Weideman: weiden zonder maaien

Maaien op de huiskavel zorgt ervoor dat er minder beweidingsoppervlakte overblijft. Na drieënhalf keer beweiden en drie keer maaien op 20 hectare huiskavel, is de beweidbare oppervlakte per jaar slechts 70 hectare. Zonder maaien loopt dat al snel op naar 140 hectare beweidbare oppervlakte. Het gras hoeft er overigens niet minder fris van te worden, mits het kort genoeg wordt afgegraasd, zo schrijft de Weideman in zijn wekelijkse blog.

Deel dit topic

Reacties

Frans1
Wij laten ook altijd kort afvreten,maar toch na max 3 keer weiden moet je maaien omdat er steeds meer pollen komen.Als je koeien gaat dwingen om die ook af te vreten verlies je aardig melk,dus leuke blog,alleen de praktijk is weerbarstig.
cs-agrar
Met huidig weer met weilandbloter er over, vreten ze gras van pollen ook op. Maar ideaal is het niet
+2
Jack Rijlaarsdam
Weideman kan beter eerst de resultaten van de proeven afwachten voordat hij/zij advies geeft. Advies kort (5 cm) af te weiden is redelijk bijzonder wanneer je normaal het advies krijgt niet te kort te maaien ivm de hoogte van de groeipunten. De hergroei is zeker een aandachtspunt met dit scherpe weer. Verder is weiden zonder maaien in feite een variatie op standweiden, smakelijkheid en dus opname lopen achteruit. Bij streven naar een zo hoog mogelijke opname buiten is dit dus geen goed idee, slechts bij krappe huiskavel en royaal bijvoeding aan het hek vooral uit oogpunt van arbeidsefficiëntie een optie.
+3
cs-agrar
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Advies kort (5 cm) af te weiden is redelijk bijzonder wanneer je normaal het advies krijgt niet te kort te maaien ivm de hoogte van de groeipunten. De hergroei is zeker een aandachtspunt met dit scherpe weer.

gras maakt gras, zeer kort afvreten/maaien versneld de hergroei niet.
brabo
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Verder is weiden zonder maaien in feite een variatie op standweiden,

die snap ik effen niet.
bij standweiden kun je toch ook gewoon nog maaien. Die hier niets anders, en na elke maaien de krijgen de koeien weer een nieuwe standweide
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@brabo: snap ik effen niet.

Standweiden is vier tot acht weken weiden op één perceel, maai je vlotter dan doe je in mijn ogen aan omweiden.
+2
jan 1
Dat gaat allemaal goed bij een productie van 5500 kg,maar daar zijn we niet tevreden mee beste weideman.
huub
Beste man, die weideman, maar nu moet je juist blijven maaien, anders heb je over twee maanden nog geen mooi weidegras.

Bloten is per defenitie verlies van gras.
friesboertje
Komt die weideman wel eens achter z'n bureau vandaan?
dorpsrandhoeve
Ha ha, is hij wel eens over zijn struik geweest.
+1
hookwood
Heb net wat percelen gemaaid waar de koeien twee keer in zijn geweest. Stonden aardig wat bossen in. Nu mooi weer om het ff te hooien en in de baal te drukken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras en maaien geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN