Extensieve en biologische melkveehouder wordt opgeofferd voor derogatie

Houvast gewenst
Begrijpelijk dat de aankondiging van fosfaatrechten in de brief van staatssecretaris Dijksma op 2 juli de gemoederen flink bezighoudt en emoties hoog doet oplopen. Elke melkveehoud(st)er heeft in aanloop naar het melkquotumloze tijdperk keuzes gemaakt en had verwachtingen over de ontwikkeling van het eigen bedrijf. De onzekerheid over de consequenties van de brief en de nog te nemen (politieke) besluiten veroorzaakt heel veel onrust en spanning. Logisch dus dat ledenbijeenkomsten druk bezocht werden en dat ik als vertegenwoordiger van de vakgroep heel veel contact met collegaā€™s / leden heb. Vragen, statements, oproepen, zorg, verwijten en onbegrip worden geuit: ā€œgebrek aan visie van LTO (Noord)ā€ of ā€œonvoldoende vasthouden aan een duidelijke lijnā€. Deze opmerkingen raken mij elke keer weer. Als melkveehouder begrijp ik mijn collegaā€™s. Op mijn bedrijf heb ik met dezelfde worstelingen te maken. Toch vind ik deze uitingen onterecht.

Onze visies ā€˜Melkveehouderij: midden in de maatschappijā€™ en ā€˜Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderijā€™ gaan uit van een melkveehouderij die kan rekenen op waardering van markt en maatschappij en die opereert binnen gestelde milieurandvoorwaarden. We hebben ook specifieke zaken benoemd, zoals het belang van weidegang, aandacht voor schaalgrootte en behoud van het grondgebonden karakter van de melkveehouderij. Hiermee hebben wij dus niet alleen een visie, maar ook stippen op de horizon gezet. Als LTO Noord staan we hier nog steeds achter.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen het hiermee eens is. Elk lid is anders en ontwikkelt zijn bedrijf op basis van zijn eigen visie en omstandigheden. Daardoor is beleving van beleid voor een ieder verschillend. Zo vindt een extensieve collega, met ruimte om mest aan te voeren en daar nu zelf zijn eigen rundveemest op wil plaatsen, dat er geen sprake van grondgebondenheid is als hij daar alsnog extra fosfaatrechten voor nodig heeft. De wat intensievere collega daarentegen, die zich wil ontwikkelen en geen grond beschikbaar heeft, ervaart de grondgebondenheid als heel beknellend.

Natuurlijk verschilt het perspectief per bedrijf. Belangrijke taak van LTO is ervoor te zorgen dat deze beelden niet te ver uit elkaar raken. En daar ligt een punt van zorg. We gaan daarom samen met de LTO Noord werkgroep fosfaat, bestaande uit een brede groep leden uit het gehele LTO Noord-gebied, de input van onze leden aanscherpen en in lijn met onze visie vertalen in een goede belangenbehartiging richting de staatssecretaris en de politiek. Het limiteren van groei op bedrijfsniveau is inmiddels een gegeven. De komende tijd zal de introductie van fosfaatrechten op detailniveau worden ingevuld en uitgewerkt.

Hopelijk hebben politiek partijen intussen ook goed nagedacht over wat ze nu echt belangrijk vinden en wat goed is voor ons land Ć©n onze sector. Het opportunisme waarmee ze zich de afgelopen week hebben gemanifesteerd baart mij zorgen. Zo werd onder meer geopperd om het fosfaatplafond in Brussel ter discussie te stellen. Dat lijkt misschien een goed idee, maar het is te gemakkelijk om te denken dat je dat zo even regelt.

Het fosfaatplafond is onderdeel geweest van de laatste derogatieonderhandeling tussen de staatssecretaris en Brussel. De volgende onderhandeling is in 2016, waarbij de uitkomsten in 2018 van kracht zullen zijn. Wetend dat grote landen als Duitsland en Frankrijk stevig zijn aangesproken en Belgiƫ reeds aangescherpt beleid heeft omdat zij gemaakte afspraken op milieudoelstellingen niet behalen, zul je met goede onderbouwingen moeten komen om het fosfaatplafond voor Nederland te verruimen. Gelijk hebben is daarbij niet altijd een garantie voor gelijk krijgen. Politieke statements zonder duidelijke onderbouwing, komen oplossingen voor de sector niet ten goede. Houvast voor de lange termijn op basis van visie en goede argumenten- dat is waar ondernemers nu op zitten te wachten. Laten wij ons hier samen sterk voor maken!

Dirk Bruins
Melkveehouderij LTO Noord

Deel dit topic

Reacties

wolfje
Dat iedereen voor z'n eigen hagje strijd is natuurlijk niets mis mee. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat nadat alles en iedereen (overheid en zeker zuivel en lto) de laatste jaren grondgebondenheid hebben geroepen, dat juist zij die de zaakjes nu voor elkaar hebben mee moeten bloeden voor de intensieve veehouder die 200 koeien op 30 ha wel houden.

Er is volgens mij maar 1 oplossing. Deel het fosfaatplafond door de ha's. Hectares komen er niet meer bij dus daarmee is de groei geborgd.
De intensieve zal dan met de extensieve moeten gaan samenwerken of mest moeten gaan verwerken en hier onstaat vanzelf een markt.

Fosfaatrechten zijn overbodig en dat moet de lobby zijn van lto, niet hoe er mee om te gaan maar nooit invoeren!!
Lto moet zich maar es wat harder opstellen en niet de kool en de geit sparen.

Misschien is het een idee om iets meer extensieve boeren op te nemen in de vakgroep melkveehouderij, ik bedoel hiermee, gezien hun aantallen koeien en hectares snap ik hun standpunt wel............

wolfje
Dirk Bruins
Aardig dat je dit noemt wolfje. Ik zou het een slechte zaak vinden dat bestuurders gekozen zouden worden op basis van hun bedrijfsprofiel, je zult moeten staan voor het algemeen belang en niet voor eigen belang. Maar in tegenstelling wat jij vermoed, we hebben een melkveebedrijf met 92 ha en 110 koeien. (best extensief he)
kuilhapper
Duidelijk, jij bent ook een knelgeval...
sorry
Maak van de gelegenheid ook even gebruik om leden die twijfelen te wijzen om op tijd op te zeggen,wat gezien de zorgelijke melkprijs,superheffing en mogelijk verlate uitbetaling van betalingsrechten door meerwerk vergroeningseisen,gewasdifferentiatie en 15 juni,mogelijk voor betalingsproblemen kan zorgen en dus begrijpelijk is Doe dit dus op tijd,na de eerste aanmaning komen er (al snel) incassokosten overheen die niet mis zijn (vele malen hoger als waar lto ooit schande van sprak in Nieuwe Oogst)
HFfan
@kuilhapper
Is andersom....
pieta
En heb je dan ook nog grond onder je vleeskalverenbedrijf waarmee je laatst in de Schakel stond?
jg
Jij hebt het idee dat de Werkgroep Fosfaat niet bestaat uit een "brede" ( intensief en extensief) groep leden verdeeld over het gehele werkgebied van LTO Noord ? Wie heeft bepaald wie er zitting in deze werkgroepen hebben ? Ben met je eens dat enige sturing hierin , met betrekking tot het uiteindelijke standpunt, tot de mogelijkheden behoort. Uiteindelijk zal de brede samenstelling niet tot heel verrassende standpunten leiden.
jg
De wens om veel en intensief melkkoeien te houden in Nederland is veel sterker dan de lobby voor extensief, grondgebonden en bio. Op korte termijn zal dit leiden tot toewijzing van fosfaatrechten aan geproduceerd melkvee fosfaat 2014. Op langere termijn doet de markt zijn werk. Reken er maar op dat ca 10 % van het varkensfosfaat naar melkvee gaat wat een extra ruwvoerbehoefte betekent van 70000 hectare. Uiteraard staan de Nevedi-leden in de startblokken om "Ruwvoerkrachtvoer" te maken ipv varkensvoer. Zo blijft intensief elkaar steunen.
oubi
'ruwvoerkrachtvoer' is al beproefd: Kempensysteem.
Niet overal even succesvol op zijn zachtst.
jan w
Het kempensysteem is wel een goed systeem, als de basis maar goed is, en dat is bij velen het probleem of daar komen de extra kosten wat de rentabiliteit onder uit haalt.
kuilhapper
Quote:
@jg: Reken er maar op dat ca 10 % van het varkensfosfaat naar melkvee gaat

Reken er maar niet op, Die varkens zitten in emissiearme stallen, als je varkensfosfaat gaat omzetten in koeienfosfaat weet je zeker dat je qua ammoniak door het "dak" gaat.
jg
Lto wil dat misschien wel graag en zomers weidende koeien die in de winter in emissiearme stallen gehuisvest worden hebben ook niet veel uitstoot.
Dat de praktijk zal zijn dat er steeds meer melk geproduceerd wordt op intensieve bedrijven die niet weiden is niet ondenkbaar.
jg
Alles wat aan regelgeving verzonnen wordt zonder keiharde hectare-binding is een nieuwe stap richting intensivering.
kuilhapper
@jg Ben er niet zo bang voor, straks de AMvB, die meer gaat knellen dan menigeen nu denkt, want dat bex/kringloopwijzer voordeel waarmee iedereen lekker gemaakt wordt, dat is dan toch ook groei ten op zichte van 2014? Zo ja heeft 60% van de bedrijven al een probleem... wel voordeel, zonder extra grond niet te benutten!
crisis
Quote:
@Dirk Bruins: We hebben ook specifieke zaken benoemd, zoals het belang van weidegang, aandacht voor schaalgrootte en behoud van het grondgebonden karakter van de melkveehouderij. Hiermee hebben wij dus niet alleen een visie, maar ook stippen op de horizon gezet.

@Dirk Bruins De visie is mij bekend. De stippen kan ik op mijn horizon niet vinden. Misschien een toelichting?
Noorderling
Worden die fosfaatrechten door de bank niet gezien als een warme sanering van de intensieve melkveehouderij?
Bedrijven staan bij een minimale grondprijsdaling onder water. Wel een flinke stal, 1koe mag twee stalplaatsen afbetalen en een minimaal rendement bij de huidige voer en mestkosten houd je dat niet heel lang vol. De lobby van de banken moet in de ontwikkeling van fosfaatrechten niet onderschat worden.

Extensieve boeren kunnen straks een jonge up-to-date stal kopen met een paar hectare en hebben mooi hun bedrijf in balans. Met 50koeplaatsen uitbreiden gaat toch een beetje makkelijker dan met 50hectare.
+1
hans1980
Gaat nie gebeuren noordeling ...
intensieve bedrijven worden zijdezacht behandeld zeker nu
het financieel niet top gaat .
extensieve bedrijven worden het slachtoffer van de wildgroei , zij mogen de klappen opvangen (lees de sterkste schouders dragen...)
kuilhapper
Quote:
@Noorderling: De lobby van de banken moet in de ontwikkeling van fosfaatrechten niet onderschat worden.
Rare gedachtegang, fosfaatrechten gaan gewoon qua prijs van de grondprijs af, wie wil nou de waarde van zijn onderpand laten verdampen?
Noorderling
Quote:
@kuilhapper: Rare gedachtegang, fosfaatrechten gaan gewoon qua prijs van de grondprijs af, wie wil nou de waarde van zijn onderpand laten verdampen?

Dat gaat niet op in gebieden waar ook akkerbouw zit. Heb geen flauw idee hoe duur de rechten zullen worden. Met een 4koeien/ha a 5.000euro/stuk moet de grondprijs flink dalen wil een intensief bedrijf er op achteruit boeren. Extra zekerheidje voor de bank.
wolfje
Om elkaar als sectoren als 'pack-mannetjes' te gaan zien lijkt me niet het goede idee, ik zeg laat iedereen overleven. Maar laat het niet zo zijn dat de ene sector of een gedeelte daarvan opdraait voor de keuze de een ander (niet) gemaakt heeft!

wolfje
meerboer
Heb je er al een in de aanbieding NOORDERLING.
Noorderling
Staat genoeg te koop maar zijn momenteel niet in de markt. Eerst maar eens de eigen ruwvoervoorraden weg zien te werken.

Bedrijven die hier in de regio wel te koop staan tot een 40ha worden door andere melkveebedrijven erbij gekocht. Bouwen vaak zelf in de loze uren een stal, kunnen nu gaan melken maar mogen ook nog even fosfaatrechten gaan kopen. Wel de lasten en geen opbrengsten. Dat gaat hard knijpen als je grond voor niets anders kunt gebruiken dan gras..
verwijderd
crisis
@Dirk Bruins lto.nl/media/default.aspx/…

Goed bedoelde teksten. Ondertussen slaat de sector een andere richting in. Ratrace naar groter en financieel efficiƫnter. Kwestie van bedrijfseconomie. Momenteel uit overlevingsdrang. Vandaar dat ik geen stippen zie. Liggen al lang buiten gezichtsveld.
-1
wally
Enige mate van grondgebondenheid is goed maar extensief is niet over te nemen, dus niet duurzaam. bovendien vaak minder efficient

we worden afgerekent op efficientie dus daarmee is enigzins intensief belangrijk

een bedrijf overnemen met 10000 kg melk per ha als de vrije grond 80.000 euro waard is word moeilijk. Zelfs al gaat de grond weg in verpachte staat voor 1/3 van de prijs dan geeft dit al een bedrag van meer als 2,5 euro per liter melk. Het hele bedrijf weggeven aan een van de kinderen en de andere kinderen onterven is niet meer van deze tijd.

sommige visies geven probelemen in de toekomst
arie.j
Wally je moet natuurlijk wel je een beetje bij de discussie houden en niet maar in het wilde weg wat gaan schreeuwen.
Het gaat niet over kg melk per ha. En al helemaƔƔl niet over de prijs per ha.
Nog veel minder over het overnemen. En gewone melkveehouderijen met 10.000kg melk per ha zijn vrijwel niet, dus waar heb je het over.
Waar het over gaat is dat straks boeren met mestruimte op hun land de koeien er niet op mogen houden omdat er te veel mest is en een overbemesting in Nederland.
Maar dat ze wel de mest mogen aanvoeren.
Dat is mƩƩr dan een heel tikkeltje krom.
Verder begrijp ik best dat je iemand met een grote vrij nieuwe schuur niet kan verplichten die voortaan half leeg te laten staan omdat hij te weinig land heeft, want dan gaat die failliet.
Maar een verdeling van de fosfaatrechten waarbij op Ć©Ć©n of andere manier Ć³Ć³k meetelt hoeveel je op eigen land kwijt kan, dat zou m.i. rechtvaardig zijn.
En vervolgens ook nog bij de handel in fosfaatrechten voorrang voor boeren die de mestruimte op hun eigen land hebben.
Overigens: Laten we proberen overeenstemming over een gedeelte (10 tot 20%) kopen van de varkensrechten te krijgen. Dat zou voor ieder goed zijn.
+1
jg
Waarom zou dat voor iedereen goed zijn ??
arie.j
@jg
Dat melkveehouders blij zouden zijn is denk ik duidelijk
en verder zie
nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
jg
@arie.j
Dus nog meer melk en nog lagere opbrengst prijzen.
arie.j
@jg
Mest is niet bedoeld voor melkquotering.
Zou trouwens weinig uithalen.
En wat is nu iets als 1 miljard kg melk op de hele EU plons waar ze geen last hebben van fosfaatwetgeving?
pieta
Quote:
@arie.j: Waar het over gaat is dat straks boeren met mestruimte op hun land de koeien er niet op mogen houden omdat er te veel mest is en een overbemesting in Nederland.

Ik snap niet waarom je dit krom vindt. Er is geen enkele boer in Nederland die meer vee mag houden omdat hij grond heeft. Een varkensboer heeft varkensrechten, een pluimveehouder heeft pluimveerechten, een melkveehouder krijgt fosfaatrechten en de overige kleinere sectoren (schapen, geiten, klaveren, vleesvee enz) mogen houden wat ze willen zonder grond.
HFfan
Daarom zijn intensieve bedrijven juist knelgeval. Maar sinds wanneer moet volgens jou alle grond in eigendom zijn?? Grondgebondheid wat door LTO de sector al enkele jaren steeds voorgehouden is, moet ook zo absoluut nagekomen worden.
arie.j
Eigendom hoeft niet, huurland e.d telt ook mee.
Maar een afspraak met een boer 10km verderop om mest te brengen (of te ruilen tegen mais, wat eigenlijk hetzelfde is) terecht niet.
Als dat laatste zou tellen dan kan ook alle mest via de handelaar tellen wanneer het maar ergens op het land komt, en dan is geen enkel bedrijf intensief meer.
+1
oldhuus
Waarom zou een extensief niet efficiĆ«nt zijn? Als je netjes maĆÆs en gras verbouwt en weer verkoopt, mest aanvoert, dan is dat toch gewoon akkerbouw. Wij moeten ook pacht betalen, waterschapslasten, slootonderhoud, veel bewerkingskosten.
En natuurlijk zijn er boeren die de boel verwaarlozen, maar die heb je net zo goed bij intensief.. Een ureum van 30 en dan klagen ze dat er schuim op de mest staat, bult voer aangekocht, allerlei vage bijproducten, broei er in, dikke fractie afvoeren nou dat is efficiƫnt zeker!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , duitsland , lto , frankrijk , derogatie , lto-noord , fosfaat , weidegang , grond , politiek , melkveehouder , grondgebondenheid , grondgebonden , brussel , dijksma , fosfaatplafond en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
4