Illustratie van: JohnDeerenr1

Import melkvee meer dan verdubbeld

Boeren hebben de afgelopen maanden massaal melkvee ingevoerd om snel de veestapel uit te breiden. Dat blijkt uit cijfers van RVO.

Deel dit topic

Reacties

ijssel
Om vervolgens pijlsnel te vertrekken als de rechten binnen zijn? dat noem ik luxe,met deze melkprijzen.
+4
ejb
Als Dijksma na haar vacantie de regel opneemt dat importvee dat na 1-1-2015 is ingevoerd niet meetelt bij fosfaatbepaling is dat ook weer opgelost.

De oplossingen zijn allemaal zo simpel
+2
pieta
Ik denk dat je beter kunt lobbyen voor het niet dubbeltellen van binnenlandse handel. Daar zul je de pijn nog harder van gaan voelen als je nu denkt denk ik zo. 😄
ejb
@pieta
die regel moet er ook zeker bij en mijn inschatting is ook dat deze er zeker in komt.
Erco
@pieta
Wat denk je van allebei de helft? 😉
pieta
@Erco
Wat dat betreft vind ik alles goed. Ik heb geen vee gekocht. 😄
sil
@pieta hoe wil je dit dan praktisch doen. dan zullen ze 2 juli als teldatum moeten verlaten en het eerste half jaar van 2015 moeten nemen, maar ja dan zijn de grote stallenbouwers weer de pineut.
pieta
@sil
Waarom moet je dan 2 juli als teldatum verlaten? Ze weten de aanvoertransacties uit I&R en de herkomst uit I&R. Met een goede databestand kunnen ze dat wel filteren. En filter dan met name op degene met een lagere stand op 2 juli tov gemiddelde over 2014. Dan heb je de stoppers, de (mogelijk ge-antidateerde) transacties ommenabij 2 juli en wie structureel vee voor de verkoop heeft heeft er geen last van omdat zijn gemiddelde niet (veel) zal afwijken.
ejb
Quote:
@Erco: Wat denk je van allebei de helft? ;-)

dat denk ik niet want zoals het nu lijkt word 2014 de basis en voor knelgevallen 2015, had je maar geen koe moeten kopen waarvan het fosfaat al telt bij de vorige eigenaar.
pieta
Quote:
@ejb: had je maar geen koe moeten kopen waarvan het fosfaat al telt bij de vorige eigenaar.

Maar bij importkoeien ligt dat anders?
ejb
@pieta
klopt daarom zie mijn reactie bijna bovenaan deze topic en dan is dat ook opgelost.
+3
storm
Er zijn al enkele veehouders die toch al spijt hebben van hun importvee, de handel vaart er wel bij en zij zitten met vervelende ziektes die ze niet hadden gehad als ze nederlans vee hadden gekocht.
Nee dan kon het wel eens goedkoper zijn om straks fosfaatrechten aan te kopen.
Voordat je een ziekte als Para_TBC of BVD kwijt bent dat duurt jaren en dan heb ik het nog niet eens over de frustratie en ergernis en het extra werk en veeartskosten. Gefeliciteerd als je dan fosfaatrechten krijgt over de rug van je collega's en de gezondheid van de sector op het spel zet!!!!
horstink
Iedereen heeft het telkens over de recente stallenbouwers als knelgeval. Ken hier ook veehouders die ruim in de stalruimte zitten en vanaf 2013 extra jongvee aangehouden hebben om hiermee de stal vol te zetten in 2015/2016. Zijn deze ook knelgeval volgens jullie?! Ben benieuwd hoe dit juridisch uitpakt....

Dilemma: hoe meer knelgevallen hoe meer korting nodig zal zijn.... nieuwbouwers ruimte geven betekent dan extra lege boxen bij veehouders die zich afgelopen jaar netjes aan quotum gehouden hebben en nu uit eigen jongvee willen gaan groeien.... Gezien de enorme groei in aantallen jongvee betreft dit een grote groep bedrijven die dan allemaal gepakt worden.
Erco
Jongvee telt ook mee voor fosfaatrechten. Jongvee boven n jaar is al n halve melkkoe aan fosfaatrechten
horstink
Idd Erco, dus bij 10 % groei is dit wel op te vangen door jongveebezetting te verlagen en wellicht nog wat efficientievoordelen in kringloopwijzer.
Maar wanneer 50 % groei gewenst was, zijn ze dan niet net zo goed knelgeval?!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee en rvo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN