Waarom daling melkprijs nog niet ten einde is

De melkprijs heeft het laagste punt nog niet gezien. Zuivelwatcher Herma van den Pol legt uit wat er op de markt aan de hand speelt. Heeft de melkprijs van FrieslandCampina al het laagste punt bereikt? en welke rol speelt 2009?

Deel dit topic

Reacties

dorpsrandhoeve
Ik weet eigenlijk niet of ik die club nog geloofwaardig vind. We Kijken wel.
hans1980
Waarom niet kijk naar buurlanden en je ziet overal dat de melkprijs zakt hoe harder er wordt gemolken hoe dieper en langer het dal....
HFfan
Wel eventjes dieper maar niet langer.
Coen
fd.nl/binaries/33/…

Rabobank, de belangrijkste financier van de Nederlandse melkveesector, raadt melkveeboeren aan investeringen uit te stellen en te overwegen de productie tijdelijk terug te schroeven. De sinds vorig jaar sterk gedaalde melkprijs, die veel melkveehouders financieel in de knel heeft gebracht, zal volgens Rabobank het komende kwartaal nog verder dalen.

De gegarandeerde prijs die grote zuivelproducenten zoals FrieslandCampina melkveeboeren uitbetaalt, bedraagt voor de maand augustus 28,50 cent per liter, terwijl de kostprijs rond de 36 cent ligt. Ter vergelijking: exact een jaar eerder kwam de garantieprijs nog uit op 39,75 cent per liter. Oorzaak is overproductie op de wereldmarkt. Pas begin volgend jaar wordt voor het eerst een stijging van de melkprijs voorzien, als naar verwachting de productie omlaag gaat en de vraag vanuit China zich herstelt.

Frankrijk en België
In andere Europese landen zoals in Frankrijk en België wordt flink geprotesteerd tegen de lage melkprijs, die veel boeren in de financiële problemen heeft gebracht. De Franse landbouwminister Stéphane Le Foll heeft vorige week vrijdag na koortsachtig overleg ingestemd met een verhoging van de Franse melkprijs met 4 cent naar 34 cent per liter. Voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond Harm Wiegersma vreest nu dat ook boeren in andere Europese landen hetzelfde zullen eisen van hun regering. 'In Nederland zullen wij protesten voorlopig niet promoten.'

Veel klanten hebben zich al bij Rabobank gemeld met financiële problemen, al wil de bank geen exacte aantallen noemen. De meesten van hen denkt de bank wel te kunnen helpen bij het vinden van een financiële oplossing. 'Slechts enkelingen zullen financieel ten onder gaan, maar zeker geen hele hoos’, zegt sectormanager Marijn Dekkers van Rabobank.
Een ander probleem voor melkveehouders is dat grasland zo duur is geworden, dat het niet meer rendabel is om uit te breiden, terwijl velen wettelijk verplicht zijn dit wel te doen. Alleen dit jaar al steeg de gemiddelde prijs van een hectare grasland in Nederland met ongeveer 10%, naar een hoogte van € 52.347 per hectare in de maand juni. Landbouweconoom Huib Silvis van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) Wageningen: ‘De prijs is flink opgedreven in aanloop naar de afschaffing van het melkquotum en staat niet in verhouding met het gemiddelde totaalrendement dat boeren in staat zijn te behalen met hun grond.’

Krappe liquiditeitspositie
Dat de lage melkprijs leidt tot een sombere stemming onder melkveehouders is terug te zien in de Agro Vertrouwensindex van het LEI. Deze geeft een indicatie van het economische vertrouwen onder boeren in hun toekomst. De indexscore daalde van 31 in het eerste kwartaal naar een score van 8 in het tweede kwartaal van dit jaar.

Aansluitend hierop waarschuwt Rabobank dat de krappe liquiditeitspositie van melkveehouders nog verder kan verslechteren als de prijs van ruwvoer zoals verwacht toeneemt. Daarnaast moeten melkveeboeren voor 1 oktober nog een Europese superheffing betalen van € 135 mln voor de melkquotumoverschrijding over het laatste melkquotumjaar.
hans1980
Toch wel een Noodkreet !
Valt mij op dat ook de Rabobank het wel ziet zitten dat de boeren +4cent krijgen , misschien dat Sharon en Jan-Maat hun bizarre ideeen moeten bijstellen ..
diezel
Quote:
@hans1980: Valt mij op dat ook de Rabobank het wel ziet zitten dat de boeren +4cent krijgen

Stond er in die speciale editie die jij gelezen hebt ook nog iets te lezen over hogere varkensprijzen, glastuinbouwprijzen, scheepvaarttarieven en huizenprijzen? 😄
hans1980
Je kunt het ook de harde weg spelen , maar voor dat je failliet bent gaat er wel een gezinsdrama vooraf!
Maar je hebt wel gelijk..
HFfan
Plus 4 ct kan je hooguit enkele maanden doen, moeten toch een flink aantal kleine stoppen.
+5
pieta
@HFfan
Waarom zouden (alleen) de kleine stoppen?
HFfan
@pieta
Kijk maar is 50 jaar terug, daarna even 5 jaar vooruit kijken 😄
Coen
@HFfan , grote bedrijven vinden, mits grondareaal en stalcapaciteit een beetje in balans, altijd weer een koper 😄
voor kleine bedrijven is slechts animo als satelietlocatie voor een groter bedrijf.
+12
mlkvhoudr
Sorry prikkers maar wij gaan gewoon door met melken, wij hebben vaak genoeg gepleit voor minder melken voor meer geld, wij hebben vaak genoeg gewaarschuwd voor dat meer melken waarschijnlijk minder melkgeld zal opleveren, dat u onze melkveecollega s er toch voor gekozen heeft om flink meer te melken met zijn allen beschouwen wij dan ook niet als ons probleem. Nu gaan wij ook gewoon door met melken en gaan wij vast niet minder produceren.

Dan moet het maar een poosje donderen in de sector..........
+1
KuikenenKoe
Ben ik met je eens (onder voorbehoud dat wij zelf over 10 jaar nog boeren)

als wij ook sneuvelen dan vindt ik dit kwetsend t.o.v. ons
+1
spotmelker
@ mlkvhoudr Ik ga ook gewoon door tot aan m'n laatste koe die ik weid in het stadspark en melk voor m'n eigen levensonderhoud.
We lullen met elkaar de prijs nog verder naar beneden.
gezienus
Bij die reactie doe jij er ook aan méé.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkprijs en campina geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0