Dijksma: Fosfaatproduktie terug naar niveau 2014.

Staatssecretaris Sharon Dijksma licht haar keuze voor fosfaatrechten in de melkveehouderij toe in een exclusief interview met Boerderij.

Wat gaat u precies doen?

"De melkveehouderij is door haar eigen fosfaatplafond heen geknald. Daarom heb ik met de sectororganisaties LTO, NZO, NMV en NAJK en Stichting Natuur en Milieu (SNM) afgesproken dat het verstandigste is om nu een systeem van fosfaatrechten te introduceren. De komende maanden gaan we dit met deze organisaties in een regiegroep verder uitwerken."

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Tommie1
Dus alle groei na het referentiejaar moet worden teruggedraaid?

"Ja. Maar er blijft wel groei mogelijk

Duidelijk.
friesboertje
Quote:

Het referentiejaar is 2014, het laatste jaar waarin het fosfaatplafond nog niet overschreden werd. De peildatum wordt 2 juli omdat je bedrijven de mogelijkheid moet bieden om dingen te wijzigen. De periode tussen het referentiejaar en de peildatum is vrij kort, daarmee voorkom je een heel grote groep knelgevallen. Door de peildatum zijn gegevens nu niet meer beïnvloedbaar

Quote:
Dus alle groei na het referentiejaar moet worden teruggedraaid?

"Ja.

Ze blijven er wat vaag over he.

Er wordt niet gezegd dat de koeien weg moeten bij de 2-juli groeiers. Dus lijkt mij dat er sectorbreed koeien moeten wijken.
+1
Tommie1
Het gaat over de knelgevallen tussen 1jan en 2 jul.
Ben je knelgeval als je 50 koeien meer hebt of als je nog 50 koeien plaats hebt?
hans1980
Knelgeval ???

Ook boeren die nog wouden investeren maar door vertraging vergunning verlening het niet voor 2/7/2015 hebben kunnen redden?
+2
Ben je bedonderd boer uut friesland , er gaat geen koe weg, er is niet 1 koe teveel, er is geen fosfaat probleem ook nooit geweest , en komt er ook nooit, 95 % van de ambtenaren moet een trap in de kond hebben, en in de bijstand met die zooi. Ik snap niet dat jullie alles voor zoete koek slikken, waar zijn jullie bang voor korting op de toeslagrechtten, die zijn binnen twee jaar toch verdwenen, Europa is COMPLEET BANKROET, men zit totaal aan de grond,.
friesboertje
Ik heb het liever ook niet, maar ik probeer tussen de regels door te lezen waar ze heen willen.
hans1980
Ok tegenovergestelde uitleg als lto
jg
Daarom is de reactie van Kees Romijn dat alle groei na 2014 rechten oplevert , zo discutabel. Groei na 2014 KAN worden meegenomen. De regiegroep gaat dit uitwerken. Niet Kees Romijn. Reken er maar op dat sinds december de fosfaatproduktie melkvee met een procent per maand gegroeid is. Van 86,1 naar ruim 91 miljoen kilo. Dus een procent of 7 moet er af om weer op 85 mln te komen.
De fosfaatrechten worden uitgegeven op basis forfetaire produktie 2014. Als hierdoor de 85 mln kilo aan fosfaatrechten nog niet uitgegeven is (lijkt mij onmogelijk) zou de groei van 2015 voor een klein deel fosfaatrechten op kunnen leveren. Zo is de uitleg van Dijksma nu, ze legt zich niet vast door aan te geven dat groei in 2015 fosfaatrechten oplevert.De regiegroep zal verdere invulling geven. Dat Kees Romijn een foute conclusie trekt is aan hem.
En of het nu86.1 miljoen is of 187.6 maakt toch helemaal niks uit, maar het probleem moet in stand blijven, werkgelegenheid, gezwam over niks, LTO loopt als een mak paard achter brussel aan.
+2
hans1980
Ok vond het al raar je gaat boeren toch niet korten die niet hebben bijgedragen aan doorbreken fosfaat plafond!
Het zijn de anticipeerders die in 2015 koeien uit alle windstreken hebben aangekocht.

Wanneer 2013 als referentie was gekozen kon men de latente ruimte beter verdelen!
generiek korten is gewoon net zo unfair als de superheffingskorting in 1984
dacht dat we daar toch van geleerd hadden....
Inderdaad Hans de normen moeten verhoogd worden is het probleem (wat niet bestaat) in de ogen van die malloten opgelost.
meelezer10
Quote:
@jg: Dat Kees Romijn een foute conclusie trekt is aan hem.

Ik heb ergens een stukje gelezen waarin hij voorrekende. 10 koeien maal 43 kilo is 430 EXTRA fosfaatrechten.

Nu doe ik maar een gooi maar zouden de EXTRA rechten een speciale voorwaarden hebben?
friesboertje
Klopt helemaal @jg 😄

Alleen is de vraag nu, is het juridisch mogelijk om groeiers van 2015 geen rechten toe te kennen.

Persoonlijk denk ik dat deze rechten gewoon worden toegekend, waarna vervolgens sectorbreed afgeroomd gaat worden.
jg
Bedrijven die extreem gegroeid zijn wordt de mogelijkheid geboden om rechten te VERWERVEN, ze hoeven hun koeien dan niet weg te doen.
hans1980
Zal de eerste jaten druk worden op de fosfaatmarkt!
50 koeien erbij in 2015 x 40 x € 400,- = € 800.000,-
Todi
Hans als die er al 200 heeft dan heeft die een onderpand van ruim 3 milj.
hans1980
@Todi
dan is het nog cheap was 4 miljoen in 2008 waard
ps. heb er gelukkig geen 200
jg
De afroming is bedoeld voor dreigende overschrijding in ENIG kalenderjaar. Dus stuurmiddel voor de komende jaren.
+2
pussy
Belachelijk dat degene het zelfde aantal dieren heeft als in 2014 zich hier in vindt . ik niet
Todi
Pussy waarom niet?
+1
oldhuus
"We moeten Europa tonen"
He misschien kan ze gaan stagelopen in Griekenland, hoe die met dit soort "problemen" omgaan, kan ze nog wat bijleren!
+10
-Jan-
Economie

Jantje komt thuis van school en zegt tegen zijn vader: "We hebben het vandaag over economie gehad, maar ik snap er helemaal niks van!"
Zijn vader zegt: "Dan zal ik proberen je uit te leggen wat economie is. Kijk, ik breng hier in huis het geld binnen, dus ik ben het kapitaal. Mama zorgt dat hier in huis alles in orde is, zij is dus de regering. Ons dienstmeisje, Annie, werkt voor ons, zij is dus de arbeid. En jij Jantje en je kleine zusje Marietje, jullie zijn nog jong en daarom de toekomst. Snap je nu wat Economie is?"
Jantje snapt er totaal niets van en berust daar maar in. 's Nachts wordt Jantje wakker omdat zijn kleine zusje ligt te huilen. Hij gaat naar zijn zusje toe en ruikt meteen waarom Marietje zo huilt. Jantje denkt: "Zij moet een schone luier hebben." Hij gaat naar de slaapkamer van zijn ouders maar ontdekt alleen mama in bed die in een diepe slaap is verzonken. "Ach," denkt hij, "ik moet ook niet bij mama zijn maar bij het dienstmeisje." Als hij echter de slaapkamerdeur van het dienstmeisje opendoet ontdekt hij dat zij niet alleen is, nee, want papa ligt erbij, en die twee hebben het veel te druk met lichamelijke oefeningen. Dus wil Jantje die twee ook maar niet storen. "Och," denkt hij, "dan zal ik die vieze poepluier van mijn zusje zelf maar verschonen..."
Als Jantje 's morgens beneden komt gaat hij naar zijn vader en zegt: "Nù weet ik eindelijk wat economie is!"
"Oh ja?" zegt zijn vader, "vertel op!"
"Nou," zegt Jantje, "het kapitaal naait de arbeid, de regering slaapt, en de toekomst kan de rotzooi opruimen!"

Sommige grappen blijven tijdloos en passen in de hedendaagse tijd 😉 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , nmv , milieu , natuur , nzo , najk , dijksma , fosfaatplafond , fosfaatrechten en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0