Nieuwe poll: Wat mag een ZZP er in de melkveehouderij per uur vragen?

Ik ben van plan om mezelf te verhuren als zelfstandige bij melkveehouders.
Nu is mijn vraag wat kan ik vragen per uur en wat voor arbeid is vraag naar.
Ik denk de bedrijven worden steeds groter dus dat betekend meer partime arbeid.
Ben benieuwd naar jullie reacties.
P.S. heb meer dan 20 jaar ervaring in de melkveehoudrij in binnen en buitenland en ben nu woonachtig in Friesland. Stem hier..

Deel dit topic

Reacties

3 speen
Ben je een vrouw of man
blaauwhof
Ben een man.
Metal ap
Met deze melkprijzen niet zo veel
+1
Erco
En bij 42 cent 50 euro per uur?
Metal ap
Eerst die 0.42 dan zien we wel maar 50 is natuurlijk van de zotte
Grasbaal
Bij ons in de horeca huren we ZZP'er (die hun vak verstaan) in tussen de 18 en 22 euro ex btw
+1
de hoef
Quote:
@Grasbaal: en de 18 en 22 euro ex btw

kom er hier geen tegen onder de 25 ,waar je wat aan hebt
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@de hoef: kom er hier geen tegen onder de 25 ,waar je wat aan hebt

Zou ook nog gekker moeten worden, minder dan 25 euro per uur, 1800 uur per jaar werken voor 45 mille bruto en dan ook nog jezelf verzekeren, pensioenpremie, reistijd, bedrijfskosten etc. en risico om tijdje geen werk te hebben. Ik durf de stelling wel aan dat je met 25 euro per uur met een normale werkweek gemiddeld geen droog brood verdiend, of je moet vrijgezel zijn en bij je ouders wonen (of een vrouw hebben die computer-programmeur is 😄.

Ben blij dat ik in een andere sector als ZZP-er actief ben.
cs-agrar
@jan is hobbyboer
1800u = 4,9u/ dag als melker.
heb je nog veel tijd over
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: 1800u = 4,9u/ dag als melker.
heb je nog veel tijd ove

een gemiddelde Nederlander werkt bij voltijds dienstverband (40 uur per week) iets van 1700 tot 1800 uur per jaar, heeft 'gewoon' 5 weken vakantie per jaar, buiten feestdagen. Bij een ZZP-er wordt volgens mij altijd uitgegaan van 1200-1500 factureerbare uren per jaar, beetje afhankelijk van de branche waarin je werkt. Ik haal gelukkig ook meer dan dat, maar dan werk je dus ook al harder dan een gewone arbeider. Je hebt ook tijd nodig voor acquisitie (je mag niet jaar in jaar uit maar een werkgever hebben, dat is verkapte loondienst, je bent ondernemer), boekhouding, opleiding, ziekte etc. En je moet ook niet alleen de jaren rekenen dat je 25-40 bent, dan kun je makkelijk 2000+ uren per week werken, maar idee achter werken is ook dat je de periode vanaf je 40e t/m pensioen ook nog lichamelijk en geestelijk goed doorkomt. Zeker bij fysiek zwaar werk zoals melken van koeien lijkt me het heel verstandig om in je jonge jaren niet al te gek te doen, als je met 45e met versleten schouders zit hoeft niemand je meer en zit je nog 20 jaar thuis te kijken van een bijstandsuitkerinkje. Het is niet allemaal winst, ZZP-er zijn.
weurding
Hier rekent een melker 26 euro excl, weekend 30 euro excl
oldhuus
2/3 van de melkprijs, en dan in euro's.
kaas
Dat schiet op melken als zzp er morgens een paar uurtjes en avonds een paar uurtjes en de rest van de dag kom je nergens meer aan het werk
cs-agrar
Quote:
@kaas: dat schiet op melken als zzp er morgens een paar uurtjes en avonds een paar uurtjes en de rest van de dag kom je nergens meer aan het werk

Klopt, planning word dan stuk moeilijker
@blaauwhof Wat kan je? Houd het bij melken en hok uitmesten op of algemeen inzetbaar, ook als waarnemend boer tijdens bijv vakantie?
Evt nog technisch wel handig?
Tarieven moet je niet vragen aan betalende partij 😉
Zorg dat je net onder AB zit. En als zij jou inhuren, niet toegeven aan wat zij jou bieden, maar je eigen tarief doordrukken
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: En als zij jou inhuren, niet toegeven aan wat zij jou bieden, maar je eigen tarief doordrukken

Mijn ervaring met tarieven is dat klanten bijzonder goed doorhebben hoe graag jij een klus wilt hebben, dus hoe financieel klem je zit. Met een ton op de bank onderhandeld makkelijker dan met een volgelopen RC. En voor opdrachtgevers is goedkoop ook nogal eens duurkoop. Het is de kunst iemand te vinden die goed is voor een redelijk tarief. Te goedkoop werkt toch niet, dan is een goeie zo weer vertrokken. Slechte voor weinig (en ook voor veel) geld kun je genoeg vinden, ook in computerland.
Metal ap
@jan is hobbyboer
niet met je eens,kan zat zzp érs die 35 euro rekende en voor minder niet kwamen.maar nu dat het werk in sommige sectoren wat minder is komen ze nu voor 25 euro graag,en de mond is ook wat kleiner. de crisis heb ook voordelen
jan is hobbyboer
Quote:
@Metal ap: ze nu voor 25 euro graag,

Ik kom voor geen van beide 😄, ga voor dat geld liever onder de notenboom zitten en een paar koeien melken thuis 😄.
Metal ap
@jan is hobbyboer
luxe paarden hou je altijd natuurlijk:D
jan is hobbyboer
Quote:
@Metal ap: luxe paarden hou je altijd natuurlijk:D

Je kunt het ook andersom zien: in de landbouw wordt zo weinig verdiend dat ze niet eens een fatsoenlijk loon kunnen betalen. Wel een belangrijke reden waarom er steeds meer (slimme en bekwame) mensen met een grote boog om de landbouw heen lopen, wat een hele slechte zaak is (in mijn ogen dan).
pieta
@jan is hobbyboer
Als het crisis zou worden in jouw sector en niemand kreeg meer als 25 euro per uur dan kwam jij ook voor dat tarief tenzij je een alternatief hebt. 😄 Daar zit het echte probleem.
arie.j
@jan is hobbyboer
Je kan het ook anders zien Jan.
Een slimme ondernemer probeert altijd een goede kracht te krijgen die niet te veel kost.
Doe je tenslotte ook wanneer je laat inschrijven op een nieuwe stal.
En de lagere tarieven geven gewoon aan dat er nog genoeg mensen voor dat geld beschikbaar zijn.
Vergelijk het maar eens met vakkenvullers in de supermarkt.
Die zouden voor 25 euro het uur compleet hun vinger aflikken.
Maar geen enkele supermarkt is zo gek, goedkoper aanbod meer dan genoeg.
diezel
@jan is hobbyboer
Gisteren een item bij EenVandaag over zzp-ers.
Hadden het daar over een gemiddeld bruto uurloon van €68/uur.
Geloof er niet veel van, maar dat terzijde! 😞
npo.nl/zzp-ers-steeds-belangrijker-voor-economie/…
weurding
Quote:
@arie.j: Een slimme ondernemer probeert altijd een goede kracht te krijgen die niet te veel kost

en dat is nu net wat ook tegen ons gebruikt wordt, met name de inkopers van de supermarkten
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: Hadden het daar over een gemiddeld bruto uurloon van €68/uur.

Ik denk dat dit ook aan de hoge kant is, ik denkd dat dit vraagprijs is. Ik denk dat er heel veel ZZP-ers zijn die in de categorie zitten die hier genoemd wordt, weinig toegevoegde waarde en relatief laag opgeleid, die zitten vaak onder de 30 euro per uur. Dan zijn er de heel hoog opgeleide lulijzer consultant ZZP-ers die bij grote bedrijven en de overheid rondlopen, die zullen nogal wat boven dit tarief zitten, maar hebben vaak minder factureerbare uren. Ik zit daar ergens tussen, maar ben heel tevreden met mijn klussen (en ook met de vergoeding die ik daarvoor krijg). Alleen programmeren verdien je ook nix meer mee, het snappen van een business (bijv. zorg of landbouw) zorgt ervoor dat de klant niet alles 10x uit hoeven te leggen en dat zorgt er weer voor dat je iets extra's op je tarief kunt zetten, plus dat je wat vaster werk hebt. Meeste IT-ers zijn nl. alleen maar dol op programmeren en hebben geen flauw benul van het runnen van een bedrijf(je).

Wat dat betreft is het hetzelfde als landbouw, als bulk zzp-er is er ook niets te verdienen en wordt je permanent uitgemolken, zorg dat je ergens toegevoegde waarde hebt.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Als het crisis zou worden in jouw sector en niemand kreeg meer als 25 euro per uur

In de IT wordt het nooit zo'n crisis dat je voor 25 euro per uur moet gaan werken. Dan bedenk ik wel wat anders, rentenieren ofzo 😄. Een bedrijf met geschoold personeel kan ook niet voor 25 euro per uur werken, waarom zouden ZZP-ers dat dan wel kunnen. Omdat ze overal op bezuinigen, maar dat wreekt zich natuurlijk vanzelf een keertje.
jan is hobbyboer
Quote:
@arie.j: Een slimme ondernemer probeert altijd een goede kracht te krijgen die niet te veel kost.

Je haalt wat dingen door elkaar, werknemers en zzp-ers, compleet verschillend model. Daarnaast degradeer je het boerenwerk tot simpel vakkenvullen. Als je het zo ziet zou ik meteen een pool of nog beter een oekrainer inhuren, die kosten helemaal nix.

Opleidingsniveau en toegevoegde waarde/schaarste (hoeveel mensen kunnen hetzelfde klusje) bepalen de hoogte van het tarief. Blijkbaar is een melker of bouwvakker eenvoudiger te vinden dan een (goede??) IT-er. En dat blijft gelukkig ook nog een hele tijd zo.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Een bedrijf met geschoold personeel kan ook niet voor 25 euro per uur werken,

Nu niet, maar wat niet is kan nog komen. Dat bedoelde ik eigenlijk. 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Nu niet, maar wat niet is kan nog komen. Dat bedoelde ik eigenlijk.

Dan is het hele zakie allang ingestort, deze economie met al z'n schulden kan niet tegen langdurige lagere prijzen. Zie de melkveehouders, de melkprijs is pas sinds pas deze maand echt (meer dan paar cent) onder langjarig gemiddelde en er wordt al flink geklaagd. Ik ben bang dat de financiele ravage vrij groot is als we nog paar jaar voor 25 cent moeten gaan melken. Hetzelfde bij de lonen, als iedereen ineens 20% minder gaat verdienen stort hele economie in. Dat gaat dus echt niet gebeuren.
pieta
@jan is hobbyboer
Zo is het ook met melken Jan. Het blijft echt niet slecht. Wordt wel weer anders. Tenzij natuurlijk alles onderuit zou gaan en dus het voedsel gratis. Maar ook dat gaat niet gebeuren.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Dikke uurtarieven is wel mooi, maar kijk eens in de bouw en gww hoe dat gaat, ken ook wel die 35 euro mochten rekenen wel specialistisch werk, in de kost, maar na 3 maanden waren de rekeningen nog niet betaald of de baas gaat failliet, dan had ik toch liever die 22euro binnen 14 dagen.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: dan had ik toch liever die 22euro binnen 14 dagen.

Daarom ben je nu ook zo blij met die melkprijs van RFC 😄, betalen wel netjes volgende week. In de bouw werd voor simpel werk (elke pool kan het bijna ook) ivm krapte relatief goed betaald. Als de krapte dan over is, omdat er minder werk is, klapt de markt in elkaar. Dat is wat er met die ZZP-ers in de bouw is gebeurd. Er zijn veel teveel mensen die kunnen timmeren en metselen. In computerland is dat gelukkig wat anders, daar heb je ook wel pieken waarbij het niet op kon (rond 2000 met millenium en euro gedoe) maar het is gelukkig een vak wat niet iedereen kan. Zo'n programma maken en draaiend houden is gelukkig wat ingewikkelder dan een paar stenen op elkaar stapelen. En de hele wereld is met computers aan elkaar geknoopt, dus er blijft altijd werk. En het is een vrij beroep, dus jaloers hoef je niet te zijn, morgen even naar de KvK en overmorgen kun je beginnen als IT-er. Ook wel een groot verschil met de landbouw 😄.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Zo is het ook met melken Jan.

Dat denk ik dus ook, zelfs in lage kostprijs landen als Nw Zeeland kunnen ze niet voor deze prijs melken. Melkprijs gaat vanzelf langjarig naar 32-35 cent omdat dat beetje de minimale langjarige kostprijs is die boeren wereldwijd nodig hebben om melk te produceren. Zo werkt dat nu eenmaal in het kapitalistische systeem, eerst moeten vraag en aanbod weer even in balans komen. Dat duurt nu allemaal wat langer dan nodig is omdat banken de hopeloze gevallen te lang in leven laten omdat ze anders zelf balans problemen krijgen.

Intensieve boer met kostprijs van 40 cent of meer is op lange termijn kansloos dus zou beter zijn dat die productie van de markt af zou gaan, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren, alles wordt in het werk gesteld om deze zwakke broeders in de lucht te houden, met als grootste uitwas die fosfaatrechten. Een bruine arm bij belangenbehartigers en banken doet blijkbaar wonderen, mogen ze nog even verder modderen, de varkensboeren achterna, daar is uiteindelijk de hele sector onderuit gegaan door dit nalaten van noodzakelijke opruimacties.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Ook wel een groot verschil met de landbouw .

Probleem is niet het beginnen Jan. Bij de IT hoef alleen kennis, kunde en een beetje kapitaal te hebben. Bij landbouw kennis, kunde en veel kapitaal. Daar zit het verschil.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Ja, maar meeste werk is in het westen, daar word gebouwd, infrastructuur, dus zit je in het noorden kun je elke dag 3 uur in de auto zitten en die gaan gewoon van je uurtarief af. Daarom zie je in Friesland ook wel zzp die voor 15/uur bij de loonwerker lopen hoeven ze niet te reizen, in oost-Groningen is het nog erger, kom je nergens aan de bak.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Daar zit het verschil.

Grootste verschil is de hoeveelheid regeltjes (vraag maar aan Jack). In de IT mag alles, in de landbouw mag nix. Als je niet beter weet, zoals de meeste boeren, dan zal daar wel mee te leven zijn, als je weet dat het in andere sectoren zoals IT niet zo is, is dat erg frustrerend, vooral omdat er als compensatie voor al die regels ook nog minimale verdiensten tegenover staan.
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: Daarom zie je in Friesland ook wel zzp die voor 15/uur bij de loonwerker lopen hoeven ze niet te reizen, in oost-Groningen is het nog erger, kom je nergens aan de bak.

Je bent natuurlijk pas ondernemer als er ook een markt is voor je product, voor 15 euro per uur gaan werken bij een loonwerker versta ik daar niet onder. Verhuizen is natuurlijk ook een optie. Zoals jullie altijd zeggen, ondernemers denken in oplossingen........
oldhuus
@jan is hobbyboer Verhuizen
Wonen al genoeg daar toch, en als je die huizenprijzen ziet, dan snap ik niet dat ze daar nog willen wonen, in Oost-Groningen/oost-Drenthe zijn die nog maar de helft van de Randstad, ach en zo is het ook met de grondprijzen, dan ben je dat dikke salaris ook niet nodig ja, melk levert overal hetzelfde op 😄
oldhuus
Hoezo, genoeg die 3x daags melken, sommige jongelui om 5 uur bij de 3xboer om 7 uur bij de 2xboer en om 3 uur weer en om 6 uur weer en om 9 uur weer, heb je al 5x2uur, misschien tussendoor nog wat klusjes, mooi uren maken!
+1
3 speen
Ik loop ook met een boog om jou heen word een beetje bang van die uur tarieven waar jij aan denkt
jan is hobbyboer
Quote:
@3 speen: Ik loop ook met een boog om jou heen word een beetje bang van die uur tarieven waar jij aan denkt

Ik werk ook niet in de landbouw, zelf mijn gecomputer voor de landbouw wordt steeds minder, zelfde reden, vaak veel gedoe en weinig verdienen.
+1
huub
Ik vraag (en krijg) €22,50 ex, weekenden, feestdagen of 's nachts is allemaal 't zelfde tarief. Als je 's nachts 't kutwerk wil doen krijg je overdag ook de mooie klusjes.
weurding
Quote:
@huub: ls je 's nachts 't kutwerk wil doen krijg je overdag ook de mooie klusjes.

, tja, vroeger deden we dat werk ook wel eens overdag 😃
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: tja, vroeger deden we dat werk ook wel eens overdag

't maar wat hij onder het nachtelijk kutwerk verstaat 😄
+1
3 speen
Zo hoort het ook degene die meer vragen dan 25 30 euro zijn vaak altijd mislukte boeren
weurding
Vertel eens de definitie van een succesvolle boer?
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: vertel eens de definitie van een succesvolle boer?

Ik ben die niet succesvolle boer die meer dan 25 euro voor een uurtje werken durft te vragen (en soms ook nog krijgt ook 😄. Hij is gewoon een beetje jaloers, maar dat geeft niet. Ik ben mislukt als boer, dat is ook wel weer jammer natuurlijk. Er was nog klein beetje hoop voor mij als boer totdat de intensieve boeren de fosfaatrechten bedachten. Nu wordt het zeer waarschijnlijk nooit wat, zoveel tijd om te boeren heb ik niet meer.
weurding
@jan is hobbyboer succesvol is geen synoniem voor groot 😉 of andersom
jan is hobbyboer
Quote:
@weurding: @jan is hobbyboer succesvol is geen synoniem voor groot of andersom

Met 25 koeien zonder schuld had ik financieel wel heel redelijk rond kunnen komen de komende 10 jaar (ongeveer 90.000-100.000 euro omzet), maar dat zit er nu waarschijnlijk niet meer in, en dat vind ik hardstikke jammer, maar het is niet anders.
weurding
@jan is hobbyboer
och, een miljoen liter leveren voor 25/30 cent zet ook geen zoden aan de dijk 😉
BernieX
Hier ook een zzp er 21,50 euro p. uur. Als je te duur bent vragen ze je niet. Een zzp er die bang is dat hij te weinig uren krijgt/maakt is niet goed genoeg. Werk zat in de melkveehouderij.
Bij 25 euro per uur heb je een tarief dat vergelijkbaar is met een stapper van AB.
oldhuus
Bij AB betaal je ook de kantooruren.
+3
huub
En de relatiebeheerder met z'n leaseauto, bij AB werken er te veel die nooit een overall aan hebben.
oldhuus
@huub
Dat waren hier de slechtste melkers, is maar goed dat ze die op kantoor zetten ..
+1
3 speen
Heb er geen een en wil er ook geen een,loop zelf wel een stapje harder
huub
Dat een servicemonteur (of zo) veel duurder is komt omdat die maar een paar uurtjes per dag werken, de rest van de tijd zijn ze onderweg of drinken ze bij een pompstation koffie met een collega.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , friesland en zzp geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
17