Zuivelsector achter maatregelen voor begrenzing fosfaatproductie

De zuivelsector staat achter de plannen van staatssecretaris Dijksma om de uitstoot van fosfaat door de melkveehouderij te beperken. Dat wil zij doen door een grens te stellen aan de productie van fosfaat op individuele melkveebedrijven.

In haar brief aan de Tweede Kamer van 2 juli 2015 stelt de staatssecretaris de fosfaatproductie op individuele melkveebedrijven te willen begrenzen door de invoering van fosfaatrechten. Dat is nodig omdat de melkveehouderij op basis van recente CBS-prognoses vorig jaar meer fosfaat heeft uitgestoten dan de sector zichzelf had opgelegd. De LTO Nederland-vakgroep Melkveehouderij, de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vinden de introductie van een systeem van fosfaatrechten onvermijdelijk en onderdeel van verantwoorde ontwikkeling van de sector.

Recent namen partijen in de sector zelf al twee maatregelen om de landelijke fosfaatproductie terug te dringen: aanpassing van het voer voor melkvee waardoor de geproduceerde hoeveelheid fosfaat per koe daalt; en het verplichte het gebruik voor alle melkveebedrijven van de KringloopWijzer (een managementinstrument dat melkveehouders in staat stelt de mineralen op hun bedrijf efficiënter te benutten).

De sectorpartijen pleiten voor een zorgvuldige uitwerking van de plannen. Zodat bedrijven die de mineralen efficiënt benutten de ruimte krijgen om zich -binnen de milieurandvoorwaarden- te ontwikkelen. Ook dienen de nader uit te werken maatregelen nauw aan te sluiten bij de duurzaamheidsdoelen die vastgesteld zijn in de Duurzame Zuivelketen. Daarin staan efficiënt omgaan met mest en mineralen, dierenwelzijn, diergezondheid, levensduur en antibioticagebruik en weidegang centraal.

Bron: nzo.nl/nieuws/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , lto , koe , dierenwelzijn , melkvee , mineralen , voer , zuivel , fosfaat , gezondheid , weidegang , diergezondheid , uitstoot , melkveehouders , zuivelketen , nederlandse zuivel organisatie , levensduur , kringloopwijzer , dijksma , tweede kamer , fosfaatproductie en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!