Overstappen op kunstmelk

We ziin van plan om over te stappen op kunstmelk wat zijn de ervaringen met de verschillende soorten
En hoe is de melk makkelijk te verstrekken (melkmenger)

Deel dit topic

Reacties

+1
fokker
Wij voeren het al jaren .Het is makkelijker je kan voor het melken al kalveren voeren. En goedkoper nu kost het €0,18 per liter voor een fokmelkpoeder.
Wel moet je de omschakeling voorzichtig doorvoeren om de kalveren er aan te laten wennen.
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@fokker: Het is makkelijker

Onder het melken zet ik een emmer onder het aftapkraantje, tap beetje melk af en loop er mee naar de iglo's om kalveren te voeren, eind van het melken zijn de kalveren ook gevoerd. Snap niet hoe dat nog makkelijker kan, door te gaan klooien met melkpoeder.
+3
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Onder het melken zet ik een emmer onder het aftapkraantje, tap beetje melk af en loop er mee naar de iglo's om kalveren te voeren

Met drie melkstellen kun je dat doen ja,maar je ziet het al voor je,een grote capaciteitsmelkstal stilzetten om de kalveren even tussendoor te voeren. Goede vakantie gehad Jan? of had je ook even een time out wegens de fosfaatperikelen?
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: of had je ook even een time out wegens de fosfaatperikelen?

Vakanties doe ik niet aan, mijn leven is een grote vakantie 😄. Door fosfaat gedoe is iedereen hobbyboer geworden, ik vind het nog steeds de grootste herverdeling van kapitaal in de landbouw van de afgelopen 25 jaar (da's een nette omschrijving voor het doen van een greep in de kas door stelletje witte boorden criminelen), maar heb besloten me daar niet meer druk over te maken. Ik reageer dus ook maar niet meer op fosfaat discussies.

Even terug naar jouw onderwerp, dat grote stallen veel drukte veroorzaken en veel nadelen hebben, daar hoef je mij natuurlijk niet van te overtuigen 😄.
Petro Pelgrum
Voor jou is het niet makkelijker Jan maar voor ons wel.
Moeten we eerst met de wagen naar de koeienstal rijden dan slang aankoppelen en beginnen met melken en dan in de gaten houden dat er niet te veel of te weinig melk in de kar komt, dan moet je nog de ds van de melk meten en dan indien nodig corrigeren met Water.
Dan duurt het even voordat de melk op temp.is en dan weer van de stal naar de kalveren rijden.
brabo
@Petro Pelgrum
en jij vind dat makkelijk ?
Petro Pelgrum
@brabo
Ik heb hier het voorbeeld gegeven als we koeienmelk zouden gaan voeren. Dus veel meer geklooi dan met melkpoeder.
cs-agrar
Quote:
@fokker: Wel moet je de omschakeling voorzichtig doorvoeren om de kalveren er aan te laten wennen

VAlt wel mee, maar je moet de kunstmelk dikker maken, meer poeder/ltr.
Nu fokkamel Kaliber (de Heus), gaat best.
Op ander bedrijf zeer goede ervaringen met Kalvolac Unique van Nutrifeed
Frans1
Quote:
@cs-agrar: zeer goede ervaringen met Kalvolac Unique van Nutrifeed

Deze voer ik ook,alleen gaat het bij steeds meer verkopers uit het assortiment.
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: Deze voer ik ook,alleen gaat het bij steeds meer verkopers uit het assortiment.

Zullen ze wel niet genoeg aan verdienen. Bij melkprijs van 25 cent hoef je het voor de kostprijs trouwens ook niet meer te doen 😄
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Bij melkprijs van 25 cent hoef je het voor de kostprijs trouwens ook niet meer te doen

Dat klopt,de kalveren die ik nu aan de melk heb krijgen dan ook weer koemelk
+2
cs-agrar
@Frans1
kunstmelk kost minder dan 25ct, daarbij zitten er nog zooitje extra mineralen en vitaminen in. En is ook veel makkelijker constant in samenstelling te houden. Kalver met koemelk goed houden is (vindt ik) moeilijker dan met kunstmelk. En een keertje schijterij kost je ook centen, meer als dat je denkt.
Ruben2
Welke melkpoeder voer je?
Plantaardig of op basis van magere melkpoeder
fokker
Plantaardig maar dit werkt goed bij ons, kalveren drinken het ook de eerste keer goed. Ik voer Tentofok Extra
jan w
De melkpoeder op basis van magere melkpoeder is duurder, maar ook beter.
Zoek een melkpoeder die licht verteerbaar is, dan heb je de kalveren sneller aan het vreten.
Wij zuren de melkpoeder aan en maken dan voor 2 a 3 dagen in 1 keer in de melkmenger. Bij hele warme dagen is 3 dagen aan de lange kant. We maken in de menger dubbele concentratie aan en voegen al naar gelang de temperatuur, lauw-warm (1e keer koud) water toe.
Dus mengen, 1.5 ltr water met 1.5 ltr. melkpoeder per kalf, in speenemmer(iglo) of melkbar( groepshok).
+3
Metal ap
Heb nog nooit poeder gevoerd,bevalt prima
+2
spotmelker
Ik heb eens een proefpakket geprobeerd, dat zou 'het' zijn. Ze wilden het niet drinken. Hier gewoon onder het melken een emmer aftappen, even langs de éénlingboxen, klaar. Na de middag(tukje) en 's avonds nog een rondje. Gewoon 4 keer per dag in de 1e 2 maanden. Supergroei en weinig werk. Niet direct de economischste maar gemiddeld gauw 10 tot 20 euro meer voor stiertjes en mooi glanzende vaarskalveren in het hok. Is ook wat waard.
Metal ap
Middagtukje? dat is toch iets van vroeger
+2
pieta
@Metal ap
Nee joh, ouderwets wordt weer nieuwerwets. Alleen noemen ze het tegenwoordig geen tukje meer maar een powernapje. 😄
-1
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: Gewoon 4 keer per dag

4x per dag vind ik niet zo gewoon 😄 Wat een gedoe.
+2
jan w
@jan is hobbyboer
Wij geven ze normaal ook 4 x per dag.
Je kunt makkelijker een gezond kalf 4x per dag voeren dan een ziek kalf 2x en dan krijgt een ziek kalf ook meestal nog veel te weinig.
Veel melkveehouders zijn ook bang om voldoende melk aan de kalveren te verstrekken ivm diarree
dorpsrandhoeve
@jan is hobbyboer
Bij mijn drinkautomaat kunnen ze ook ongeveer 4 keer per dag drinken. Helemaal niet zo lastig.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Wij geven ze normaal ook 4 x per dag.

Ik ben natuurlijk nooit thuis, de 4x per dag is geen optie. Hier krijgen ze 2x per dag 5 liter totdat ze 3 maand oud zijn. Groeien er als kool op en zijn eigenlijk nooit ziek. DDD laatste 3 maanden was 0 dus veel trammelant zal ik niet gehad hebben.
cs-agrar
@jan is hobbyboer
voor ons als ook buiten de deur hobbisten is 4x niet te doen, 3x gaat dan wel, beetje met tijden spelen.
ko melker 1
verwijderd
+1
huub
Wij hebben de beste ervaring met Sprayfo geel. Ik zou met de kalveren die nu geboren worden met poeder gaan voeren. Kalveren die je nu aan de koemelk hebt gewoon met koemelk verder voeren.
Ruben2
Bedankt voor de reacties
hebben er ook mensen ervaringen met een milkshutle van urban?
Petro Pelgrum
Ja die hebben wij ook, bevalt goed, mooie grote wielen en met aandrijving
ek
We voeren sinds 2,5 jaar kunstmelk, daarvoor koemelk. Kalvolac Unigue, dit is een soort waarnaast de kalveren al snel beginnen met krachtvoer opnemen. Bevalt super. Ook hooi vervangen door luzerne. Totaal betekend dit meer eiwit t.o.v. energie. Hierdoor krijg je wat minder dikke kalveren, die meer skelet ontwikkelen. De eerste lichting vaarzen is nu aan de melk en die doen het super. In het verleden zaten de vaarzen rond de 103 LW, nu op 107. We voeren de melk met een menger van Wennemars (Easy Milk Mixer), niet zo duur en bevalt prima.

De stierkalveren voeren we nog wel volle melk, die moeten de eerste 14 dagen zo snel mogelijk groeien en krijgen toch geen krachtvoer er naast.
jan w
Het belangrijkste is om de kalveren snel aan het vreten zien te krijgen en samen met de melk een hoge begingroei te laten halen. Dit scheelt enorm met het eindgewicht van de vaarzen.
Je ziet wel vaak dat de kalveren aan een drinkautomaat te krap gevoerd worden, waardoor niet de optimale groei wordt gehaald.
Een hoge begingroei en antibiotica vrij opfokken geeft 1500 liter extra melk in de 1e 2 lactaties van het opgefokte materiaal (vaarzen)
+1
cs-agrar
Quote:
@jan w: Je ziet wel vaak dat de kalveren aan een drinkautomaat te krap gevoerd worden, waardoor niet de optimale groei wordt gehaald.

ds% hoger zetten
dorpsrandhoeve
En goed opletten hoe gedoseerd moet worden. Ik heb de ervaring met de drinkautomaat dat de kalveren sneller brok en ruwvoer eten. Je bent immers geen kalveren aan het mesten.

Bij mij is de drinkautomaat in overleg met de buitendienstmedewerker van Nutrifeed ingesteld. Ik moet zeggen dat dit al bijna 7 jaar goed loopt. Goede groei, en ze nemen al snel brok op.
cs-agrar
@dorpsrandhoeve
heb veel contact met iemand die drinkautomaten instelt/onderhoud, een ex-collega van mij. Heb hem aangeraden om DS% hoger te zetten, zindsdien zeer weinig problemen onder zijn klanten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
14
TREFWOORDEN