Fosfaat in melk

Ben een beetje aan het googelen geweest.
Iedere boer voert ook fosfaat af via melk duss.. nieuwe afvoerpost?

Deel dit topic

Reacties

weurding
Weet niet waar je aan levert maar bij ons (rfc) staat dat elke maand al vermeld op de melkgeldnota, stikstof, fosfaat en kali

globaal N per kg 0,0057142
P 0,0022
K 0,0014857
christo
Even wat anders. Ik kan niet meer op de oorspronkelijke manier inloggen en het prikbord volgen. Hoe los ik dat op?
weurding
Probeer eens control f5 , pagina vervangen
Hier zelfde probleem !!!
christo
Waar is Co?????????? Ik wil graag weer normaal prikken.
Grasbaal
@christo als je op die foutmelding pagina zit klik op F5 of pagina vernieuwen en de melding is dan verdwenen.

Misschien als je hier op klikt ook: prikkebord.nl/
+1
christo
@Grasbaal
Hij doet het weer!
christo
Ik krijg een pagina met parallels plesk panel erop.
weurding
Dat was gisteren ook zo, de hele dag, toen lag de site eruit, maar nu moet het toch goed zijn, pagina opnieuw laden/verversen linksboven werkt ook niet?
Nick83
Vorige week zondag was da ook al zo... 😞
christo
Wat je noemt werkt niet. Ik kom elke keer op een verkeerde pagina. Was ik misschien iets te kritisch, en word ik nu verbannen?
weurding
Haha, vast niet, zou het ook even niet weten, maar denk als je te kritisch bent je wel eerst een waarschuwing krijgt
+1
Nick83
Quote:
@hans van toos: Iedere boer voert ook fosfaat af via melk duss.. nieuwe afvoerpost?

Ik kan er helemaal naast zitten hor, maar nu in de BEX is melk volgens mij al een afvoerpost. En daar veranderd helemaal niets aan, straks in kringloopwijzer zal da ook zo zijn. Niks nieuw dus.
hans van toos
Hier 100% gras met 250 ton mestaanvoer en geen bex , laat staan kringloopwijzer.
Momenteel flinke productiestijging van zelde aantal koeien als vorig jaar.
Vraag is dan mogelijk fosfaatrechten aankopen of minder mest aanvoeren?
leo-k
Ik denk dat je nog steeds mest mag aanvoeren, dat valt buiten de fosfaat productie. de fosfaat van de aangevoerde mest heeft iemand anders geproduceerd...
Melkveehouder6
Minder mest aanvoeren want je fosforproduktie per koe stijgt.
+1
BoerBart
Geen mest aanvoeren. Het is slimmer om je eigen voorraad wat kleiner te maken, kan in de toekomst nog wel is heel duur wordenom je eigen mest af te zetten.
Fosfaatrechten niet kopen. Door KLW is nog wel 10% efficientie te halen. Zo kun je gewoon meer koeien en meer melk af leveren.
Nick83
Bij alleen gras is die 10 % efficiëntie zeer bedenkelijk....

Maar daarnaast: u lieden denkt verkeerd. De hoeveelheid aan of afvoer mest heeft totaal geen invloed op de hoeveelheid fosfaatrechten die je nodig hebt. Je kunt wel minder mest afvoeren, maar je hebt evenveel fosfaatrechten nodig. Het is dus de vraag: fosfaatrechten kopen of koeien afvoeren.
weurding
De afvoer van n,p en k in melk wordt dat bemonstert of gewoon een gemiddelde voor berekend? het staat al langer op de afrekening van rfc maar schijnbaar doet niet iedere fabriek dat?
+2
Wiebren
Is een standaardgetal. Spreiding is wel groot maar meten per tank is erg duur
hans van toos
We zitten ook bij rfc , alleen als je niet met bex meedoet let je daar niet op. Wel krom dat het zo niet werken gaat wat Nick aangeeft.
frankrooi
Er is best verschil tussen rassen qua fosfaatefficientie en dus ook qua fosfaatgehalte in de melk. Dit moet mijnsinziens in de kringloopwijzer werkelijk gemonsterd worden per tank melk. Als het niet in je mest zit (lage gehaltes P) waar is het dan gebleven? Met melk is het wel een afvoerpost.
Nick83
Waar gebleven? Euhm... in de grond? Vooral bij mais is het bekend da je best veel fosfaat moet bemesten, maar dat er bij de oogst zowat niks in de plant zit. Daarom kun je maar beter zelf geen mais verbouwen... Aankopen dus, dan heb een ander de verliezen 😄
+5
puntertje
Bij de KLW is bijna grondloos idd het beste, geen verliezen bij de voerproductie dus je kunt jezelf een veer in de reet steken dat je uiterst efficiënt bent met je mineralen. Dat de verliezen dan elders liggen zal je een rotzorg zijn. Op dat beetje grond dan je dan nog hebt mag je dan natuurlijk meer bemesten immers, je bent mineralenkampioen. Nog een beetje rommelen met de mestafzet en mineralengehaltes van de mest en wie doet je wat. De mensen die de mest op eigen grond kwijt kunnen en zelfvoorzienend qua voer zijn nog even bestempelen als mensen die in kringloopdenken nog een hele slag moeten maken. Die zelfde groep gaan we middels fosfaatrechten op slot zetten zodat de mestafzet ook nog enigszins betaalbaar blijft en bestempelen we nog even als slechte ondernemers die de kansen voorbij hebben laten gaan. En we hebben het standpunt van de ZLTO, en het huidig voorgestelde beleid te pakken.
Een grote pluim voor onze visionaire voormannen van LTO en NZO!
weurding
Zou frankrooi niet op rassen doelen kwa koeien?
pieta
Mais 18 ton drogestof maal 1.8 kg P * 2.28 = plm 75 kg fosfaat per ha oogst. Bemesting toegestaan van ongeveer 50 kg fosfaat. Waar verlies je al die fosfaat volgens jou? Hetzelfde geld voor stikstof. Drogestofopbrengst 18 ton * plm 75 re gedeeld door 6.38 is een opbrengst van 210 kg N. Toegestane bemesting bij derogatie op zand 230 kg N.
Jan Veenhouwer
@pieta
je haalt gewoon meer dan 100% efficientie....., daarvoor hebben we de KLW toch?
Coen
@Jan Veenhouwer , het opbrengend vermogen van de grond wordt onderscheidend waardoor er bij een hogere fysieke opbrengst er meer met fosfaat bemest mag worden 😄
pieta
@Jan Veenhouwer
Nee, je hongert de grond uit. 😄
christo
@Coen
Dat is de algemene foutieve gedachtegang. Meer bemesten is er niet bij. Daar maken ze ons blij mee, maar in de praktijk zie je er niks van terug.
weurding
@pieta net even gekeken naar fosfaat gehalte per ton drijfmest, is gem. 1,5kg , dus bij een gift van 50 kuub per ha is de onttrekking ong. gelijk
pieta
@weurding
Dat klopt wel maar dat haal je dan bij je grasland weg. De bemestingsnorm fosfaat voor bouwland is ongeveer 50-55 kg fosfaat.
+1
weurding
@pieta dat is ook zo, maar fosfaat mag ik hier helemaal niet aan voeren, en 35 kuub mest zonder rijenbemesting krijg je ook mais zonder kleur, wil ze niet graag de kost geven die 50 kuub of meer op maisland gooien
brabo
Quote:
@weurding: wil ze niet graag de kost geven die 50 kuub of meer op maisland gooien

dat kan/mag toch ook nog steeds binnen de normen (met derogatie)
weurding
@brabodoe het zelf ook, maar al het spoelwater komt ook bij ons in de put , denk ong 5%
Frans1
@brabo
Ik bemest ook 50 ton/ha op maisland.Je mag je meststoffen naar eigen inzicht verdelen op je percelen als je op bedrijfsniveau maar onder de totale aanwendnorm blijft
+1
Nick83
Quote:
@pieta: Mais 18 ton drogestof maal 1.8 kg P * 2.28 = plm 75 kg fosfaat per ha oogst. Bemesting toegestaan van ongeveer 50 kg fosfaat. Waar verlies je al die fosfaat volgens jou?

Je grond uithongeren zijn ook verliezen. Ooit zal er een moment komen dat je dat zult moeten herstellen. Daarvoor zul je meerdere jaren heel veel moeten bemesten om de fosfaat toestand weer op een redelijk niveau te krijgen.

Als je dan aan het eind van het liedje kijkt hoeveel fosfaat je bemest hebt en hoeveel je eraf gehaald heb, en je vergelijkt da met blijvend grasland, dan kom je met blijvend grasland efficiënter uit.
pieta
@Nick83
Eigenwijs is ook wijs. Als je er meer afhaalt dan je er brengt is de benutting boven de 100%. Vul je dit aan dan gaat de benutting naar bijv 100%. Ook wij brengen meer mest op maisland om goede mais te kunnen telen en dit houden we in bij het grasland. Het grote voordeel van grasland is de vastlegging van organische stof en dit is meteen het nadeel bij maisteelt.
Wiebren
@christo
Deelnemers aan de BEP-pilot hebben nu voor het tweede jaar wel een hogere bemestingsnorm op basis van opbrengst.
Echter, op heel veel bedrijven is de opbrengst gewoon lager dan de bemestingsnorm
brabo
@weurding
dan rijd je toch 5% meer uit
+1
pieta
@Wiebren
Leuke pilot maar om echt interessant te worden dient er stikstof bij betrokken te worden. Wij halen er voer genoeg af voor een hogere norm maar lopen hopeloos vast op stikstof.
christo
@Wiebren
En wat gaan de deelnemers dan extra bemesten als ze de stikstofnorm vol hebben? Strufiet?
christo
@pieta
Hier hetzelfde. DAn heeft een pilot geen meerwaarde.
Wiebren
@christo
Bijvoorbeeld. In ieder geval hebben ze meer plaatsingsruimte en (indien van toepassing) minder mestverwerken

Bedrijfs eigen derogatie is minder eenvoudig dan met fosfaat, want stikstofverliezen zijn een stuk lastiger te managen (ammoniak, lachgas, nitraat)
+1
christo
@WiebrenDat is niet zo. Alleen de bedrijven die vastlopen op stikstof kunnen wat met de fosfaatruimte. Wat heb ik nu aan plaatsingsruimte die ik toch niet vol mag maken?
Ik kom op mijn bedrijf fosfaat en kali tekort. Het irriteert mateloos om mest af te zetten terwijl ik mijn gewassen niet goed kan bemesten. Daar zouden we wat aan moeten doen.
Wiebren
Dat is wel degelijk zo @christo, plaatsingsruimte fosfaat voor deelnemers aan de BEP-pilot is gelijk aan de bedrijfseigen (dus hogere) norm. Dat betekent een lager overschot en dus minder verwerkingsplicht (en ook minder grond bij AmvB).
Ik weet dat je in praktijk tegen stikstof aanloopt, er wordt ook gewerkt aan bedrijfsspecifieke stikstofnorm alleen dat is niet van vandaag op morgen geregeld.
Verder is met keuze van gewassen, mestscheiden (of strippen) en rantsoen ook nog wel wat te sturen op stikstof. Voor 2017 komt er geen ruimte aan de stikstofkant.
pieta
Quote:
@Wiebren: erder is met keuze van gewassen, mestscheiden (of strippen)

Wat bedoel je hiermee?
christo
Ik snap dat de deelnemers aan de pilot een ander N/Pverhouding in de mest hebben. Dan kan het zinvol zijn om mee te doen. Bij scheiden van mest is het op het moment toch zo dat je dan een hogere werkingscoefficient moet gebruiken? Daar zie ik het voordeel niet van.
Noorderling
@Wiebren

Volgend jaar wordt de BEP pilot vervolgd?
Wanneer je dit jaar mee doet, kan je dit volgend jaar gegarandeerd weer doen?

Het is wel van belang dat dit vroegtijdig duidelijk is. Dit jaar werd pas bekend of je mee mag doen na het invullen en inleveren van de gecombineerde opgave. Ik weet niet wat de consequenties zijn wanneer je groeit zonder grond met oog op de amvb, ik zou het risico niet graag lopen. Mest was in april al afgevoerd omdat er geen duidelijkheid was over deelname aan de pilot. Dat hierdoor geen evenwichtbemesting plaats heeft kunnen vinden is heel erg jammer, eerste jaar pilot is in mijn ogen zinloos geweest.

Over 2maanden in september zal er wel gras gezaaid moeten worden om dit in april met de gecombineerde opgave op te kunnen geven en daadwerkelijk een fatsoenlijk gewas te kunnen oogsten in 2016 en een paar koeien meer te kunnen melken. Ruwvoeroverschot zal toch eens weggewerkt moeten worden.
Wiebren
Deelnemers van de afgelopen jaren nemen met voorrang deel in het volgende jaar.
Instappen kan ieder jaar, uitstappen betekent geen deelname meer tm 2017.

Dat je mest afvoerde in april is een bedrijfsbeslissing. Wel lullig misschien, al valt er nog wel wat aan te sturen voordat 2015 in de mestboekhouding wordt afgesloten
pieta
Wat is het nut van deelname als je vastloopt op stikstof?
+1
Nick83
Met stikstof kun je in de kringloopwijzer net zo goed efficiëntie behalen. Misschien nog wel makkelijker en meer dan fosfaat. Maar die laatste bewering zuig ik nu ff uit mn duim 😃

Als BEX / kringloopwijzer alleen maar voor fosfaat zou zijn, zou het voor voor mij volkomen nutteloos zijn om mee te doen. Ik hoef maar krap 200 kuub af te voeren voor fosfaat. Voor stikstof echter loopt het richting de 800 - 900 forfaitair. Dit door hele lage fosfaat waarden in de grond.
christo
Is er niet.
Nick83
Quote:
@christo: Is er niet.

Wat is er niet? N efficientie?
christo
@Nick83
Het nut van deelname als je vastloopt op stikstof. Centjes betalen maar geen extra fosfaat kunnen geven.
Nick83
@christo
Ales je via BEX / kringloopwijzer extra efficientie op N behaald, hoef je minder N af te voeren en dus minder kuubs mest af te voeren. Je houd meer kuubs mest op je bedrijf, en dus ook de fosfaat die in die kuubs zitten. En zo kun je dus wel meer fosfaat geven.

Begrijp me goed: hier bemest ik minder fosfaat per ha dan dat ik zou mogen. Omdat ik die mest moet afvoeren vanwege de N. Als ik minder N hoef af te voeren, kan ik meer fosfaat bemesten.
Nick83
Quote:
@Wiebren: Deelnemers van de afgelopen jaren

Je bedoelt boeren die al meededen aan BEX?
weurding
Zag op melkweb net al een bedrijf te koop met kg fosfaat in de vermelding,
(27 ha 2879 kg P ) wat zou de norm/prijs doen, (bellen heb ik geen zin aan voor de slimmerikken onder ons 😄 )
arie.j
Ja dat zijn natuurlijk ook weer de vragen met voorlopig geen antwoord.
Zoals: wie nu een paar ha van de buurman koopt, krijgt die buurmans gemiddelde fosfaatrechten per ha mee? Of blijven die bij de verkoper? Idem met pacht, alhoewel het nu niet de tijd is om pachtovereenkomsten af te sluiten.
weurding
Maar als je iets aanbiedt zal er toch ook een prijs voor in gedachten zijn, ben benieuwd wat een kg fosfaat ong. doet kwa prijs
Nick83
Quote:
@arie.j: wie nu een paar ha van de buurman koopt, krijgt die buurmans gemiddelde fosfaatrechten per ha mee?

Waarom zou je dat denken? Ga er maar van uit van niet. Was met melkquotum ook nie zo. Waarom nu met fosfaat rechten wel?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , fosfaat en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
38
TREFWOORDEN