Duizenden euro's stormschade in 6 hectare mais

Ongeveer de helft van de maïsplanten op de 6 hectare van Fred Krüs uit Loerbeek (GD) is omgegaan door hevige wind en regen 25 juli, gevolg duizenden euro’s schade. Normaliter breekt een maïsplant vaak al bij de grond of de wortel af. Dit keer is in vaktermen sprake van ‘snappen’.

Deel dit topic

Reacties

3 speen
Wat voor ras is het
In deze omstreken is het KWS-ras Ricardino nu de gebeten hond.....andere maisrassen van andere leveranciers schijnt mee te vallen. Wie kan dit bevestigen?
cjw73
Die van mij ligt ook plat en das wel ricardinio. Toevallig ook nog in Zuid West Friesland.
zeppmann-
Hier in de buurt ook 6 a 7 ha platgewaaid en geknakt.Dit was uitsluitend mais van van 1 ras van KWS, de rest van de mais in de directe omgeving is redelijk goed blijven staan.
polderkoe
Inderdaad Alle velden Met Ricardino hebben 10 tot 90 procent schade.Er zijn percelen die nu ingezaaid worden met gras.Deze boer was wel verzekerd en kreeg 1900 euro per ha.
spotmelker
@ polderkoe Is het maïsgewas voor het inzaaien nog geoogst?
polderkoe
Ja met de hakselaar over het land gespoten
spotmelker
@polderkoe Ik zou het geprobeerd hebben om met gemengd met GPS (kopen bij akkerbouwer) in te kuilen, wordt met dezelfde (Kemper) bek gehakseld.
3 speen
Ricardinio hoor ik vaak
meelezer10
@george hoe staat het met jou mais. heb je nog op tijd regen gehad? Of is het nog te droog?
+2
hookwood
George zijn mais gaat lekker:

+1
George
Quote:
@meelezer10: @george hoe staat het met jou mais. heb je nog op tijd regen gehad? Of is het nog te droog?

Hookwood heeft goed zijn best gedaan. Het is enorm droog hier. Afgelopen week 25 mm regen gehad wat lang niet genoeg is voor een goede kolfvulling. Daarom besloten om de mais nog een keer voor de tweede maal te beregenen. Nooit eerder in het verleden mais beregend en dit jaar gelijk twee maal! Maar het is dan ook enorm droog. Grasland 2 maal beregend en een heel aardige derde snede gras gewonnen afgelopen maandag. Bieten en aardappelen ook al 2 maal beregend. Komende dagen de bieten voor de derde maal. Wordt een grote stroomrekening dit jaar.
meelezer10
Begon de mais al te krullen?

Het verbaasde mij hier dat aan de mais nog niets te zien was. terwijl het hier ook droog was en is. Afgelopen maand wel een 60 mm nat gehad. Dat was voor de mais net op tijd. Voor het gras is het nog steeds te droog. op de beregende percelen groeit er prima gras. Op de niet beregende percelen zal het gras binnekort weer wel de grond in kruipen.
strobaal
Ricardinio staat hier toppie . de mais is knetter hard gegroeid . bij een beste storm is ie dan heel zwak. De andere rassen zullen dan wel langzamer zijn gegroeid denk ik.
de hoef
0f iets verder in ontwikkeling
denk eerder dat de beste man een windhoos over zijn mais gehad heeft ,heb dat hier 5 jaar geleden gehad twee percelen ,17 ha afgeknakt of plat
George
Ricardinio is mij ook te zwak gebleken in 2012. Voor korrelmais die lang moet staan viel hij me tegen , wel een super gewas wat opbrengsten betreft. Mooie snijmaïs! Kolf hangt ook extreem hoog in de plant.
karrel
Hier ook ricardinio. Taxateur langs geweest. 80 tot 90 procent schade. Komen kortrr voor oogstmoment terug voor definitieve bepaling. Wie heeft ervaring met dergelijke taxaties? Hoe is de ervaring met zo'n tweede taxatie?
+1
MBTrac1100
Dat het veel beter hersteld dan je zou verwachten, aantal jaren terug ook gedacht dat 3/4 van het perceel als verloren beschouwd moest worden. Uiteindelijk nog aardig goed gekomen geen topmais maar we waren er niet voor verzekerd dus rustig afgewacht. Meeste planten zijn diagonaal verder gegroeid
karrel
Afgeknapte mais groeit ook diagonaal niet meer. Het is enkel die maisplanten die niet geknakt zijn. En de rand van het perceel. Gaat mij erom als 80 schade is. Dan is eigenlijk het hakselen te duur. Kun je beter de kleppelmaaier erin zetten. Hoe hoe wordt hiermee omgegaan door de taxateur?
casev
@karrel
Stomme vraag misschien, maar onder welke verzekering valt dit? Zelfde als stormschade aan gebouwen?
jan w
@casev
Je moet je er apart voor verzekeren.
cjw73
@karrel
Is daar een speciale gewas verzekering of zoiets voor??
casev
@jan w
wat betaal je daarvoor? En betaal je dat per hectare? Ik neem niet aan dat je dit voor je graspercelen nodig hebt..
karrel
@casev nee enkel voor die ha snijmaïs. Kun je opvragen bij Verenigde Hagel of Agriver.
de hoef
@casev
je geeft gewoon de postcode van de percelen en de ha
verzeker elk jaar 50 ha en kost ong 1000 euro
weet het niet precies ,maar het is zoweinig dat ik het niet onthoud
karrel
Ja. Hagel en storm verzekering voor gewassen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais en grond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN