Protesten in Europa tonen desperate positie van melkveehouders

Koren op de molen voor de DDB:

Alleen een verandering van het systeem kan de melkmarkt stabiliseren
– halfslachtige oplossingen geven geen verbetering en leiden af van het werkelijke probleem

Wat levert niets op en leidt af van het werkelijke probleem?

Door de prijs kunstmatig te ondersteunen wordt de productie alleen maar aangezwengeld en verergert de situatie. Daarom zijn voorstellen zoals het verhogen van de interventieprijs zonder een gelijktijdige beperking van het volume, contraproductief. Ook het enkel inzetten op export en andere markten overspoelen helpt niets. Ook daar is al veel melk en de daarmee verbonden prijzenslag verlaagt de prijs voor iedereen. Verdere overproductie uit de EU versterkt de neergaande prijsspiraal nog extra. ”Wanneer het probleem niet verdwijnt, blijft er maar één ding over: De EU moet haar huiswerk doen en het huidige systeem hervormen zodat de problemen langdurig verholpen worden”, vat Sieta van Keimpema de eisen van de EMB samen.
Overigens stellen ook eenmalige acties weinig voor zoals nu in Frankrijk waarbij de prijsverhoging van onder de 30 cent per liter naar 34 cent per liter melk overeengekomen is.

Alleen als de EU-Commissie, de Raad en het Europese Parlement een crisismechanisme installeren, waarbij het volume aandacht heeft, kan een marktsituatie ontstaan die het mogelijk maakt de producenten een faire prijs uit te betalen. De voor 7 september bijeengeroepen speciale zitting van de
EU-landbouwraad voor de melkprijscrisis moet hier al belangrijke signalen afgeven en lange termijn oplossingen aandragen.

Meer over het crisisinstrument voor de melkmarkt ( MVP) vindt u hier:
europeanmilkboard.org/de/special-content/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frankrijk , melk , export , europa , emb , melkveehouders , sieta , melkmarkt en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0