Stapeling van regelingen - Het mestbeleid is ontspoord

Door Robert Bodde,

Politici, ambtenaren en sectorbobo’s hebben een puinhoop gemaakt van het mestbeleid.

Fosfaatrechten zijn dierrechten met de mogelijkheid iets erop te plussen via de Kringloopwijzer. Ze worden peperduur. Dus: geen draagvlak. Wees wijzer: voer koerechten in, uitwisselbaar met varkensrechten. Ze blijven dan onder € 2.000 per koe, en zie, er komt draagvlak. Wie heeft het politieke lef? Durft LTO haar ongelijk toe te geven?

Lees hier de complete column: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Deel dit topic

Reacties

+2
MTSTAMMINGA
Politici, ambtenaren en sectorbobo’s hebben een puinhoop gemaakt van het mestbeleid

Ze hebben allemaal hun beste gedaan om met de kennis van toen het maximale er uit tehalen

Het makelijkste is om vandaag te beslissen met de kennis van morgen !!

Wie had dat ooit gedacht dat de koemest de varkenmest verdringen zou ?
Zo als het nu lijkt vermoordt de koemest de varkenshouder samen met de slechte varkensprijzen
Wat zeg de varkenshouder 30% korten die koeboeren kan ik misschien mijn mest weer kwijgt !
En vanuit zijn standpunt heeft hij gelijk !
sorry
Misschien de varkensmest een x mixen ???
sorry
Je begint wel een beetje op Sieta te lijken @tamminga
+6
MTSTAMMINGA
Heb er niet veel verstand van als vrijgezel ,maar dat ik op een vrouw lijk bestrijdt ik !!
+3
Coen
Karst, er is bij LTO voorafgaande aan de gezamenlijke besprekingen geen duidelijke visie en strategie geweest, er is op het moment supreme geacteerd naar bevind van zaken met gevolg een enorme draaikonterij 😞
hofmiddelburg
Quote:
@Grasbaal: Ze blijven dan onder € 2.000 per koe,

Ik heb dit vaker gelezen, maar waar is die 2.000 euro op gebaseerd?
+1
RBD49
@hofmiddelburg: zie voor die 2000 euro melkvee100plus.nl/Artikelen/Binnenland/… en een opinie die DLV inzond in Boerderij Vandaag.

@ Karst: zie boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…
d.d. 5-2-2013, dus dik twee en een half jaar geleden. Met als eerste zinnen: Gelooft u echt dat er geen enkele wettelijke rem meer zal zijn op melkproductie na afschaffing van het quotum? Bouwen maar, stal vol en gaan met die banaan, terwijl de fosfaatproductie gestaag groeit en de ammoniakuitstoot uit de stallen schromelijk wordt onderschat? Inderdaad, niets is uitgesloten.
+2
ejb
Misschien dat Robert Bodde zijn licht ook eens kan werpen op het waardeloze peperdure reclameblad waar hij voor schrijft.

Laat hij dan ook eens schrijven wat er binnen nu en 5 jaar besloten moet zijn om als melkveehouder uit de problemen te komen/blijven want waarschuwen en van de zijkant blijven roepen schiet ook niets op.
MTSTAMMINGA
Heb het gelezen Maar wat ik hoor wordt mestverwerking de oploosing ook niet momenteel @RBD49
+2
jorisdriepinter
De juridische houdbaarheid van fosfaatrechten gekoppeld aan de KLW is nog wel een punt van aandacht. Het lijkt mij verstandig om direct in de wet op te nemen dat als het zaakje wordt afgeschoten gewoon de dieraantallen van 2014 leidend zullen zijn.
Als de fosfaatrechten de prijzen gaan doen die genoemd worden is de verleiding tot frauderen mega.
+2
Coen
@jorisdriepinter , mestfraude is al vanaf 1986 gaande 😞

binnen huidige BEX en straks ook binnen KLW wordt fraude nog erger 😞
hookwood
Quote:
@RBD49 zie boerderij.nl/....
d.d. 5-2-2013

In dit artikel wordt alleen gesproken over het al of niet slagen van grootschalige mestverwerking om evt dierrechten in de melkveehouderij te voorkomen. Met geen enkel woord wordt er gerept over het fosfaatplafond. Was je dit toen ook nog niet duidelijk RBD49?
RBD49
@hookwood: dit is geschreven in de tijd dat alleen mestverwerking speelde. Dat plafond is er al jaren, was toen ook wel bekend. Werd impliciet op gedoeld met "de fosfaatproductie gestaag groeit".
+1
hans1980
Leuk robert bodde in het verleden veel adviezen gegeven aan varkensboeren tijdens je werk als voervertegenwoordiger.

maar beetje gelijk heb je ook wel tis nu een ingewikkelde puinzooi
al zijn er nog steeds varkenshouders die uit willen breiden je kunt ze toch niet opzadelen met varkensrechten die onbetaalbaar worden??
+1
RBD49
@Hans1980: Laat de prijs van de varkensrechten eens over de kop gaan. En nog een keer. Dan praat je over 200 euro per varkensrecht. uitgaande van 4,4 kilo fosfaat/varken (7,4 forfaitair) is dat 10 varkensrechten voor een koe (forfaitair 6). dus 2000 euro (1200 euro) per koe. Voor 200 per varkensrecht koop je zo 2 miljoen varkensrechten op.

Wei in de varkens wil uitbreiden heeft de rechten nu al wel gekocht (tegen minder dan 50 euro per stuk dit voorjaar). En anders, tsja. Regeren is vooruitzien. Geldt natuurlijk ook voor melkveehouders.
RB
+1
dorpsrandhoeve
Je hebt voor een deel wel gelijk Robert. Echter je verhaal om koerechten in te voeren ipv fosfaatrechten, (dat heb je al vaker geroepen volgens mij) zou in beginsel de veehouders die efficiënt met fosfaat en andere mineralen omgaan straffen terwijl ze juist de zaken goed voor elkaar hebben. Dat zou jammer zijn.

Het zijn juist de veehouders die nog nooit een poging hebben gedaan een kringloopwijzer in te vullen die op dit moment het hardst moord en brand brullen. Het is juist zaak deze mensen te ondersteunen zodat ze leren efficiënt met mineralen om te gaan in de kringloopwijzer.

Wat betreft regelgeving is het inderdaad een opeenstapeling. Zo idioot kun je het eigenlijk niet bedenken.
gezienus
Quote:
@dorpsrandhoeve: om te gaan in de kringloopwijzer

heb er geen verstand van Maar zijn dat de boeren die mest dumpen en Maar raak stikstof strooien
dorpsrandhoeve
Nee,

Meeste is te halen uit voeding en alle randvoorwaarden om goede gewassen te telen in orde te hebben. (van bodembewerking tot tijdstip van bemesting en bespuiting en beregenen.) Zelfs als er geen regelgeving was, en je zou de kringloopwijzer goed gebruiken, dan zou je er voordeel van hebben.
+1
gezienus
Quote:
@dorpsrandhoeve: om goede gewassen te telen

denk dat alle boeren daar wel op gefocust zijn denk dat het weer Meer invloed heeft
dorpsrandhoeve
@gezienus
Natuurlijk heeft het weer veel invloed. Aan dat eerste heb ik soms mijn twijfels.
RBD49
@dorpsrandhoeve: ik ben vooral bang voor het open einde in fosfaatproductie dat zo geschapen wordt. Want jij weet ook wel hoe het gaat: eerste jaar gaat 10 procent meer dieren houden goed (110 dieren op 100 rechten en dan via KLW aantonen dat je onder t fosfaatrecht blijft), tweede jaar 12 procent nog net. Okee, terug naar 11 en dan net dat jaar zit alles tegen. Koud en laat voorjaar, wateroverlast in de zomer en gras- en maisgroei van lkikmevestje. Wel bemest, geen product en veel ruwvoer of krachtvoer of bijproducten moeten aankopen. Dan gaat het grote gros niet 1 of 2, maar 10 procent over het fosfaatrecht heen. NL fors door de 85 miljoen kilo. En dan?

De systematiek van KLW/fosfaatrecht heeft geen sturing in het lopende jaar. Ja, je kunt aanvoelen dat t fout gaat, maar denk je nou echt dat het gros van de boeren dan terugggaat van 110 procent naar 85 procent dieren van het 'quotum'.? ((ik schilder het wat extreem af, maar het gaat om het principe)?
Wat wordt dan de reactie? Zowel in NL als EU? Boetes vnd ik dan nog geeneens het ergste, dat is maar geld....
+1
jorisdriepinter
Juist, het is een waardeloos systeem om de productie mee te reguleren. Een wet moet wel degelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen om rechtgeldig te zijn. Dat gaat met een KLW niet lukken. Maar in de drang om efficientie te belonen graven we ons steeds dieper in de chaotische regels.
jg
[@jorisdriepinter Gewoon in de regiegroep aan de orde stellen. Op 01-01-2016 iedereen 95 % van de verwachte jaarproduktie aan fosfaat afdekken met fosfaatrechten. Gebeurt dit niet dan zal de melkveefosfaatproduktie in 2016 richting de 95 miljoen kilo gaan. De KLW kan dan 5 tot 10 % extra ruimte geven.
jg
+1
Nick83
Quote:
@RBD49: Okee, terug naar 11 en dan net dat jaar zit alles tegen. Koud en laat voorjaar, wateroverlast in de zomer en gras- en maisgroei van lkikmevestje. Wel bemest, geen product en veel ruwvoer of krachtvoer of bijproducten moeten aankopen. Dan gaat het grote gros niet 1 of 2, maar 10 procent over het fosfaatrecht heen. NL fors door de 85 miljoen kilo. En dan?

Elke maand nakijken hoe het loopt en kort op zitten. Als je erboven zit, direct actie ondernemen en 1 of enkele koei weg doen. Niet afwachten. Lijkt me dat het toch ook wel mogelijk word om rechten te leasen? Mocht je er iets boven zitten, kun je in dec. nog ff iets bijleasen. Net als vroeger bij melkquotum. Dat lukte toch ook om er binnen te blijven? Waarom zou het nu niet meer gaan?

Daarnaast: kringloopwijzer word over 3 jaar berekend. Dus bij 1 slecht jaar krijg niet direct de volle klap. Heeft wel als nadeel dat je dan da ene slechte jaar 3 jaar last houd ...
jg
@Nick83
De groei van melkveebedrijven gaat gewoon door. De Amvb-regelgeving hoef je pas in mei 2016 te verantwoorden. Het fosfaatplafond remt nu de fosfaatproduktie nog niet, we gaan gewoon naar ruim 90 miljoen melkveefosfaat, inclusief efficientie. Dus wordt het in 2016 een gigantisch gevecht om grond en fosfaatrechten. De melkprijs van 28 cent voor de rest van dit boekjaar gaat niet voor forse remming zorgen.
Jannus
@jg
En de volgende stap is dat we de derogatie kwijt raken van Brussel??....
Coen
@Jannus , steeds meer collega's (en een steeds groter deel van de belangenbehartigers) zullen daar niet om rouwen 😞
Nick83
Quote:
@jg: Dus wordt het in 2016 een gigantisch gevecht om grond en fosfaatrechten.

U lieden doet uw best maar, ik vecht nie mee 😃

Daarnaast snap ik nie erg wat je bedoelt met "groeit gewoon door". Iedereen zal gewoon binnen zn rechten moeten blijven. En dan zal het dus einde groei fosfaatproductie zijn. Iedereen die zn rechten overschrijd, zou hard aangepakt worden via gerechtelijke procedures heb ik begrepen ... :|

En je moet niet doen alsof lage prijzen van melk en torenhoge prijzen voor grond, mestafvoer en rechten totaal geen invloed hebben. Want da is tuurlijk onzin...
+1
pussy
Het meest ellendigste lanbouwbeleid hebben we hier in nl , plakken alle shit op elkaar , maar nu blijkt wel , slechte heelmeesters maken stinkende wonden .
had alleen grondgebonden groei moeten wezen , hadden we deze rotzooi ni gehad
de makelaars worden al weer lekker geil , bah bah
+4
paul1
Die ingewikkelde rekensommetjes zijn alleen maar bedoeld om mest
los te koppelen van grond. Intensiefsten hebben er vaak het meeste baat bij.
+2
meerboer
Jongens, jullie snappen het niet. Hoe moeilijker en ingewikkelder we het maken, hoe meer werkgelegenheid om het wel begrijpbaar en controleerbaar te maken.
MTSTAMMINGA
En hoemeer mogelijkheden we hebben om die strontzooi recht te reken op papier
arie.j
Gewoon dierrechten was inderdaad waarschijnlijk veel beter geweest.
Dan had er altijd nog zonodig een beloning voor betere benutting van voer ergens in verwerkt kunnen worden.
Nu wordt het een vreselijk ingewikkeld kluwen, waarbij je bovendien nog maar moet afwachten of Brussel het daarom niet afschiet ook.
+1
HFfan
Helemaal mee oneens met Robert Bodde; De intensieve melkveehouderij moet juist flink gekort worden, na al dat enorme bedrog ivm grondgebondenheid. Wel fosfaat aan grond koppelen in de vorm van aantal koeien per ha, groeien in de toekomst moet enkel nog kunnen als voldoende grond aanwezig is, of via aankoop van grond. Dus absoluut geen verhandelbaar fosfaatrecht....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koe , voer , mestbeleid , dierrechten , kringloopwijzer , koerechten en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0