Aandeel kruislingkoeien stijgt in VS

Het aandeel kruislingkoeien in de Verenigde Staten is de afgelopen jaren gestegen. Ook het percentage Jerseys nam toe. Dit blijkt uit de melkcontrole-cijfers die het Amerikaanse tijdschrift Hoards Dairyman publiceerde.

Deel dit topic

Reacties

milkman1
Hier beginnen de kruislingen ook af te kalven. 1 Rumgo aan de melk, vaars heeftiedere x spuitje oxytocine nodig om de melk te laten schieten. 2 dochters van valfin aan de melk, 1 is taai en 1 kwartier blijft achter en de andere wil de melk ook alleen maar geven met spuitje oxytocine al met al hier een valse start met de kruislingen.
De 4 dochters van Reladon en 1 van imposant doen het hier gelukkig stukken beter, geven best en melken prima
oldhuus
Melken nu een stuk of 10 F1's van BS, Scandinavisch en Mont. De Scandinaven zijn de beste koeien in de stal, lopen ook super op de robot.
+1
milkman1
Quote:
@oldhuus: De Scandinaven zijn de beste koeien in de stal

Hier doen de Peterslunden het ook wel goed alleen wisselend in uierbeeld.
spotmelker
Dat is hier met de Peterslund vaarzen ook zo, 4 van de 10 heeft een te brede voorspeenplaatsing. Ook nog van Orraryd, perfecte dieren maar mochten iets sneller melken. Nu gebruik ik nog Brolin en Cigar. De ScR's worden allemaal met BS (Event, Hardrock)geïnsemineerd. Door komende fosfaatwetgeving zal er ook weer BB gebruikt worden.
demelkboer
Hier ook BS en reladons aan de melk. BS-en zijn keiharde koeien met een spiertje. Op een goed holstein krijg je een leuke melktypische koe terug.

Reladon, is heel wisselend. Ik heb reladons uit stadel, die zijn echt top, ook qua extrieur. Zeker bij de beste 5-10% van de vaarzen. Heb echte ook reladons van het meer witkoppen soort. Tja...... de uiers. De geitenmelk is duur zullen we maar zeggen.

Verder toch door met kruisen, vooral BS. Melksnelheid is geen probleem, drinkgedrag kalver ook totaal niet. Enige nadeel is de prijs van de kalveren.
ejb
Hier ook veel BS kruislingen en wat SCAN kruislingen.
Vind de BS duidelijk beter, deze worden weer met BS geïnsemineerd.
oldhuus
Melk ook een paar brown-swiss, maar ze lopen niet zo goed op de robot. De scans wel, sommige gaan er 20x per dag door.
@milkman1 Peterslund melk ik ook wel, zijn gezonde koeien, maar geven gemiddeld. Productietoppers zijn meer Fastrup Braut David.
+1
milkman1
Quote:
@oldhuus: Brau

Braut hier op pinken gezet, kwamen olifanten uit!!!
meelezer10
@milkman1
Is daar handel in olifanten. 😃
+1
ricardo
@oldhuus
20 keer door de robot, komt dat ding dan nog wel aan melken toe ?
ejb
Quote:
@oldhuus: 20x per dag door

3 keer per dag is bij ons voldoende.
oldhuus
@ejb
Hebben soms 150 weigeringen per dag, op het moment 60.
Maar die kosten mij minder tijd als een eigenzinnige brown swiss die je er na een maand nog 2x daags in moet jagen :evil:
ejb
@oldhuus
dan heb ik toch heel andere ervaringen.

bij HF en ook bij SCAN zit nog wel eens af en toe een zenuwpees, bij BS niet. Verder heb ik bij vaarzen op dit moment HF en kruislingen met BS en SCAN. en het minste werk heb ik toch duidelijk met BS kruislingen. krijg binnenkort en paar zuivere BS aan de melk, lijkt zeer goed maar ben benieuwd vooral ook omdat ik daarmee de richting (door naar zuiver BS of rotatiekruising HF/BS) voor de toekomst wil bepalen. van de SCAN heb ik meer dan genoeg gezien.
oldhuus
@ejb
Welke scan heb je gebruikt, Gunnarstorp? Melk nu 2 brown swiss 50%, 1 van een payoff zoon en een rombo zoon, zijn aangekocht, maar die laatste trapte in het begin ook in de robot. Heb nu pinken en kalveren van Event, Vigor, Brookings, Zephir. Ik heb scan die de eerste keer in de robot al stokstijf bleven staan, hangt echt van de stier af.
jan w
Quote:
@ejb: deze worden weer met BS geïnsemineerd

Waarom geen rotatiekruising?
ejb
@oldhuus
ze willen wel eens trappen maar dat doen ze dan niet van de stres.

Ik heb Peterslund, Braut en O Brolin gebruikt ik die zette ik dan in bij de HF pinken op aAa basis
ejb
@jan w
op dit moment ben ik erg gecharmeerd van BS, mocht het in de stal tegenvallen dan moet dat heroverwegen
hofmiddelburg
Ik doe nu drie-wegkruising met HF-NR-Fleckvieh.
Meer dan de helft van de melkkoeien zijn nu F1 of F2 van Zweedsr. en BS.
Ik kan alle plus en minpunten opnoemen, maar kort samengevat wil ik nooit, maar dan ook nooit meer terug naar 100% HF.

Bij problemen met HF word vaak naar de boer of bedrijfssituatie gewezen.
Hoe kan het dan dat kruislingen in exact de zelfde omstandigheden, en bij de zelfde productie nagenoeg PROBLEEMLOOS zijn?
hofmiddelburg
Ik doe nu drie-wegkruising met HF-NR-Fleckvieh.
Meer dan de helft van de melkkoeien zijn nu F1 of F2 van Zweedsr. en BS.
Ik kan alle plus en minpunten opnoemen, maar kort samengevat wil ik nooit, maar dan ook nooit meer terug naar 100% HF.

Bij problemen met HF word vaak naar de boer of bedrijfssituatie gewezen.
Hoe kan het dan dat kruislingen in exact de zelfde omstandigheden, en bij de zelfde productie nagenoeg PROBLEEMLOOS zijn?
oldhuus
Dan was je management gewoon niet op orde hihi, en die kruislingen vreten nu het mooie voer voor de HF's neus weg daarom doen ze het zo slecht 😁
Maar de beste boeren kunnen natuurlijk prima met HF door boeren, alleen hoor ik daar niet bij.
hofmiddelburg
Quote:
@oldhuus: Dan was je management gewoon niet op orde

Er is niks aan m'n management gewijzigd, dus dan is het nu ook niet op orde, terwijl ik met kruislingen 0% melk-slepende melkziekte heb, veel betere vruchtbaarheid, celgetal van rond de 80, droogzetten zonder antibiotica, veel beter beenwerk en kalvers met meer weerstand.
Ook ik zal wel niet geschikt zijn voor HF, alhoewel ik tot een jaar of 10 terug geen problemen had.
spotmelker
@hofmiddelburg Ik ben met inkruisen begonnen vanwege te zware kalveren bij HF, zat in eigen bloedlijn. 1e Kruising met ScR was een verademing bij afkalven, ik hoop hier nog lang van door te kunnen genieten want een vaars die zwaar kalft wordt hier nooit een oude koe.
oldhuus
@spotmelker
Ja kalven hier ook super, en vitale kalveren.
spotmelker
@oldhuus Mede daardoor ook weinig tot geen nageboorteproblemen en een fittere koe die makkelijker opstart en makkelijker weer tochtig/drachtig wordt.
jan w
Quote:
@spotmelker: te zware kalveren bij HF

Wat noem je te zware kalveren,
Of ligt er een ander probleem, dat er domweg onvoldoende ruimte is in de geboorteweg.
Het gemiddeld afgeleverd gewicht van de kalveren was hier vorig jaar 57,4 kg. Hiervan zijn er ruim 95% vanzelf geboren.
hofmiddelburg
@jan w
Het gemiddeld afgeleverd gewicht van de kalveren was hier vorig jaar 57,4 kg.
En wat was gemiddeld geboortegewicht?
+1
jan w
@hofmiddelburg
Ik verwacht dat ze gemiddeld toch wel 10 kg groeien, als het niet meer is. Maar bij dat gewicht zitten ook vaarskalveren bij en kalveren van vaarzen.
milkman1
Hier lopen ook genoeg HF koeien die geen probleem hebben, neem nu ALTA CALIBER, hier hebben we 3 hele goeie dochters van aan de melk die heel oud kunnen worden.
In die zelfde periode ALTA GR8M8 ook gebruikt, deze stier gaf hier alleen maar slechte dochters. Alle dochters van deze stier zijn al weer weg echt bagger....
+1
ko melker 1
verwijderd
oldhuus
Was hier ook het advies van CRV man, zei ook al die aparte rassen is maar een trend verdwijnt vanzelf wel weer, kijk maar hoe het de Jerseys is vergaan, paar maand later kocht CRV een Fleckvieh :lol:
ejb
Quote:
@ko melker 1: geeft betere resultaten dan kruisen met al die andere rassen

Heb je al die andere rassen geprobeerd dan of praat je gewoon de CRV mapmannen na? Bij ons weten ze dat ik de keus gemaakt hebben en vinden ze het een goede keus. Het blijven natuurlijk wel verkopers al noemen ze zichzelf vertegenwoordiger.

Onthoud altijd 1 ding: iedereen die ongevraagd jou bedrijf bezoekt doet dit om aan jou te verdienen.
Als er sprake is van een win/win situatie is het natuurlijk prima.
ko melker 1
verwijderd
oldhuus
Wat is dan een goeie MRIJ stier, en voor de aaa fokker is er te weinig aanbod, bijna alleen maar 345. Heb zelf ook wel een paar MRIJ's lopen maar dat zijn maar gemiddelde of ondergemiddelde koeien.
De buitenlandse fokkerij heeft de laatste jaren ook niet stilgestaan, kijk maar bij CRV erelijsten, daar staan genoeg Scandinaven en montbeliarden bij.
ejb
Ik volg de fokkerij ook wel en zie bij MRIJ dat 90% van de jonge stieren gefokt is bij Vink of Ten Damme. Hiermee graven ze hun eigen graf want dan is er geen enkele sprake meer van outcross bloed bij MRIJ en je hebt een zuivere lijn nodig om te kunnen kruisen en een paar jaar MRIJ en dan verplicht op zoek naar ander ras zit ik ook niet op te wachtten. Verder gebruik ik alleen rassen waarvan de zuivere ook zouden bevallen en ik heb veel MRIJ koeien gezien om over dat ras een oordeel te kunnen vormen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien en jerseys geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN