Het schip met goud komt niet - Gaat boerin Agnes failliet?

Gisteren in economie.eenvandaag.nl/tv-items/60971/… , volgens Sieta is er nu al weer een boterberg in Nederland:

Volgens boerin Agnes spant het erom. De banken en LTO hebben haar verteld dat het schip met goud in 2020 binnen vaart. Dan zou de wereldvraag naar melkpoeder zo groot zijn dat je er blind op kon investeren. Dat deed ze, maar nu staat ze er verdrietig bij te kijken.

Lissabon: tussen Sieta en Agnes
Sieta van Keimpena kwam in de studio van 1Vandaag langs. Zij is van de boeren van de European Milkboard. Die vinden dat je niet zoveel melk moet maken. Als je teveel maakt, is het spul immers niets meer waard en dan verdien je als boer niets terwijl je kosten wel doorlopen. Ze zei dat er iets was met het verdrag van Lissabon binnen de EU. Helemaal duidelijk werd het niet.

Wel duidelijk werden de uitspraken van Poppe van het LEI: de markt gaat van piek naar dal en daar moet je wel tegen kunnen als boer. Ook financieel. Daarmee ontkende hij met zoveel woorden het verhaal van Romijn die in de uitzending zei dat de vraag uit China en Rusland onverwacht even tegen zitten. Volgens Poppe is het onverwachte juist het kenmerk van de toekomst. Na Rusland en China komt er weer wat nieuws dat even tegen zit, al komen er ook tijden die even meezitten. Daar moet je mee leren omgaan als boer. Om het met een mooi Engels bon mot te zeggen: if you can't stand the heat, get out of the kitchen.

Lezers, wat denken jullie: gaat die schat van een boerin Agnes, die luistert naar bank en LTO, het redden? Of zou Van Keimpena het klaarkrijgen in Brussel met oude teksten uit Lissabon in de hand?

Meer: foodlog.nl/artikel/gaat-boerin-agnes-failliet/

Deel dit topic

Reacties

+2
matt
Heb ergens gelezen dat ze genoeg grond hebben om de mest op te plaatsen,gaan het redden
Dus.
Todi
Matt als de bv asr daar ook al een deel van heeft....
matt
Zijn nuchtere brabanders,Jonguh bovendien al een keer weggekocht.

Denk dat ze een bedrijf overgenomen hebben,dat schuldenvrij was.
In feite klaagt ze met gezonde benen,volgens mijn inschatting.

Neemt niet weg dat ik vind dat ze gelijk hebben,dit bedrijf moet toch gewoon de latente
Ruimte in mogen vullen..
Todi
@matt
Ze klaagt over het broodje waar geen beleg op zit en dat is wat anders dan waarde. En over brabanders zal ik maar niks van zeggen. smily.
+4
-Jan-
Quote:
@Grasbaal: De banken en LTO hebben haar verteld

Mijn ervaring is dat zodra stropdassen verhaaltjes gaan vertellen,je werkelijk in de strop(das) getrokken wordt,je bent zelfstandig geworden om zelf je plannen te maken en visie daarin verwerken en de risico's in schatten om vervolgens de koers aan te passen.

Zodra je begint te geloven wat er verteld wordt aan de keukentafel,berg je maar op.

Nu zal het wel niet zo hard lopen met dit type publieke lievelingen want die worden links of rechtsom wel in het zadel geholpen,de gewone boer buiten de beeldbuis moet zichzelf maar bedruipen
MARTIJN G
Een nietszeggend filmpje.
koetje 33
Een alleszeggend filmpje 😄
+1
kuilhapper
Ja zo'n nieuwe stal, reken maar rond de miljoen, betekend toch weer een krappe 6000 euro rente en aflossing per maand erbij. Er zal toch wel heel wat meer melk afgeleverd moeten worden, wil je dat rondzetten financieel. En als de melkprijs dan ook nog is flink onderuit klapt, gaat het wel hard de verkeerde kant op.

Wat hebben we de laatste jaren wat open dagen voorbij zien komen, stond boven de advertentie met koeienletters "KLAAR VOOR DE TOEKOMST". Heel bijzonder, als je niet weet hoe de toekomst eruit ziet, hoe kun je er dan klaar voor zijn?

Maar dat probleem speelt natuurlijk op veel plekken, een te dikke financiering en een veel te rooskleurige toekomstverwachting.

De schuldvraag is nooit relevant,degene die de krabbel zet,die is dus uiteindelijk aansprakelijk en verantwoordelijk! Dat er her en der wat de vernieling ingaan is wel duidelijk onderhand.
Grasbaal
Quote:
@kuilhapper: Dat er her en der wat de vernieling ingaan is wel duidelijk onderhand.

Als Agnes morgen de hele toko verkoopt kan kan ze voor de rest van haar leven rentenieren. Dat zullen heel veel ondernemers die er financieel slecht voorstaan niet meemaken...
George
Hoe weet je dat zo zeker Co ?
Erco
Rentenieren? Hoeveel rente vang jij co? En daar nog 1,2% vermogensbelasting van af.... Dan hou je over....?
Todi
Grasbaal mooie zin maar wie moet het dan kopen?
storm
Ik hou me aanbevolen!!! Robots hoeft van mij niet zo maar dat hoeft het probleem niet te zijn!
+1
Druk
De vorige Exodus in de melkveehouderij was in de periode 1980-1982, toen kon je met bedrijfsverplaatsing vaak heel mooie bedrijven kopen.
George
@Druk
Exodus? Ik kan me er niks van herinneren.
oldhuus
@George
Misschien niet overal in NL, maar hier bouwden ze toen voor 110, de buren voor 50, maar verderop de Friezen bouwden gewoon voor 150-200. Waren wel wat kleinere koeien met 5500kg ofzo.
jan 1
Quote:
@Druk: De vorige Exodus in de melkveehouderij was in de periode 1980-1982, toen kon je met bedrijfsverplaatsing v

Was een tijd dat er veel gingen emigreren,maar exodus was het niet.
kaas
Ja toen was de W I R er en als je het goed aan pakte kreeg je 50 % subsidie in sommige regio,s
Grasbaal
Reactie Gerrit Coppens: foodlog.nl/artikel/gaat-boerin-agnes-failliet/…

Boerin Agnes zal het wel redden. Zij is bekende Nederlandse en ongetwijfeld zullen mensen middels crowd funding bereid zijn om haar te financieren. Dat er melkveehouders, om wat voor reden dan ook stoppen, is een natuurlijk proces. In het verleden konden bedrijven met een iets hogere kostprijs nog een tijdje doordrijven omdat er vanwege de melkquotering min of meer een vast inkomen was. Doordat de melkquota zijn afgeschaft zijn er meer schommelingen aan de opbrengstkant. Bedrijven die net geïnvesteerd hebben en top gefinancierd zijn dan de eerste die omvallen. Komen daarbij kostprijsverhogende maatregelen van de overheid, investeren in fosfaatquota, dan zal de komende tijd de uitstroom inde melkveehouderij versneld plaats vinden
HFfan
Ook als je een bedrijf met veel grond verkoopt, zijn de centen snel op. Lijkt me sterk dan je met voldoende grond nog fosfaat moet gaan kopen.
arie.j
Sieta had natuurlijk al 6 keer failliet moeten zijn wanneer alles wat ze vertelt waar was geweest.
En boer Agnes die zal het voorlopig ook nog wel redden.
Wat niet wegneemt dat de prijzen slecht zijn en met deze (en misschien nog wat lagere) prijzen geen normaal bedrijf op de wat langere termijn te runnen valt.
Druk
Als het dal maar snel diep genoeg wordt komt er snel weer een (meer dan) kostendekkende melkprijs 😄
George
Dat dachten de varkenshouders jaren geleden ook nog.
+1
j h p
@George tjonge,tjonge, het was niks, het is niks en het wordt ook niks. Bij jou moet toch altijd wel denken; beter negatief dan sero-positief.
George
@j h p
Fout het was wel iets , nu is het niks en mijn verwachting is dat het nog lang kan duren voor het wat wordt.
+1
diezel
Quote:
@Druk: Als het dal maar snel diep genoeg wordt

Meen je dat echt?
p.s. je lijkt op je wenken bediend te gaan worden! 😞

globaldairytrade.info/en/product-results/
Coen
@diezel , dit is dan echt vrije markt
diezel
@Coen
Volgens mij vergelijkbaar met hier de spotmarkt.
p.s. Haal mijn plaatje snel weg. Zelfs zonder koeien schrik ik ervan! 😞
+1
Coen
@diezel , hou zelf ook altijd al de info uit Hoard's Dairyman bij, melkprijzen ook daar stabiel lager 😞

in NZ is ook al gewaarschuwd voor opkomend fors lagere melkprijzen 😞

"als het bloed door de straat loopt moet je stil blijven zitten"
3 speen
Denken sommige nu nog
Hoeveel bunder heeft agnes ? en 1.5 miljoen hypotheekie ?
Coen
75 ha eigendom met volgens planning 150 mk, mooi in balans 😄
+4
jorisdriepinter
Uitgekocht in Brabant, 75 ha kopen in Drenthe, 10 jaar nauwelijks investeren en dan een nieuwe stal bouwen. Dan ga je toch niet failliet als je plotseling wat fosfaat rechten moet kopen.
Verschillende ondernemers hebben deze execercitie uitgevoerd incl quotum aankoop.
+3
robotboertje
Ben het met iedereen eens die beweert dat er velen eerder failliet zullen gaan dan zij (wij ook vrees ik ;)). Maar als er dan toch boeren op tv moeten om dingen aan te kaarten, is zij samen met Boer Martijn bijv. wel de aangewezen persoon, vanwege hun knuffelbaarheids gehalte. Dat voor ons als 'kenners' het nietszeggend is, is volgens mij van ondergeschikt belang. Om 18.15u zitten immers de meeste melkveehouders niet voor de buis....

Lijkt me beter passend dan Cees Romijn iig....
+2
hans1980
Sieta doet het ook netjes !
alleen wordt zij zwaar onterecht door het slijk gehaald
+4
BoerBart
Klopt.
Chapeau Agnes!
Hopelijk blijf je boeren. Dit verhaal is perfekt getimed, je geeft de armoede een gezicht.
1 bekende asielzoeker krijgt ook meer voor elkaar dan 100.000 schrijnende onbekende.
m uut m
@BoerBartarmoede??????

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rusland , lto , melk , china , melkpoeder , melkprijs , investeren , melkveehouders , boer , bank , boerin , sieta , toekomst , brussel , goud , engels en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
2