Ruimte voor 10 procent meer melk met KringloopWijzer

Op 16 Koeien & Kansen bedrijven is bekeken wat de ontwikkelingsruimte is die veehouders kunnen verdienen met het bedrijfsspecifieke spoor, de KringloopWijzer. Dat blijkt te gaan om gemiddeld 10 procent extra melk per bedrijf.

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Dat valt me niet mee. Als bedrijven die al zo lang in deze rekenexcercities zitten er maar 10% uithalen zal de ontwikkelingsruimte o.b.v. KLW niet supergroot worden. Maar dat wisten we al...
Coen
Over welke periode is deze becijfering genomen?
laatste jaar 2014 of voortschrijdend over een aantal jaren.
+2
Greetje
Nee, zeker niet wanneer er ook nog generiek gekort gaat worden, dan blijft er van die 10% nog minder over..
+4
friese koemelker
Wat moeten we met meer melk? Better 10 prcent minder voor de pijsvorming.
robotboertje
Hoe extensiever de bedrijven, hoe minder efficient obv KLW. Dus intensieve bedrijven kunnen meer ruimte creeeren voor onze sector...dan de 10%. Korting zal wel niet boven 4% komen, dus dan is het nog te overzien. En met deze melkprijs is meer melken meer verliezen toch?
Jan Veenhouwer
Meer efficientie betekend niet per definitie meer verdienen
friese koemelker
Al die puntjes op de i kosten heel veel geld
friese koemelker
Kringloopwijzer? nog zo je best doen maar als in een uur je mooie mais tegen de wereld knakt is alle inzet weer voor niets geweest net als die muizenplaag vorig jaar.
Nick83
Idd. Die kringloopwijzer zorgt er dan ff voor dat je misschien zomaar ff 200 m3 extra mest af moet voeren voor E 14 of E 15 per m3... En fosfaatrechten bij moet kopen, of koeien weg moet doen. In da laatste geval hoef je dan ook weer minder mest af te voeren 😉
dirks
Als je al jaren met BEX tussen 5 en 8 % voordeel behaalde, ga je met KLW hier nog niet eens 10% extra uittrekken. Als je nooit ergens naar gekeken hebt misschien??
Nick83
Sterker nog: je heb kans dat je een stuk minder goed scoort met kringloopwijzer dan voorheen met BEX.
Frans1
Op vier bedrijven leverde het werken met de KringloopWijzer, geen extra ruimte op. De overige 12 hadden wel profijt.
Waarom hebben die vier bedrijven geen profijt van de KLW?
+1
dirks
Veel gras van eigen land en weinig aankoop mais en soja???
Veel weidegang?
+2
Tommie1
10% voordeel met de WUR langs zij die alles begleid en advies geeft, en nu mogen de boertjes aan de gang.
Bedankt koeien en kansen strevers.
friesboertje
En als ik straks heel slecht scoor dan kost het me zeker 10% melk....
Nick83
Het zal nooit zo zijn dat je op basis van hele slechte score in kringloopwijzer gekort word. Forfaitair in de basis waar je altijd op terug mag vallen. Voor zover ik weet.
+1
Frans1
Quote:
@Nick83: Het zal nooit zo zijn dat je op basis van hele slechte score in kringloopwijzer gekort word

Zeg nooit nooit
Nick83
@Frans1
nou ja ... ok ... laten we het niet hopen ...
friese koemelker
3 jaar BEx heeft bij ons allen maar een nadelige uitslag gegeven en is dus nooit gebruikt. Bedrijf heeft alleen grasland . heeft 6 maanden 24uurs weidegang en koopt alleen krachtvoer aan.
+4
spotmelker
Daarom moet er ook geen verplichting komen, dat is zinloos administratief geweld. Wie z'n voordeel er mee kan doen gebruikt het vanzelf wel.
arjan_kok
Die verplichtingen zijn van de zuivel, voor ministerie kan je gewoon forfaitair kiezen als bex /klw slecht uit pakt, winsten zitten vooral in jongvee /melkvee verhouding, is voor in/extensieve even aantrekkelijk
Coen
@arjan_kok , een gesloten bedrijf heeft tussen 55 en 65% jongvee, groot of klein maakt dan nauwelijks verschil.
arjankok-
@Coenwat bedoel je met groot of klein ? als het over verhouding jongvee/grootvee gaat is er op veel bedrijven zat te winnen inclusief ik zelf, heb ook net zo veel jongvee als melkvee, maar ja hier komt bedrijfsuitbreiding nu ook niet van de grond, zit nog wel ff aan jongvee aantallen vast, kan ook slecht afscheid nemen van mooie kuus, voorlopig veel bb insemineren duurt het nog 2 jr voor je struktureel begint te verbeteren
Coen
@arjankok- , excuus, grote of kleine bedrijven.
friese koemelker
Mrn vrgrrt het verschil in voort brebend vermogen van de aanwezige grond daar zitten enorme verschillen tn ,dat wisten heel lang geleden de oude friezen en batavieren al ,ze kozen de vruchtbaarste grond.
omstandigheden in neerslag verschillen schade door wild, muizen of zo als nu weer geknakte mais geven mij de mening dat kringloop gezeur zinloos is. het is erg minas achtig en mag nooit verplicht worden! Zeker niet door de melkverwerkers ,die hebben een andere taak.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , kringloopwijzer en verdienen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
3