Inbreng Dutch Dairymen Board Rondetafelgesprek fosfaatplafond

Persbericht DDB:

Aangaande de problematiek van het fosfaatplafond heeft de Dutch Dairymen Board (DDB) een aantal punten ingebracht bij het Rondetafelgesprek fosfaatplafond dat 10 juli in Montfoort plaats vindt.

De DDB erkent het in het verleden door LTO en NZO vastgelegde fosfaatplafond voor de melkveesector niet: dit plafond voor de sector is door slechts twee partijen vastgelegd en vervolgens opgedrongen aan de gehele sector. Het plafond geeft rechtsongelijkheid tussen de sectoren die wel en niet hoeven te voldoen aan een fosfaatnorm, terwijl alle diersectoren fosfaat ‘produceren’( een dier produceert feitelijk geen fosfaat maar scheidt uit wat hij opneemt door het voer). Bovendien zet dit plafond ons in de EU op achterstand door een toename van de kosten en de administratieve lastendruk. Dat nu wordt voorgesteld om alle melkveehouders ‘af te romen’ en daarmee alle melkveehouders te duperen, is onrechtvaardig, daarmee worden alle melkveehouders tot ‘knelgeval’.
Slecht beleid valt niet onder de noemer ‘ondernemersrisico’ en dient derhalve niet op individuele ondernemers wiens handelswijze correct is geweest, te worden afgewenteld.

Inbreng rondetafelgesprek fosfaatplafond:
1. Waar ligt de verantwoordelijkheid?
2. Hoe rechtvaardig is de fosfaatruimte voor de melkveesector?
3. Welke maatregelen verdienen de voorkeur?

1. Verantwoordelijkheid
In 2002 heeft de Nederlandse overheid het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilogram met ‘Brussel’ afgesproken. Vanaf die datum had men de beschikbare ruimte voortdurend moeten monitoren en mee moeten nemen in de besluitvorming aangaande de afschaffing van de melkquotering en het verstrekken van vergunningen. Het wettelijk bevoegd gezag heeft echter vergunningen verstrekt waarvoor op een bepaald punt, milieutechnisch geen ruimte meer beschikbaar was. En heeft niet handhavend opgetreden tegen vergunningaanvragen die zouden leiden tot overschrijding van het fosfaatplafond in de melkveehouderij. Ook ten aanzien van het voorzorgsprincipe en de bevoegdheden voortvloeiend uit de algemene wet Bestuursrecht, is de overheid nalatig gebleken. De Nederlandse overheid heeft zo het fosfaatplafond voor de melkveehouderij, verhoogd tot de som van de verleende vergunningen. Een aan melkveehouders verstrekte vergunning geeft hen het ‘recht op het meest doelmatige gebruik van de inrichting’. Alleen als er zwaarwegende maatschappelijke redenen zijn, mag er worden afgeweken van dit recht door de overheid. Het beperken van dit recht geeft mogelijkheden tot schadevergoeding door de overheid.

2. Rechtvaardig
De melkveehouderij wordt afgerekend op het zogenaamde ‘sectorplafond’ van 84,9 miljoen kg dat in een convenant met LTO en NZO is vastgelegd. Voor het behoud van de derogatie geldt echter alleen het nationale plafond van 172,9 miljoen kg fosfaat. Hoe de ruimte tussen de sectoren wordt verdeeld, is van geen belang voor de EU. Het kan dus zijn dat de melkveehouderij meer gekort wordt dan strikt noodzakelijk is. Terwijl de pluimveesector naar verluid al boven haar plafond produceert en niet gekort wordt.
Er is geen garantie dat Nederland onder het fosfaatplafond blijft nu belangrijke sectoren als de kalveren-, vleesvee-, geiten-, schapen- en paardenhouderij buiten de bepalingen vallen.
Nu het overschrijden van het nationale fosfaatplafond de enige wettelijke basis is om fosfaatrechten in te voeren, is het juridisch de vraag of men melkveebedrijven verder mag korten dan wellicht nodig is. Bovendien is het de vraag of deze productiebeperkende voorstellen ‘Mededinging proof’ zijn.

3. Mogelijke maatregelen
Alle nieuwe wetgeving (zowel van staatswege als privaatrechtelijk) die wordt opgelegd als uitvloeisel van het fosfaatplafond, dient vóór invoering ter goedkeuring te worden voorgelegd aan ‘Brussel’.
Om te garanderen dat we het nationale plafond niet overschrijden moeten alle veehouderijsectoren onder de fosfaatregeling vallen.
Van afroming mag geen sprake zijn; gedupeerden dienen hun schade te claimen bij de overheid en niet bij collega’s die part noch deel hebben aan de overschrijding van het plafond. Ten aanzien van ‘knelgevallen’: Iedere veehouder die binnen zijn vergunning, onbenutte dierruimte heeft, is een knelgeval. Het bouwjaar van de stal dient hierop geen invloed te hebben. De DDB is van mening dat de overheid niet aan verleende vergunningen mag tornen, mits daar een redelijke schadevergoeding tegenover staat. Een opkoopregeling kan hiervoor de oplossing bieden.
Tevens dient werkbare wetgeving te worden geïmplementeerd, nu de aankomende periode een wildgroei aan wetten wordt opgelegd aan de melkveehouderij die de bureaucratie verhogen en het overzicht vertroebelen.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Super
the Iron Lady
melktkoeien
Das nou een duidelijk verhaal
hans1980
Dus juridisch sta je als knelgeval sterk met ruime nb?
+3
Cornelis
Als de discussie er is hoor je ze niet en nu er een besluit is moord en brand schreeuwen. Zo ver ik weet is DDB een dochter van NMV en die zaten erbij, dus nu niet zeiken.
gezienus
Quote:
@Cornelis: nu er een besluit is moord en brand schreeuwen

dus lto is er tevreden meee
Cornelis
Moet je aan LTO vragen en dan met name aan een of ander federatiebestuur.
+2
gerrie-hul
Nee Cornelis ze zijn er buiten gehouden Een onderonsje van lto en nzo Dat moet jij ook als bestuurder weten Dit heeft niets met zeiken te maken
producent
Tweede Kamer akkoord met Melkveewet
Datum: 2014-11-26

Afgelopen dinsdag 25 november heeft de Tweede Kamer in grote meerderheid ingestemd met de Wet verantwoorde groei melkveehouderij (melkveewet). De NMV is blij dat daarmee de onzekerheid over het verlengen van de derogatie volgend jaar is weggenomen.
Helaas zijn amendementen of moties om grondgebondenheid van de melkveehouderij in de wet op te nemen, niet aangenomen. In dat geval zou er geen meerderheid in de Kamer voor de wet zijn geweest..
In de wet is wel de mogelijkheid opgenomen om met een algemene maatregel van bestuur (AMvB) de grondgebondenheid van de melkveehouderij te regelen. Hoe dat precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk,

maar de NMV blijft hierbij nauw betrokken.

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer streeft naar meer grondgebondenheid. Alleen de VVD is hier tegen.
De NMV is ook tevreden dat haar pleidooi over verruimde mogelijkheden voor het overdragen van de fosfaatreferentie aan familieleden tot en met de derde graad middels een motie is aangenomen. Nog ruimere overdracht voorwaarden waren niet mogelijk vanwege Europese wetgeving.
Het wetsvoorstel is dinsdag meteen naar de Eerste Kamer gestuurd waardoor het in de planning van de senaat nog voor het einde van het jaar wordt behandeld.

nmv.nu/index.php/?content=9&id=682
Cornelis
Als de NMV erbij zit hoeft de DDB er toch ook niet bij. En nee ze zijn er niet buiten gehouden! Toen Dijksma haar brief stuurde was de NMV er mee akkoord.

Sieta wacht eerst wie het hardste roept en vervolgens gaat ze dat als standpunt naar buiten brengen, allemaal prima. Hoop alleen niet dat hierdoor weer mensen op het verkeerde been worden gezet.

Heb ze 13 jaar niet gehoord over het plafond en nu het in beeld is zeggen dat ze er niet bij hebben gezeten. Achterbankabaal dat is het.
gerrie-hul
Cornelis Ik merk al wel dat lezen niet je sterkste punt is Dat is me al vaker opgevallen Als je het leest kun zien dat ze er niet bij waren
Cornelis
@gerrie-hulIk bedoelde het zojuist door Dijksma naar buiten gebrachte beleid, daar zat NMV bij. Wat er in 2002 is gebeurt en door wie weet ik niet. Bij het verlenen van de laatste derogatie door Brussel is dit plafond als eis gesteld.
gerrie-hul
@CornelisEn wat er in 2002 is gebeurt weet ik niet
Het blijkt de basis te zijn zo staat te lezen in de brief van de staatssecretaris
Cornelis
@gerrie-hulIk weet niet wie er toen bij waren. Bestond de DDB toen al eigenlijk? Feit is dat je er nu mee moet zien te dealen helaas.
arie.j
@Cornelis
DDB is pas in 2006 opgericht.
Hielden zich alleen met melkprijs bezig, aanvankelijk via die zotte oproep tot een melkleveringsboyot
Toen daar niet voldoende boeren naar hun zin aan mee wilde doen hebben we dus dat blokkeren van fabrieken gehad.
Daarna de nodige acties van boeren die melk over het land gingen sproeien.
Haalde uiteraard ook niets uit.
Daarna acties om de Quotering te houden en extra melkprijsondersteuning
Nu dat ook voorbij is en ook niets heeft uitgehaald blijkt Sieta ook wel eens van fosfaat gehoord te hebben
En geeft daarover nu een brul.
Maar met zulke dingen hielden ze zich voorheen niet eens bezig.


De NMV zit in een flinke bestuurscrisis las ik in Agraaf, wat dus de reden schijnt te zijn dat ze al een hele poos niets van zich laten horen.
Cornelis
@arie.jDe mensen die nu gekozen zijn zijn zeer capabel Arie. Komt vanzelf bovendrijven.
arie.j
@Cornelis
Krijg uit het artikel uit Agraaf ook de indruk dat ze meer een normale koers gaan varen bij de NMV.
Cornelis
@arie.jDat is geheel aan de NMV
hans1980
@arie.j
Vind dat je haar tekort doet, hoe erg heeft ze het mis gehad???
3Maand na melkquotering komt er een koefosfaatquotering !
De actie van melkdumpen was puur om media aandacht te krijgen en dat is gelukt .
Las net dat lto overijssel praat over armoede in melkveesector terwijl we volgens lto een half jaar geleden een hoge melkprijs kregen?
Kloppen kostprijsberekeningen van verschillende accountants niet ?
Verschillende kosten voer/loonwerk/mestafzet zijn explosief gestegen .

Wanneer je het verhaal van John Hogendijk leest weet je welke armoede er speelt bij de varkenshouder , willen we dit ook bij de melkveesector? ?

Het is goed dat er ook eens iemand opstaat doe niet alles verbloemd eerlijke feiten nix mis mee !
arie.j
@hans1980
We hadden het over fosfaat dacht ik, en daar is ze ze pas sinds een paar dagen over begonnen.
Dus hoeft niemand het verwijt te maken dat ze ergens buiten gehouden is.
Melkdumpen media aandacht? Ja dat klopt, maar alleen op negatieve manier.
Hoop niet dat ze nu mest gaan dumpen bij de DDB voor media aandacht, maar ze zijn er gek genoeg voor.
Verder was de strijd om hier een quoteringen te krijgen op de manier als in Canada buiten elke vorm van realiteit.
sorry
@arie.jJe hoeft toch geen geleerde te wezen om te zien dat het uit de hand ging lopen Kon je 10 jaar geleden al bedenken dat er een beperking zou komen,jammer dat er zo laat met duidelijkheid gekomen is en een (nog) geen oplossing heeft om de beperking betaalbaar te houden

Misschien heeft Arie.j wel een oplossing?
+1
arie.j
@sorryen
Mijn invalshoek is meer grondgebondenheid bij de fosfaatrechten.
Het is in feite toch wat te gek voor woorden dat extensieve boeren straks wel mest mogen aanvoeren van de buurman.
Maar dat die mest niet van eigen koeien mag zijn
jan 1
Quote:
@arie.j: Mijn invalshoek is meer grondgebondenheid bij de fosfaatrechten.
Het is in feite toch wat te gek voor woorden dat extensieve boeren straks wel mest mogen aanvoeren van de buurman.
Maar dat die mest niet

Als je fosfaat rechten koopt mag het wel van eigen koeien.
arie.j
@jan 1
Ook dat is in feite niet normaal.
Als het over teveel mest in de vorm van fosfaat gaat, dan moet degene die het probleem veroorzaakt dat oplossen c.q. betalen.
En niet degene die zelf voldoende grond heeft.
weurding
@arie.j diegene betaald ook voor de mestafzet die hij teveel produceert, maar ben het verder wel met je eens
hans1980
Sieta wordt als soort van wilders in de landbouw behandeld..
puntertje
Maar daar heeft ze het zelf ook wel naar gemaakt.
gerrie-hul
Hans 1980 Luis in de pels noemen ze dat ook wel
hans1980
Maar wat heeft ze misdaan ?
ejb
Quote:
@hans1980: maar wat heeft ze misdaan

misdaan heeft ze niets.
Alleen ze heeft al heel lang geleden al haar geloofwaardigheid verspeelt doordat ze zonder ergens over na te denken overal tegen was en nog erger: Als loophondje voor de Duitsers(BDM,EMB) fungeerde. Bij mij was het klaar toen ze de eigen fabrieken van RFC blokkeerde.

Als de DDB ooit nog ergens mee wil praten zal er minimaal een andere voorzitter moeten komen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , stal , derogatie , fosfaat , ddb , nzo , overheid , melkveehouders , verdienen , fosfaatplafond , fosfaatruimte , fosfaatrechten en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1