Inscharing/uitscharing 2-7-2015

Nieuwe stof voor Juristen?

Indien men op 2-7-2015 ( jong ) vee heeft uitgeschaart en ze volgens de regels van het RVO ze ook op het UBN van de inschaarder heeft staan, voor wie zijn dan de fosfaat rechten ? Feit is dat de dieren op die teldatum niet op UBN staan van de uitschaarder terwijl hij juridisch wel eigenaar is omdat de dieren niet zijn verkocht !!!

Deel dit topic

Reacties

Erco
Geduld... Dijksma komt vanzelf met de details....
+1
kaas
Is duidelijk bij de inschaader want de uitschaarder heeft ze niet meer op naam
Nick83
Diegene die de dieren op zn UBN heeft staan, die heeft de rechten denk ik. Wat wil je anders? Wel profiteren van minder mestafvoer door dieren uit te scharen naar een andere boer, maar toch wel de fosfaat rechten hebben? Die je eigenlijk ook heel niet nodig heb?

Je moet je ook bedenken: die boer die nu de dieren op zn UBN heeft staan omdat jij er je beesten naar uit geschaard heb, als die nu geen rechten krijgt, mag die dus in 2016 geen dieren meer inscharen.

Ik weet ook wel dat het zomaar kan zijn dat je volgend jaar geen dieren uitschaard. Om wat voor reden dan ook. En dat je dan dus een (groot) probleem heb. Maar ik den bang dat da echt jou probleem is dan denk ik ...

Net als land huren, dat kun je ook volgend jaar zomaar weer kwijt zijn omdat een andere boer meer bied. Of om wat voor andere reden dan ook. Alleen dan heb je geen probleem met je P-rechten.
Twentsch Land
De runderen worden natuurlijk niet een heel jaar uitgeschaart !! Daarnaast kan wel gesteld worden dat geprofiteert wordt van mestafvoer maar de dieren lopen natuurlijk niet kostenloos bij de inschaarder, feit blijft dat je juridisch eigenaar bent van de dieren. Misschien kan een oplossing zijn een verhouding van 50/50 % toe te passen.
oldhuus
Is natuurlijk belachelijk maar als je net een nieuwe jongveestal gebouwt hebt dan krijg je daar wel rechten voor ook al zul je ze het halve jaar uitscharen.
-1
hans1980
Moet dat nog zien ... wanneer je elke latente ligbox op wil eisen met P rechten maar ook nog de anticipeerder2015
dan mag je de consoliderende boer wel met 20-30% korten

Ruimte in P rechten moet je halen bij diegeen die het meeste aan het P overschot heeft bij gedragen .
Begin eerst maar eens de P rechten bij >100kg P/ha voor 50% afteromen
koeman
Misschien krijgen jullie allebei wel rechten.. jullie kunnen beiden de maximale bezetting in 2015 opgeven. Net zoals de koeien van een gestopte boer dubbel tellen. Bij de boer die gestopt is die nog rechten krijgt en de boer die ze nu in de stal heeft. De tijd zal het leren.
pussy
Zit in zelfde schuitje , heb uigeschaard in 2014 omdat degene ni wou verhuren ivm zijn hoge toeslagrechten , dit is gewoon echt klote omdat het ook nog in 2014 was
Geitenboer
Das pech zeg..
pussy
En ben ook nog behoorlijk extensief , bah bah
Geitenboer
Dan vraag ik me af; hoe kun je nu en extensief zijn en jongvee uitscharen?
friesboertje
Te weinig stalruimte? Koe heeft nogal wat meer ruimte nodig dan een geit.
Geitenboer
@friesboertje
Net hoeveel je er hebt.

Stalruimte bouwen of ben je dan zo'n "veroorzaker" volgens de "tamme"?
friesboertje
Allebei de helft? Zo ging het ook met melkquotum bij verhuurde stallen. Althans dit werd mij verteld. (Was er toen nog niet bij)
Twentsch Land
Inscharing heeft meestal de periode van 1 met tot 1 nov, dus stalruimte is dan niet aan de order en het feit of men extensief of intensief is doet er ook niet toe, een ieder zal zijn/haar reden hebben om uit te scharen. In mijn geval heb ik gekozen om een aantal stuks jongvee te hebben uitgeschaart omdat er intensief wordt beweidt en op krachtvoer na wordt er geen voer bij gekocht, ben dus extensief en had in 2013 0 kg fosfaat overschot, maar nogmaals dit doet niet ter zake.

Waar het omgaat is dat je runderen hebt die je eigendom zijn maar omdat het rvo wil weten waar de dieren zich bevinden ben je volgens de regels verplicht het op het ubn van de inschaarder te zetten. Ik kan begrijpen dat de inschaarder hier rechten voor krijgt anders zou hij niet de mogelijkheid hebben een volgend jaar weer runderen ( melkkoe of toekomstig melkkoe ) op zijn wei teplaatsen.

Maar als de inschaarder een 100% recht krijgt zou niet juist zijn, want dat zou betekenen dat hij volgende jaren het recht heeft 2 runderen in de periode van 1 mei tot 1nov te laten lopen op zijn wei.

Een verhouding van 50 % voor de eigenaar en 50 % voor de inschaarder lijkt mij een juiste keuze.
3 speen
En zo word de stopper weer beloond
Twentsch Land
Wat ziet U dan als geschikte oplossing ?
3 speen
Gewoon je beesten thuis laten heb jaren sofa boeren mogen spekken vind het jammer dat het niet grondgebonden is geworden maar heb nu ook voldoende fosfaatrechten
+1
Twentsch Land
Grappig !!! Dus een extensieve veehouder is een stopper ?
+1
weurding
Quote:
@3 speen: heb jaren sofa boeren mogen spekken

was je eigen keus, niks verplicht 😉
oldhuus
Ach ken er ook wel een die begonnen te melken in '84 maar kregen dus geen quotum, zijn ze op vleesvee overgegaan. En nu zijn ze dit jaar met jongveeopfok begonnen vallen ze weer buiten de boot..
pussy
Zieke ellende in nl , gewoon grondgebonden landbouw , al het intensieve moet zn mest maar verwerken , niks anders

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat , dieren , rvo en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
9
TREFWOORDEN