VVD reageert bijzonder negatief op het besluit van Dijksma

VVD: WE MAKEN BOEREN HET WERK ONMOGELIJK

De VVD reageert bijzonder negatief op het besluit van Dijksma. VVD-Kamerlid Helma Lodders zegt tegen persbureau ANP:

“Dit is waanzin. We maken boeren het werk onmogelijk en laten de kans om juist grondstoffen terug te winnen uit dierlijke mest liggen. Ik snap niet waarom de staatssecretaris voor deze koers kiest.”

Meer: nrc.nl/nieuws/2015/…

Deel dit topic

Reacties

Meelmuisje
Een besluit als deze was wel te verwachten. Denkt daarbij aan nieuwbouwstallen met weinig grond.. Hoeveel boeren in NL hebben hun bedrijf uitgebreid ivm april 2015?
matt
De vvd is niet te volgen,door hun toedoen is de amvb een jaar uitgesteld,anders had die misschien zijn werk kunnen doen.
Ook nu doen ze weer of het fosfaatplafond niet bestaat? Als we de derogatie verliezen zijn
We nog veel verder van huis.
Waarom doet de vvd telkens of dat plafond niet bestaat,wat is gedachte hierachter?
Is dit plafond dan toch te verhogen? Volgens alle andere partijen is dit kansloos
pieta
Quote:
@matt: Volgens alle andere partijen is dit kansloos

De hele linkse helft wil eigenlijk niet meer dieren en zal daarom ook niet het fosfaatplafond willen verhogen.
Metal ap
Waarom zou je nog meer dieren moeten we hebben overal al meer dan genoeg van
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: De hele linkse helft wil eigenlijk niet meer dieren en zal daarom ook niet het fosfaatplafond willen verhogen.

Ik snap niet dat de linkse helft niet wat meer voor grondgebondenheid heeft gekozen, dat is toch ook een van hun stokpaardjes. Met deze nieuwe regelgeving werken ze juist mega bedrijven in de hand.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: k snap niet dat de linkse helft niet wat meer voor grondgebondenheid heeft gekozen

Dat gaat nog gebeuren wanneer dit wetsvoorstel wordt besproken in de Tweede Kamer.
Grasbaal
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
Dat grondgebondenheid niet meetelt in de fosfaatrechten is een gemiste kans geeft gedeputeerde Henk Staghouwer aan. 'Hiervoor gaan we zeker lobbyen in Den Haag.'

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
Farmer_
@Jack Rijlaarsdam
En jou plannen in de prullebak?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat gaat nog gebeuren wanneer dit wetsvoorstel wordt besproken in de Tweede Kamer.

Ik ben niet blij met dit voorstel, maar voor jouw is dit toch ook redelijk 'worst case scenario', alleen historische rechten zonder te kijken naar grond? Vind het eigenlijk wel sneu dat de straatvechters die alles gewoon vol gezet hebben het weer gewonnen hebben van de mensen met een duurzamer plan, zoals jij. Da's nou niet de mentaliteit waar ik zo dol op ben.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik ben niet blij met dit voorstel,

Dan kunnen we elkaar een hand geven...

Ik verwacht nog wel wat steun/eisen voor grondgebondenheid van links, alleen dat is weer een onzekere factor.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Farmer_: in de prullebak?

In de huidige vorm waarschijnlijk wel. Krijg van meerdere kanten het signaal af te wachten, als de melkprijs een jaar op dit niveau blijft, komen er wel stallen vrij... 😞

Grote vraag is nu wat de prijs van de fosfaatrechten gaat worden. Ik verwacht in eerste instantie een stormloop met bijbehorende prijsvorming. Vergunning blijft nog wel ff geldig en ook NB staat geen datum in, dus wellicht is geduld een schone zaak. Alleen: waar koop je geduld? 😃
Cornelis
@Jack RijlaarsdamGa eens met je partner praten 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ik verwacht nog wel wat steun/eisen voor grondgebondenheid van links, alleen dat is weer een onzekere factor.

We zijn het in tijden niet zo met elkaar eens geweest. Zelfs jij als ondernemende boer zoekt nu al steun aan de linkerkant, tot voor kort was ik de enige hiero die nog wel wat sympathie voor die linkse rakkers op kon brengen.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: In de huidige vorm waarschijnlijk wel. Krijg van meerdere kanten het signaal af te wachten, als de melkprijs een jaar op dit niveau blijft, komen er wel stallen vrij...

Dat heb ik ergens anders ook al geschreven, maar komt niet helemaal overeen met de sympathie die je vorige week nog toonde voor de grote opportunistisch groeiers die alles 'netjes' binnen de wettelijke kaders hadden gedaan en daar nu schijnbaar voor beloond worden. Eigenlijk is zo'n uitrook-strategie natuurlijk ook erg treurig, hopen dat anderen eerder omvallen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: hopen dat anderen eerder omvallen.

Zo wil ik inderdaad niet in het leven staan. Alleen het is nu tijd voor herijking van de strategie en dan probeer je alle ontwikkelingen op een rijtje te krijgen, regeren is vooruitzien.

Net Qlip uitgezwaaid trouwens: geslaagd voor m'n herexamen, dus de melk wordt ook volgende week weer opgehaald.
Farmer_
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Grote vraag is nu wat de prijs van de fosfaatrechten gaat worden. Ik verwacht in eerste instantie een stormloop met bijbehorende prijsvorming.

Als het net gaat als bij het melkquota begin jaren 80, werden de eerste kopers voor gek versleten maar die kregen achteraf het goedkoopste quotum.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Net Qlip uitgezwaaid trouwens: geslaagd voor m'n herexamen, dus de melk wordt ook volgende week weer opgehaald.

Je krijgt het wel zwaar voor de kiezen deze weken 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Farmer_: werden de eerste kopers voor gek versleten maar die kregen achteraf het goedkoopste quotum.

Ik ben bang dat de wereld nu wat opgefokter is dan toen.
+1
vofjagtenberg
@jan is hobbyboer
Hier benaderen we het met dit weer maar wat relaxter. Vandaag is het dak dichtgelegd. Zorgt in ieder geval voor verkoeling binnen. Verder sluit ik me aan bij Jan en Jack. Gelukkig hebben we aan het eind van de rit nog een goed gevulde pot om iets met fosfaat te klooien. We hadden er alleen een andere bestemming voor. Komende maanden eerst de kruitdampen maar eens weg laten trekken. Daarna kijken of we de koers iets moeten wijzigen.
friesboertje
Wellicht dat Jan Huitema nog wat aan dat plafond weet te veranderen in Brussel.
jg
Waar de Europese commissie door de lage melkprijzen interventie maatregelen overweegt wil jij verruiming van het fosfaatplafond en dus nog meer melk. Heel realistisch.
friesboertje
Tsja, met de melkveewet en de AMvB is de boel al redelijk beteugeld in Nederland. Daarnaast is het ammoniakplafond ook al in zicht. Dus oneindig veel melk kan er toch niet bij.

Maarja, her en der een drupje meer melk levert toch weer een paar blije gezichtjes op 😄
DJ-D
Als er voor de wereldmarkt geproduceerd moet worden dan ook een zo gelijk mogelijk speelveld. In frankrijk hebben ze geen plafond maar wel de zelfde melkprijs.
weurding
Dat is niet zo, ze hebben daar nog een soort quotum met een a,b en c prijs
DJ-D
Dat is iig positief voor de boeren. Met dit beleid gaat je kostprijs omhoog. Moet nu aan kringspierwijzer. Geen gelijk speelveld.
Cornelis
Er zijn hier prikkers die in Frankrijk MOLKEN. Waren daar ook niet heel blij met de regels en omgangsvormen...
Zoeiton
De zogenaamde extensieve boeren die zogenaamd bunders grond nog hebben liggen waar ze nu INEENS koeien op willen houden voelen zich gedupeerd en springen op schoot bij links. Kijk heel veel grond is gewoon slecht. Er wordt in de huidige wetgeving net gedaan of duinzand grond op Texel waar 7 ton ds vanaf komt en zware goed ontwaterde kleigrond waar 17 ton ds vanaf komt hetzelfde is. Dan heb je nog veen grond die half water is, stuifzand in Drenthe en veen/moer/vaarweiden in Friesland. Sommige percelen kun je uitstekend beregen. In sommige streken/gebieden is dat helemaal niet mogelijk. Met behulp van de kringloopwijzer kan iedereen aantonen hoe goed zijn grond/management is! Mensen met veel land kunnen dan toch meer koeien houden.
+3
Noorderling
In de kringloopwijzer wordt alleen gekeken naar fosfaatproductie van de veestapel. Eigenlijk dus gewoon de BEX. Hoeveel je op je grond kunt plaatsen en wat je overschot is maakt als ik het goed begrijp met fosfaatrechten niets uit.

Het gaat dus niet op, wanneer je 30kilogram meer onttrekt dan mag bemesten en straks eventueel wel evenwichtbemesting toegepast mag worden, wil dit niet zeggen dat je ook meer fosfaat mag produceren zonder extra rechten te kopen.

Snap dan ook niet waarom er niet is gekozen voor fosfaatoverschotrechten. Alles wat je zelf niet kunt plaatsen op grond moet je rechten voor aanschaffen. Heb je extra grond in gebruik of kun je aantonen dat je meer mag bemesten vanwege de hoge P onttrekking, dan mag je een aantal koeien extra houden. Efficientie en grondgebondenheid wordt zo in een keer beloond in plaats van allerlei losse maatregelen waarbij je bij eventuele uitbreiding een leger aan adviseurs in kunt schakelen.
+3
tukker12
De VVD moet niet zeuren, voor de verkiezingern alle boeren oproepen om toch vooral VVD te stemmen om de belangen van boeren veilig te stellen, om daarna een PVDA schooljuffrouw staatssecretaris laten worden voor Landbouw
Dat was dus de derde keer dat we belazerd werden door de VVD!
Vroeger al eens Jozias van Aartsen minister gemaakt, terwijl de goede man nog nooit buiten de bebouwde kom was geweest, de volgende periode de D66ér Brinkhorst (had VVD geen kandidaatr?) en daar weten we allemaal de gevolgen van, en nu dus een gewezen PVDA schooljuffrouw, die burgemeester van Nijmegen had willen worden, en als troostprijs het staatssecretariaat landbouw kreeg
Volgende keer toch maar weer een partij kiezen die wel betrouwbaar is als landbouwpartij!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , vvd en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN