LTO/NZO: Zuivelsector kiest voor grondgebonden melkveehouderij

De Nederlandse zuivelsector kiest voor een grondgebonden melkveehouderij en behoud van weidegang voor koeien. Voor bedrijven zonder grond is er in de visie van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) geen plaats. Datzelfde geldt voor melkveebedrijven met dichte stallen. Melkveebedrijven die een nieuwe milieuvergunning nodig hebben en geen weidegang toepassen wijzen zij eveneens af, tenzij deze bedrijven voldoende voedergewassen uit de nabije omgeving betrekken. Individuele zuivelondernemingen zullen geen melk afnemen en verwerken van nieuwe bedrijven die niet passen in het beoogde toekomstbeeld.



LTO en NZO zijn tevreden dat het Kabinet ruimte geeft voor de ontwikkeling van de melkveehouderij. Vanzelfsprekend vindt deze plaats binnen de grenzen van de overheid, maatschappij en sector. Grondgebondenheid en weidegang zijn belangrijke elementen uit de visie ‘Verantwoorde ontwikkeling van de Nederlandse melkveehouderij’ van LTO en NZO. Na afschaffing van de melkquotering kan de zuivelsector een bijdrage blijven leveren aan de groeiende vraag naar zuivel in de wereld als belangrijke bron van natuurlijke voedingsstoffen. Dit zal ook in de toekomst worden gerealiseerd binnen de milieurandvoorwaarden van de Rijksoverheid. Met deze visie bouwen LTO en NZO voort op hun eerdere initiatieven om de sector verder te verduurzamen (zoals Duurzame Zuivelketen, Convenant Weidegang en Zuivelplan mest en mineralen).

Deel dit topic

Reacties

+1
pieta
Ik denk al, weer van mening veranderd maar inderdaad het is oud nieuws. 😄
kuilhapper
Goed dat je het plaatst, kun je dus gewoon lezen dat LTO handelt naar wat ze in 2013 verteld hebben! Je kunt nu toch moeilijk beweren dat je niet wist dat dit zou kunnen gebeuren?

1 Dit zal ook in de toekomst worden gerealiseerd binnen de milieurandvoorwaarden van de Rijksoverheid.

2 De instelling van een fosfaatplafond en het nemen van maatregelen zodat de melkveehouderij binnen de milieurandvoorwaarden van de Rijksoverheid blijft voor fosfaat, ammoniak en broeikasgas;

3 De sector neemt zo nodig niet-vrijblijvende maatregelen als de ontwikkeling van de melkveehouderij tot meer uitstoot van mest en mineralen leidt dan de milieurandvoorwaarden van de overheid toestaan.
+4
pieta
Het is natuurlijk maar net hoe je het lezen wilt. Je kunt natuurlijk ook zeggen dit was het waarschuwingsmoment en daarom leggen we hier ook het referentiemoment. En daarmee bedoel ik dan dat ieder bedrijf kan terugvallen op het aantal stuks vee aanwezig op die datum en/of dat jaar.
Van mij mag iedereen uitbreiden wat ie wil maar de echte pijn zit in het feit dat zometeen iedereen in moet gaan leveren voor een beperkt aantal (nieuwe) veehouders.
+1
cs-agrar
Quote:
@pieta: Van mij mag iedereen uitbreiden wat ie wil maar de echte pijn zit in het feit dat zometeen iedereen in moet gaan leveren voor een beperkt aantal (nieuwe) veehouders.

De sector mag heel blij zijn dat ze jaaaarenlang pratisch afgeschermd waren voor nieuwkomers. Van concurrentie, zoals in gangbare bedrijfsleven, geen sprake.
+1
pieta
@cs-agrar
Dat is nu nog niet. Je moet wel lezen wat ik schrijf. Ze laten er nieuwe bij en o jee nu gaan we door het fosfaatplafond en iedereen moet maar eens wat in gaan leveren. Laat mij dan met ze concurreren. Zullen we wel eens kijken wie het het langst volhoud.
cs-agrar
@pieta
Ik heb gelezen wat jij schreef, vandaar het antwoord.
Wat jouw opmerking aangaat,
zoiets heb ik eerder gehoord, boer vond alle andere boeren prutsers, hadden zoveel schuld bij de bank, sloeg nergens op. Nee hij dan, geen euro geleend geld, grote oppervlakte land, koeien, quotum, hij vond zich voorbeeldboer. Hij vergat ff te zeggen dat ie bedrijf van schoonpa half gekregen had en dat ie meerdere keren uitgekocht was.. Is nu geen boer meer, maar bonk chagrijn met geld teveel.
weurding
Quote:
@cs-agrar: Is nu geen boer meer, maar bonk chagrijn met geld teveel.

is ie gescheiden dan of impotent? 😃
pieta
@cs-agrar
We zijn dus niet blij dat we afgeschermd waren, ze het even hebben laten glippen en weer afgeschermd zijn. En dat heeft niets met gekregen, uitgekocht enz te maken. Wij hebben gewoon een prima draaiend bedrijf dat in een gelijk speelveld met eenieder de concurrentie aankan. Nu geven ze het zogenaamd vrij en zometeen zou het er op neer komen dat een bedrijf wat niet gegroeid is in 2014 of 2015 in moet gaan leveren. Hoe jij dit ziet weet ik dan niet maar snappen wat je dan wel bedoeld doe ik ook (nog) niet.
+2
Frans1
Quote:
@pieta: maar de echte pijn zit in het feit dat zometeen iedereen in moet gaan leveren

Precies! Wij zijn ook jonge boeren met een forse hypotheek,als ze ons straks gaan korten om knelgevallen te helpen worden wij straks zelf nog een knelgeval.
oldhuus
Quote:
@Frans1: als ze ons straks gaan korten om knelgevallen te helpen

Dan zeg ik mijn LTO-lidmaatschap op.
Kenijor
@Frans1
Iedereen is toch een keer gegroeid.
MTSTAMMINGA
@Frans1
Ik denk dat als je mais aankopenmoet voor 60€ en mest afzetten moet voor 20€ de kub en ondere de 30 cent ontvangt Plus de hypoteek van je nieuwestal betalen moet De states knelgeval je niet redt

Laten we in elke geval zorgen dat knelgevallen hun gekregen rechten niet vrijverkopen mogen Net al toen het q kwam en de kliene boeren extra melkkregen Dat q moets mijn buurman ook weer inleveren voor niets
Kenijor
@MTSTAMMINGA
Eigenlijk moet alles wat je gekregen hebt weer inleveren.
Frans1
Quote:
@MTSTAMMINGA: Laten we in elke geval zorgen dat knelgevallen hun gekregen rechten niet vrijverkopen mogen

Nee,er moet in ieder geval GEEN generieke korting komen!
Coen
@MTSTAMMINGA , laten we in elk geval zorgen dat in NL de melkveehouderij strak grondgebonden wordt, hoge fosfaatoverschotten (in stel de komende 10 jaar) inperken tot een niet-vermijdbaar fosfaatoverschot van 50 kg per ha op goede vruchtbare gronden.
+2
MTSTAMMINGA
Quote:
@Frans1: Nee,er moet in ieder geval GEEN generieke korting komen

Hoe meer als er gekort wordt hoe duurder ze worden,als ze verhandelbaar worden
kuilhapper
@MTSTAMMINGA Helemaal waar, want ook intensief kan dan probleemloos terugkopen wat is afgepakt, want bij de AMvB telt productie 2014.
arjan_kok
@oldhuusben jij, ik bedoel is jouw veestapel dan helemaal niet gegroeid?
+1
oldhuus
@arjan_kok
Wij zijn alleen in grond gegroeit. Wel 15 koeien meer als toen ik hier begon maar minder als '80'90, en loop nu tegen alle grenzen aan, mestopslag, melktank, capaciteit melkrobot, met 10 koeien extra is de stal vol, of ik moet ze op de grup zetten. Kan wel als een gek gaan investeren, maar alles komt dan tegelijk, stallen en gebouwen onderhoud gaat ook door. En NB vergunning zijn we ook al 2 jaar mee bezig.
+1
Frans1
@Kenijor
Groeien betekend bij mij wat anders dan moeten investeren om je omzet op hetzelfde niveau te houden
+1
matt
Quote:
@kuilhapper: Goed dat je het plaatst, kun je dus gewoon lezen dat LTO handelt naar wat ze in 2013 verteld hebben! Je kunt nu toch moeilijk beweren dat je niet wist dat dit zou kunnen gebeuren?

Zo gaat de sector werken met een ‘early warning’ systeem voor de monitoring van het fosfaatplafond. Daarnaast zal, indien nodig, het fosfaatgehalte in veevoer kunnen worden verminderd, een uitgebreidere toepassing van de KringloopWijzer als managementinstrument voor de melkveehouder worden doorgevoerd en mogelijk een fosfaatheffing worden ingesteld over het fosfaatoverschot van de individuele melkveehouder. Als al deze maatregelen niet hebben gewerkt heeft de overheid nog de mogelijkheid om het mestverwerkingspercentage te verhogen en grenzen te stellen aan de uitbreiding.
+2
cs-agrar
Quote:
@matt: Daarnaast zal, indien nodig, het fosfaatgehalte in veevoer kunnen worden verminderd,

Zijn al bedrijven waar koeien met tekort kampen, met alle gevolgen van dien. Straks op vee-arts advies bijvoeren?
Todi
@cs-agrar
Door dat tekort aan fosfaat gaat de kwaliteit van de melk ook achteruit? Met de gevolgen van dien.
puntertje
Mooie foto van 'onze' mannen van 'stavast'.
Jaap40
En de koeien op de foto staan alvast op standje bergafwaarts....
HFfan
Staat wel haaks op de fosfaatrechten wat de overheid nu wil ivm de beloofde grondgebondenheid. Een pot nat, rechts roepen en links doen. Hoop dat ze zich snel op hun fatsoen trekken....
-1
Milky
@HFfan
Er staat toch "voor bedrijven zonder grond geen plaats", dat is toch niet hetzelfde als dat alle bedrijven voor alle mest grond op hun naam moeten hebben. Mogen akkerbouwers dan geen dierlijke mest meer gebruiken? lees hier wel heel veel verschillende uitleg van dezelfde zinnen.
+2
weurding
Kunnen ze die koeboot in rotterdam ook gelijk laten zinken 😄
josl
Voor veel prikkers een aanrader om nog eens terug te lezen.
Grondgebonden = dus weidegang en/of ruwvoer uit nabije omgeving betrekken.
Tamelijk ruim begrip en nergens staat dat de grond in eigendom moet zijn.
Verder moet je je houden aan milieuwetgeving.Uiteraard zou ik zeggen.
En voerpoor en kringloopwijzer moeten de uitstoot indammen.
Die early warning hadden we al in 2014 maar toen zijn we even het voerspoor en kringloopwijzer vergeten en werden de regels rondom grondgebondenheid aangetrokken.
Dat leverde echter niks op, de dreiging van dierrechten joeg alleen de staluitbreiders verder op.
pieta
Quote:
@josl: Die early warning hadden we al in 2014

Ik weet niet waar jij die early warning hebt gezien maar dan hadden ze toen toch direct het referentiemoment kunnen zetten. Ik weet nog goed dat @ wiebren hier beweerde dat in 2015 het fosfaatplafond nog niet doorbroken ging worden.
mest
Daarom hoor je wiebren ook niet meer .hij weet wat hij niet het juisten heeft gezegt .en romijn weet dat ook zeer goed .dat fosfaat werdt overschreden dachten leden koest houden .nu kijken waar schip .....maar na tijd komt raad !
arjankok-
@mestwiebren is gewoon op vacantie
josl
Ongeveer 1 jaar geleden kwam LTO met de 100 kg fosfaat max, NMV met de 80, omdat de veestapel te hard groeide en de 100% mestverwerking optie niet voldoende stuurde.
Volgens mij duidelijk een early warning.
Het referentiemoment is toen niet ingezet omdat men er simpelweg vanuit ging dit met grondgebondenheid nader in te vullen niet nodig te hebben.
En als 2014 een klimatologisch normaal jaar zou zijn geweest, hadden we het plafond niet aangetikt.
Het zal altijd een vraag blijven of we dan nu wel een referentiemoment hadden gekozen, óf we het nog hadden af zitten wachten.
pieta
Je kunt natuurlijk nu zeggen wat je wilt maar als de mestspecialist van LTO zegt dat het in 2015 nog niet doorbroken gaat worden kan ik me bij een duidelijke early warning niets voorstellen. Naderhand zeggen dat dat de early warning was is natuurlijk wel heel makkelijk. Wellicht is het wat naïef maar ik ben (en hoop) er nog steeds van uit te kunnen gaan dat ik niet in hoef te leveren. Wij zijn beperkt met grond gegroeid. En mede met een voordeel tov de forfaitaire norm hoop ik dan toch dat ik in de toekomst wat meer liters kan leveren dan voor de afschaffing van het quotum.
+1
pieta
En met een overschot van 100 kg per hectare toestaan was de serieusheid van de boodschap al weg. Kortweg omdat dit belachelijk veel zou zijn. Met die norm kun je vlgs mij met de huidige hoeveelheid grond in de sector ongeveer 2 keer het fosfaatplafond voor het melkvee vullen.
arie.j
En dit staat vandaag op de voorpagina van Nieuwe Oogst.
Met uiteraard nog heel wat meer op de binnen pagina's
jg
Even een paar dagen er tussen uit zou niet verkeerd zijn voor Kees.
+3
cs-agrar
Quote:
@jg: Even een paar dagen er tussen uit

is dat niet wat kort?
+1
kuilhapper
Wordt wel een mooi feestje met die regiegroep, de een wil al weer iets afschaffen wat er nog niet is, en de ander, NMV, erkend het hele fosfaatplafond niet meer ineens... Maar misschien moet Romijn de 2 juli brief nog even goed lezen, die 84,9 wordt wettelijk vastgelegd, Dan kun je, jezelf de rit naar brussel besparen...
jg
7 september staat er crisisoverleg gepland in Brussel. De wereld verzuipt de komende jaren in de melk en dan nog denken sommigen dat de EU/landen de derogatievoorwaarden (wat dus al een gunst is) voor Nederland nogmaals versoepelt. Laten we hopen dat de derogatie op basis van de fosfaatproduktie 2015 in stand blijft. Voor Franse boeren is alles geoorloofd in de strijd voor betere inkomens.
mest
@jg
Er is te kort aan melk veel vraag na melkpoeder in Vietnam wie weet een fabriek die kan leveren ??!!
jg
@mest
Er is tekort aan produktiecapaciteit voor hoogwaardig melkpoeder, er is geen tekort aan grondstof.
gerrie-hul
@ kuilhapper in die brief staat nog meer te lezen
Nick83
Quote:
@jg: Laten we hopen dat de derogatie op basis van de fosfaatproduktie 2015 in stand blijft.

Volgens mij is derogatie een stikstof dingetje, en heeft het niks met fosfaat te maken.
+3
Grasbaal
Een heel ingewikkeld stelsel opzetten voor maar een paar jaar dat gaat dus niet gebeuren. Laat LTO aub realistisch zijn en het zo simpel mogelijk proberen te houden. Elke uitzondering zorgt weer voor nieuwe knelgevallen...
+2
arjan_kok
Dit verhaal voelt beetje als aandacht afleiden politiek, beetje sussen van de opstand die geheid komt als vele niet of nauwelijks groeiers worden gekort en andere er zelf bij krijgen (de bedrijven met grote bexvoordelen)
+2
vette piet
Mee eens arjan, wat een hypocriete vertoning.
+5
jorisdriepinter
@vette piet
Er is een enorme splijtzwam gecreëerd in de sector. Die staat op ontploffen als er geen bevredigende oplossing komt. Maar die is nauwelijks te vinden.
HFfan
@jorisdriepinter
Waarom niet?? Is toch enkel nog een kwestie van in goede banen leiden.
jorisdriepinter
@HFfan
Schets die baan maar even
HFfan
@jorisdriepinter
Zo simpel als wat, bij grote intensieve bedrijven is meer dan ruimte genoeg om flink te korten. Melkveehouders met veel grond en weinig vee, voldoende kansen geven of ruimte vrij maken om te groeien.
pieta
@HFfan
60% - 70% vd bedrijven heeft een mestoverschot en zal dit dus niet de juiste weg gaan vinden. 😄
+3
Coen
@pieta , duurzaam (een mode-woord bij lieden die om tafel zitten bij Sharon) is een fikse korting in de loop van de opkomende jaren bij de collega's met een fosfaatreferentie van > 100 kg per ha, daarna bij iedereen > 50 kg --> dit is het niveau van een niet-vermijdbaar fosfaatoverschot op de goede gronden.

uit de extra-verdiensten op de thans niet-duurzame liters die ze leveren kunnen ze de komende 10 jaren dan gronden vast aan hun productie binden.
matt
@Coen
Dacht dat >100 kg ha nu al niet meer toegestaan is Coen!

Exra verdiensten van liters waarvoor voer aangekocht moet worden,en mestafgezet
Moet worden,zouden nog wel eens tegen kunnen vallen.
-1
HFfan
@pieta
Voor 60%/70% als die groep zo groot is?? daar zal sinterklaas dan helaas niet voor langs komen. Maar bij de 20% grootste jongens zit nog meer dan voldoende fosfaat ruimte, dat kan eenvoudig naar de extensieve melkveehouderij.
pieta
@HFfan
Jij hebt toch wel een erg hoog Calimero-gehalte. Waarom zou een groter in gaan cq moeten leveren om een extensief bedrijf te laten intensiveren. Ik ben meer fan van de oplossingen van @ coen en @ matt.
HFfan
Voor de 25% grootste bedrijven is 20% korten geen enkel probleem. Door efficient met fosfaat om te gaan kunnen deze groep toch dezelfde aantallen vee blijven houden.
pieta
@HFfan
Die gebruiken die ruimte natuurlijk liever zelf.
HFfan
Is de laatste jaren wel steeds voorgehouden dat we die kant niet op zouden gaan, maar dat we juist naar een grondgebonden melkveehouderij toe gingen.
oldhuus
@HFfan
Die gaan toch niet minder melken, mag niet van de bank.
+3
pieta
@HFfan
Tjas, sommige zijn daar ingetrapt, andere weer niet. Het is dan ook een grote grap geweest wat er de laatste jaren is verteld. Het volledig ontbreken van de juiste beleidskaders om de ontwikkeling van de sector in de "juiste" richting te stimuleren is hier debet aan. Dit mogen de bestuurders/belangenbehartigers en beleidsbepalende gezaghebbers zich gerust aan rekenen.
oldhuus
Ja de vraag naar melk was niet te stoppen, prijzen blijven wel rond 40ct hangen werd door al die goeroe's voorspeld. LTO e.a. zetten zich ook alleen maar op groei in, de landbouwscholen roepen niks anders iedereen moet groeien, 120 koeien/man anders kun je niet bestaan. En kijk maar naar de Jonkman's enzo, als de jongen van school komt moet er direct een dikke stal gebouwd worden 'om een inkomen te creëren' :roll: en nu hebben sommige de fosfaatrechten-boot gemist, stal nog maar half af.
En wat als morgen China Taiwan binnenvalt, en Europa moet zich er natuurlijk volop mee bemoeien..
+5
matt
@pieta
Gewoon geen knopen durven doorhakken,en keuzes voor zich uitgeschoven
Met als gevolg dat de nederlandse veehouderij.

In 2 kampen de wereldmarkt opgaat,samengevat als de manke en de blinde :))
HFfan
@oldhuus
De grote bedrijven hebben ook voldoende ruimte om 20% gekort te worden.
cs-agrar
Quote:
@oldhuus: En wat als morgen China Taiwan binnenvalt, en Europa moet zich er natuurlijk volop mee bemoeien.

Kunnen de boeren mooi int leger aan de gang
diezel
Quote:
@oldhuus: En wat als morgen China Taiwan binnenvalt, en Europa moet zich er natuurlijk volop mee bemoeien

Zit er in Taiwan olie of gas in de grond?
Mogen ze het van de VS en haar Brusselse Muppet's zo pakken.
Simpel toch! 😄
oldhuus
@diezel
Oja Oekraïne zat wel olie natuurlijk.
diezel
@oldhuus
Misschien overbodig, maar in dat maffia-land liggen wel de grootste schaliegas-velden van heel Europa.
hpdetijd.nl/2014-09-14/…
oldhuus
@diezel
Dan maar Grexit en de Polen en Baltics bewapenen, de Turkse interventie word nu ook duidelijk;
diezel
@oldhuus
Heb zo'n vermoeden dat juist deze protest-acties van de Franse boeren een wig gaat drijven tussen de Duitse en Franse as.
Zeker nu het Franse publiek en de politiek dit gedrag ook nog eens steunt.
In Duitsland beginnen de ogen open te gaan dat zij, als economische motor van de EU, Frankrijk en al zijn Latijnse vrienden moeten gaan onderhouden.
Duitsland snel exit uit de EU met wat andere noordelijke landen.
Niks bewapenen. Op hogere nivo´s zijn Duitsland en Nederland hele dikke vrienden van Rusland.
+1
Coen
@diezel , die Franse acties (zowel van boeren, burgers en politiek) zijn het volgende signaal dat EU-28 spoedig eindig is
oldhuus
@diezel
Dat denkt iedereen maar doen ze toch niet, maar maakt ook niet uit, ik heb toch geen Euro's meer, en NL ook niet. Al die reddingen is slechts uitstel van executie. Zuid-Europa is een prachtig gebied maar toch echt een andere cultuur.
hans1980
Dus volgend jaar misschien handel in rechten dan in 2018 evenwicht ?????? en dan weer zonder ? mestverwerken dat wil de maatschappij toch niet ..
hogere gebruikers normen is natuurlijk wel top eigenlijk
NOODZAAK
3 speen
Volgens mij is grondgebonden toch veel makkelijker, schijnt dat die wijze lto voormannen het veel beter want ze zijn zelf ook boer
cs-agrar
Quote:
@3 speen: schijnt dat die wijze lto voormannen het veel beter want ze zijn zelf ook boer

is misschien meer geluk dan wijsheid..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , lto , koeien , melk , zuivel , nzo , weidegang , overheid , grond , stallen , grondgebondenheid , zuivelketen , nederlandse zuivel organisatie , grondgebonden en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
75
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
6