89

Wat is precies de referentie voor het aantal koeien?

Antwoord Kees Romijn interview Melkvee.nl:

„Het referentiejaar is 2014. Het gemiddelde aantal koeien wat een bedrijf toen had, is leidend. Een correctie volgt op het jaar 2015 tot aan 2 juli. Bedrijven zaten in onzekerheid en wisten niet precies waar ze aan toe waren. Daarom heeft de staatssecretaris ervoor gekozen om ook de koeien die tot 2 juli van dit jaar zijn gehouden, mee te nemen. De rekensom is hier wederom: 10 koeien meer vermenigvuldigen met 43 kilo fosfaat, het extra fosfaatrecht is dan 430 kilo.”

Dus melkveehouders die zijn begonnen met melken in 2015 of de afgelopen maanden ontzettend zijn gegroeid, krijgen voor al hun koeien fosfaatrechten?

„Klopt. Anders zouden deze bedrijven toch onder een knelgevallenregeling komen en dan alsnog de rechten toegekend krijgen. Daarom is ervoor gekozen om die bedrijven ook fosfaatrechten te geven.”

Hoe worden de rechten uiteindelijk verdeeld?
„Het fosfaatplafond is gezet op 85 miljoen kilo. Als blijkt dat 87 miljoen nodig is om alle bedrijven recht te geven, gaat de staatssecretaris afromen. Dat gaat verhoudingsgewijs. Bedrijven die het meest bijdragen aan het fosfaatoverschot, krijgen dan de minste rechten. Niemand weet nu hoeveel procent het overschot is.”

Deel dit topic

Reacties

Op 1 december 2014 waren er de volgende dieraantallen in Nederland: Bron CBS.nl

M en K Koeien 1610000* 43 = 69,23 mln kilo forfetair fosfaat
Jongvee < 1 jaar 614000 * 9,6 = 5,89 mln kilo forfetair fosfaat
Jongvee > 1 jaar 668000 * 21,9 = 14,63 mln kilo forfetair fosfaat

Totaal in 2014 forf. fosfaatproduktie 89,75 mln kilo. Hoezo is er nog ruimte om extra fosfaatrechten op basis van 2015 te verdelen??

De aantallen 1 april 2014 waren 1572 *43
602 * 9,6
644 * 21,9

Totale forf. fosfaatproduktie 87,48 mln kilo.
Fout. Gemiddelde koeien tellen niet. Overigens is 43 kg niet gemiddeld.
Gaat om gemiddeld aantal koeien per bedrijf x forfait wat hoort bij gemiddelde melkproductie van dat bedrijf.
In 2014 was forfaitair minder dan 85 miljoen, specifiek (CBS) 86,1 in prognose.
Wie mag er nu gebruik maken van 2 juli .
alle groeiers of alleen de vreselijke groeiers
Klopt als een bus, het aantal koeien is lineair gegroeid. De 43 kg past bij ca 8700 kg melk per koe. Misschien moet je Kees Romijn even corrigeren met al zijn uitspraken.
+1
@jg je kon wel Schriftgeleerden zijn. Gemiddelde melkproductie is geen 8700, aantal koeien is niet lineair gegroeid en de tekst is afkomstig van de redactrice. Wat ergens opgeschreven is, is niet meteen waar. Ga maar na bij je eigen berichtjes ????
@Wiebren
Jullie hebben de groei verkeerd ingeschat, nu weer ?
@Wiebren
Jij weet donders goed dat 8400 of 8700 hooguit een kilo fosfaatproduktie per koe verschil maakt. Dus 1,6 mln kilo minder , misschien. Nog ver boven het plafond van 85 mln kilo. Het aantal melkkoeien op 1-12 2013 was 1,597 mln op 1-12 2014 1,610 mln. Het aantal stuks jongvee is nog harder gestegen. Jij wil beweren dat er door het jaar 2014 heen veel minder koeien waren. Erken nou maar de realiteit . Komen we veel verder mee.
@jg verschil tussen fictie en feiten is meer dan een paar letters.
We hebben de groei niet verkeerd ingeschat. Die groei was sneller dan de maatregelen uit de sector die zouden kunnen bijsturen.
In die zin is de extra fosfaat in ruwvoer een meevaller, daardoor is er nu noodzaak voor ingrijpen en is het verschil tussen forfaitaire productie en plafond nog niet zo groot.

Gemiddelde melkproductie is krap 8000
Aantal koeien per bedrijf x melkproductie per bedrijf bepaalt het forfait. Optelsom van al die bedrijven bepaalt uitgifte fosfaatrechten.
@Wiebren
Die extra koeien sinds 01012015 hebben zeker zonder fosfaat geleefd. Een reden om ze wel fosfaatrechten toe te kennen??
Wil je nou vertellen dat de aantallen op cbs.nl niet kloppen ?? De forfetaire normen zijn helder.
@jg
je berekening is te simpel en kortzichtig. Voor 2014 is ook de berekening van forfaitaire productie gemaakt (ziwel CBS als LEI) Zit onder de 85 miljoen.
Tot en met 1 juni heb ik de cijfers ook wel, tot aan de laatste koe op 2 juli staan ze in I&R. Uiteraard komt dat hoger uit. Daarom wordt er ook over afromen gesproken.
@Wiebren
Dus de aantallen melkvee gerelateerde dieren die het CBS opgeeft kloppen niet??
@Wiebren
Van welke forfetaire produktie zijn jullie uitgegaan in juli 2015 ?? Immers jullie zagen de noodzaak van ingrijpen ??
@jg
jawel, alleen je gebruikt ze verkeerd.

De referentie wordt per bedrijf uitgedeeld. Dan moet je daar dus mee rekenen als je wilt weten hoeveel fosfaat er uitgedeeld wordt. Dat kan niet met gemiddelden of totalen. je weet immers de melkproductie per bedrijf dan niet en die heeft flink invloed op de forfaitaire productie per koe (tabel 6).
@Wiebren
Je probeert er een moeilijke discussie van te maken. De gemiddelde produktie in NL is ca 8400 kg melk, daarbij hoort ca 42 kg forfetair fosfaat.
@Wiebren
Welke hoeveelheid forfetair fosfaat was er op 2 juli 2015 ?? Jullie vonden ingrijpen immers nodig ??
@jg o, ik probeer er een moeilijke discussie van te maken?
Wordt de productie per bedrijf toegekend?
Moet je dan per bedrijf rekenen als je wilt weten wat de opgetelde fosfaatproductie is?
@Wiebren
Als je echt iedereen wilt gaan afromen zou ik bijna weer lid van de LTO gaan worden om m'n lidmaatschap weer te kunnen opzeggen! Wat zou dat n schande zijn!
@Wiebren
Geef nou eens antwoord op hoeveel forfetaire fosfaatproduktie er was eind 2014 en 2 juli 2015 !! Want die weten jullie , anders komt er geen regelgeving. Jammer dat je de forfetaire realiteit ontkent.
Jij weet dat de forfetaire fosfaat produktie zoals ik die bereken nagenoeg klopt, misschien 1 mln kilo te veel of te weinig. Doordat 60 % van de bedrijven aan Bex meedoet is er in werkelijkheid vorig jaar 86,1 mln kilo melkveefosfaat geproduceerd.
Kortom, anticiperen loont!
-8
En terecht! Ondernemerschap en lef moet beloond worden. Slaapkoppen en angsthazen gaan de kar niet trekken!
Ondernemerschap? Op goed geluk investeren in iets waar je levenslang door aan het infuus van de bank blijft hangen? Geweldig.
@George
Mister infuus is er ook weer, jij bent sinds jij niet meer melkt langzaam de realiteit uit het oog verloren.
@Tommie1
Jaja de realiteit is soms ver te zoeken.
+1
Quote:
@Geitenboer: En terecht! Ondernemerschap en lef moet beloond worden. Slaapkoppen en angsthazen gaan de kar niet trekken!

GEWOON: IKKE IKKE EN DE REST KEN STIKKE!!!!!!!!!!!!
+1
@pa ja dat zal werken, lekker sociaal iedereen gewoon 10000 kilo fosfaat geven, die vindt dat hij daar recht op heeft.

a la het communisme "HEIL MOSKOU"

de hamer en sikkel weer te voorschijn halen
Quote:
@Geitenboer: En terecht! Ondernemerschap en lef moet beloond worden. Slaapkoppen en angsthazen gaan de kar niet trekken!

Ze hebben ook de ellende niet veroorzaakt, waarom dan wel boeten?
We spreken zo af, volgende keer als ik weer es brief van CJIB krijg, betaal jij hem.
@cs-agrar
Het is een beetje dat Pietje over de stoel van de juf heeft gepist en dat hiervoor de hele klas moet nablijven en een nieuwe stoel moeten betalen , terwijl de rest netjes hun blaas hebben geleegd op de toiletten. 😄
Quote:
@cs-agrar: Ze hebben ook de ellende niet veroorzaakt,

jij bent toch ook net begonnen ,mag dat wel dan
Zou "ezels" een optie zijn ..
+9
Lang verhaal kort, degene die de plafondbreuk veroorzaakt heeft, wordt daar rijkelijk voor beloond, gouden handdruk.
Iedere melkveehouder veroorzaakt het toch? Het is toch van alle melkveehouders bij elkaar opgeteld? Niet janken als het je niet past, gewoon accepteren en doorgaan.
Quote:
@Geitenboer: Iedere melkveehouder veroorzaakt het toch? Het is toch van alle melkveehouders bij elkaar opgeteld? Niet janken als het je niet past, gewoon accepteren en doorgaan.

Men ging niet door plafond, dus was geen probleem, nu wel....
Begrijp uit jouw reakties dat het je allemaal heel best past. Ben jij dan ook een van die groeiers die de rechten zo gekregen heeft en daardoor een ander voor de voeten gaat lopen? En dat ook nog doodnormaal vindt?
+1
@cs-agrar
Ik loop niemand voor de voeten. Je moet het zakelijk bekijken. Als je handiger, sneller of slimmer bent dan een ander, is het toch niet meer dan redelijk dat je de ruimte benut die grijpt of krijgt.
Waarom moet je andere op sleeptouw nemen, die de capaciteit niet hebben of ontplooien?
@Geitenboer
Heb jij de verwerkingscapaciteit voor jouw melk volledig zelf betaald ??
+1
@jg
Ik betaal alles zelf en nog wel van melkgeld.
Quote:
@Geitenboer: Ik loop niemand voor de voeten. Je moet het zakelijk bekijken. Als je handiger, sneller of slimmer ben

Voornamelijk arroganter als ik jou zo lees. Ik zou zeggen, praat maar eens met mensen die in Denemarken kapot zijn gegaan. Die hadden aanvankelijk veelal hetzelfde bravoure.
-1
@Geitenboer
Totale onzin.
-1
@puntertje
Dat klopt, ik probeer eigenlijk te zeggen dat men niet over andere moet zeuren, die het wel hebben aangedurfd en nu (achteraf) goed zitten. En vooral niet andere de "schuld" geven.
Er is in de landbouw al zoveel oneerlijk, (erven,subsidie,omgeving etc) dat je eigen handelen niet moet willen afpakken.
@Geitenboerje knalt er best in vindt dat wel grappig , geeft wat reuring.

het moet hier ook niet saai worden.

maar 1 gewonnen veldslag bepaald nog niet de uitkomst van een oorlog
@Geitenboer
Ik wens je nog veel levenservaring toe.
+4
Quote:
@Geitenboer: k loop niemand voor de voeten. Je moet het zakelijk bekijken. Als je handiger, sneller of slimmer bent dan een ander, is het toch niet meer dan redelijk dat je de ruimte benut die grijpt of krijgt.
Waarom moet je andere op sleeptouw nemen, die de capaciteiten enz

Je neemt niemand op sleeptouw, je snijd de anderen af. Het verhaal zou eens andersom moeten zijn, kijken hoe je dan reageert..
@cs-agrar
Andersom? Misschien had ik er dan niet ingestapt. Je moet wel perspectief zien.
@KuikenenKoe
Om de oorlog door te komen, moet je wel strijd leveren. Om te deserteren(stoppen)zie ik nog teveel mogelijkheden in de veehouderij. En ik weiger een hongerdood als krijgsgevangene, vanwege afwachten of angst om iets te ondernemen.
@Geitenboer
Jongen je bent een beetje in de war , geeft niks dat waren er meerdere. Het afschaffen van de melkquota werd gezien als Bevrijdingsdag. Maar een (Boeren)bedrijf runnen heeft niks met oorlog voeren of deserteren te maken.
Quote:
@Geitenboer: En ik weiger een hongerdood als krijgsgevangene

ga je mond spoelen
@puntertje
Denk blijf in de termen van kuikenenkoe.
Lang verhaal kort degene die ze straks verkoopt heeft een best pensioen over de rug van de boer die vooruit wil!!!
Dat ligt aan de hoogte van de prijs die betaald wordt door diegene die vooruit wil, eigenlijk net als met het melkquotum, vraag en aanbod zal mede deze prijs bepalen
@weurding eigenlijk denk ik dat ook omdat er zo langzamerhand meer kostprijsverhogende maatregelen zijn gekomen o.a. de amvb,(grond , verwerking),pas, dure stallen, etcetera.

en de wal keert het schip.

dus zo heel veel financieele ruimte is er volgens mij niet om enorme bedragen te betalen voor rechten,

voor potentieele stoppers een domper,omdat er bijna geen rek meer, en niet alleen hierro,aldus ondergetekende
@weurdingtoestanden melkquota prijzen verwacht ik niet
@KuikenenKoe ligt eraan hoe duur fosfaatrechten worden, kan best zijn dat een en ander de grondprijs doet dalen en dat een potentieel stopper financieel minder uit is dan als voorheen 😄
@KuikenenKoe ben het nog niet van plan maar laten we eerlijk zijn, als de situatie zich voordoet dat je je bedrijf beëindigt, dan willen we toch allemaal de hoofdprijs?
@weurding denk ik ook , een soort van communicerende vaten, geld vindt zijn weg wel
als een melkveehouder wat marge kan draaien gaat dat wel ergens aan op,wat de verhouding grond /rechten wordt zal de tijd leren

slotsom:de groeiende boer blijft altijd arm ,maar sterft rijk
+1
@weurding het zou veel raarder zijn als dat niet zo was
+1
Een wijs man zei eens ooit als een nederlandse boer een speen ziet moet hij er aan trekken...
@verbi er zijn vrouwen die ook zo'n soort verschijnsel hebben 😃
+1
Waarom zegt Kees Romijn gewoon niet wat hij weet, dus dat forfetair er helemaal geen ruimte is voor extra fosfaatrechten op basis van 2015. Wil Romijn de rust bewaren ?? Er zijn generieke kortingen nodig die er niet om liegen. Waarschijnlijk kortingen op het overschotsfosfaat, dus van de extra fosfaatproduktie 2015 kan er eigenlijk helemaal niets uitgegeven worden.
Wil gewoon zijn gezicht niet verliezen, ofwel fouten toegeven.
+3
Keesje denkt, 4 miljoen extra kilo fosfaat in 2014 vanwege het goede groeiseizoen, hopelijk dit jaar weer wat minder. Die 4 milj. komt overigens niet bij extensieve boeren vandaan want die gebruiken forfaitaire normen. Dus komen ze bij de KLW-boeren vandaan en juist, die zijn o.h.a. intensief. Of zit ik er nou helemaal naast?
Je zit er half naast. De tweede en derde zin kloppen niet.
Die 4 miljoen komt voornamelijk uit gras. CBS-cijfers zijn niet op basis van forfaitaire normen per koe berekend.
@Wiebren
Maar als je niet aan de KLW meedoet en je voer niet laat onderzoeken, komt daar die groei toch niet vandaan, en het zal niet zo zijn dat het CBS een grove schatting maakt en zodoende op 4 miljoen extra komt?
@puntertje Juist wel, de hoogste fosfaatproducties (per koe) zitten per definitie bij de bedrijven die niet aan BEX/KLW doen.

CBS heeft geen schatting, ze maken een zeer gedetailleerde en nauwkeurige berekening, een soort sectorBEX.

Meer fosfor in het rantsoen en niet meer (in) melk betekent een hogere fosfaatproductie met mest.
In 2014:
meer fosfor in gras, kuil en mais.
meer bijproducten waaronder steeds meer van die proti-troep
gehalte P in krachtvoer gelijk als in 2013, niks bijgestuurd dus
afvoer van koeien extreem laag
aanhouden van jongvee erg hoog
meer melk geleverd per bedrijf maar niet per koe

Alleen degenen die kunnen zeggen dat ze geen van bovenstaande zaken hebben gedaan op eigen bedrijf hebben niet bijgedragen aan een hogere fosfaatproductie
@Wiebren
Nou die zijn er. Er zijn namelijk ook boeren die het ruwvoer van groeiseizoen 2014 pas in 2015 grotendeels op gaan voeren. En dus had de correctie bij het krachtvoer/bijproducten pas in 2015 moeten gaan komen.
@pieta
mosterd na de maaltijd, overschrijding was in 2014 al een feit. De bedrijven die niet bijgedragen hebben zijn de bedrijven waar de fosfaatproductie sinds 2013 niet is toegenomen. Die vallen ook niet onder de reikwijdte van de melkveewet trouwens (hoeven niet te verwerken of grond te verwerven)
@Wiebren
Stel ik heb 100 koeien en met KLW toon ik elk jaar ongeveer 30% voordeel op fosfaat te realiseren. Dus dan zou ik een 130 koeien mogen gaan houden zonder in problemen te gaan komen.
Maar de KLW wordt altijd pas na het kalenderjaar berekend en het zou dus zo maar eens kunnen zijn dat je een keer maar 20% voordeel hebt. Als je dan toch die 130 koeien hebt gehouden, wat gebeurd er dan?
Want ik lees hier alleen maar wat er niet mag, maar over de eventuele sanctie hoor of lees ik niets.
@brabo
Daar hebben we de adviesbureau's voor die gaan geen jaaroverzichten maar maandoverzichten maken
@brabo
zo ging het vroeger, vanaf 2016 moet je fosfaatproductie voorspelbaar zijn. Zoals @sorry al aangeeft ga je begroten en plannen in plaats van achteraf rechtrekenen. De sanctie is dat je orde op zaken moet stellen om je fosfaatproductie alsnog terug te brengen (economisch delict), biovendien krijg je een boete.
@Wiebren
fosfaatproduktie kan niet voorspelbaar zijn. Kijk maar naar kuiluitslagen van 2014.
Veel beter zou het dan toch zijn dat je het KLW voordeel van 2016 in 2017 mag benutten. Dan weet je tenminste bij aanvang van het jaar waar je aan toe bent.
Maar misschien is de boete gaan betalen mogelijk nog wel de goedkoopste oplossing.
@brabo
als je weet wat je voert kun je ook sturen.
+2
Quote:
@Wiebren: overschrijding was in 2014 al een feit.

Waarom kunnen juridisch de fosfaatrechten niet gewoon over 2014 gaan gelden zonder enig knelgeval omdat Bleker al in 2010 (en Dijksma dit nog herhaalt heeft) heeft aangegeven met dierrechten te komen als het fosfaatplafond wordt overschreden.
43 kilo hoeveel melk geeft een koe dan? Is dat gemiddeld?
De mijne produceerden in 2014 toch heel wat meer fosfaat per koe. Word daar ook rekening mee gehouden?
Ja hoor geen zorgen 😉, wordt ook gekeken naar de liters.
Belachelijk dat de veroorzakers van het probleem worden beloond!
Ff resumee,
Het gemiddeld aantal koeien 2015?
Dus 100 mk in 2014
gemiddeld 120 in 2015 en op 2 juli 130 stuks.
Hoeveel rechten krijg je dan?
100 uit 2014 in ieder geval , met misschien wat korting. De rest is afwachten.
130
-1
Probeer je eerst een beetje in te lezen.
@jg
Moet je zelf meer doen.
+1
@friesboertje
Dat is gebeurd en daarom is het onzin te stellen dat het aantal koeien op 2 Juli je referentie is. Er gaat een heel scala aan kortingen komen omdat het huidige aantal koeien niet binnen de 85 mln kilo past.
@jg
Oke, laten we van elkaar nu maar niet gaan zeggen dat we ons niet goed inlezen, want volgens mij doen we dat beide wel 😄

Maar goed, ik zal het even toelichten.

Dit gebeurt er zometeen naar mijn idee.

Stap 1
Gemiddelde aantal dieren van 2014 worden omgezet in fosfaatrechten (rekening houdende met forfaits melkproductie)

Stap 2
Er wordt gekeken wat 1/2 juli de stand van zaken is. Indien meer vee wordt deze datum als referentiedag gebruikt.

Stap 3
Nu wordt het totaal aantal fosfaatrechten bij elkaar op geteld. En gekeken hoeveel dit boven het nationale plafond uitkomt. (ik gok, mede aan de hand van het CBS op 4 miljoen kg)

Bij 4 miljoen kg zijn dit +/ 93.000 koeien (43kg fosfaat) die moeten verdwijnen. op ongeveer 17.000 veehouders zijn dit gemiddeld 5,5 per bedrijf

Stap 4
Overschot wordt afgeroomd bij individuele melkveehouders op een nog nader te bepalen manier. Hierbij wordt in acht genomen dat bedrijven welke zwaarder drukken op het (individuele) fosfaatoverschot zwaarder worden afgeroomd.

In geval van @Tommie1 is het even de vraag in welke mate hij intensief danwel extensief is. Maar dit zal in het ergste geval waarschijnlijk om hooguit 4 of 5 koeien gaan. Dus zouden er 125/126 wellicht overblijven.

Volgens mij zijn we dit in grote lijnen met elkaar eens, behalve stap 2. Correct?

Ik snap je gedachtegang volkomen dat het onlogisch om 1/2 juli als referentiedag te nemen. Maar het probleem is dat er nogal wat startende veehouders zijn bijgekomen 1 april.

Ik ken een starter die heeft toen nog wagens vol koeien laten komen totaal 120 stuks (hij heeft grond genoeg overigens). Maar als je dit zou gaan middelen over de eerste helft van 2015 dan zou hij er maar 60 mogen houden vervolgens.
Stap 2 is nog discussie over mogelijk,je zou zomaar gelijk kunnen
hebben.

stap 4 wordt nog spannend,korten waar de overschotten geproduceerd worden,en niets anders!
@friesboertje
Er wordt in de brief van Dijksma gesproken over het KUNNEN toewijzen van rechten over 2015. Dat Romijn deze uitleg kiest is veel te voorbarig. De politiek en bedrijfsleven zullen zich er over uitspreken.
-1
Is gewoon waardeloos , wat met je plaatsingsruimte , dat is hetgene wat zou moeten tellen , nu worden de veroorzakers lekker beloont .
is quotum verkopen en nu die schijtrechten ,, dieptriest , welkom in nl
+2
Tja, wanneer ben je een grote groeier. Hier in 2014 gemiddeld 57 melkkoeien en 56 stuks jongvee. Op 2 juli had ik 67 melkkoeien en 49 stuks jongvee. 15 procent meer melkkoeien. Hadden er nog wel meer kunnen zijn, maar hier eigenlijk gewoon geselecteerd en nog wat verse vaarzen voor export verkocht. Met nog wat minder jongvee en wat KLW/BEX voordeel komt de stal trouwens gewoon vol straks. De extra melk die men verwachtte komt er gewoon....
Ook in de Lto nieuwsbrief staat dat mutaties 2015 meegenomen KUNNEN worden.
Hoe werkt het als koeien gemiddeld minder dan zeg 8500 kg melk geven
+1
@ cs-agrar . je krijgt een brief van jet CJIB als je iets doet wat niet mag. Meer koeien houden is nooit verboden geweest

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken , fosfaat , fosfaatoverschot , melkveehouders , fosfaatplafond en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
89
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
62