Extra LTO Noord bijeenkomsten voor LTO Leden in zake fosfaat

De komende tijd gaan we in LTO Noord extra ledenbijeenkomsten organiseren rondom fosfaat - alleen voor leden!

De enige bijeenkomst voor de 3 noordelijke provincies
Woensdag 8 juli 2015, 20.00 uur
in het Abe Lenstra Stadion, Abe Lenstra Boulevard 19, 8448 JA Heerenveen

Bijeenkomst voor Overijssel & Gelderland
Donderdag 9 juli 2015, 20.00 uur
in zalencentrum de Poppe, Holterweg 23, 7475 AT Markelo
Volgen nog 2 bijeenkomsten in Varsseveld en Heerde in de weken daarop

West Nederland bijeenkomsten volgende week en de week daarop.

We informeren leden zo spoedig mogelijk over plaats en data.

Deel dit topic

Reacties

+1
JeanetBrandsma
Aanvullende data
Maandag 13 juli 2015, 20.00 uur
in zalencentrum de Radstake, Twenteroute 8, 7055 BE Heelweg

Maandag 20 juli 2015, 20.00 uur
in de Keet van Heerde, Eperweg 55, 8181 EV Heerde
JeanetBrandsma
De extra bijeenkomsten in West Nederland

Woensdag 15 juli 20.00 uur
De Meeuwenhoeve, Meeuwenweg 28, 8218 NE Lelystad

Donderdag 16 juli 20.00 uur
AC De Meern, Meerndijk 59, 3454 HP de Meern

Dinsdag 21 juli 20.00 uur
De Rijper Eilanden, Zuiddijk 2 A, 1483 MA De Rijp

Woensdag 22 juli 20.00 uur
Tulip Inn, Energieweg 116, 4231 DJ Meerkerk
+2
paul1
Ja en nu is het wel opeens een lto mededelingenbord ?
😄
ejb
Quote:
@paul1: Ja en nu is het wel opeens een lto mededelingenbord ?

voor deze ene keer mag de zuivel op dit prikbord ook wel haar bijeenkomsten met de leden vermeldden om daar hun standpunt en inbreng toe te lichtten. of zouden ze (de Zuivelbestuurders)het gesprek met de achterban niet aandurven 😄
+4
wally
We wilden toch graag dat ze naar ons luisteren en meeprikken

nou das snel opgepikt denk Ik dan
+3
hans1980
Zit me nog steeds niet lekker...anticipeerders die grond hebben bijgekocht/gehuurd mogen niet meer melken dan boer die het overschot sterk vergroot heeft????

Misschien kan het CDA CU PvdD ons nog helpen dit onrechtvaardige plan naar de prullenbak te verwijzen!
+1
ejb
Feit is dat het nog door de tweede en eerste kamer moet en er nog van alles veranderen kan behalve het moment van telling want dat zal dus uiterlijk 2 juli 2015 zijn want vanaf toen wist iedereen het
+4
pieta
Klopt, maar ik denk dat de grondkopers wel eens de meest zure appel voor hun kiezen kunnen krijgen. Namelijk het vee er niet op gaan mogen houden en dat de grond ook nog eens in waarde daalt. Hoe onrechtvaardig dat ook is.
storm
@pietaniemand heeft gezegd dat je grond moest kopen! Het loopt echt niet weg hoor????
huub
Quote:
@hans1980: anticipeerders die grond hebben bijgekocht/gehuurd mogen niet meer melken dan boer die het overschot sterk vergroot heeft????

Helemaal eens, een veehouder uit Winterswijk heeft afgelopen winter €15,000/ha betaald om 26jaar voor €825+indexatie te mogen pachten, waarschijnlijk in de veronderstelling dat ie er mee 2 koeien per Ha mag melken.

En bedankt.
pieta
Misschien heeft ie de koeien ook al.
Geitenboer
Dat heeft ie toch met z'n volle verstand gedaan? Is toch gewoon bedrijfsrisico. Zo heeft iedereen toch weleens wat.
+1
ejb
Quote:
@huub: heeft afgelopen winter €15,000/ha betaald om 26jaar voor €825+indexatie te mogen pachten,

als de toeslagrechten blijven heeft hij de €15000 al zo goed als terugverdiend.
verder hoor ik hier in de buurt dat het afgelopen jaar al fors meer betaald is dan 825 huur voor losse grond.
dus die deal is best redelijk.

Als ik in de buurt die kans kreeg pak(te) ik hem ook maar dan nu incl. premierechten/toeslagrechten
pieta
@ejb
Ik had jouw rekenkunde wat hoger ingeschat. Die grond is toch wel behoorlijk duur.
ejb
@pieta
ik ken toevallig iemand uit mijn buurt die al ruim in het grond zit en zoals het nu lijkt geen opvolger heeft en die heeft €1500 per ha betaalt voor perceel grasland op afstand en dat voor 6 jaar en dergelijke bedragen hoor ik meer. (collega's die alle grond verkocht hebben aan investeerder en zo de *eigen* grond gaan huren)

50m3 mest afvoeren wat er op mag per ha. wat kost dat op dit moment??? Hier kost dat ongeveer 15 euro per m3 is 750 euro als je het al kwijt wordt. en voorgaande jaren was het altijd minimaal 7 euro.

Er heeft zich overigens nog niemand gemeld die mij grond in mijn buurt(max 1,5km rijden) wil aanbieden.
oldhuus
Ja hier ook een collega, net 30ha gekocht, stal is net klaar maar staat maar half vol, LTO wist natuurlijk héél goed wat hun leden wilden pfff. Wat een gel*l, die mensen in het bestuur dacht je nou echt dat die niet hun eigen belangen voorop stelden.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Ik had jouw rekenkunde wat hoger ingeschat.

Economie en wiskunde zijn 2 vakken waar volgens mij op de landbouwopleidingen niet veel aandacht aan besteed wordt. Dus ejb's berekeningen verbazen me helaas niet zo.
pieta
@ejb
Die in Winterswijk is niet klaar met 1.500 euro. 15.000 gedeeld door 26, rente berekenen over een investering van 15.000 per ha, waterschap en aanvangspacht van 850 euro met inflatiecorrectie. Zoiets was het toch? Als je dan wil vergelijken met een pacht van 6 jaar dan moet je eigenlijk rente nemen over plm 14.000 euro.
Waterschap 50 + 850 pacht + 600 afschrijving + rente
ejb
@pieta
waterschapslasten is voor verhuurder.
en je beurt dan wel de toeslagrechten want dat ging om de situatie bij de meitelling 1-4-2015 die uiteindelijk een vast bedrag per ha wordt.

overigens ik zou het ook doen maar zeg niet dat het goedkoop is.
ejb
@jan is hobbyboer
jij zegt altijd extensief te boeren.

Als jij ook eens wiskunde en economie op school gevolgd had kun je uitrekenen hoeveel geld je hebt laten liggen te beginnen met jou dure hobby: paarden
jan is hobbyboer
Quote:
@ejb: Als jij ook eens wiskunde en economie op school gevolgd had kun je uitrekenen hoeveel geld je hebt laten liggen te beginnen met jou dure hobby: paarden

Dank je wel voor de tip, nooit geweten dat die paarden geld kosten. Ik vroeg me ook al af waarom we eigenlijk aan het afbouwen waren met de paarden.
+1
Druk
@ejb
Bij erfpacht zijn de eigenaarslasten (waterschap + ruilverkaveling) altijd voor de erfpachter 😞
pieta
@ejb
Nou ja als je het interessant vindt moet je het doen. Ik zou dan liever wat grond gekocht hebben. Dat is ook duur maar wordt een keer goedkoper. Pacht is en blijft duur. Wij hebben overigens in het voorjaar van grondaankoop afgezien omdat iedereen grond wou kopen. Dan kun je beter niet meedoen. Zo zie ik het nu ook met al inschrijvingen voor langere termijn pacht.
+1
ejb
@pieta
Ik zou het ook veel liever kopen maar als je de kans niet krijgt.

Ik heb wel een paar keer meegedaan met inschrijving 1 keer kocht een varkensboer (61500 per ha) het en een andere keer een buurman (77500 per ha )van het perceel beide voor een topprijs en aantal inschrijvers was 15 tot 20 personen.

van die o.a. waterschapslasten weet ik niet dus zal ik wel ongelijk hebben bij huren wat ik wel doe betaal ik ze in ieder geval niet direct.

wat bij mij ook meespeelt en dat had ik misschien erbij moet meldden is dat er bij ons in de buurt wel een paar grote verpachters zitten en als er gronden vrijkomen gaan die altijd naar de huidige pachters als niet pachter krijg je op geen enkele manier een poot tussen de deur en als ik op zo'n manier wel binnen kwam word het voor mij makkelijker om meer gronden te pachtten heb ik bij anderen gezien. zie het maar als een soort vliegwiel.
pieta
@ejb
Ieder zijn redenen maar als het al allemaal bij inschrijving moet is goedkoop er momenteel (nog) niet bij.
+23
Jan Veenhouwer
Gezien het enthousiasme waarmee LTO de exorbitante uitbreiders naar de ogen kijkt, lijkt het me waarschijnlijker dat we ons lidmaatschap zullen opzeggen dan dat we enige behoefte hebben te luisteren naar een ongetwijfeld prachtig verweer in volzinnen van uw zijde waarom niet duidelijk voor grondgebondenheid is gekozen. Iets waar wel over geroepen wordt naar het Nederlandse publiek. Toegegeven, dit wordt ook door de zuivel en de politiek in retoriek gebracht, terwijl er in de praktijk heel anders wordt gehandeld.

Wat is er over van de fosfaatreferentie aan de hand van 2013. Netjes vastgelegd en voor iedereen duidelijk. Daarnaast in 2013 werd het plafond nog niet overschreden en zou het mogelijk geweest zijn het resterende quotum aan knelgevallen toe te wijzen, ipv iedereen gaan afromen en dan meer geven aan degenen die het probleem hebben veroorzaakt.

Was het niet LTO die bleef volhouden dat er toch vooral uitgebreid moest worden, ook al kon iedere kleuter zien dat weliswaar het melkquotum verdween, maar dat de mestwetgeving zeker niet losser zou worden. En dan denken anderen te moeten adviseren (pffff !!! wat een zelfoverschatting!)

Zolang LTO aan de leiband loopt van de intensieve veehouderijen en de extreme uitbreiders geloof ik niet dat jullie met droge ogen kunnen claimen voor elk bedrijf op te komen.

Marianne Veenhouwer
jg
Plus bedoeld, sorry
+1
wally
Elk knelgeval is er een te veel. Wel vind ik dat er meerdere veehouders om het blijven van melkquotum gevraagd hebben en dit p-quotum is niet anders. Toen het melkquotum kwam kon een akkerbouwer ook niet gaan melken omdat hij grond had. !

neemt niet weg dat ik elk quotum belachelijk vind. Het slot op de deur was er al door melkveewet en door AMVB en door PAS. alle quota geven uiteindelijk een geldstroom de sector uit, zowel voor intensieve als extensieve veehouders.

Als er afgeroomd moet worden dan bij overdracht transacties tussen niet familieleden. Duurt misschien wat langer maar dat geeft toch niet. Er zijn meer landen in Europa die tijd rekken !
ejb
Quote:
@wally: Als er afgeroomd moet worden dan bij overdracht transacties tussen niet familieleden

vind dit nu echt een regel om die wat mij betreft direct opgenomen kan worden in de nieuwe wet en als er meer nodig is dat percentage afromen fors verhogen
matt
Quote:
@Jan Veenhouwer: ipv iedereen gaan afromen

voor sommige wordt de landing keihard,komen gewoon met minder uit
als tijdens de quotering.
+2
matt
Oh ja kunnen ze weer inverdienen,met de sjoemelwijzer
arie.j
Quote:
@Jan Veenhouwer: waarschijnlijker dat we ons lidmaatschap zullen opzeggen

Melken doe ik al jaren niet meer en jongvee heb ik sinds enige tijd ook niet.
Beetje buitenstaander in dit hele verhaal dus.
Dat er heel wat het standpunt van LTO slecht kunnen meemaken is duidelijk.
Het lidmaatschap dan maar direct opzeggen vind ik eigenlijk een wat laf iets.
Als het je werkelijk ter harte gaat kijk je het op zijn minst eerst nog eens een jaar aan hoe het zich ontwikkeld en probeer je met anderen je protest te laten horen.
Daarnaast, als een groot gedeelte van de extensieve boeren wegloopt krijgen de anderen het helemaal voor het zeggen, wil je dat?

Dan is er ook nog een NMV, maar die schijnt helemaal geen mening te hebben of iets te zeggen. Daar schiet je ook al niets mee op.
+2
Er hoeft niks AFGEROOMD te worden, de NORMEN verhogen en het gecreeerde probleem /niet bestaande probleem is opgelost.
HFfan
EN en lijkt mij wel noodzaak, voor elke melkveehouder een mooie toekomst.
+1
oldhuus
Die hoge pal of pw waarde ofzoiets hebben jullie toch zelf gecreëerd, je hoeft alleen maar te zorgen dat ie ook vrij komt.
KuikenenKoe
Eigenlijk snap ik iets niet ,als je extensief bent en je fosfaatruimte nog niet vol is dan hoef je alleen maar rechten te kopen om meer te kunnen melken.

een intensieve moet grond en rechten ,dan zou je kunnen stellen dat de extensieve in het voordeel is

maar wat me nog meer verbaasd , de GRONDGEBONDENHEID geregeld via amvb kan de prullenbak wel in nu er een fosfaat quota is.

de fosfaatproductie is aan banden gelegd om de derogatie te behouden d.m.v qouta.

verlangt brussel dat fosfaat op eigen /huur grond moet? volgens mij onzin omdat elke kilo fosfaat te traceren is en dus al verantwoord wordt afgezet(b.v.akkerbouwer,verwerking)

dan praten we over onnodig verhogen van kostprijs!( zowiezo een rare gewoonte van onze overheid)

een varken/pluimveehouder die wil uitbreiden koopt rechten zonder grond
dat zou grote onzin zijn omdat er geen extra fosfaat op de markt komt.
de afzet van fosfaat wordt immers legaal afgezet
+4
cs-agrar
Je kan het verhaal ook omdraaien, als fosfaat zo'n schaars iets aan het worden is, waarom wordt het dan nog niet op grote schaal gewonnen uit mest?
+1
arjan_kok
Dat verwachten velen die het wereldwijde fosfaat tekort zien aankomen
George
Quote:
@cs-agrar: als fosfaat zo'n schaars iets aan het worden is, waarom wordt het dan nog niet op grote schaal gewonnen uit mest?

Tja CS dat verhaaltje wordt hier vaak verspreidt door boeren met teveel mest. Er is nog altijd genoeg fosfaat want het verwerken van mest met steeds gelijke gehalten en even makkelijk uit te brengen dan kunstmest en dan goedkoper dan kunstmest zodat akkerbouwers het graag willen gebruiken is voorlopig nog een utopie.
pieta
@George
Dingen kunnen snel veranderen George. Zet er maar eens wat ngo's achter in het kader van CO2, duurzaamheid en milieubelasting. Dan kan het snel anders zijn.
jg
@arjan_kok
Omdat het eerst in een dier gestopt wordt waarbij er verliezen optreden. Maakt een koe fosfaat ??
+1
arjankok-
@jgdat fosfaat tekort heeft niet zoveel met landbouwkundig gebruik te maken maar meer met wereldwijde gebruik door industrie
jg
@arjankok-
Dan zijn er wel kansen voor herbenutting dmv concentratie.
George
Quote:
@pieta: Dingen kunnen snel veranderen George. Zet er maar eens wat ngo's achter in het kader van CO2, duurzaamheid en milieubelasting. Dan kan het snel anders zijn.

Je kunt verzinnen wat je wilt Pieta , feit blijft dat het niet meevalt om te concurreren met kunstmest zolang de grondstoffen van kunstmest niet duurder zijn dan nu. Bovendien is kunstmest steeds van gelijke kwaliteit en makkelijk en goedkoop en erg precies toepasbaar. Als je zo'n product uit dierlijke mest wil maken wordt het veel te duur en dan zal de eindgebruiker voor kunstmest kiezen. Of de leveranciers van de mest zullen flink moeten dokken.
pieta
@George
Laat maar. Het maakt me ook niets uit. Maar kijk maar eens met de invoering van fosfaatrechten voor melkvee hoe snel iets kan veranderen. 😄
pieta
@George
Laat maar. Het maakt me ook niets uit. Maar kijk maar eens met de invoering van fosfaatrechten voor melkvee hoe snel iets kan veranderen. 😄
KuikenenKoe
Waarom iets invoeren als AMVB als er geen kilo fosfaat meer geproduceerd gaat worden vanaf nu.

nu het quota een feit is, is er geen reden meer voor.

een beetje achterhaalde regeling, bedoeld om de productie te remmen.

dus loskoppelen die hap zou ik zeggen
+2
jan is hobbyboer
Ik zou zeggen: geef ze van katoen !!! Het helpt nix, maar het lucht wel op, als je genaaid wordt mag je er ook nog wel een beetje plezier van hebben 😄.
+2
OOK niet leden zijn VAN HARTE WELKOM, op deze ZEER BELANRIJKE AVONDEN, er is ook over jullie beslist ! Jan hobby, je bent ook wellekom.
+3
ejb
Nee dat vind ik niet
De niet leden moeten zich maar laten bijpraten door o.a. de zuivel of NMV.
+2
Erco
Ben ik t niet mee eens. Ik ben geen lid maar lto heeft wel meegepraat voor mij. Dan mag ik ook wel naar de vergadering vind ik....
+1
ejb
@Erco
Wie zwijgt stemt toe is een heel bekende uitdrukking die ook voor jou geld is deze.
En dus vind ik als betalend lid dat niet leden niet welkom zijn en Jeanet gaf al aan in deze topic dat het ledenbijeenkomsten betreft en dan maakt het ook helemaal niet uit wat jij vind.
+1
Jannus
@Erco
Vind ik ook want je hebt je belangen niet laten vertegenwoordigen.

Ben ook geen lid maar ga wel in de bar ernaast zitten,schat zo in dat het wel een paar 100 mtr uitstraling gaat geven 😃 😃 😉
hans1980
@ejb
misschien komen er wel schermen zodat je bij een hoge opkomst ook buiten kunt kijken!
cs-agrar
@ejb
goed, doen we niet leden ook geen fosfaatplafond. ook weer klaar
mlkvhoudr
@Erco

erik je mag wel met mij mee (als introducee) 😉
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Gait oet klooster: Jan hobby, je bent ook wellekom.

Ik denk dat mijn mening door de 40% extensieve boeren begrepen wordt (en ik dacht een groot deel van de bevolking/kiezers, maar dat heb ik helemaal verkeerd gehad), 60% intensieve boeren hebben dit overruled met hun versie van het gelijk. Daar nu nog wat aan proberen te veranderen zie ik als zinloos. Er is naar de toekomst toe gekozen voor een intensieve vorm van veehouderij. Het is niet anders.

Democratie is een wonderlijk iets. Met democratische verkiezingen zijn er wel grotere historische vergissingen gemaakt dan deze fosfaat-onzin. Hitler is ook democratisch aan de macht gekomen.
Druk
Vandaag mooi stuk van landbouwjournalist Marc vd Sterren in De Limburger; de grootschalige intensieve melkveehouder heeft van Sharon de toekomst gekregen: het extensieve familiebedrijf is nu volledig uit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , lto-noord , fosfaat en overijssel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
1