Varkensrechten inruilen voor fosfaatrechten blijft punt van discussie

De melkveehouderij kan via opkoop van varkensrechten financieel bijdragen aan een warme sanering van de varkenshouderij. Dat wordt door 48% van de 549 deelnemers aan een online-enquête van Boerderij onderschreven. 37% is het niet eens met de stelling en de overige 15% antwoordde neutraal. Van de deelnemers vindt 85% het overigens geen goede zaak dat melkveehouders varkensrechten kopen. Van de respondenten vindt 65% dat fosfaat-, varkens- en pluimveerechten niet met elkaar uitgeruild moeten kunnen worden. Zij vinden dat iedere veehouderijsector alleen eigen productierechten moet kunnen kopen.

Verder vindt 63% van de respondenten het geen goede zaak wanneer varkens- en pluimveerechten na 2017 omgezet worden in fosfaatrechten. Voor 37% is dat niet bezwaarlijk. De stelling dat een sanering van de varkenshouderij nodig is zodat het gezonde deel van de sector kan doorstarten, krijgt de instemming van 39% van de respondenten en 17% is het daar niet mee eens. Het overige deel reageerde neutraal op de stelling.

De enquête van Boerderij werd voornamelijk ingevuld door melkvee- en varkenshouders. Van de deelnemers is 89% veehouder, 40% is gevestigd in de regio Oost, 28% in regio Zuid en 32% komt uit regio Overig. Van de deelnemers wil 52% het bedrijf uitbreiden of is daar mee bezig en 46% heeft geen uitbreidingsplannen. De resterende 2% heeft het bedrijf beëindigd.

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) neemt de mogelijkheid voor varkenshouders om fosfaatrechten te verkopen aan de melkveehouderij wel mee als 'denkrichting' in de plannen die nu worden ontwikkeld voor de vitalisering van de sector. Dat zegt Ingrid Jansen, voorzitter van de POV en tevens voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). In de brief waarin ze de invoering van de fosfaatrechten aankondigde, sloot staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken overigens uit dat er fosfaatrechten kunnen worden verhandeld tussen sectoren.

bron: Boerderij Vandaag 31/07/15 Nieuwe Oogst, 01/08/15

Meer: agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…

Deel dit topic

Reacties

meelezer10
Deze beslissing licht geheel bij de varkenssector. De Melkveehouders hebben hier niets mee te maken.
+1
oubi
Voor 80 % van de varkenshouders zou het verstandig zijn dat ze uitwisselbaar worden.
demelkboer
Dat is de doodsteek voor de melkveehouders. Dan wordt het ruwvoer en grond helemaal te duur.
meelezer10
En de melk een kwartje

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , boerderij , melkveehouders , dijksma en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
5