Carel gaat 50 koeien op een hectare houden.

De financiering is van de drijvende boerderij 'Floating Farm' in Rotterdam is rond. Ook zijn de vergunningen aangevraagd. Mei 2016 moet het concept operationeel zijn

Dat melden Johan Bosman van UitJeEIgenStad en Carel de Vries van innovatieorganisatie Courage zaterdag in Nieuwe Oogst. Naast deze twee partijen participeert ontwikkelaar van drijvend vastgoed Beladon in de Floating Farm.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

jg
Hopelijk heeft het een positieve invloed op de zuivelconsumptie.
Ruimte in het stedelijk gebied is nog schaarser dan landbouwgrond , maar vooruit het voordeel van de twijfel. De kosten voor een hectare Maasvlakte zullen wel lager liggen dan een hectare landbouwgrond.
jg
De voedselketen is kwetsbaar door lage opbrengstprijzen , niet doordat er geen Floatingfarms bestaan.
weurding
Stond in de veldpost vandaag nog een advertentie gezocht een echte koemanager voor grondloos melkveebedrijf met 200 koeien in assendelft
cs-agrar
Waarschijnlijk Jersey's
weurding
Vond het een rare advertentie, net of er iets uitgelokt werd of zo, maar kan het mis hebben, 2 e pagina
cs-agrar
@weurding
denk dat ik ook wel weet waar het is.
weurding
@cs-agrardus het is wel mogelijk?
cs-agrar
@weurding
ja. heb er al maar over gehoord.
blaauwhof
Jammer dat het niet in Friesland is !!
Frans1
Koeientuin klinkt al heel anders dan megastal en intensieve veehouderij,en als je getallen in m2 uitdrukt ipv ha's.Verder een hoog luchtfietserij gehalte
+2
hofmiddelburg
Klinkt allemaal positief, maar is weer een mooi Nederlands voorbeeld van geld over de balk gooien.
brabo
Met 50 koeien op 9000 M2 graskade zal er niet veel te "weiden" zijn
Frans1
Ze komen iig niet in aanmerking voor de weidepremie van FC 😄
George
Wat is dit weer voor een waanzinnig prestige project. Wat een flauwekul.
+3
friesboertje
Is dit nu hetgeen waar @George het steeds over heeft? Met een bootje op zee.
matt
😃
George
Term wordt wel steeds vaker over genomen. 😄
+1
friesboertje
Van de website
Quote:
Op de Floating Farm produceren en verwerken wij verse melk tot gezonde melkproducten voor jong en oud, zoals drinkmelk, yoghurt, boter, room, kaas etc. Dit bij de eindgebruikers in de stad. Wij verkorten hiermee de keten van boer, fabriek, consument en besparen het milieu met veel transportverkeer.

Het voer en de mest van de koeien dan? Allemaal transportverkeer.
cs-agrar
Mest laten ze zo van de boot af lopen, voor de waterplantjes.
+1
weurding
Grote voordeel van dit soort projecten is dat ze waarschijnlijk niet winstgevend hoeven te zijn. Anders zou iedereen met 50 koeien kunnen opstarten 😉
-1
jan 1
Zo.n gek idee nog niet,goeie pr voor de verse melk van opstal koeien(kan burger zelf zien wat een kolder die weide melk is!!)Mest zo met boot afvoeren (naar de zee)!,goed voor de visstand?,En Rotterdam heeft goede aanvoerhaven van voer.Wel over nagedacht lijkt mij!
+1
sorry
Quote:
@jan 1: kolder

En dan toch een spandoek "wij gaan weer naar buiten" besteld?
+1
jan 1
Quote:
@sorry: En dan toch

Kan het evenwel kolder vinden:)Hier in deeltijd naar buiten,wordt nog niet betaald pfff.
sorry
@jan 1
De opstalboeren reageren altijd zo gefrustreerd.Net als die Arnold van Dorp En dan zijn vrouw,ipv EXCUUS aan te bieden gaat ze een jammerverhaal houden op facebook, over hoe gemeen ze wel niet zijn bij Zembla
Dan denk ik wat een naieve sukkels zijn het
verbi
@sorry
Weidemelk goede reclame maar haal de meeropbrengst dan wel uit de markt en niet door herverdeling melkgeld.
sorry
@verbi
Als deze week de melkveerechten ingevoerd worden,dan hoop ik dat het weideganggedoe ook wordt afgeschaft,dat gezeur over herverdeling van melkgeld iedere keer
cs-agrar
@sorry
opstalboeren hebben wel een punt. In de vrije handel is melk gewoon melk, opstal of weide maakt niet uit, zeker als er tekort aan melk is. Bij een tekort kan je alle kwaliteitsborgingen en weet ik wat ook overboord gooien, verkocht raakt het toch wel.
Met een onderscheidend weidemerk zou men veel meer uit de markt kunnen halen, als de consument daar gevoelig voor zou zijn.
En dat laatste is nu net het hekele punt.

Bovenstaand project van meneer Carel heeft voor rest van boerend Nederland maar weinig nut. Als het al lukt om rendabel te krijgen zonder steun is het voor een enkeling weg gelegd. Terwijl iedereen er aan mee betaald. Zet die centen in voor een juist onderzoek naar bijv werkelijke emissies of opname van mest. Of wat mest nog meer doet dan alleen N,P,K op land brengen.
Nu gaat men al verder van de werkelijkheid af staan met aannames en chemiegebruik. En daar gaat nu net alles de mist in.
Volgens mij weet men nog lang het werkelijke effect van mest of kunstmest niet. Dus Carel, zie je werk en ga iets nuttigs doen.
ijssel
@cs-agrar
Pas in de supermarkt kiest de consument wat hun het beste uitkomt en dat is meestal de goedkope variant,zijn ze die weidekoe al lang vergeten.
diezel
Quote:
@cs-agrar: Met een onderscheidend weidemerk zou men veel meer uit de markt kunnen halen, als de consument daar gevoelig voor zou zijn.
En dat laatste is nu net het hekele punt.

Vooral boeren koppelen weidemelk aan prijs.
De Nederlandse consument/politiek koppelt de weidemelk-discussie m.i. vooral aan het "mega-stallen/ dierenwelzijn" vraagstuk.
Vraag is of de consument/politici iets extra mogen "vragen" aan een sector met een zelfvoorzieningsgraad van +250%?
Frans1
Lees handelsoverscho
Quote:
@diezel: Vraag is of de consument/politici iets extra mogen "vragen" aan een sector met een zelfvoorzieningsgraad van +250%?

Lees: handelsoverschot voor de bv Nederland 😄
Jaap40
@diezel
In Nederland bestaan bijna geen megastallen. Als de melkprijs laag blijft komen ze wel. Voor welzijn van dieren meestal erg goed.
diezel
Quote:
@Jaap40: In Nederland bestaan bijna geen megastallen

Daarom schreef ik ook: De Nederlandse consument/politiek koppelt de weidemelk-discussie m.i. vooral aan het "mega-stallen/ dierenwelzijn" vraagstuk.

De definitie welke een boer aan een mega-stal verbindt is misschien wel iets totaal anders dan wat de gemiddelde Nederlandse consument/burger als mega-stal ervaart.

Verplaats ik me in de gemiddelde Ned. consument dan zou het best weleens kunnen zijn dat een weidende boer met >300 mk de maatschappelijke voorkeur krijgt boven een opstaller met 70 mk.
Dan kan je lullen-als-Brugman, argumenten en bewijzen verzamelen zoveel je wilt, dat "gevoel" bij de consument krijg je niet meer weg. Tenminste dat verwacht ik.
+3
Jan Veenhouwer
Valt zo'n nieuw projekt dan niet onder de melkveewet, voor grondgebondenheid enzo?? Ik heb juist begrepen dat alle mest verwerken niet mag, zonder grond.
friesboertje
Daar verbaasd bijna iedereen zich over. 't Meest frapante is ook nog dat dit voort komt vanuit een door LTO opgericht luchtfietserig clubje genaamd courage. Gefinancierd door o.a. ZuivelNL en LTO.
Jaap40
Als grondgebonden hier niet geldt, voor wie dan wel? Complete waanzin dit project.

Indien dit toekomst heeft, dan kunnen we ook lege fabriekshallen volzetten met koeien. Weiden van koeien is sowieso puur emotie, heeft niets met duurzaam veehouden te maken.

Wie van de collega melkveehouders is diervriendelijk en zet in de brandende zon de dieren onder verplicht geïsoleerd dak? Weidemelk moet de komende weken verboden worden om te verkopen. Pure dierenbeulerij om ze nu buiten te zetten.
sorry
courage2025.nl/inspiratie/blog/…

Het zou me ook niet verbazen als de kas van lto ook wordt aangezuiverd met zuivel.nl geld
+1
-Jan-
@Jaap40

Ik vind dit ook een waanzinnig idee om koeien te gaan houden op een boot alleen om de landbouw meer bij de stad te betrekken.

Projectje van groente verbouwen oke,paar koeien en schapen of geiten in een wijkboerderij kan ik me nog iets bij voorstellen maar 50 koeien op een vlot :-?
:-? :-? :-? :-?
Benieuwd hoe WD hier tegen aan kijkt
+1
weurding
@-Jan-t'is net als een vlucht naar de maan, bewijzen dat het kan maar compleet onzinnig 😞
Jaap40
@-Jan-
Lekkere beeldvorming over melkveehouderij op deze manier. Men weet van gekkigheid niet hoe de sector van alle kanten kapot gemaakt moet worden. De hotemetoten voorop in de strijd. Is toch geen consument die dit soort initiatieven nog kan volgen?
weurding
Quote:
@Jaap40: Pure dierenbeulerij om ze nu buiten te zetten.

je laat ze toch zelf de vrije keus? wij wel tenminste,we hadden al een vrijekeuze stal voor het woord was uitgevonden 😄
Jaap40
@weurding
Maar dan is het iig geen weidemelk meer. Dus ook niet als zodanig willen verkopen. Hou de consument niet voor de gek met het weidemelk fabeltje.
Leg gewoon uit dat een vast rantsoen met regelmaat het allerbeste is voor koe maar vooral ook boer.
weurding
@Jaap40 als ze komende week echt naar buiten moeten dat je ze op een kavel op moet sluiten ivm openbare weg oid dan zou je het idd s'nachts moeten doen, maar hier staat de deur altijd los, en als het warm is zoeken ze of een plek onder de bomen of gaan weer naar binnen. of er dan altijd evenveel gras opgenomen wordt betwijfel ik ook weleens, maar voor de opinie is het weidemelk 😄
+1
-Jan-
@weurding

Op zich is het een leuk iets om tijdelijk als promotie actie op te zetten en dan bv 10 stuks of zo maar verder vind ik het bullshit 😉

Wil men hebben dat dieren hun natuurlijke gedrag kunnen uiten,heb je wel eens een koe met een vaarbewijs gezien 😃 😃 😉
Jaap40
@weurding
Precies, je zegt het zelf nu ook al: voor de opinie is het weidemelk. Hoezo de consument voor de gek houden.....
weurding
@-Jan-haha, nee, maar heb ik ook niet, en vaar ook wel eens mee, als je maar een goede "kapitein"hebt 😄
weurding
@Jaap40 het zijn niet mijn regels, als men denkt voor de gek te worden gehouden doen ze hun beklag maar bij rfc, denk dat het meevalt
+1
Frans1
Quote:
@Jaap40: Pure dierenbeulerij om ze nu buiten te zetten

Jij probeert met deze onzin je eigen straatje schoon te vegen.Ik nodig je uit om bij mij te komen kijken hoe mijn koeien er bij lopen als het warm wordt.
Jaap40
@Frans1
Ga zelf maar eens de hele dag bij de koeien in de wei in de brandende zon staan.

Het wisselende grasaanbod in de wei zorgt voor niet wenselijke schommelingen in het rantsoen. Heb ik zelf veel ervaring mee.
Bovendien is door verdergaande schaalvergroting weidegang voor de meesten in toekomst een utopie. En zonder groei geen melkveebedrijf.
Frans1
Quote:
@Jaap40: Ga zelf maar eens de hele dag bij de koeien in de wei in de brandende zon staan.

Wie zegt dat ze de hele dag in de brandende zon staan?
Op de meeste van onze percelen kunnen ze in de schaduw als ze dat willen,vorig jaar was het ook eens een dag heel warm,toen konden ze dat niet en heb ik ze tegen de middag binnen gehaald.Je hoeft er niet te overdreven over doen,ze kunnen tenslotte wel ergens tegen,maar als het boven de 30 graden is zonder schaduw en de koeien staan kwijlend en pompend ademend op een kluitje bij de waterbak weet je dat ze het niet leuk vinden.
hans1980
@Frans1
De echte milieu freak wil wel dat boeren verspreid door de weide bomen planten
+1
Frans1
@hans1980
Vertellen wat een ander moet doen is de doorsnee Nederlander heel goed in.
weurding
@Frans1 eigen kop volgen ook wel
pa
Komt niks van terecht. Wel een of ander subsidiepotje leeg snoepen. Ook dat is innovatie
Quote:
@jg: De financiering is van de drijvende boerderij 'Floating Farm' in Rotterdam is rond
kleitokkers
Zeekoeien houden daar zijn nog wel wat hectare's beschikbaar lekker goedkoop.
Zee gras is er ook genoeg wat zeepaarden erbij en het komt helemaal goed.
Iedereen lacht er om maar bedenk het maar eens en regel het dan maar.
Of het slaagt op lange termijn of niet is niet belangrijk. INNOVATIE eens anders proberen daar gaat het om.
+1
cs-agrar
Doe dat dan van je eigen geld, en niet van dat van anderen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , boerderij , doc , financiering en courage geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
5