Fosfaatreferentie van aangekochten koeien kan nog wel eens tegenvallen.

Bedrijf van honderd koeien met een gemiddelde productie van 9000 liter heeft in juni 50 koeien bijgekocht.

fosfaatreferentie zonder aangekochte koeien 100 maal 43.5(hoort bij 9000kg) is 4350 kg fosfaat

fosfaatreferentie met aankoop koeien. bedrijf heeft nu 150 koeien maar heeft in het eerste half jaar nauwlijks meer melk geleverd.
De productie was het eerste half jaar geen 450000 liter (zonder aankoop) maar 500000 liter. De gemiddelde productie per koe is het eerste half jaar 6666 liter.
fosfaatreferentie wordt op peildatum 2 juli 150 maal 36.9 is 5535 kg fosfaat

dit houdt in dat dit bedrijf 5535 gedeeld 43.5 is 127 koeien van 9000 liter mag houden.

Deel dit topic

Reacties

ricardo
Hoe kom je aan deze wijsheid?
meelezer10
Of het wijs is weet ik niet. Bij het vaststellen van melkveefosfaatoverschot 2013 is uitgegaan van de geleverde liters aan je melkfabriek. hieraan hebben ze de forfaitare norm gekoppeld.
verbi
Is het niet zo dat de gem produktie van 2014 ook op 2015 wordt losgelaten, en als je in juni die 50 koeien erbij krijgt is dat 1/6 deel dus 8.3 koeien dus je moet ze vanaf januari gehad hebben dan heb je ze maximaal.En zo doen ze het ook met het jongvee.Zo heb ik het in ieder geval begrepen.
puntertje
Tja, tenzij het bijv. geïmporteerde IBR koeien uit Duitsland betreft, zijn die koeien natuurlijk ook door een andere veehouder gehouden die daarvoor rechten claimt.
friesboertje
Dat gaat die veehouder dan niet winnen. Want hij heeft ze verkocht.
Nick83
In 2014 had die ze nog wel in ieder geval.
puntertje
Als je over 2014 de gemiddelde aantallen dieren neemt, zou je het ook moeten doen over 2015 tot 2 juli. Anders gaan weer mensen procederen dat ze op een bepaalde andere datum ook meer dieren hadden dan gemiddeld en toen was de brief van Sharon er ook nog niet.
Maar het blijft natuurlijk een onzin regel.
Ten tijde van de invoering van de superheffing waren er ook boeren die net een stal aan het bouwen waren. Ze kregen toen 5000 kg. quotum per box extra. Nou, plotseling was de stal niet vervanging, maar uitbreiding dus voor elke box werd 5000 kg geclaimd en elke jongveebox was op papier ineens ook een grootvee box. Prachtig, met een generieke korting tot gevolg, ook voor boeren die al jaren niet hadden uitgebreid.
+1
meelezer10
Quote:
@puntertje: andere veehouder gehouden die daarvoor rechten claimt

die veehouder uit duitsland heeft niets met de fosfaatrechten van nederland te maken.
puntertje
Daarom staat er ook 'tenzij'
meelezer10
@puntertje
sorry verkeerd gelezen. en inderdaad die andere veehouder kan die liters wel geleverd hebben waardoor die een hogere productie per koe heeft.
friesboertje
@puntertje
Stel er wordt vandaag besloten dat je maximaal 5 auto's per persoon mag houden. Jan heeft vandaag 10 auto's. Staat mag geen eigendom afpakken. Dus hij mag 10 auto's houden. Kees had vorige week ook 10 auto's, maar gisteren 5 verkocht. Dan kan dit niet geclaimt worden.

Misschien klopt het niet wat ik zeg en is het grote onzin, maar zo intepreteer ik sommige berichten die hier voorbij komen over juridische haalbaarheid.
producent
Hij zal ook genoeg ammoniak rechten moeten hebben voor die koeien, anders wordt het nog een economisch delict.
Nick83
In juni er 50 bijgekocht en dan verwachten dat je al die fosfaat van al die beesten er bij krijgt. Ik denk niet dat da gaat lukken. We moeten weer onder die 85 milj. komen dacht ik ergens opgevangen te hebben, dus er moeten ergens klappen vallen. Lijkt me logisch dat da dan bij deze koeien gebeurt. Je mag blij zijn als je er fosfaat bij krijgt voor 15 of 20 koeien.
+1
friesboertje
Het lijkt wellicht logisch, maar juridisch ligt dat anders.
Die koeien op 2 juli zijn er op legale wijze gekomen, zonder dat bekend was op welke manier er begrenst ging worden.
meelezer10
Bij een koe hoort ook een norm van fosfaatproductie. deze norm is weer afhankelijk van de melkproductie. Als het juridisch niet mogelijk is om het aantal koeien aan te passen is het misschien wel mogelijk de norm aan te passen.
friesboertje
@meelezer10
Dan dwing je tot een lagere melkproductie per koe. Dat kan juridisch denk ik wel. Je pakt dan geen koeien af.

Of het wenselijk is, dat is een tweede..
jg
@meelezer10
Dijksma geeft in de brief aan dat aantallen en melkproduktie meegenomen worden. Cijfers die bij RVO bekend moeten zijn. Dus is het een feit dat niet de melkcontroleproduktie maar de werkelijke produktie als uitgangspunt genomen wordt. Daarom geeft Wiebren Van Stralen aan dat het nu niet mogelijk is om voor/op 2 juli de forfetaire fosfaatproduktie te berekenen. Over 2014 zal er weinig afwijking zijn van de jongvee aantallen maal de forfetaire fosfaatproduktie en het aantal melkkoeien maal de forfetaire fosfaatproduktie bij ca 8200 kg melk die de gemiddelde nederlandse koe produceert.
friesboertje
Quote:
@jg: dat het nu niet mogelijk is om voor/op 2 juli de forfetaire fosfaatproduktie te berekenen.

Begrijp ik goed, dat dit zou inhouden dat anticipeerders nog meer kunnen anticiperen door de melkproductie dit jaar nog flink op te schroeven? Aangezien op het eind van het jaar dan de forfaitaire fosfaatproductie per koe kan worden berekend??
jg
@friesboertje
Dijksma heeft het over gegevens die OP 2 juli bekend zijn , daar wordt vanuit gegaan, de PEILdatum.
meelezer10
Quote:
@friesboertje: Dan dwing je tot een lagere melkproductie per koe. Dat kan juridisch denk ik wel. Je pakt dan geen koeien af.

Of het wenselijk is, dat is een tweede

Je dwingt helemaal niet tot een lager productie. Je hebt het aantal koeien van twee juli de geleverde liters over het eerste half jaar bij het melkfabriek. daar rolt een jaarproductie per koe uit met de bijbehoordende fosfaat productie. Als dit dan 150 koeien a 6666 liter is dan is het aan de boer om dit in te vullen. wil hij niet minder liter dan moet hij wel minder koeien. bv 127 a 9000 liter

Dijksma onderzocht toch een manier om afteromen nagelang dat er bijdragen is geleverd aan het overschot. Volgens mij komt dit al aardig in de goede richting.
meelezer10
Quote:
@jg: het aantal melkkoeien maal de forfetaire fosfaatproduktie bij ca 8200 kg melk die de gemiddelde nederlandse koe produceert.

Per bedrijf wordt er naar de fosfaatproductie per koe gekeken en deze wordt toegekend. heeft niet met gemiddelde van nederland te maken.
friesboertje
@meelezer10
Laten we het even benaderen vanaf een andere invalshoek.

Mag je stellen dat een koe (eigendom) elk jaar exact dezelfde hoeveelheid melk + fosfaat produceert?

Stel je koopt 100 verse vaarzen op 1 april. De volgende lactaties zal de melkproductie + fosfaatproductie normaal gesproken toenemen.

Je hebt nog steeds dezelfde eigendommen na 1 jaar, maar ze produceren meer fosfaat.... Wat normaal is voor je eigendom, dier ontwikkelt zich. Dan ga je over je fosfaatquotum heen. Dan wordt je alsnog gedwongen om koeien weg te doen, lagere productie of een boete te betalen.

Goed, ik ben geen jurist maar volgens mij is dit via een omweg wel degelijk het ontnemen van een eigendom.

Leuk voor de juristen dit.
puntertje
@friesboertje
Jij zou in ieder geval geen goed jurist zijn.
friesboertje
@puntertje
Nee absoluut niet 😄

Maar geef gerust repliek op wat ik verkeerd zie 😄
jg
@meelezer10
Het gemiddelde zal een redelijke afspiegeling zijn.
schoppenboer
@friesboertje
t Gaat om de fosfaatproduktie. Dus over een jaar heb je meer produktie dus ga je door je P plafond heen. Dus minder koeien houden.
-5
ejb
@friesboertje
als jij denkt een claim te hebben op aantal dieren wat je nu hebt dan zal ik jou even uit de droom helpen.

je hebt b.v. nu 100 stuks jongvee dat moet dus jongvee blijven en mag niet afkalven want dat heb je nu ook niet en de extra koeien die je nu hebt worden vanzelf minder door uitval en je mag die plekken niet opvullen want dat heb je nu ook niet.

dus al met al een denkniveau van een kind van een jaar of 5 hooguit 6.

Als je niets anders te doen hebt dan zulke onzin schrijven zou ik zeggen: ga na de zomervakantie weer na de basisschool en je zult veel wijzer worden
Richard1
@friesboertje
Als je die 100 vaarzen melkt heb je er in jaar 2 nog 80 2e kalfs jaar 3 nog 60 jaar 4 nog 40.....
je hebt natuurlijk gewoon uitval en als jij ze niet mag aanvullen, zal je totale P productie niet stijgen. zo hoeven ze helemaal geen eigendom af te nemen, jij mag alleen ieder jaar minder koeien houden
+2
friesboertje
@ejb
Nou, wat reageren we lekker onbeschoft, bedankt.

Het gaat mij absoluut niet om een claim of iets dergelijk. Ik vind het gewoon nogal interessant hoe die juridische zaken zometeen kunnen gaan. Wiebren had het er over dat de staat juridisch gezien eigenlijk geen dieren kan afnemen.

Quote:

je hebt b.v. nu 100 stuks jongvee dat moet dus jongvee blijven en mag niet afkalven want dat heb je nu ook niet en de extra koeien die je nu hebt worden vanzelf minder door uitval en je mag die plekken niet opvullen want dat heb je nu ook niet.

Als die 100 in 2014 nou allemaal jonger waren dan een jaar, en in 2015 een jaar of ouder, dan verdubbelen ze in fosfaatproductie, hoeven ze niet voor te kalven.

Laat ook maar zitten,

Ik heb hier geen zin meer in als we niet gewoon normaal kunnen discussiëren.

Ajuus prikkers!
+2
weurding
@friesboertje gewoon doorgaan jongen, niks van anderen aantrekken, je hebt gelijk, maar enkelen zijn zo gefrustreerd door de besluitvorming van verleden week dat je ze het amper kwalijk kunt nemen 😄
ejb
@friesboertje
je vraagt zelf om te reageren wat je verkeerd ziet en als dan vervolgens het duidelijke antwoord je niet bevalt kan ik niet helpen.

En Weurding wees gerust ik ben wel 1 van de laatsten die gefrustreerd is over de besluitvorming van de laatste week omdat mijn bedrijf vrijwel niet gewijzigd de laatste aantal jaren, waar ik wel over gefrusteerd ben is het nivo van veel reacties op dit prikbord vandaar dat ik ook 1 keer mij heb verlaagd tot hetzelfde nivo en vervolgens veel minder prik dan ik gebruikelijk doe en al helemaal niet meer alles lees omdat er niet veel zinnigs tussen staat.
+1
hans1980
@ejb
lees dat jij de laatste jaren niet gegroeid bent, vraag me af hoe jij er dan tegen aan kijkt wanneer je gekort word op je p rechten t.b.v. groeiers?
producent
@friesboertje

Als je een fosfaat quotum hebt van 4200 kg en je melkt 100 vaarzen met een productie van 8375 kg melk dan mogen ze het tweede jaar max. 8624 kg melk geven, anders kun je minder koeien melken of je gaat over je fosfaat quotum heen. Via de kringloopwijzer/BEX kun je weer fosfaatruimte creëren.
verbi
@ejb
Al de tweede keer deze week dat personen onbeschoft zijn naar andere toe ,eerst jan tegen Wiebren en nu dit weer.We worden tegen elkaar uitgespeelt door deze maatregel. Dit komt er en daar zal je het mee moeten doen en leg je er bij neer.En wat het nivo betreft daar doe je zelf ook aan mee de laatste weken. Laten we het hier eens hebben over zaken die er toe doen en laat de hele wetgeving van deze pagina.
+2
pieta
Quote:
@verbi: laat de hele wetgeving van deze pagina.

Volgens mij doet de wetgeving er meer toe momenteel als de hele rest. 😄
pieta
@meelezer10
Ze kunnen toch ook gewoon de productie van het eerste half jaar door het gemiddeld aantal koeien delen en dat als basis nemen voor de productie.
+1
meelezer10
@pieta
dat kan.
ejb
@hans1980
Ik ga er nog steeds vanuit dat ik minimaal hetzelfde aantal dieren kan houden omdat ik zeer goed scoor bij de BEX en ook de kringloopwijzer op het gebied van Fosfaat

En verder ga ik er vanuit dat er absoluut geen knelgevallenregeling komt en dat daarom niet 2013 als referentiejaar is genomen maar dat ga ik horen denk ik in Markelo
DeBoerin
Quote:
@pieta: Ze kunnen toch ook gewoon de productie van het eerste half jaar door het gemiddeld aantal koeien delen en dat als basis nemen voor de productie.

Zou mooi zijn. Alle dieren hier eigen opfok en gemiddelde productie eerste helft gelijk aan 2014. Dus aantal van 2-7-2015 is goed te onderbouwen 😄
ejb
Quote:
@verbi: laat de hele wetgeving van deze pagina

beste Verbi

het gaat juist om wetgeving want als die er niet komen zullen vanaf nu alle boeren het gas volledig in gaan trappen, het fosfaatplafond mag van de politiek niet overschreden worden en om dat af te dwingen is er maar 1 middel dat helpt en dat is wetgeving want vrijwillig gaat het niet goedkomen want dat zien we als we om ons heen kijken.

wat ik wel erg treurig vind is dat o.a. de zuivelbestuurders overal ongevraagd hun mening over geven maar nu hebben ze meegepraat over dit probleem en houden ze vervolgens de kaken stijf op elkaar en laten ze de LTO de klappen opvangen
Cornelis
@ejbErik,

Een aantal zaken zijn duidelijk nu. Er komen fosfaatrechten en dus geen dierrechten, dat is winst. Verder verbaas ik me hogelijk over een aantal zaken en weet niet waarom sommige dingen zo afgesproken zijn en zal dat op de juiste plek neerleggen. Belangrijk voor nu is hoe verder tot de wetgeving.
ejb
@Cornelis
bedoelde overigens niet jou Cor maar mijn reactie was meer gericht tegen hoofdbestuurders in het algemeen omdat die ook aan tafel zaten.

Ook ik zit nog met een aantal vragen en denk dat juristen hebben bijgedragen aan de invulling zoals die nu voor ligt.
+2
Cornelis
@ejbVoel me ook geen zuivelbestuurder Erik. Het zou zo maar kunnen dat ze hebben afgesproken dat LTO naar buiten communiceert, je hoort NMV en NAJK ook niet. De juridische argumenten zullen er zeker zijn, alleen had Dijksma dan in eerdere brieven anders moeten communiceren. Zo van anticipeerders worden maximaal beloont.
pieta
@Cornelis
Kunnen ze bij RFC niet een strengere grondgebondenheid eisen dan de AmvB?
Cornelis
@pietaNee dat gaat hem niet worden Piet. Juist dit is iets voor een wet. Want als een lid niet voldoet wil je dan de melk niet laden?
pieta
pieta
@Cornelis
Voor mijn gevoel zeg ik dan alle bestuurders stonden er bij en keken er naar(bij de fosfaatrechtenkwestie dan he).
puntertje
@Cornelis
Och, ze eisen ook een KLW, vooralsnog alleen bij overschotbedrijven. Ik ken de wet niet waar het nu in staat. Ze hebben juist ZuivelNL opgericht om zaken te kunnen verplichten heb ik mij laten informeren. Maar jij zou dat beter moeten weten.
brabo
Quote:
@pieta: Kunnen ze bij RFC niet een strengere grondgebondenheid eisen dan de AmvB?

zolang ze dit alleen bij RFC doen, dan kan ik er wel mee instemmen 😄
puntertje
@brabo
Als RFC dit landelijk zou willen, drukken ze het er via ZuivelNL gewoon door 😄
weurding
Quote:
@puntertje: Och, ze eisen ook een KLW, vooralsnog alleen bij overschotbedrijven

meende dat we allemaal verplicht aan de klw moesten?
ejb
Quote:
@Cornelis: Het zou zo maar kunnen dat ze hebben afgesproken dat LTO naar buiten communiceert,

Dat kan maar meld het dan zou ik zeggen
puntertje
@weurding
Volgend jaar iedereen, maar nu al de overschotbedrijven. Staat (nog) niet in de wet. Maar het is even wachten op Cornelis zijn antwoord.
Cornelis
@pietaVerre van
Cornelis
@puntertjeHeb in de plannen van Dijksma gelezen dat KLW bij wet wordt geregeld. En je vergelijkt appels met peren.
Cornelis
@puntertjeCornelis weet niet meer dan Dijksma en LTO hebben gemeld, dus dit weet jij ook.
pieta
@Cornelis
Als jij weet dat de bestuurders er niet bij stonden en er naar keken dan weet je meer als wat Dijksma en LTO hebben gemeld. 😄
Ik vind het er in ieder geval wel verdacht veel van weg hebben.
Cornelis
@pietaIk weet de situatie tot en met 10 juni. Er is altijd overleg geweest tussen Dijksma en de sector, zoals door beiden steeds is gemeld. Zonder dit overleg hadden we dierrechten gehad.
+3
pieta
@Cornelis
Je bent met een kluitje het riet ingestuurd. Het grote probleem is dat we als sector al veel eerder aan hadden moeten dringen op beleid wat de ongebreidelde groei af ging remmen. Daar is nooit echt werk van gemaakt.
Cornelis
@pietaZie reactie van Wiebren een paar dagen terug en dat kluitje zijn jou woorden. Ik heb een andere mening.
+2
pieta
@Cornelis
In mijn beleving hebben ze het makkelijk verkrijgbare (fosfaat ipv dierrechten) gekregen en het belangrijke grondgebondenheid en grondgebonden groei is niets van terecht gekomen tot dusverre. Ik hoop dat de NZO daar nog eens aan de kar gaat trekken. Ik wil overigens de onderhandelaars wel bedanken voor een misschien wel prachtige VUT/pensioenregeling. 😄
+1
Frans1
Quote:
@ejb: je vraagt zelf om te reageren wat je verkeerd ziet en als dan vervolgens het duidelijke antwoord je niet bevalt kan ik niet helpen.

Het was duidelijk maar ook een tikkie onbeschoft en dat zonder reden,fries boertje geeft normaal zijn zienswijze,dan kun je ook normaal reageren
+1
hans1980
Volgens mij heeft sharon gezegd dat we terug moeten na niveau 2014
+1
wally
Maar ze zegt nog niet hoe snel !!!!

inzet van lto en nzo moet zijn

-stand-still op niveau 2-7-15
-dan rustig wachten op effect minder grasgroei (lagere fosfaatproductie als 2014 met topobrengst)
-wachten op effect lage melkprijs
- als het echt niet anders kan afromen bij transacties
-verruimen van plafond obv evenwichtsbemesting en export
- wachten op effect verlagen p in voer
- andere europese landen kunnen ook goed tijd rekken !!!
Nick83
Sorry hor, maar ik denk da heel veel boeren die nu bezig zijn met bouwen absoluut geen stand-still willen. Die willen duidelijkheid. Zo snel mogenlijk. Want elke maand moet de rente en aflossing betaald worden. Als het echt zo is dat ze hun stal niet vol kunnen zetten, dan is da maar beter dat ze dat meteen weten. En niet pas over een jaar.

Lijkt me ...

En zo ongeveer alle andere boeren willen denk ik ook wel duidelijkheid. Als het dan toch moet gebeuren ---> doorwerken!!
Twentsch Land
@Nick83

De kans is groot dat boeren die 2 Juli 2015 al aan het bouwen waren onder de knelgevallen regeling gaan vallen.
Nick83
@Twentsch Land
Dan is het erg handig om heel snel te weten of da echt zo is, en wat die knelgevallen regeling precies inhoud.
kuilhapper
@Twentsch Land
Dus als ik nog even 50 kalveriglo's laat aanrukken(factdtm.01/07) krijg ik 480kg(50x9,6) fosfaatrecht van Sharon omdat ik dan een knelgeval ben? Geen gek idee...
Twentsch Land
@kuilhapper

Ik heb het over die groep die al aan het bouwen waren en niet die nog moeten beginnen te bouwen.
weurding
@kuilhapper daar ben je geen vergunning voor nodig dus je zal buiten de boot vallen 😉
kuilhapper
Gezien het interview met Dijksma op de Boerderij site, waarin zij aangeeft dat de "stallen en de vergunningen van de stallen" niet corresponderen met de beschikbare nationale ruimte, verwacht ik dat mensen niet meer fosfaatrechten kunnen claimen dan hun milieu/NB vergunning toelaat. Juridisch kun je ook slecht rechten toekennen aan dieren die niet eens vergund zijn.
Die vraag over vergunde aantallen zal echt niet alleen vanwege de PAS in gecombineerde opgave hebben gezeten..
sorry
De datum van 2 juli is geheel toevallig gekozen ? (1 juli PAS)
cs-agrar
Terwijl gezegd dat men niets met de opgegeven stallen zou doen,later hoefde je het zelfs niet meer in te vullen
hans1980
Dan is het limiet de nb vergunning of PAS
de Thijs
Hoe zit het eigenlijk met koeien die op 2 juli zijn afgevoerd? (bij ons 3 stuks)
weurding
Daar heb je een goede prijs voor gehad waarschijnlijk 😉
+1
de Thijs
@weurding zuur lachje

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , koe en fosfaatreferentie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
77
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
2