Ammoniakdepositie hoger door aanvoer mest

In het kader van de PAS-regelgeving zijn theoretische modellen ontwikkeld die de neerslag van stikstof voor kwetsbare natuurgebieden berekenen. Hier is vervolgens een weer een heel vergunningsstelsel aan op gehangen. Een deel van de depositie vindt plaats tijdens het uitrijden van de mest. In de natuurgebieden worden vervolgens de effecten van stikstofneerslag bij gehouden en eventueel extra maatregelen genomen.
Een extensieve boer die naast een kwetsbaar gebied zit kan echter gewoon mest aanvoeren en op zijn land uitrijden, hiervoor zijn geen beperkingen. Als dit echter weer meetbaar is in die natuurgebieden kan een provincie overgaan tot strengere regelgeving. Dit kan dus in gebieden met een netto aanvoer van mest leiden tot beperkingen van de veehouderij in dit gebied. Provincies zouden dit aan kunnen grijpen om beperkingen op de aanvoer van mest op te leggen immers, dit gaat ten koste van de ontwikkelingsmogelijkheden van de veehouders in die gebieden.
Gezien de wens van de 3 noordelijke provincies om ontwikkelingsruimte te houden ligt hier een mogelijkheid om dit via wetgeving te realiseren aangezien zij over de PAS-regelgeving gaan.

Nu is het weer wachten op boze reacties van collega's die nu al klagen over hoge mestafzetkosten.

Deel dit topic

Reacties

josl
Puntertje, waar blijven de boeren die ontwikkelen dan met hun mest?
maw. of het nu mest van derden of eigen mest is, het uitrijden van mest zal evenveel Nh3 veroorzaken.
puntertje
Maar het verschil is de ontwikkelruimte, een provincie ziet die natuurlijk liever in een eigen provincie dan die die wordt opgevuld door bedrijven elders in het land.
Als bedrijven in de regio willen ontwikkelen maar dat wordt tegengehouden doordat is in het gebied veel mest van elders wordt aangevoerd klopt er iets niet. In de fosfaatwetgeving wil men dit toch doordrukken, maar op ammoniakgebied kunnen provincies in het kader van de PAS zich hier wel tegen verzetten. Je kunt mest niet over de heg gooien en zeggen 'het is ook jullie probleem nu'.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , voer , stikstof , regelgeving , boer , natuurgebieden , aanvoer en uitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0