Antwoord Romijn op vragen fosfaatrechten

Staatssecretaris Dijksma heeft donderdag een nieuw instrument aangekondigd om de groeiende fosfaatproductie in de melkveehouderij in te dammen. Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij, geeft antwoord op de meest prangende vragen van melkveehouders omtrent de invoer van deze fosfaatrechten.

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Zijn opmerkingen dat het gelukt is om extensieve bedrijven te ontzien is dus een dikke leugen, iedereen kan korting verwachten om groeiers te helpen ,kan 2e kamer nog stokje voor steken, korting op groei na 2014 kan ik billeken, nu gaat er voorlopig veel bb in zodat jongvee minder en melkvee meer wordt
+3
puntertje
Ze zagen het niet aankomen, belonen anticiperend gedrag en ontzien de intensieve veroorzakers. De grondgebondenheid is onderweg gesneuveld en de zo gewenste weidegang is er ook angstvallig buiten gehouden.
En wat doet dit met de geloofwaardigheid van de betrokken partijen?
+12
matt
5. Hoe worden de rechten uiteindelijk verdeeld?
„Het fosfaatplafond is gezet op 85 miljoen kilo. Als blijkt dat 87 miljoen nodig is om alle bedrijven recht te geven, gaat de staatssecretaris afromen. Dat gaat verhoudingsgewijs. Bedrijven die het meest bijdragen aan het fosfaatoverschot, krijgen dan de minste rechten. Niemand weet nu hoeveel procent het overschot is.”


Verschiet nergens meer van,maar ga der toch vanuit dat een niet groeier
die al zijn mest op eigen grond kan plaatsen.

0% generiek gekort wordt,rechten kopen als ik wil groeien dat moet dan
maar.

maar gekort worden om overschotsfosfaat,te verdelen waar je part nog deel aan hebt.diefstal
matt
7. Hoe zit het met de fosfaatrechten van in 2014 gestopte melkveehouders?
„Bedrijven die in 2014 of later zijn gestopt, krijgen fosfaatrechten toebedeeld. Zij kunnen die verzilveren. Over de bedragen is nog niets te zeggen. Uiteindelijk zal de markt dat bepalen. Melkveehouders die ruimte over houden op de fosfaatrechten, kunnen kiezen: rechten verkopen of meer dieren houden.”


Dit zou wel eens kunnen betekenen,dat bedrijven per direct stopgezet
worden.
friesboertje
En stallen die zijn verhuurd, voor wie zijn die rechten?
Erco
Het gaat niet om de stal lijkt me maar op wiens naam de dieren staan, welk relatienummer, ubn
+1
arjankok-
Dit is wel een stomme zet om ze nog extra oudedag voorziening cadeau te doen eerst melkquota verpatst dan jaren jongvee gehouden en nu ook nog meegraaien , wat mij betref worden diegenen die ook hun land[ grotendeels] verkocht hebben nu uitgesloten
matt
Gestopte melkveehouders,in 2014 staat er bij die hebben volgens mij geen quotum verkocht.

Per direct stilzetten bedoel ik overigens,een andere categorie mee...
oldhuus
Er zijn nog wel een paar die hun quotum jarenlang verleast hebben in een bepaalde constructie en daarvoor in ruil het jongvee ook mochten opfokken, die krijgen nu wel rechten, maar ze hebben dat jongvee ook nog wel een paar jaar.
Het is wel lullig voor jongveeopfokkers die dit jaar begonnen zijn en de stal nog niet vol hebben die ken ik ook wel.
david2
Quote:
@arjankok-: dit is wel een stomme zet om ze nog extra oudedag voorziening cadeau te doen

waarom die afgunst????, soms heb je gewoon geluk, je weet toch niet hoe het leven loopt, in de flevopolder zitten ook boeren die al drie keer uitgekocht zijn, ik gun het iedereen van harte!!
+1
torrarica
Kees Romijn geeft veel duidelijkheid en informatie. Alleen dat het gelukt is om extensieve melkveehouders te ontzien klopt niet. Naast de voldoende grond die ze voor hun vee hebben, moeten ze nu ook nog fosfaatrechten kopen....en waarvoor? En waarom? En waardoor?
Todi
Was met quotum toch ook.
+1
oldhuus
En de intensieve kan naar hartelust uitbreiden, alleen wat fosfaatrechten kopen van een stopper veel goedkoper als grond, rest mestverwerking hoppa
pictures.nieuwsgrazer.nl/groot/2015/…
jan 1
Quote:
@torrarica: Kees Romijn geeft veel duidelijkheid en informatie. Alleen dat het gelukt is om extensieve melkveehouders te ontzien klopt niet. Naast de voldoende grond die ze voor hun vee hebben, moeten ze nu ook

Volgens mij is fosfaat productie gekoppeld aan een koe en niet aan de grond.betekend dat de beesten de fosfaat productie veroorzaken.
Anders zouden we de hele akkerbouw mee moeten tellen voor de productie...
Als je grond heb en je wilt groeien ,zo snel mogelijk rechten kopen,komen er heel wat vrij van gestopte bedrijven zonder vee met rechten.
3 speen
Om de stopper te spekken
jan 1
Quote:
@3 speen: om de stopp

Zo kan je het ook zien:)
+1
jg
Kees Romijn moet gewoon zijn mond houden. Zijn mening over zaken in dit voorstel doet er niet toe. Beetje de loopjongen van Dijksma uithangen. De mensen die er wel toe doen gaan deze voorstellen sturen en wijzigen.
+1
Dorus225
We hebben ook nog de AMVB(melkveewet) dus alleen fosfaatrechten kopen zijn intensieve bedrijven er niet mee, als men boven 50 kg fosfaatoverschot zit moet men voor 50% kopen of huren.
dus we zijn flink aan het stapelen fosfaatreferentie, melkveewet en fosfaatrechten, oh hadden we maar het melkquotum behouden veel minder rompslomp.
+2
oldhuus
In ieder geval zijn eigen belangen behartigd, zal ie de nieuwe stal al vol hebben?? 2010: 80 koeien, 2014: 109 nu 140 150??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , voer , melkveehouders , dijksma , fosfaatproductie en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
4