Fosfaatrechten onrechtvaardig

Mijn partner en ik hebben afgelopen week een gesprek gevoerd met een milieuorganisatie die direct en indirect aan de onderhandelingstafel gezeten hebben betreffende fosfaatrechten. Zij geven aan dat bij het tot stand komen van de regeling bij hun het gevoel is gerezen dat de grondgebonden/extensieve boer niet expliciet vertegenwoordigd is, terwijl er wel jaren door overheid, LTO, NZO enzovoorts werd verkondigd dat dit was waar men naar toe moest in de sector.

In grote lijnen ligt het plan natuurlijk vast, maar de details moeten nog worden uitgewerkt.
We willen nu graag in kaart brengen hoeveel extensieve- grondgebonden boeren er zijn die deze mening delen. Ik heb een Facebookpagina opgericht waar deze groep lid van kan worden om te peilen wat er leeft en indien dit een grote groep betreft de extensieve/grondgebonden boer nog een stem te geven voordat de wetgeving definitief door de kamer is.

Hierbij een link naar de groep:
facebook.com/groups/1676818639219314/

Ik hoop dat we veel leden mogen verwelkomen!

Deel dit topic

Reacties

BoerBart
Kun je ook steun betuigen zonder dat je facebook lid moet worden?
KuikenenKoe
Strak plan!! eerst even mijn rechten verkopen, dan lid worden van jullie club

en dan samen strijden voor grondgebonden melkvee
+3
Boerderie
Dat is een goede. We dachten in eerste instantie via Facebook omdat we het dan direct zichtbaar kunnen maken. Ik zal eens kijken of ik ergens nog een petitie of iets dergelijk op kan starten. Zou je zoiets dan willen ondertekenen?
producent
Beetje warrig verhaal ( een milieuorganisatie die direct en indirect aan de onderhandelingstafel gezeten hebben betreffende fosfaatrechten.)
En draaien de robots al beter of nog steeds een drama.
Boerderie
Producent: Zij zaten bij de melkveewet wel zelf aan tafel, bij dergelijk overleg wordt vaak 1 club uitgenodigd, die de belangen van de andere clubs tevens behartigt door intensief overleg. Bij de fosfaatrechten hebben zij dus niet persoonlijk aan tafel gezeten, maar is er een afgevaardigde van een collega club gaan meepraten.
Boerderie
En wat betreft de robot (we hebben er 'maar' 1): Na wat gewijzigde instellingen en aanpassingen aan de waterdruk en dergelijke hebben we nu het idee dat het wel goed loopt, hoewel wij de indruk blijven hebben dat het reinigen van de spenen niet het sterkste punt is van de delaval... Er is gezegd dat wij meer vuil moeten accepteren in het filter dan gewend bij de melkstal. Terwijl onze zwager met twee lely's melkt en helemaal geen vuil(vergeleken ons heel weinig) filter heeft, terwijl zijn koeien niets schoner zijn dan de onze...
de hoef
Quote:
@Boerderie: filter heeft, terwijl zijn koeien niets schoner zijn dan de onze...

ik vind hier ook wel eens dat ie er een potje van maakt maar een vuile filter heb ik nooit gezien
en bij lely reinigt hij eerst en dan gaat hij via de andere filter melken ,zo is hij natuurlijk altijd schoon
+2
oldhuus
Ja helaas, dat hele grondgebondenheid, weidegang-verhaal van LTO en Campina waren dus mooie praatjes, alleen voor het imago. Piet Boer (NZO) wou gewoon genoeg melk voor z'n nieuwe fabriek hebben met of zonder weidegang, en nou dat is gelukt. Weidemelk was er toch al te veel. De LTO-bestuurders hebben ook allemaal goedkoop kunnen uitbreiden en hun pensioen verzekerd, Dijksma kan ook goedkoop doorgroeien en die naïeve mileuclub zat er voor de sier bij haha.
+4
Noorderling
Denk dat de invloed van de banken ook niet onderschat moet worden. Onverkoopbare bedrijven met 4koeien per hectare hebben een enorme kapitaalinjectie ondergaan en zal er bij een faillissement altijd wat over blijven. Extensieve bedrijven zit toch wel grond onder. De ruimte is er op deze bedrijven makkelijk om de kosten van de stal over de hectares te spreiden bij verkoop.
jan 1
Wat is een extensieve grondgebonden boer,Femke.
friesboertje
Minder dan 2 GVE per ha.
Boerderie
Dit lijkt me duidelijk maar in ieder geval iemand die zelf geen mestoverschot heeft, en dus voldoende plaatsingsruimte onder zijn bedrijf.
jan 1
Quote:
@Boerderie: Dit lijkt me duidelijk maar in ieder geval iemand die zelf geen mestoverschot heeft, en dus voldoende plaatsingsruimte o

Wat is mestoverschot??,mest naar akkerbouwer/gestopte veeboer en voer terug .
-1
aukevd
Fosfaatrechten zijn voor iedereen onrechtvaardig maakt niet uit of je in of extensief bent. de P productie mag niet omhoog en het maakt niks uit waar die P eventueel vandaan komt.

@ oldhuus : geloof je dat zelf van die LTO bestuurders?
Geitenboer
Mijn buurman heeft 120 ha grond in eigendom en pacht, heeft 40 schapen. Wat moeten we daarmee?
Coen
Geef hem een (altijd grondgebonden) P-productierecht van minimaal 100 kg per hectare
pieta
Ja en dan voor alles behalve melkvee, varkens en kippen natuurlijk. Wil je alle akkerbouwers ook nog wat gaan geven?
Coen
@pieta , als we willen dat melkvee strak grondgebonden is dan dus ook melkvee, maar ook voor altijd grondgebonden varkens, pluimvee, geiten moet hier plaats zijn.
pieta
@Coen
Dit is nou precies de reden dat LTO en ZLTO het niet met elkaar eens kunnen worden.
Todi
Afnemen en verdelen?
matt
Minstens 2 schapen inleveren natuurlijk 😃
+2
diezel
Quote:
@Geitenboer: Wat moeten we daarmee?

Je zou voor minder jaloers kunnen worden! 😄

Boven de Balkenende-norm verdienen zonder uren te maken.

Toeslagrechten(377)+ mestaanvoer (>500)+ verkoop gras op stam (>800)
MAAL 120 hectaretjes .
+1
weurding
Dan pas heb je de schapen op het droge idd 😉
+2
Cornelis
Wat bijzonder dat je mileuclub dit vindt. Hebben ze zitten slapen daar aan tafel? De biologische sector, de zelfkazers, boeren met een camping, boeren met een molen, boeren zonder vrouw, boeren met vrouw.... Ook niet vertegenwoordigd, shit. Iets voor facebook? 😄
+6
Boerderie
Beste Cornelis, ik proef enig sarcasme in je stem. Vind je zelf niet, daar er een mestoverschot is, dat de boeren die zelf altijd bewust er voor gezorgd hebben dat er voldoende plaatsingsruimte onder hun bedrijf is, om eigen mest te plaatsen, nu dankzij de intensieve cowboys worden afgestraft?

Er werd jaren geleden al gewaarschuwd dat dit probleem zou ontstaan. Er zijn boeren die geanticipeerd hebben door het probleem alleen maar te vergroten. Maar er zijn ook boeren die geanticipeerd hebben zoals de instanties destijds wilden zien: Eerst voldoende grond onder je bedrijf, dan er 'in' groeien. De boeren die in feite op bedrijfsniveau geen probleem hebben, moeten nu dus worden benadeeld omdat de buurman bewust het probleem in de hand werkte?

Ik vind dat de bedrijven die de problemen veroorzaakt hebben eerst maar eens hand in eigen boezem moeten steken. Wij zijn een klein gezinsbedrijf. Door een BVD besmetting waar we nu de laatste naweeën nog van ondervinden (lage melkproductie, uitval, weinig jongvee) pakt het peiljaar nog eens zeer ongunstig uit. Nu de melkgift weer toe gaat nemen zou dat betekenen dat we straks misschien nog 45 koeien mogen melken, terwijl ons bedrijf is ingericht op ongeveer 70 melkkoeien (die we voor de gezondheidsproblemen ook hadden), wat voor ons ook nodig zal zijn om bestaansrecht voor dit bedrijf te handhaven.

Ik vind dat wij door de intensieve boeren onder ons wel onevenredig hard getroffen worden nu, terwijl wij op ons bedrijf geen probleem hebben wat betreft fosfaatplaatsing, en ook dat is een bewuste keuze.

We hebben ook allemaal een ander tarief wegenbelasting wat de auto betreft. Als jij een dikke range rover diesel wilt rijden betekent dat ook dat je gewoonweg meer bijdraagt aan het wegennet door wegenbelasting dan de buur die een bescheiden polo'tje rijdt. Dat lijkt mij niet meer dan logisch.
verbi
Vindt dit dus een knelgeval. Ik ben ook bijna verdubbeld van 50 naar 90 koeien en zeer intensief maar om mij nu onder de cowboys te scharen gaat mij te ver heb je gewoon nodig voor een boterham te verdienen. Uitgebreid of niet alles boven de 120 melkkoeien zijn cowboys en maken alles kapot laat die maar bloeden. Want als je met 80 stuks niet kunt verdienen dan met 120 zeker niet.En als je jezef niet kunt beheersen ga dan naar het buitenland.
Kenijor
Een andere boer in het dorp, melkt 200 koeien met 2 vrijgezelle broers in loondienst. Wat moeten we daar dan weer mee?
matt
@Kenijor
Minstens 300 natuurlijk,dat moeten die vrijgezelle makkelijk aankunnen..
Jaap40
@verbi
Op die 120+ bedrijven moeten vaak meerdere gezinnen van leven of medewerkers betaald worden. Wel in het juiste perspectief zien he. Ik noem het geneuzel over aantallen.
Wen er maar aan dat door de flinterdunne marges bedrijven blijven groeien.
En misschien zijn het juist de zogenaamde cowboy s die dat gaan doen. Die cowboy s zullen wel met scherp schieten.
+1
jan 1
Quote:
@verbi: Vindt dit dus een knelgeval. Ik ben ook bijna verdubbeld van 50 naar 90 koeien en zeer intensief maar om mij nu onder de cowboys te scharen gaat mij te ver heb je gewoon nodig voor een boterham te verdienen. Uitgebreid of niet alles boven de 120 melkkoeien zijn cowboys en maken alles kapot laat die maar bloeden. Want als je met 80 stuks niet kunt verdienen dan met 120 zeker niet.En als je jezef niet kunt beheerse

Stel je zoon/dochter/opvolger komt thuis moet over 5 jr 2 gezinnen van leven en buur komt te koop,je groeit naar 130 mk ,ben je ook een cowboy:)Kan het ook niet doen maar dan loopt je opvolger weg,we praten allemaal voor ons eigen straatje....
Kenijor
@matt
Het zijn 2 halfies.
pieta
Dus jij verdubbelt bijna en vind jezelf geen cowboy maar degene die bijv 120 koeien grondgebonden heeft en nog wat uit wil breiden wel. Laat die maar bloeden. Dit valt me toch wel van je tegen. 😄
+4
josl
Ik heb altijd een mestoverschot gehad Femke. En dit netjes in de buurt afgezet.
Jullie hebben door de BVD problemen waarschijnlijk gewoon een gedeelte van je quotum verleased (logisch) en komen daardoor nu dus in de problemen. Maar om jullie probleem te camoufleren door intensievere boeren als de veroorzaker daarvan aan te wijzen is kul.
Het nationaal plafond is overschreden, en iedereen doet net of een paar intensieve boeren daar de oorzaak van zijn. 70% is intensiever dan mestafzet op eigen grond.
cs-agrar
Quote:
@josl: Het nationaal plafond is overschreden, en iedereen doet net of een paar intensieve boeren daar de oorzaak van zijn. 70% is intensiever dan mestafzet op eigen grond.

Voor het plafond overschreden werd was het percentage intensief niet veel anders.
HFfan
Stop: Is wel een groot verschil tussen intensief, bij de 50% grote jongens zit veel meer p ruimte, zeker in verhouding tot de extensieve ondernemers. Met een grote veestapel is fors meer fosfaat winst te behalen om nog meer vee te houden in de toekomst. Met veel grond 0.0 voordeel.
kuilhapper
Wat ik ook niet snap is het verwijt dat je als intensiefje de ruimte van een ander afpakt. Hier gaat alle afvoer mest naar akkerbouwers en een handelaar met veel grond en een paar paardjes...
Dus van wie zijn gebruiksruimte maak ik nu gebruik?
HFfan
Van een akkerbouwer pak je niets af 😄
BoerBart
@kuilhapper
Ik mag mijn eigen plaatsingsruimte niet benutten.
Ik moet we zelf de hypotheeklasten dragen.
Zlto heeft dit zo geregeld (AL VERSCHUILEN ZE ZICH NU ACHTER dijksma)
Jij kan er persoonlijk misschien niks aan doen?
Toch zul je het wel snappen.
+3
josl
NZO en LTO roepen idd. al jaren dat de sector grondgebonden moet blijven.
Dat is wat anders dan dat je alle grond in eigendom/pacht/eigen gebruik moet hebben, dat is een eigen interpretatie.
+1
Boerderie
Ok. Wat bedoel je daar precies mee? Dat de melkveehouders in deze sector, die om het bedrijf in balans te houden eerst hebben geïnvesteerd in grond, waar de andere maar lukraak vee bij kocht(zonder mestplaatsing) deze grond nu maar als plaatsingsruimte moeten overhevelen aan de tweede groep?

Ik zie het zo: Binnen de melkveesector is een bepaalde hoeveelheid grond. Per hectare mag er zoveel mest worden uit gereden. Heb je als melkveehouder zelf voldoende plaatsingsruimte onder je bedrijf dan ben jij niet degene die een 'probleem' heeft, waarom moet het probleem van de collega dan op die groep worden afgewenteld? Ik vind dan in ieder geval dat ze daar niet moeten gaan afromen.

Maar zeg jij nu, dat alle boeren binnen de sector, in theorie zouden moeten beschikken over evenredig alle grond die beschikbaar is,verdeeld naar rato? Misschien bedoel je iets anders maar dit is wat ik op maak uit jouw opmerking. Ik kan het verkeerd interpreteren en dan hoor ik dat graag.
producent
Een melkveehouder die 10 ha. grond met grondgebruiksverklaring in gebruik heeft en daar mest op rijdt en mais teelt kan extensief zijn en een melkveehouder die 10 ha. mais koopt en daar mest op rijdt zou met een soortgelijk bedrijf intensief zijn.
arie.j
Misschien is het duidelijker als wordt aangegeven wat niet grondgebonden is.
Dat is in de eerste plaats mest laten verwerken
Maar wat is in hemelsnaam het verschil tussen via een handelaar mest bij een akkerbouwer brengen of zelf een vaste afspraak met die akkerbouwer hebben?
In beide gevallen gaat die mest bij een ander op her land, ik zie daar geen verschil in, en wie het wel ziet moet het maar zeggen.
Wanneer mestafzet met een vaste afspraak grondgebonden is, dan kunnen varkens en kippenboeren met nul ha eigen grond zich voortaan ook wel grondgebonden gaan verklaren.
En zolang een boer zijn mest ergens, ongeacht waar, op landbouwgrond terecht komt is die grond gebonden.
Over extensieve of intensieve bedrijven hoeven we het dan niet meer te hebben.
+1
pieta
Ze hadden per 1 januari 2014 gewoon de harde keuze moeten maken voor grondgebonden ontwikkeling. En daarmee bedoel ik eenieder zijn "oude" recht op mestoverschot laten houden en de ruimte die er toen nog over was alleen laten benutten door boeren met plaatsingsruimte op het eigen bedrijf. Daarnaast op termijn een zekere krimp toe gaan passen op het toegestane mestoverschot obv 2013. Dit zodat bedrijven met een mestoverschot de kans krijgen om zich in hoeveelheid grond te ontwikkelen.
kuilhapper
@pieta En waar moet die grond dan liggen? Of gaan we de extensieven dan verbieden om nog mee te doen op de grondmarkt, zodat alles wat vrij komt alleen nog aan een intensieve boer verkocht mag worden? Allemaal niet realistisch... Gewoon de 31/3/15 geregistreerde melkq. omrekenen naar fosfaat, dan heb je geen bevoordeling superheffing melkers en volproppers van de laatste maanden. Heb je al heel wat fosfaat meer voor (werkelijke) knelgevallen... ten op zichte van de peildatum hanteren.
pieta
@kuilhapper
Wat ze hadden moeten doen daar is het nu te laat voor. Dus maakt het niet meer uit. Jouw optie hoeft niet per se slecht te zijn maar mijn bedoeling was om de aanwezige ruimte obv 2013 dan te reserveren voor boeren die plaatsingsruimte hebben en/of kunnen verkrijgen.
+1
matt
@pieta
Het is nooit te laat,prima moment nu om met een ruime overgangsregeling grondgebondenheid te stimuleren.
Dat kan via benutbaarheid,van de fosfaatrechten ( bv 1% per jaar terugschroeven bij
Onvoldoende grond)

Omdat de groei in principe door de rechten is begrenst,zou dit prima met een mest voercontract kunnen.
pieta
Quote:
@matt: Omdat de groei in principe door de rechten is begrenst,zou dit prima met een mest voercontract kunnen.

Als je dit er in wilt hebben dan hoef je het niet te gaan regelen. Zo is toch iedereen grondgebonden. Ik zie Jan Bakker al rondgaan met de voer-mestcontracten. 😄
+1
matt
@pieta
zou je denken,mag maar 45 kg fosfaat op een ha snijmaïs ze roepen
wel allemaal dat ze grondgebonden zijn..
+1
wijnhorst
Als wij bij het verdelen van de fosfaatrechten nu zo doen. Er worden twee datum genoemd het gem. over 2014, of 2 juli.
Als wij als veehouder nou mogen kiezen tussen deze twee datums, als je kiest voor 2014 dan wordt je niet gekort over het aantal wat je dat jaar had, het plafond was toen nog niet overschreden. Kies je voor 2 juli dan mogen die veehouders de ruimte die dan over is met elkaar verdelen.
Grazers
Als je mest moet afvoeren dan moet je rechten hebben maar als je alles op eigen land kwijt kunt vind ik heb belachelijk om rechten te moeten kopen! Wat een klote zooi is die politiek. Gewoon harde lijnen trekken en niet al de gecompromie gedoe!
sil
Krijg je nog veel knelgevallen, zullen de banken niet blij mee zijn.
er zal hoogst waarschijnlijk een algehele generieke korting komen.
die zal pak m beet 5 % bedragen.
Die koeien die je moet inleveren maak je met de kringloopwijzer weer goed.
Die 5 % korting is voor de 2015 groeiers een groter problem dan de niet groeiers. De 2015 groeiers hebben vaak hun stal nog niet vol,vaak meer koeien dus ook meer inleveren, ik denk dat je met deze groep niet wilt ruilen met de huidige melkprijs. de banken zullen ook sturen op een algehele korting. De sector zal niet gebaat zijn als er diverse bedrijven omkiepen, veelal nieuwe grote bedrijven, die weer een doorstart zullen maken, dit lost dus niks op.
meerboer
Jongens gewoon gebruik maken van de politiek. Lekker mee gaan handelen,
net als met melkquota. Ging toch ook goed. Misschien kunnen we de rechten straks wel verhuren, levert misschien meer op dan die koeien melken.
DJ-D
Als je extensief bent, heb je dan wel voordeel van de kringloopwijzer?
eric1
Wat gebeurt er dan met mijn buurman,hij is in april gestopt, krijgt hij nog fosfaat rechten toegewezen?
Erik Hulstijn
Ligt eraan wat de exacte wetgeving gaat worden. Als daarin staat dat melkveehouders die voor 2 juli zijn gestopt en zijn uitgeschreven, geen fosfaatrechten krijgen toegewezen, dan krijgt hij ze niet. Staat dat er niet, dan krijgt hij ze waarschijnlijk wel op basis van 2014.
eric1
Hij houd nog jongvee,dan zal hij nog wel en zakcentje beuren
Erik Hulstijn
Ja wie weet, ze kunnen nog van alles in de wet opnemen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , nzo , overheid , boer , grondgebonden en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
1