Illustratie van: stannetje96

4de snee al in de kuil?

Vrijdag 4de snee ingekuild.
Volgende week laatste mest erop, kunstmest heb ik niet meer dus eiwitgehalte laatste snede zal dan ook niet zo hoog worden. Opbrengst viel niet eens tegen, alleen op de de hoge zandhopen was het verdroogd.

Deel dit topic

Reacties

Cornelis
Bijna, nog een paar wagens 😄
ejb
rtvnh.nl/nieuws/169517/…

hallo Cor:

hoe is het bij jou thuis?

hoop dat het meevalt.
Cornelis
Bij mij alles ok, even verderop grote schade. Wat een puinhoop. Gelukkig niemand gewond.
ejb
@Cornelis
veel sterkte voor de getroffenen.
Cornelis
@ejbDank je. Wat er toch in een paar seconden kan gebeuren.
ejb
Quote:
@Cornelis: Wat er toch in een paar seconden kan gebeuren.

ja verschrikkelijk, hoop dat nooit mee te maken.
brabo
Hier afgelopen donderdag 4e snede gekuild. Opbrengst viel niet tegen. Er kwam meer af van dan de 2e of 3e.
hans1980
Dan heb je het 2e/3e snede te snel gemaaid
+1
brabo
Daar was te veel van aan gedroogd, en dan helpt wachten ook niet meer.
Diegene die dat wel gedaan hebben moeten nog aan hun 3e snee beginnen
casev
Gisteren de 4e snede ingekuild. Precies 4 weken na de 3e. Echt ongeloofelijk hoe snel dat gegroeit is, Na die regen.
schoppenboer
Afgelopen week een verdroogde derde snede ingekuild....
-1
fokker
Mijn buurman kuilde vandaag nog 7 ha voorgras in .En hij heeft nog 10 ha op stam vast staan .Zulke knoeiers bestaan ook nog. Ik heb medelijden met de koeien die dat eten moeten.
Metal ap
Hij heb het van de winter pas nodig
Dul65
Als gras door kan groeien moet het niet langer dan 5 weken staan, anders wordt het te oud en lijdt de zode ervan. Met de huidige bemestingsnormen kan het ook niet langer staan anders gaan je ruw eiwit gehaltes onderuit.
spotmelker
Het kan wel maar dan moet je het niet boven 35% ds laten worden. Dus met 't weer zoals vandaag met straffe Oostenwind niet schudden.
jan w
Volgens mij zit het eiwit er wel of niet in, dan maakt het d.s.% niet uit.
Je kunt wel ongeveer berekenen hoeveel RE je in je maaisnede krijgt.
+1
spotmelker
@jan wEiwitgehaltes lopen wel terug bij droger product maar ik doe het voor de inkuilbaarheid(broei) en verteerbaarheid. En ik maai altijd op 7cm voor minder verontreiniging en snellere hergroei.
jan w
Quote:
@spotmelker: Eiwitgehaltes lopen wel terug bij droger product

De hoeveelheid eiwit die in het gras zit verandert weinig of je nu met 35% d.s. inkuilt of met 45% d.s. De hoeveelheid eiwit wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid N die je bemest. (globaal)

perceel 100 kg. N aanwenden = 625 kg. RE bij 3000 kg d.s. opbrengst moet je dan ongeveer ruim 200 gr. RE in de kuil hebben en bij 4000 kg. d.s zou je dan uit moeten komen op zo rond de 155 gr. RE. in de kuil.
mlkvhoudr
Quote:
@Dul65: je ruw eiwit gehaltes onderuit

Dat moet dan maar iets onbestendig eiwit aanvoeren is nogal wat goedkoper in mijn ogen dan opbrengst missen en voer moeten aankopen.

De eersten hier in de buurt hebben 4 volledige maaisnede's gemaaid. Waarbij naar mijn mening deze snede pas echt een fatsoenlijke snede.

En de rest zat mij te weinig op, zij kunnnen nu nog wel een snede zodebemesten en dat kunnen wij dan weer niet. Dus voordelen heeft het ook het snellere maaien
demelkboer
Als het over een weekje mooi weer is kan de vijfde snede er af. 2e en 3e waren matig 4e was goed. Vijfde lijkt nu ook er mooi te worden. Voeding zit wel in de grond alleen vocht was er nodig.
+2
hans1980
Bewerkingskosten?
oldhuus
Hier de 3e aan de bult, leek her en der wat te schieten maar was mooi groen spul. 1e en 2e bemonsterd, eerste viel wel mee, 2e was zelfs optimum.
Mc_douwel
Hier de maaipercelen 4de snede eraf weide percelen allemaal voor de 3de keer gehad onvoorstelbaar hoeveelals er groeit dit jaar
jan w
Hier is het te droog geweest om over een perfect groeiseizoen te spreken.
strobaal
Ik heb veel minder dan vorig jaar tot nu toe.
hans1980
Hier ook minder dan vorig jaar al zit de teller nu al wel op bijna 9000 kgds tot 3e snede
Greetje
Hier in Salland hebben we best een goed jaar totnogtoe, en het groeit nog steeds mooi. Mais staat ook mooi. Ik hoorde van 't weekend dat er in buurt mooie 4e snede op stam wordt verkocht voor 250,-/ha.

De R zit bijna in de maand, dus tijd voor dé jaarlijkse discussie hier:)
(wij zijn kópers;))

@Mc-douwel ik heb ooit bij een douwel stage gelopen, alleen was die niet MC maar klein. Mooie Volvo BM had ie, familie soms?
jg
De grote voercoops en blgg hebben jaarlijks, via de kuilmonsters en partijmetingen, goed in beeld hoeveel ruwvoer er is . De BEX en KLW verplichten dit nu eenmaal. Daarom bieden de grote voercoops nu reeds ruwvoervervangers voor ca 21,5 cent per kilo droge stof aan. Dus een hectare mais van ca 16000 kg droge stof is gehakseld ca 3000 euro waard, dit is gecorrigeerd voor rente en voederwaarde.
+3
mlkvhoudr
Alleen niet gecorrigeerd voor de aankopende partij 😉 Ik moet je teleurstellen jg en wordt mais aangeboden voor de zelfde prijs als vorig jaar namelijk 51,50 per ton aan huis.

Dan kom je op 1800 euro voor de teler uit ongeveer. Ik ga me verder niet met omhoog praten of omlaag praten bezig houden dit is gewoon een prijs die ik doorkreeg dus puur ter info.......
Freriks
Ik zit ook in Salland, maar in een droger deel. het valt mij tot nu toe tegen. Fors moeten beregenen om de boel een beetje aan de gang te houden. Mais heb ik al gekocht voordat het gezaaid was. Is plaatselijk toch roofgoed aan het worden. En de prijs van perspulp is ook iets verhoogd.
Grote vraag is of varkensboeren graan gaan voeren of eigen mais als CCM. Scheelt nogal wat hectares mais.
puntertje
Neem je de extra CO2 uitstoot van het beregenen wel weer mee in de kringloopwijzer?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , kunstmest en eiwitgehalte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
3