormalig" sportveld hier is dus ook al ingetekend 😄
meelezer10
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Gewoon volgend jaar het hoofdveld van de plaatselijke voetbalvereniging intekenen

Je moet dan blgg wel een grondmonster laten steken voor de derogatie. moet ie maar over het hek heen klimmmen 😄
de hoef
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Als landbouwbedrijf levert u maximaal 20 kilo fosfaat in dierlijke mest

hier zit het probleem jack als ze meer dan een ha hebben
+1
meelezer10
@de hoef
Dan kan het alleen door wegen en monsteren. Of ze moeten veel kinderen hebben. Dan kan je iedereen voor 20 kilo fosfaat laten tekenen.
de hoef
Quote:
@weurding: het is tenminste wel ingetekend

dat kan wel weurding
maar bij controle moet jij dan wel vee van hun ingeschaard hebben ,
en dat zijn de meeste boeren vergeten
wij ook hoor maar het werd effe verteld ,en met een korting op toeslag rechten gedreigd
weurding
@de hoef je begrijpt me verkeerd denk ik,op dat land lopen paarden , word bemest door een ander, je kan het ook opgeven en maaien
de hoef
Quote:
@weurding: , word bemest door een ander, je kan het ook opgeven en maaien

degene die het opgeeft bij ge gecombineerde opgave moet dan paarden inscharen
meelezer10
@de hoef
licht er aan hoeveel paarden het zijn maar als het er twee zijn is het toch hobbymattig. en dat is toch vrij
Nick83
Quote:
@weurding: hoe men het doet weet ik niet, maar hier wordt veel mest geinjecteerd bij particulieren door loonwerkers die het met de vrachtauto aan voeren, frappante is wel dat zoals jij al zegt ze geen mestnummer hebben maar het betreffende land wel opgegeven wordt door "iemand" bij de gecombineerde opgaven, het is tenminste wel ingetekend

Ja, da zou ik hier ook kunnen doen. Gewoon dat paardeland van een ander intekenen. Ik heb het paar jaar geleden ook wel eens gedaan, in overleg. Maar laatste jaren al niet meer, ik durf da niet meer aan. Je heb er tuurlijk niks van. Geen handtekening, er word geen geld overgemaakt en die eigenaar doet er zelf paardjes en schaapjes op zo af en toe. Bij controle heb je dan behoorlijk wat uit te leggen.
de hoef
@meelezer10
lees de laatste regel van nick 83
zo heb ik het ook begrepen
meelezer10
@de hoef
Ja als je geen grondgebruikersverklaring hebt wordt het een moeilijk verhaal. Maar als je een aantal hectare huurt met een grondgebruikersverklaring en je maakt huur over. Dan is er toch niets aan de hand als er een paar hobby paartjes op lopen. die mest van die hobby dieren telt toch niet mee?
koeman
@meelezer10
als je zelf meerdere van die perceeltjes hebt, zeg maar tien, dan kom je dus op 20 paarden in te scharen... dat is geen hobby meer. Dat het voor die mensen hobby is doet niet ter zake want ze zijn dan bij 'jou' ingeschaard. Gewoon bij de meitelling een schatting van het aantal paarden opgeven. Als ze er het halve jaar maar inlopen hoef je dus ook maar een half jaar in te scharen (dus 10 paarden totaal, vaak zijn het ook pony's ipv paarden) en dit kun je opgeven in je definitieve bemestingsplan aan het eind van het jaar.
de hoef
@meelezer10
vorig jaar op veel plaatsen controle geweest ,en de gene die het land opgaven waren vergeten schapen en paarden in te scharen
werden direct gekort op toeslag rechten
vandaar da twij het niet meer durven
meelezer10
@de hoef
Ik doe het ook niet. Ik wel een gestopte boer met een paar weitjes waar ik mest naar af voer. Ik reken dan uit hoeveel mest er op mag en rij dit er op. ik houd dan geen rekening met de paar paardjes die er op lopen. 1 geluk die boer heeft geen toeslagrechten waarop ze kunnen korte.
+2
de hoef
@meelezer10
maar hij heeft waarschijnlijk nog wel een mestnummer ,
en dan is het boer boer
maar boer burger moet volgens mij gemonsterd worden en gewogen
brabo
@de hoef
boer - burger mag tot 20 kilo fosfaat zonder monstering.
Is hierboven al een paar keer uitgelegd, dus je zou het onderhand kunnen weten 😄
de hoef
@brabo
wij brengen meer dan 14 m3
brabo
@de hoef
dan moet je meer burgers laten tekenen.
hoe moeilijk kan het zijn 😄
+1
de hoef
@brabo
da kan. maar als je weegt en monstert mag er meer op
+1
de hoef
@brabo
Wat is een particulier?

In de eerste plaats moet worden nagegaan of een particulier ook een particulier is. Een particulier, in het kader van de Meststoffenwet, is iemand zonder landbouwbedrijf en zonder relatienummer bij RVO. Wie wel beschikt over een relatienummer wordt door RVO gezien als een landbouwbedrijf. Op dat moment gelden, met betrekking tot de mestafvoer en de gebruiksnormen, de regels en normen van de Meststoffenwet. Iemand met minder dan 3 ha is zich vaak niet bewust van het feit dat hij/zij misschien nog wel een registratienummer bij RVO heeft. Even checken dus.

De grond die een particulier in gebruik heeft valt onder de definitie ‘overige grond’. Als deze grond wordt gebruikt als grasland of bouwland dan mag – vanaf 1 januari 2015 – maximaal 80 kg fosfaat per ha worden toegediend. Deze norm geldt voor fosfaat in dierlijke meststoffen en compost. De norm voor stikstof in dierlijke mest bedraagt 170 kg per ha.

Is de ‘overige grond’ geen grasland of bouwland, maar bijvoorbeeld tuin, dan geldt een norm van 20 kg fosfaat per ha. In dat geval geldt geen stikstofnorm.
brabo
Quote:
@de hoef: da kan. maar als je weegt en monstert mag er meer op

dan doe je dat toch.
maar ik kan met mijn tank niet wegen en monsteren, maar gelukkig hoeft dat ook niet bij boer-boer transport
de hoef
Quote:
@brabo: boer-boer transport

we hebben er vorig jaar over gebeld
en boer boer is van mest nummer naar mest nummer
en niet van mest nummer na particulier
maar doe het zo als je wilt wij nemen het risico niet meer
cs-agrar
Zie zelf het meest in wat er al gebeurt, mest scheiden. Waarom verder bewerken? Het toedienen van dunne fractie moet nog iets preciezer, maar dat gaat ook lukken, kan niet zo moeilijk zijn als de voorgaande oplossingen. Zonder kunstmest zou mooiste oplossing zijn, wat moeten we met chemie, als we het origineel gewoon hebben.
+5
jan is hobbyboer
Leukste van het hele verhaal vond ik wel deze quote van meneer de directeur :
"Van der Lely vindt dat al de ontwikkelingen moeten passen in lijn met de Lely-visie, wat inhoudt dat ze plezierig, duurzaam en winstgevend moeten zijn voor melkveehouders. "

Goh wat een nobel bedrijf daar bij Lely, en wat een onzin mag zo'n quote 500 man klakkeloos verkondigen. Agrarisch journalisten doen er ook alles aan om hun adverteerders te pleasen. Man heeft maar een doel, geld verdienen met z'n product, daar is ie ondernemer voor geworden, anders kon ie die melkrobots ook wel voor de helft van de prijs in de markt zetten. Daar hoeft ie zich niet voor te schamen, maar dit soort onzin verkopen wekt toch wel op je lachspieren als het niet zo treurig was.
josl
Niks nobels aan, Lely snapt zoals elk commercieel bedrijf heel goed dat zij welvaren bij een product wat aan de genoemde criteria voldoet, want dan is er ook een markt voor.
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: Niks nobels aan, Lely snapt zoals elk commercieel bedrijf heel goed dat zij welvaren bij een product wat aan de genoemde criteria voldoet, want dan is er ook een markt voor.

Moet jij mij dit bij hun grootste succesproduct de melkrobot eens uitleggen: plezierig, duurzaam en winstgevend.

vooral die laatste 2, veel duurzaams zie ik niet aan zo'n ding en winstgevend zijn ze vooral voor Lely, kostprijs van robotmelken is nog steeds stevig. Plezierig is erg persoonlijk. Ik vind melken bijvoorbeeld erg plezierige bezigheid.
+1
weurding
Quote:
@jan is hobbyboer: Plezierig is erg persoonlijk. Ik vind melken bijvoorbeeld erg plezierige bezigheid.

er zijn mensen zoekende naar een ervaren melker die graag op vakantie of onder een noteboom willen 😄
Jos1980
Maar werkt het ding een beetje in de proefopstelling leek het wel goed te gaan
Daarna groot gebouwd en radiostilte. Of weet hier iemand er iets zinnige over?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
4
TREFWOORDEN