Derogatie behouden waardevoller dan fosfaatwet

Quote:
Nederland is geen land dat 25 miljard kg melk kan produceren

Het belang van het behouden van derogatie is meer waard dan de kosten die de nieuwe fosfaatwetgeving met zich meebrengt. Dat stelt Marijn Dekkers, sectormanager veehouderij food & agri Nederland bij Rabobank.

‘Grenzen trekken om productietoename te beperken verhoogt altijd de kostprijs’, aldus Dekkers. ‘Maar ik snap dat de staatssecretaris gekozen heeft voor het behouden van derogatie. Dat is veel waard voor de sector.‘

Meer: veeteelt.nl/economie/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

vofjagtenberg
Het begint er op te lijken, dat het ook heel wat gaat kosten.
producent
Wel wanneer er per jaar ongeveer 1,5 tot 2 miljoen kg fosfaat verhandeld gaat worden zeg tegen € 200 per kg.
matt
Met het aannemen van deze wet is de derogatie,nog niet veilig gesteld
wally
Lijkt me handiger als hij een lans breekt voor verhoging van het plafond. Of dat hij de berekening van het plafond aan de kaak stelt (export niet meetellen)

Er zijn immers heel wat nieuwe stalplaatsen gefinancierd waar geen fosfaatrechten voor zijn. Of wil hij deze veehouders allemaal bij bijzonder beheer !
Druk
Discussies in het Zuiden gaan regelmatig de kant op van het dan maar laten varen van de derogatie, meer bedoeld om LTO-Noord een hak te zetten 😞
+2
Coen
v-focus.nl/2015/07/…

Wat wil de veehouderij eigenlijk bereiken met de instelling van fosfaatrechten? Een antwoord op die vraag heb ik helaas nog niet kunnen vinden. Ik had het idee dat we hiermee een concreet milieudoel wilden dienen, maar ik ben er nog niet achter welk milieudoel dit dan precies is. De brief van staatssecretaris Dijksma van 2 juli, waarin ze de fosfaatrechten aankondigt, geeft ook al geen duidelijkheid. Daarin lijkt het doel te zijn ‘Europa tevreden stellen’ en ‘derogatie behoud’. Als ik de brief nog een keer goed doorlees zijn de fosfaatrechten dus in feite ingesteld om overheden te pleasen.

Concrete milieudoelen (helder gedefinieerd en meetbaar!) die met de fosfaatregels worden nagestreefd, staan niet in de stukken. Drijven we niet enorm af van de zorg voor het milieu als we regels opstellen vanwege de regels, zonder die te koppelen aan concrete milieudoelen?

Omdat de fosfaatrechten zijn ingesteld om de derogatie van de Nitraatrichtlijn zeker te stellen, ga ik ervan uit dat alle fosfaatregelgeving nodig is om de waterkwaliteit te verbeteren, in de eerste plaats voor stikstof, en daarnaast voor fosfaat. Ik houd me aanbevolen voor een beter milieudoel (wel SMART graag, daar hebben agrariërs recht op).

Pakken we nu niet verkeerde probleem aan?
Hebben we voor het verbeteren van de waterkwaliteit op stikstof (behalen doelen Nitraatrichtlijn) met onze focus op fosfaat wel het juiste stuurwiel in handen? Ik ben bang van niet. In dat geval zouden we in plaats van de fosfaat, juist de stikstof moeten exporteren naar het buitenland. Net zoals in België gebeurt, daar is mestverwerking gericht op afvoer van stikstof. In Nederland blijven we nu precies zitten met het mineraal waar we van Brussel juist vanaf moeten. Straks hebben we wel een Nederlands fosfaatprobleem opgelost, maar het Europese stikstofprobleem is gebleven.

Landbouw niet alleen verantwoordelijk
Deze week heb ik me verdiept in de landelijke waterkwaliteit, in sloten rondom boerenbedrijven, in plassen, meren en rivieren. En dan specifiek op het gebied van fosfaatverontreiniging. Uit de enorme databestanden met cijfers wil ik alvast één conclusie trekken: het zal heel moeilijk worden voor de landbouw om het landelijke fosfaatprobleem op te lossen, zolang de hoofdmoot aan fosfaat wordt aangevoerd met de grote rivieren, en ook de rioolzuiveringsinstallaties nogal wat fosfaat laten doorslippen naar het oppervlaktewater. De sloten rondom veel boerenbedrijven, zeker in de zandgebieden, zijn minder verontreinigd met fosfaat dan onze grote rivieren. Ervoor zorgen dat geen vuiler rivierwater de schonere landbouwgebieden kan instromen, zou een aanbeveling kunnen zijn.
+3
Grasbaal
Het enige doel is een handrem op het aantal melkkoeien in Nederland...
+1
huub
Goed gezien, vandaag fosfaat, morgen ammoniak, emissiearm bouwen, investeren in mestverwerking, alle inspanningen ten spijt, den Haag zegt; vol=vol
3 speen
Zegt Geert Wilders ook
spotmelker
Of dit;
jorisdriepinter
De reactie van het duo Lodders/Huitema is ook typisch. Meer markt, minder regelgeving. Maar daar zit juist het probleem. We hadden te weinig goede regels waardoor er nu te veel dieren zijn.
Nu de markt slecht is, door slechte vraag, niet door de 0,4 % meer melk in europa, zijn de uitbreiders de klos. Als de vvd zijn verstand had gebruikt, en de melkveewet niet anderhalf jaar had getraineerd, was er eerder ingegrepen. En waren er nu minder knelgevallen.
Maar wat doen ze nu. Ze proberen er een technische discussie van te maken, zo van fosfaat is geen probleem. De EU stelt terecht, NL heeft TE VEEL DIEREN. Om te zorgen dat er niet nog meer komen is een plafond afgesproken, toevallig o.b.v fosfaat.
Met de fosfaat discussie ontkennen ze dus nog steeds het feit dat er een mestoverschot is, en dat de EU, net als de meerderheid van de bevolking in NL, niet accepteerd dat die nog groter wordt.
Mest is meer als fosfaat!
jorisdriepinter
En daar gaan ze weer. Is geen parlementaire meerderheid voor, maar met een chantabele coalitie partner is het altijd te proberen. Leid i.i.g. Mooi af van de inschattingsfouten die je hebt gemaakt.
nos.nl/l/828850/
kuilhapper
Dat Lodders er regelmatig onzin uitkraamt is bekend, maar dat Geurts nu ook al begint af te takelen is wel zorgwekkend... Beweren dat men rustig de boel vol kan zetten..??, kamerlid onwaardig!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk en derogatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN