Beste Wiebren hoe los ik dit op?

Met de nieuwe fosfaatrechten worden wij afgerekend op het aantal koeien als je Kringloopwijzer moet gebruiken. Vanaf eind augustus kun je geen mest meer afvoeren naar akkerbouw en je voervoorraad ligt er ook. Je kunt dus in dat jaar heel moeilijk nog bijsturen en daardoor zou het zo maar kunnen dat je een aantal koeien teveel hebt. Dit terwijl je mest en voorraad meeneemt naar volgend jaar. Hoe dit op te lossen?

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Salderen
+5
david2
Gewoon rustig afwachten hoe het gaat worden,niemand die het weet,geniet maar van het mooie weer, beter dan al die zorgen
ejb
Beste Carola: Sharon beslist.

En verder moet je gewoon geduld hebben totdat zij de plannen door de tweede en eerste kamer geloodst heeft en daarna kun je evt. de vraag opnieuw stellen aan RVO
+2
strobaal
Straks gaat er stiekum toch lekker niks van door. Want het nieuwe fosfaatgedoe slaat werkelijk nergens op. Degenen met verstand zouden dit niet bedacht hebben!
+2
Freriks
De vraag is wie er wel verstand hebben en wat die dan zou hebben bedacht.
overigens loopt de discussie over fosfaat al heel wat jaren, maar dat vergeten we allemaal voor het gemak
crisis
Quote:
@Carola: Je kunt dus in dat jaar heel moeilijk nog bijsturen en daardoor zou het zo maar kunnen dat je een aantal koeien teveel hebt.

Begrijp het probleem niet. Na eind augustus wordt nog mais, bijproducten en 1/3 van de brok aangevoerd. Genoeg te sturen. In het uiterste geval inderdaad koeien ruimen. Dat is toch ook de bedoeling van de regelgeving.
+1
Freriks
Het enige wat bekend is, is dat er fosfaatrechten komen. En zelfs dat niet, het is een voornemen van het kabinet wat nog door de 2e en 1e kamer moet. Dus de uitwerking moet nog geheel plaats vinden, is nog niks over bekend.
Trouwens, jouw probleem had je ook al met de BEX. in het bemestingsplan reken je ook met een BEX voordeel. Als op 1 januari blijkt dat je dat niet gehaald hebt kun je misschien nog wat schuiven met de mestvoorraad. Al is die ruimte afgelopen paar jaar al behoorlijk ingevuld na de onverwachte aanscherping van de derogatie afgelopen jaar.
Carola
Ik ben blij dat u het begrijpt Freriks. Een beetje mestvoorraad is heel wat eenvoudiger dan een paar koeien weg. En juist omdat veel nog moet worden ingevuld kunnen we beter een oplossing bedenken. Stel voor dat je weer een groeizaam jaar hebt als 2014. Landelijk best veel P ineens
matt
Paar tanken melk de put in laten lopen,kun je de koeien gewoon houden..
josl
Carola, het zal straks net als met het melkquotum zijn. Op het einde wat koerechten bijleasen van iemand die wat over heeft, boete betalen, of zorgen dat je een overschot aan rechten hebt en daar onder blijft.
Titus de Wolff
Quote:
@Freriks: Het enige wat bekend is, is dat er fosfaatrechten komen.

Het tweede wat bekend is, is dat er fosfaatrechters komen. En fosfaatvocaten.
meerboer
Carola fosfaatrechten verpatsen, en stoppen. Dan ben je van al je problemen af.
Erco
Je moet niks aan Wiebren vragen.... De geschiedenis herhaalt zich dan wellicht
Tommie1
Dit gaat toch pas in vanaf 2016 of niet?
Nick83
@Tommie1
Volgens mij gaan die fosfaatrechten 1 jan 2016 in dacht ik...
Nick83
verwijderd
Wiebren
Een goede vraag van @Carola, eentje waaruit blijkt dat er vooruitgedacht wordt.

Achteraf verantwoorden kan nu ook al niet meer met de verplichte mestverwerking.
Maar zolang er 100% verwerking mogelijk is en er nog geen AMvB in werking is valt dat
nog te overzien door bijvoorbeeld voor de forfaitaire productie verwerkingscontracten te sluiten.
Anders wordt het vanaf 2016, dan mogen bedrijven die intensiever zijn niet alle uitbreiding meer 100% verwerken maar slechts 75% of 50%.
Ook bedrijven die voor de Regionale Mestafzet Overeenkomst gaan moeten 75% van hun fosfaatproductie op eigen grond kunnen plaatsen en moeten de overige 25% binnen 20 km afzetten.
Heb je meer koeien gehouden of de mestproductie verkeerd ingeschat, dan is het lastig bijsturen.
Daar kun je drie kanten mee op:
-Forfaitair verantwoorden en niet het randje opzoeken, voorkomt fraude zoals putvoorraden ophogen
-Plannen en tussentijds checken of je op koers ligt, voorkomt verrassingen. Hier gaan handige hulpmiddelen voor komen denk ik, (oa Navigator van Proeftuin Natura2000 Overijssel).
-Salderen of bijvoorbeeld het voordeel van vorig jaar gebruiken voor dit jaar

Ik ben ben niet op voorhand voorstander van de derde. Door alle uitzonderingen en verruimingen hebben we na een aantal jaren steeds complexere regelgeving. Kijk naar de uitzonderingen op de verwerkingsplicht (100 kg drempel, stromest), boer-boer, Vogelaarvariant. Het helpt natuurlijk een x-aantal bedrijven (daarom is het bedacht) maar zorgt er wel voor dat intussen driekwart de eigen mestboekhouding allang niet meer kan uitrekenen.
Dan moet je dus wel een goede adviseur hebben, heeft ie z'n dag niet dan moet je aan het eind van het jaar koeien wegdoen...
+1
crisis
Quote:
@Wiebren: Salderen

Maak het nu niet moeilijker dan het is. Salderen kan gewoon met de ruwvoervoorraad. Met Oud en Nieuw de kuilvoorraad opmeten. Eerst vooraf uitrekenen of er grote of kleine stappen gemaakt moeten worden. Salderen 2.0.
producent
Quote:
@Wiebren: Dan moet je dus wel een goede adviseur hebben, heeft ie z'n dag niet dan moet je aan het eind van het jaar koeien wegdoen...

Wanneer blijkt dat ik op 20 dec. het fosfaatquotum vol geproduceerd heb valt er weinig meer te regelen, al zie je het op 1 nov. aankomen is dat al moeilijk, Bex/kringloopwijzer maken het ook niet overzichtelijker.
Saldering met andere jaren is dan een alternatief, of een progressief boete systeem. Maar voor iedere niet stoppende melkveehouder is elk quotum een extra kostenpost.
Carola
Wat fijn dat je op mijn vraag ingaat Wiebren. Wij hebben geen last van verwerken of AMvB. Wel wat mestafvoer.
Putvoorraden ophogen is korte termijn denken.
Plannen is goed, je neemt echter ook een groot deel van je mest en voervoorraad mee naar het volgende jaar. Bijsturen is niet heel eenvoudig naar einde jaar toe.
Salderen schuift het probleem op.
Blijft over : voordeel of nadeel gebruiken in het jaar erop. Dit lijkt mij wel een goede. Dit stimuleert ook om er zelf mee aan de slag te gaan en je hebt niet het vreselijke paniekvoetbal zoals we dat hadden met quotumverhuur in de eerste twee wekeN van februari. Dit sluit ook veel beter aan bij de processen zoals die op mijn bedrijf lopen.

Wat zou hier op tegen kunnen zijn?
crisis
Quote:
@Carola: en je hebt niet het vreselijke paniekvoetbal zoals we dat hadden met quotumverhuur

Mooiste tijd van het jaar, begin februari. Veel discussie op prikbord. Ik zeg: maak fosfaatrechten verleasebaar. Jouw sturingsprobleem ook weer opgelost.
horstink
Wiebren, hoeveel mensen vullen de BEX nog zelf in denk je? In onze studiegroep waren het er maar 2....

Het is toch een kwestie van een extra rekenregel invoegen in het programma. Een klein overschot kun je wegstrepen tegen een onderschrijding van het jaar ervoor (voor de duidelijkheid maar geen voortschrijdend fosfaatsaldo). Heb je dan nog een overschot dan kun je niet meer verrekenen maar moet je het hele overschot van dat betreffende jaar aftikken. Kleine overschotten zijn zo te verrekenen, maar mensen die erop gaan sturen lopen het risico dat ze van een koude kermis thuiskomen.
dorpsrandhoeve
Ik
+1
david2
Ik, heb er geen eens hekel aan,als je alles een beetje geordend hebt is het zo gebeurt, je ziet wat je doet/gedaan hebt, als een ander het voor je invult ben je er veel minder mee bezig
horstink
Helemaal eens david2, ik was ook 1 van die 2. Maar vele collega's besteden het al uit, dus is dat mijns inziens geen argument om een (beperkte) saldering onmogelijk te maken
+1
Nick83
Als je BEX een ander laat invullen, kun je er volgens mij net zo goed niet aan meedoen... Als je het maximale eruit wilt halen, zul je moeten weten hoe de BEX werkt. Dat leer je door er zelf mee bezig te zijn. Hoe kun je deelnemen aan een studiegroep terwijl je zelf de BEX niet invult? Ik bedoel ... wat doe je daar dan?
RBD49
Als je in de nieuwe wetgeving de mogelijkheid van een voortschrijdend fosfaatquotum opneemt, kun je net zo goed geen wet maken. Dan is het fraude ten top. Ik lees hierboven al een stuk of drie sturingskansen.
dorpsrandhoeve
Een paar procent moet kunnen, maar het is inderdaad zo dat het niet te fraudegevoelig en dus ongeloofwaardig moet worden. Het is ook niet verstandig gebleken in het verleden met het doorschuiven van mestvoorraden. Doorschuiven is goedkoop maar duurkoop.
+1
puntertje
Bemonsteren bexkuilen
Bemonsteren van partijen en kuilen


• Iedere partij, tegen elkaar aangekuild, moet per maaidatum apart bemonsterd worden.

• Meerdere partijen die over elkaar zijn heengekuild mogen wel met één monster onderzocht worden, mits deze tot onderin bemonsterd is.
• 2 grote afzonderlijke partijen met één maaidatum moeten apart worden bemonsterd.
• Een kleine kuil (maximaal 50 kuub) mag bij een grote partij gevoegd worden, mits de kleine partij niet meer dan 10% van het totaal omvat.
• Partijen balen die na eind augustus gemaakt zijn, mogen worden samengevoegd tot één partij.
• Verse maïsmonsters of grasmonsters zijn niet geldig voor BEX: het daadwerkelijk gevoerde materiaal moet onderzocht worden (de kuil).

Mengkuilen

• De partijopmeting van een gehele mengkuil is niet geldig voor de BEX. Een mengkuil maken en deelnemen aan BEX kan wel, maar dan dienen de afzonderlijke partijen voor het mengen als gekuild materiaal geanalyseerd en opgemeten te worden. Tijdens het inkuilen van de maïs een mengkuil maken geeft dus problemen met de administratie voor de BEX.
• Wanneer er weegbonnen bekend zijn van de afzonderlijke voersoorten in de mengkuil mogen deze gebruikt worden voor de BEX.
• Bijmengen van bijproducten in een kuil mag tot maximaal 10% van de totale kuil.
• Verschillende lagen met verschillend materiaal (bijvoorbeeld perspulp en maïs of gras en maïs) mag alleen als van beide partij apart een samenstelling bekend is en als er een hoeveelheidbepaling van elk voedermiddel apart is. Betreft het een laag gras en maiskuil? Dan moet eerst de onderste laag apart bemonsterd en opgemeten zijn, omdat anders het gewicht van het andere product de dichtheid van de onderste laag te sterk beïnvloedt, waardoor de bepaalde dichtheid te sterk afwijkt. (bron BLGG)



afwijkingen tot 2 cijfers voor de komma a.g.v. schattingen en sjoemelarij , en dan uitkomsten tot 2 cijfers achter de komma waar mee op de borst geklopt kan worden.
Adviseurs hebben weer een nieuwe inkomstenbron aangeboord.
Nick83
Quote:
@puntertje: Verse maïsmonsters of grasmonsters zijn niet geldig voor BEX: het daadwerkelijk gevoerde materiaal moet onderzocht worden (de kuil).

Vorig jaar is hier een monster genomen van de verse mais door monster nemer. Die verzekerde mij ervan dat het BEX waardig was. Ik heb ook gewoon een volledige BEX kuil uitslag gekregen. Bij Lab Zeeuws Vlaanderen, die nu opgeslokt is door BLGG en niet meer bestaat ...
+1
paul1
Ik denk dat het mestbeleid aan zijn complexiteit ten onder gaat .
+3
BoerBart
GVE per hectare is KISS-Proof. Siem Jan en LTO noord willen wel. Nu Toontje nog overtuigen.
josl
Hoeveel gve per ha stel je voor bart?
BoerBart
@josl
Dat mogen de specialisten bepalen. Ook werkelijk gebruik van akkerbouwgrond mag door de specialisten uit de fraude hoek gehaalt worden.
Hoeveel gve? Denk jij dan?
josl
Ik dacht dat als jij zo enthousiast bent voor een GVE norm per ha je daar ook wel een scherper beeld bij had als 'dat mogen de specialisten bepalen'
Werkelijk gebruik van akkerbouwgrond uit de fraudehoek halen? Welke fraude.
Ik ben dus helemaal tegen een gve norm per ha. Zit geen stimulans in om het beste uit je onderneming te halen. Kringloopwijzer doet dat wel.
Nick83
Kringloopwijzer zorgt er voornamelijk voor dat heel veel andere mensen kunnen verdienen aan jou. En als controleurs bij een controle maar hard zoeken er eigenlijk altijd wel ergens een foutje te vinden is.

Bij simpele GVE norm per ha word je juist wel gestimuleerd om zoveel mogelijk liters per koe te melken. Da mag dan namelijk ongestraft. Bij huidige mestwetgeving is het eigenlijk zowat zo dat je dr bijna voor afgestraft word. De winst die je er mee behaald word voor een groot gedeelte van je afgepakt door hogere normen en dus minder dieren mogen houden.
BoerBart
Alleen de feitelijk gebruiker mag de grond opgeven. Dit gebeurt vaak niet en is dus fraude.
Gve per ha zorgt voor verbetering omdat de grond dan te waardevol is om niet efficient mee om te gaN.
Klw is tkch vooral een papieren oplossing.
brabo
Quote:
@BoerBart: Klw is tkch vooral een papieren oplossing.

elk papier is te manipuleren, maar volgens mij is klw wel een eerlijk systeem. Ben je zuinig met fosfaat dan komt dat altijd in de klw terug en moet je hiervoor beloond worden.
Dat je dat niet past is een ander verhaal.
cs-agrar
In princpe zou een kringloop op 0 uit moeten komen, hou jij opeens over, dan ben je ergens iets aan het uithollen
brabo
Quote:
@cs-agrar: In princpe zou een kringloop op 0 uit moeten komen

wereldwijd gezien klopt dit ook precies, er kunnen geen stoffen ontsnappen of bijkomen. Maar de gemiddelde boer bestaat niet, de een doet het anders als de andere, en blijkbaar doe ik het op een manier waardoor ik een groot fosfaatvoordeel heb. Of dit goed is of slecht ? in ieder geval zou het wel beloond mogen worden met betrekking tot het zogenaamde fosfaatprobleem.
crisis
Quote:
@brabo: blijkbaar doe ik het op een manier waardoor ik een groot fosfaatvoordeel heb.

Klop jezelf nu niet te hard op de borst. Straks bezeer je jezelf nog. Je bedoelt: met de gebruikte aannames en rekenmethodes komt jouw bedrijfsvoering in de KLW gunstig uit. Laat ik boekhoudkundige trucage nog onbenoemd.
brabo
Quote:
@crisis: Laat ik boekhoudkundige trucage nog onbenoemd.

Niets geen trukjes, gewoon zoals het is.
We hebben het met adviseur regelmatig nagerekend omdat deze het ook nogal fors vond, maar we kunnen zelf geen onregelmatigheden ontdekken.
crisis
Quote:
@brabo: Niets geen trukjes

Je hebt de schijn tegen.
pieta
@crisis
Waarom? Omdat je met het voeren van mais veel minder fosfaat in het rantsoen hebt als in een grasrantsoen?
crisis
@pieta
Locatie en zelfvoorzieningsgraad ruwvoer.
brabo
Quote:
@crisis: Locatie

dus Brabanders die rommelen maar wat aan?
pieta
@crisis
Wat bedoel je hiermee?
crisis
Quote:
@brabo: dus Brabanders die rommelen maar wat aan

Vast niet allemaal.
crisis
Quote:
@pieta: Wat bedoel je

Veehouders in de buurt van de landsgrenzen en degenen die ruwvoer aankopen, hebben mogelijkheden de KLW te manipuleren. Dan kan de verleiding te groot worden.
producent
@crisis

je moet wel hard getroffen zijn door de nieuwe maatregelen, om zo om je heen te slaan.
pieta
@crisis
Voerkopers kopen vaak mais. Zeker in de intensieve gebieden omdat daar normaal gesproken maar weinig gras te koop is en het ongunstig is voor wat betreft mest. Brabo had het over een voordeel van 40% maar daarmee bedoeld hij volgens mij wel bex. De andere kant van de kringloopwijzer is de opbrengstkant van je grond. Daar heb je geen procentueel voordeel maar een andere bemestingsnorm die je toe zou mogen passen.
brabo
@pieta
hierboven ook al een keer aangegeven dat ik toch echt de klw bedoel,
maar ja als jullie dit niet willen geloven.

Ik had hier nog graag een paar tips willen verklappen, maar daar heb ik nu geen zin meer in
de hoef
@brabo
maak ze nie te wijs
pieta
@brabo
Ik zou graag een paar tips krijgen. Maar voor zover ik weet is bex onderdeel vd KLW. Ik kon je reactie waarin je het voordeel van 40% benoemde niet vinden maar een voordeel klinkt als bex. Bij de KLW krijg je ook een uitkomst met hoeveel "mest" er op je land zou mogen ivm gewasopbrengst. Wij halen zelf met de bex een voordeel van bijna 30%.
pieta
Quote:
@BoerBart: Gve per ha zorgt voor verbetering omdat de grond dan te waardevol is om niet efficient mee om te gaN.

Hier ben ik het dus mee oneens. Met GVE/ha kun je niet veel frauderen behalve dan dat grond opgegeven kan worden die niet daadwerkelijk in gebruik is. Je begint met verplicht "derogatie" voor bijvoorbeeld 50% aandeel gras zodat akkerbouwconstructies behoorlijk uitgesloten zijn.
Maar ik zie veel meer in de KLW. Ook daar is mee te frauderen maar het is ook een managementtool. En daar natuurlijk controleren of de gewasopbrengsten ook kunnen.
+4
matt
Duurt even,en dan hebben we de kringloopwijzer allemaal onder de knie,met als gevolg
Dat er 10 20% meer koeien lopen over een paar jaar.

Maar wat gebeurt er dan,worden de normen dan weer aangescherpt, we moeten opletten
Niet in een vicieuze cirkel terecht te komen.
ricardo
@matt
Doel van de kringloopwijzer is in mijn beleving dat je hem gebruikt om aan te tonen dat je ook echt meer van je grond haald waardoor je een hoger bemesting nivo ook rechtvaardigd .
pieta
Quote:
@ricardo: een hoger bemesting nivo

Heb jij al signalen dat je dan niet meer "vastgeknoopt" wordt op de derogatienorm voor wat betreft stikstof uit dierlijke mest?
+1
spotmelker
@pieta De eerste bedrijven draaien al met bedrijfsspecifieke derogatie waarbij de fosfaatgift al boven de 110 kg ligt en stikstof iets boven de 300 kg uit rundveemest. Een grotere groep draait met een hogere fosfaatnorm, gebaseerd op 3 jaren KLW vooraf. Hier in de buurt een stuk of 20 bedrijven die ook rond die 110 kg uitkomen.
+3
matt
Quote:
@ricardo: Doel van de kringloopwijzer is in mijn beleving dat je hem gebruikt om aan te tonen dat je ook echt meer van je grond haald waardoor je een hoger bemesting nivo ook rechtvaardigd .

Dan zou het wel handig zijn,om te beginnen met meer te bemesten
dan komen de hogere opbrengsten vanzelf..
of is dit te simpel gedacht?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , akkerbouw , kringloopwijzer en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
2