LTO bezorgd over ontbreken van een einddatum van fosfaatrechten

Maak jullie eerst maar eens druk voor de randvoorwaarden voor een goede begindatum:

De LTO-vakgroep melkveehouderij is bezorgd over het ontbreken van een einddatum in het besluit van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken om voor de melkveehouderij fosfaatrechten in te voeren. Ook is de vakgroep niet blij dat de melkveesector nu met twee beperkende systemen geconfronteerd wordt..

"We wisten dat als er rechten zouden komen, we daar wel een poos aan vast kunnen zitten. Maar veel hangt af van de komende onderhandelingen met de Europese Commissie over het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn waarin ook de derogatie weer opnieuw wordt geregeld. Dan moet blijken of er meer ruimte voor bedrijven kan komen, zegt Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij"

De sector kent straks twee systemen: grondgebondenheid over verantwoorde afzet en plaatsing van fosfaat en fosfaatrechten gericht op een maximale productie van fosfaat, naast de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Romijn: "Eigenlijk zou één slot of begrenzing voldoende moeten zijn. We gaan de komende tijd maar eens de discussie starten hoe een en ander is te vereenvoudigen."

bron: LTO Nederland agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…

Deel dit topic

Reacties

KuikenenKoe
Einddatum??, weg dik pensioen

snel de nieuwe ferrari weer gaat afbellen
meerboer
Super Kees, belasting technisch is het belangrijk om een einddatum te stellen. En je weet waar je de komende eeuwen aan toe bent.
+1
JA IN HEEL EUROPA IS DE QOUTERING AFGESCHAFT < BEHALVE IN NEDERLAND,
+1
kuilhapper
Leuke afleidingsmanoeuvre, Heeft LTO zich ook niet is ingezet voor internationale verevening/quotumhandel? Nooit weer wat van gehoord. De rest van Europa gaat Nederland nooit meer fosfaatruimte geven..
+1
christo
Inderdaad. We blijven zo graag verlangen naar minder beperkingen terwijl ondertussen de touwtjes steeds strakker worden aangehaald.
puntertje
Quote:
@Grasbaal: De LTO-vakgroep melkveehouderij is bezorgd over het ontbreken van een einddatum in het besluit van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken om voor de melkveehouderij fosfaatrechten in te voeren. Ook is de vakgroep niet blij dat de melkveesector nu met twee beperkende systemen geconfronteerd wordt..

Eerst claimen dat je zo'n beetje alles aan de Staatssecretaris hebt gesouffleerd, en vervolgens als de kritiek losbarst weer heel snel afstand nemen. Ik zou zeggen, geschikt voor de politiek.
3 speen
Je hebt toch zelf verknalt met z'n allen
hans1980
Welke club opperde dat NL wel zonder Quotering kon ....
hans1980
Dezelde club stelt nu weer quotum in dat makelaars stoppende boeren rijk maakt , maar een balast is voor huidige melkveehouder in vrije markt.
men praat nu al over 10.000 - 15.000 euro per koe

kees maak jezelf nou niet belachelijk
3 speen
Volgens mij ben net zo vast aan het qoutum gekluistert als met doc je moet je mest kunnen plaatsen anders geen koeien nou zit je weer met een stom systeem waar derden weer aan kunnen verdienen
+2
arjan_kok
Leuteren over eind datum, inplaats van duidelijke ingangsdatum en duidelijkheid waar ieder bedrijf aan toe is, generieke korting, boetes achteraf, opkomen voor leden die minst hebben bijgedragen aan overschrijding ho maar, wel investeerders hand boven het hoofd houden en gestopte bedrijven nog fosfaat rechten beloven bah
pussy
Klopt arjan , kan me erkwaad over maken , ken een boer eerst zn quotum duur verkocht
daarna land duur verkocht
en had stal vol jongvee en vaarzen
dus fosfaatrechten verzilveren is de volgende stap , gewoon niks met boeren te maken ,,,, ellendig
+1
George
Pussy je had ook je quotum en je land duur kunnen verkopen. Was niet eens heel moeilijk.
+1
weurding
Quote:
@pussy: gewoon niks met boeren te maken ,,,, ellendig

maar wel met ondernemen, heeft dan ook wel bizar veel geluk gehad, maar geen regelgeving zo krom of er vaart wel iemand wel bij
+2
pussy
Tja als we zo denke is alles ni zo moeilijk , biertje maar
+1
hans1980
Bevrijdingsdag 2.0
+1
jan is hobbyboer
Als je die LTO onzin hierboven toch leest hebben we van het simpel melken van een paar koeien toch de afgelopen 25 jaar een ongelooflijke klucht gemaakt. Ik hoop dat die zelfreflectie ook nog keertje komt bij onze zgn belangenbehartigers (da's wel erg cru gezegd), voordat we net als de varkenshouderij onszelf heerlijk uit de (internationale) markt prijzen en met z'n allen naar de filistijnen gaan.
hans1980
Einddatum is niet gewenst .
Wanneer ik door onrechtvaardig beleid gekort wordt en wil nog beetje groeien , heb ik rechten nodig wil er lang op af kunnen schrijven ! Wanneer we over 20 jaar stoppen moet ik wel kunnen cashen natuurlijk !
Het is dan in feite gewoon dood kapitaal
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: Het is dan in feite gewoon dood kapitaal

Nee hoor, in feite is een deel van de landbouwvrijstelling hierbij ook meteen om zeep geholpen. Ik verwacht dat de grond iets van 20 mille per ha in waarde gaat dalen (geen interesse meer en geld moet naar fosfaat). Dit was belastingvrij geld bij verkoop. Als je de nieuwe fosfaatrechten gaat verkopen levert de staat dit gemiddeld bijna 50% belasting op (net als bij melkquotum). Dus er wordt een flink deel onbelast vermogen naar belast vermogen verschoven, de boefkes. Je zou het bijna witte boorden criminaliteit kunnen noemen. LTO stond erbij en keek ernaar, en is er nog blij mee ook.
matt
Precies de reden waarom de overheid,die rechten wil jan volgens mij,
josl
Even doordenken jongens, als er geen einddatum aan fosfaatrechten zit, dan zal de fiscus ook geen afschrijving accepteren!
Dreigde onlangs ook met varkensrechten weer te gebeuren.
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: dan zal de fiscus ook geen afschrijving accepteren!

Maar wel een boekwinst bij verkoop, je hebt ze voor nix gekregen. Boekwinst over grond is gratis. Heel groot verschil bij heel grote bedragen.
weurding
Grond daalt weinig in waarde, ook al kan je via klw of mestverwerking meer koeien gaan houden, het vreten moet ergens verbouwd worden, de mest geplaatst, en voer wat van ver komt bevat ook fosfaat
pieta
Wat denk je dat niet kunnen afschrijven met de prijs doet?
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Wat denk je dat niet kunnen afschrijven met de prijs doet?

Bij een melkprijs van 30 cent nix, bij een melkprijs van 50 cent een verdubbeling van de prijs. Zonder fiscale winst heeft afschrijven geen toegevoegde waarde.
+2
hans1980
Ja maar je was je lucht kapitaal kwijt die heb je nu weer , zie de grond nog niet zo hard zakken via AmvB moet je grond hebben bovendien hebben intensieve boeren voer tekort en mestafzet loopt soms moeilijk.
Potentieele stopper krijgt goede tijden , vraag me af wat de jonge generatie wil? het echte mooie is een beetje weg ..veel controles, papierwerk , nieuwe eisen bovendien kapitaalintensief met laag rendement
Voor dag en dauw werken of cashen en van het leven genieten?
Vraag me af of ze in de toekomst nog 60-80 uur/week willen werken
vele potentieele opvolgers studeren nu al verder.
Een uitbreiding of nieuwe stal zetten wordt door een wirwar aan niet nader uitteleggen regels en wetten tot een mission impossible gemaakt.
Je kunt een boer ook te veel pesten!
Misschien wordt het ooit beter wanneer gronden P tekort verschijnselen vertonen koeien aan fosfor tekort ten onder gaan o.s. in de grond als maar zakt door aanscherping dierlijke mest normen en/of boeren te massaal stoppen zodat melkfabrieken minder aanvoer krijgen

Op het laatst bepaald de boer zelf wie het licht uidoet
en dat is beter dan wanneer de bank dat voor jou doet

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , derogatie , stikstof , fosfaat , grondgebondenheid , europese commissie , dijksma en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
3