LTO Noord mag de hete kolen uit het vuur halen

De staatssecretaris heeft op 2 juli wat fosfaatballonnen opgelaten en is daarna direct op vakantie gegaan. LTO mag op de diverse bijeenkomsten de hele kolen voor RVO uit het vuur halen:

[quote]De brief van Dijksma geeft maar drie zaken aan die duidelijk zijn: er komen Fosfaatrechten, het basisjaar is 2014 (mogelijk met mutaties tot 2 juli 2015) en de rechten zullen niet verhandelbaar zijn tussen sectoren. Voor de rest zal er nog veel ingevuld moeten worden. Duidelijk is dat de meesten van u tegen een generieke korting zijn en ook pleiten voor een knelgevallenregeling. Uiteraard nemen we dit mee. Besturen met fosfaatrechten is een hele uitdaging, maar een ding is zeker: we nemen uw signalen serieus!

Jeanet Brandsma, vakgroep Melkveehouderij LTO Noord.

Meer: ltonoord.nl/thema/melkvee/…]

Deel dit topic

Reacties

+2
Todi
Lto kan beter niks zeggen tot dijksma er weer is. Komt zo lullig over als het weer anders wordt.
+13
Marco de 1ste
Wie spreekt er dan een fosfaatplafond af, dat was toch lto.(derogatie gaat over stikstof en niet over fosfaat). Lto is tegen behoud melkquotum maar voor fosfaatrechten??? Kan het nog krommer.Lto heeft niets te klagen. Tis wel duidelijk dat Lto-bestuurders en mede bestuursleden RFC (dat is een pot nat) nl voor hun eigen hachie hebben gekozen want die hebben vrnl grote melkveehouderijen en . De rare datum 2 julie is niet voor niets eruit gerold.
Nu kunnen de kleine extensieve boeren bloeden voor hun. En verplicht een kringloopwijzer invullen waar ze weinig voordeel van hebben.
Hier wordt een verdeel en heers tacktiek uitgevoerd, de grote intensieve met de nek in de financiele drek tegen de kleine boeren. Laat nu net de die grote boeren overal in de besturen zitten en de macht in handen hebben.
ejb
Quote:
@Marco de 1ste: die grote boeren overal in de besturen zitten

1 simpele vraag: Hoe vaak heb jij je kandidaat gesteld voor een bestuursfunctie in de agrarische sector?
oldhuus
Grote boeren werken toch al met vast personeel, dus bestuursfunctie kan er makkelijk bij. Kan met 50 koeien natuurlijk ook wel maar 2x16 melkstal is nou wat goedkoper als personeel in een 2x4 laten melken.
+1
hookwood
Dat is zo, maar als ze net zo lang werk hebben met het melken maakt dat niets uit. De vergadervergoeding is namelijk net zo hoog voor een grote boer als voor een kleine boer. En daar moet in principe vervangend personeel van betaald kunnen worden.

Alleen voor de kleine boer is het ff wat meer plannen met vervangend personeel.
+2
puntertje
@hookwood
Vervangend personeel is op een bedrijf waar 3 personen werken heel simpel, je hoeft alleen maar een hulpje die wat boxen schoon maakt en andere simpele klusjes doet. Dit i.t.t. tot een eenmansbedrijf. Daardoor is tegenwoordig de bestuurderslaag totaal geen afspiegeling meer van een gemiddeld bedrijf. En zo gaat het vervolgens ook met de belangenbehartiging, een groep gelijkgestemden neemt standpunten in voor de hele sector. En deze standpunten gaan zelden in tegen eigen belangen.
oldhuus
@puntertje
Ja zo werkt dat in de praktijk, bij eenmansbedrijf kun je niet zomaar even weg, bij een meermans zeggen ze, ja mijn broer of mijn vader melkt wel even alleen of doet dat er even bij, bij een eenmansbedrijf kan dat dus niet, dan moet je eerst mensen zoeken en inhuren, en die moet je soms eerst inwerken.
En als je al een avond weg wilt, en er moet net een koe kalven ofzoiets, ga je dan gewoon weg of eerst iemand inhuren.
+1
hookwood
@oldhuusHet is ook een kwestie van willen. Ik heb een paar zzp-ers die weten hoe het hier werkt. Op tijd regelen is wel zaak. Goed agendabeheer is noodzakelijk.
puntertje
@hookwood
Het is idd ook willen, maar het is wel veel moeilijker. Bovendien kiezen bestuursleden o.h.a. gelijkgezinden. Dit geldt van laag tot hoog.
+2
hookwood
@puntertjeDat ben ik niet met je eens. Bij ons in de districtsraad is het juist het doel om te kijken wat voor persoon aanvullend is op het geen er al is als er een verkiezing is. En er is geen minimum aan het aantal koeien dat iemand melkt. Anders was ik er ook niet ingekomen 😉
-1
puntertje
@hookwood
uitzonderingen zullen er zijn, wat ik hier zie is een informele ondergrens van 150 koeien.
+1
hookwood
@puntertjeDan zouden er bij ons in de districtsraad maar twee overblijven...
pussy
Is gewoon waar ejb , deze zul je moeten slikken , en dat van kandidaat stellen , heeft geen bereik
+1
ejb
Ken ook best boeren die zichzelf kandidaat stellen of niet Cor.

Verder is mijn ervaring en dat is waarschijnlijk op dit prikbord ook zo dat de boeren die het hardst schreeuwen vaak de meeste tijd over hebben en dus ook wel tijd hebben om bestuursfuncties erbij te doen en kunnen vaak volstaan met iemand die een oogje in het zeil houd. En het is natuurlijk veel makkelijker om een ander de schuld te geven dan zelf eens in de spiegel te kijken en verantwoording nemen.

maar op dit prikbord is 1 simpele vraag beantwoorden al te moeilijk en dan is het ook maar zeer de vraag of je wel geschikt bent want dat zou pas de tweede vraag zijn.

Zie overigens ook dat grote eenmansbedrijven wel vaak hun verantwoordelijkheid nemen dit in tegenstelling tot kleinere eenmansbedrijven.
+1
verbi
Wat verantwoording nemen heb je een punt maar vroeger was het een ere baan nu is het een hondebaan. Voor de 1 doe je het goed en de ander maakt je uit voor rotte vis daar moet je tegen kunnen. Heb voorheen ook in verschillende besturen gezeten en toen een leuke tijd gehad maar na een paar grote verschillen van inzicht was ik er klaar mee.Maar iemand moet het doen...
+9
friesboertje
Ik ben niet zo'n complotdenker. Maar je gaat haast wel denken dat er een samenzwering heeft plaats gevonden. Ik kan mij echt niet voorstellen dat de belangenbehartigers er vanuit gingen dat met wat foefjes wel onder het plafond gebleven kon worden.

En als dit sinds 2002 een harde eis is voor de derogatie, waarom werden de spelregels hier niet ruim van te voren op afgestemd?

Omdat de wereld anders te klein zou zijn als er regels werden opgesteld voor een plafond dat mogelijk nooit zou worden doorbroken? (Aldus een LTO'er)

Een schip heeft toch ook een reddingsboei? Daarnaast heeft het PBL er ook al voor gewaarschuwd in 2011.

Die fosfaatplannetjes met voerspoor en kringloopwijzer werden die nu gemaakt om onder het plafond te blijven of om ruimte te creëren voor extra koeien?

Ja sorry hoor, maar met domweg koeien bijzetten lukt het plannetje natuurlijk niet. (Ook zo'n uitspraak van niks)

Waarom is er zo hard gefaald? Is er soms lange tijd gedacht dat het om een productplafond ging ipv een productIEplafond? Speelden er soms andere belangen? Onwetenheid? Onkunde? Zeg het maar.

Sectorbreed zijn er wellicht meer koeien, maar voor de gemiddelde veehouder is exact het tegenovergestelde bereikt, dan dat het plan was.

Minder koeien, meer verplichtingen. Hulde!

Tijd om de bezem door LTO te halen. Er zit geen visie in die club. Respect voor de eerste die opstapt en excuses aanbied.
weurding
Quote:
@friesboertje: Respect voor de eerste die opstapt en excuses aanbied.

gaat vanzelf, als ik lees/hoor hoeveel opzeggingen onderweg zijn
+1
MTSTAMMINGA
Goed opletten wie badankt voot LTO in jullie omgeving

Want dat waren bij invoering melkqoutem ook de stoppers de komende jaren
sorry
weurding
@MTSTAMMINGA dat kon je wel eens verbazen 😉
Erco
@MTSTAMMINGA
Ook bullshit. Toen ik 9 jr terug voor mezelf begon was t eerste dat ik deed het lidmaatschap opzeggen. N goede keuze geweest
MTSTAMMINGA
@Erco
En dan vandaag zeggen wat men gisteren fout deed,en gisteren niet wist waar het overging
Erco
@MTSTAMMINGA
Wat vind jij de laatste jaren dan de meerwaarde van n lidmaatschap van de lto karst?
+2
MTSTAMMINGA
@Erco
Zonder BELANGENBEHARTIGING was de puinhoop helemaal niet te overzien
Je zin krijgen is wat anders !

En bekijk het maar zo Kon jou vader het jullie alls kinder altijd allemaal na de zin doen !
+1
sorry
@MTSTAMMINGA
mijn vader zij altijd wees eens tevreden met wat je hebt
pieta
@MTSTAMMINGA
Dat weet je niet. Wellicht hadden we dan in 2010 of 2011 dierrechten gekregen. Was waarschijnlijk de mestmarkt minder overbelast en hadden we minder geïnvesteerd in verwerkingscapaciteit voor melk, minder geïnvesteerd in uitbreiding vd stalcapaciteit en zo kun je nog wel wat meer op noemen. Maar hoe het gegaan zou zijn zul je nooit weten. 😄
Maar ik vind wel dat ze als belangenbehartiger nu de grootste flater(wellicht is miskleun geslagen beter gezegd) van zolang als ik besta zijn begaan.
+2
Farmer_
Ze hadden beter het melkquotum kunnen houden ipv mestquota, was eerlijker geweest en minder rompslomp.
+1
hans1980
LTO heeft het vuur aangestoken
Maar wat is nu het probleem van fosfaat, het is een meststof, word opgenomen door de plant, spoelt niet uit of weinig, geeft opbrengst/verhoging , je ziet nu al tekorten optreden in de gewassen, in de bodem onderzoeken. Is fosfaat enkel tot een denkbeeldig probleem gebombardeerd, om een krimp af te dwingen ? Gewoon de normen fors verhogen 30/40% is geen enkel probleem, ent probleem is opgelost, maar het probleem is het probleem mag niet opgelost worden, want hier hebben teveel mensen werk mee.
+3
spotmelker
Het probleem van belangenbehartiging is dat je links en rechts ingehaald wordt door de eigen creatieve praktijk omdat er onvoldoende abstracte regels zijn en veel te veel met een open eind. Fosfaat is een ([plaatselijk) bodemprobleem. Simpel om de fosfaatklasses uit te breiden en op (voormalige)mestdumpgronden een verbod voor dierlijke mest en (veel) hogere normen met bijbehorende N-derogatie op arme (m.n. zeeklei) gronden. Meer hoef je niet te doen en dan komt het ook in de veedichte gebieden goed met grond en oppervlaktewater.
+1
jorisdriepinter
Alle belangenbehartigers zijn blij met fosfaatrechten i.p.v dierrechten.
Ik hou mijn twijfels.
Het hele efficientie verhaal is een grote rekenexcercitie. De blijheid betreft de ruimte die er is om meer koeien te mogen houden. Maar dat is juist het probleem, te veel vee in NL.
Daar is dat fosfaatplafond ook voor ingesteld. Maar wat mij betereft was het een dierplafond geweest. Was veel eenvoudiger geweest.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , vakantie , lto-noord , dijksma , rvo en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0