Melkquota zijn voorgoed verdwenen

BRUSSEL (AFN) - ,,De melkquota zijn verdwenen, voorgoed verdwenen.'' Dat zei Europees commissaris Phil Hogan (Landbouw) woensdag tijdens een persmoment in Brussel. Sinds 1 april zijn de melkquota die tientallen jaren de productie van melk in Europa binnen de perken hielden, afgeschaft.

Volgens Hogan hebben de EU-landen bij het besluit voor de afschaffing van de quota gekozen voor een meer marktgeoriënteerde landbouwsector. ,,We zijn het er allemaal over eens die te behouden.'' Aan herinvoering van het quotasysteem denkt Hogan dan ook niet.
Zoals verwacht is er nu na de afschaffing van de quota sprake van ,,prijsvolatiliteit'', zei hij. ,,Daar hebben we nu mee te maken en we moeten zien hoe daar mee om te gaan.''

30 eurocent

Hogan noemde een prijs van 30 eurocent per liter ,,redelijk'', maar in veel landen krijgen melkboeren veel minder. Er is in Europa sprake van overproductie om het verlies in prijs voor een liter melk op te kunnen vangen.

De Ierse EU-commissaris sprak over ,,grote problemen'' in met name de Baltische staten en nieuwe EU-landen. Desalniettemin is hij optimistisch over de toekomst voor de Europese melkproducenten. Met name in Azië ziet Hogan (nieuwe) kansen.

Deel dit topic

Reacties

Freriks
Nou, dat is tenminste duidelijk. Kan Sieta eindelijk een andere hobby zoeken. 😉
+1
HFfan
Daar zijn we mooi vanaf 😉
diezel
@HFfan
Zal elke maand aan jullie denken! 😄
ko melker 1
verwijderd
+3
cs-agrar
Nee, dat niet, daar ben je gewoon helemaal met open ogen in gelopen. Wist je zelfs van wat de bekeuring worden ging.
ko melker 1
Nick83
@ko melker 1
Moest je over een sloot springen dan? Dacht het...
+2
cs-agrar
@ko melker 1
moet je er wel over springen en niet er in, met ballast spring je met aanloop niet verder dan vanuit stilstand. Zonder die ballast is het dan ook makkelijker uit die sloot komen.
Je hebt zelf de keuze gemaakt om met ballast te springen, zeur dan niet als je nat gaat.
ko melker 1
+1
cs-agrar
@ko melker 1
Als je er geen antwoord op weet, schrijf dan niets
+4
George
Quote:
@ko melker 1: Nu uitbreiden kost meer geld en tijd, dan in de tijd van superheffing.

Bijna iedereen heeft of dacht te moeten inzetten op uitbreiding. Maar waarom eigenlijk? Waarom moest er na afschaffing van melkquotum of volgens velen het bevrijdingsjaar 2015 zo enorm uitgebreid worden? Is er een nieuwe zuivel consumerende planeet ontdekt? Is de welvaart in enkele wereld delen enorm toegenomen en hebben ze onze Mona toetjes ergens ontdekt? Is er dus volop plaats voor deze groei? Volgens mij allemaal vragen die je met nee moet beantwoorden. Dus om met de ballast van een hoop quotum - lease - en superheffingskosten over de sloot springen is niet zo heel slim. Alleen heeft jullie LTO je een beetje gered door die onkosten niet geheel verloren te laten zijn door het invoeren van fosfaatrechten. Misschien heeft de Rabobank ook nog wel wat in de pap te brokkelen gehad zodat deze financieringen nog wat onderpand terug krijgen.
+1
ko melker 1
+2
weurding
Quote:
@ko melker 1: LTO en de Rabo heb ik niks te maken.

dan ben je een blij man
+1
pieta
@weurding
Dan ben ik half blij maar nog niet half zo blij als wanneer ik van de andere club af zou zijn. 😄
+1
George
@ko melker 1
Natuurlijk is 70 koeien niet enorm maar evengoed een verdubbeling bij jouw. Waarschijnlijk heb je ook grond genoeg en dan zou je een evenwichtig bedrijf hebben. Neemt natuurlijk niet weg dat niemand zich afgevraagd heeft of deze groei wel verantwoord was en of er genoeg afzet voor is. Afgelopen voorjaar was ik ergens aan het ploegen in Limburg. Kwam er even zo'n oud limburgs boertje een praatje maken waarvan de zoon een heel grote nieuwe stal met robots had gebouwd en natuurlijk ook verdubbeld. Toen ik hem vroeg of dat ze die melk die de komende jaren extra geproduceerd zou worden kwijt zouden kunnen was zijn antwoord dat dat geen probleem zou zijn maar vooral de regeltjes vond hij erg. Ik was niet tevreden met zijn antwoord en vroeg waar die melk dan heen moest? Ach joong doa geit zoveul melk noa China , doa kinnen ze zoveul gebroeken.Ik vertelde hem dat er in 2014 ook al genoeg melk in de wereld was en dat toen China ook al groot verbruiker was en dat dat de productiegroei niet rechtvaardigde. Ik zei hem dat bijna iedereen heeft ingezet op groei zonder zich af te vragen of er een markt voor is en dat de melkprijs zal dalen. Nu enkele maanden later hoop ik hem tijdens de maisoogst nog eens tegen te komen ergens op dat Limburgse perceel.
Tommie1
@George
Ja, ik ben bang dat het met de mais dezelfde kant in gaat.
+1
jg
@Tommie1
Ook naar China ??
jg
Tommie1
@jg
Haha, nee naar beneden met de prijs, ik heb nu al met George te doen, daar kan iemand die er zin in heeft wel een topic over starten.
diezel
Quote:
@George: Afgelopen voorjaar was ik ergens aan het ploegen in Limburg

Stonden daar toen al geen borden? 😄

nieuwspaal.nl/grenzen-dicht-voor-limburgse-geluksz…
-1
George
Quote:
@Tommie1: Haha, nee naar beneden met de prijs, ik heb nu al met George te doen, daar kan iemand die er zin in heeft wel een topic over starten.

Ik plaats hier een reactie en jij denkt te moeten reageren over maisprijs. Zelden zo'n afgunstig misbaksel gezien.
In de 8 jaar dat ik mais teel voor de verkoop heb ik slechts 1 jaar een gedeelte van mijn mais verkocht als snijmaïs aan een melkveehouder , alle andere jaren is deze gedorsen. Iedereen is hier welkom om mais te kopen , maar aan een goed gewas hangt een goede prijs en daar heb ik gelukkig geen Tommie voor nodig.
Al moet ik dit jaar de mais weg geven dan hoef ik niet naar de bank , geldt dat voor jou ook als je een jaartje moet melken voor €20 cent?
weurding
Quote:
@George: tijdens de maisoogst nog eens tegen te komen ergens op dat Limburgse perceel.

zou hij het zich nog herinneren?
George
@weurding
Volgens mij was hij niet dement.
weurding
Quote:
@George: Zelden zo'n afgunstig misbaksel gezien.

ook beter van niet.... 😄
+2
weurding
Quote:
@George: Volgens mij was hij niet dement.

haha, daar doelde ik ook niet op, maar meestal kunnen die ouderen als ze geen gelijk hebben het zich niet meer herinneren 😄
+3
George
@weurding
Het gaat me niet om het gelijk hebben , maar dat er klakkeloos werd ingezet op groei zonder zich af te vragen of er een markt voor is en dan met zijn allen elkaar na praten dat er enorme groeimarkten zijn in China en weet ik waar is gewoon dom. Net of dat ze na 1 april na afschaffing van quotum plotseling enorm meer vraag is naar melk en zuivelproducten in de wereld. De logica ontbreekt gewoon.
+1
weurding
@Georgegeen speld tussen te krijgen, klopt helemaal!
-6
Tommie1
Quote:
@George: afgunstig misbaksel gezien.

Zo de ware aard van George komt naar boven, gewoon een onfatsoenlijke hond, weinig opvoeding gehad zo te lezen, geen wonder dat je altijd de weg van de minste weerstand hebt gekozen.
-1
George
Quote:
@Tommie1: altijd de weg van de minste weerstand

En welke weg is dat dan wel?
Je kent mijn ware aard totaal niet.
ko melker 1
+1
George
@ko melker 1
Duurt nog wel even.
weurding
@Tommie1 jou reactie's de laatste dagen even bekeken en eerlijk is eerlijk, je bent aan het uitlokken, dus over opvoeding te spreken....
+1
MTSTAMMINGA
Quote:
@George: maar dat er klakkeloos werd ingezet op groei zonder zich af te vragen of er een markt voor is en dan met zijn allen elkaar na praten

Wat is het verschil met toen je vader nieuwbouwde en groeide in omvang met nu ?
+1
Campagne
@MTSTAMMINGA, je kunt je beter afvragen wat de overeenkomst is. Dat is natuurlijk dat de boeren gewoon gestuurd worden, via premies, belasting, voorlichting en media. Alleen werd in de 70-80er jaren doorgeborduurd op de Mansholt gedachte, en kon men nog niet weten dat dit zou stranden. Nu heb je dat voorbeeld van toen er wel bij, en doen we het nog eens "dunnetjes" over. Niks geleerd dus. En zal er weer gehoopt worden dat de politiek ons zal redden. Een ezel in het gemeen,........
George
@MTSTAMMINGA
Jawel een heel groot verschil. Begin jaren 70 werd de landbouw nog van alle kanten gestimuleerd tot voedselproductie door middel van subsidies op werkelijk van alles. Erfverharding , erfbeplanting en weet ik wat . Voedselproductie was toen een heel belangrijk item met een hongerwinter die nog maar 25 jaar geleden was en de kleine versnipperde bedrijfjes in de dorpskernen maakte plaats voor ruilverkavelingsboerderijen buiten het dorp geplaatst met aaneen gesloten percelen. Ook een tijd dat velen boeren zonder opvolger deze stap niet meer hebben gezet , maar ook toen bleek ruim een decennia later dat er overproductie was ontstaan , productie waar geen plaats voor was en toen is het melkquotum en superheffing uitgevonden. Ik had gedacht dat ik dit niet aan jou zou hoeven uitleggen Karst.
MTSTAMMINGA
@George
Vanaf begin 70 werd er ook al volop overgepraat dat het anders moest !!!!

In de 60 jaren was het ook een keertje slecht en werdt er ook volop over gepraat Hoe het anders moest of kon

Een paar jaar na de oorlog werdt er al over overproduktie gepraat
Zei mijn vader zolang als ik boer ben hoor ik al niet anders zei hij Dat dat melkqoutem kan beste weer eens verdwijnen zei hij
MTSTAMMINGA
@Campagne
Een echte boer heeft maar 1 vriend En dat is de natuur !
En dat is alzo soms ook zijn grooste vijand de natuur !
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Een paar jaar na de oorlog werdt er al over overproduktie gepraat
Zei mijn vader zolang als ik boer ben hoor ik al niet anders zei hij

Ja dan heb jij andere informatie dan ik.
Voor mijn gevoel werd het in de jaren 70 enorm gestimuleerd dat bedrijven werden verplaatst die in en rond de dorpskernen zaten naar nieuw buitengebied met aaneengesloten kavels door middel van ruilverkaveling. Bovendien was het de intrede van de ligboxenstal en waren er vele subsidiepotjes die dit stimuleerde. Bovendien waren er nog de exportsubsidies wat allemaal was ingevoerd naar idee van Mansholt wat voedselschaarste moest voorkomen. Overproductie vlak na de oorlog ? Lijkt me toch een beetje een sterk verhaal. Mansholt zijn idee werd pas ingevoerd begin jaren 60 dacht ik en toen was er nog geen overproductie. Het verhaal van de boterbergen begon ergens in de latere jaren 70.
+1
jorisdriepinter
@MTSTAMMINGA
Niemand kan in de toekomst kijken. Dat bewijst de geschiedenis keer op keer. Het gaat altijd op en neer. Las net in het FD een stuk over china. 2 deskundigen. De een zegt china stort in, de ander zegt china heeft geweldige kansen. De groei is in procenten wel veel lager maar de economie is ook een keer zo groot geworden. Dus in omzet is de groei gewoon nog steeds even groot.
Wie heeft er nu gelijk.
1 ding is wel zeker, mensen blijven eten, dus in potentie is er altijd vraag. En de productie van voedsel kan sterk fluctueren door het weer etc.
Gewoon rustig blijven, geen gekke dingen doen.
+1
jg
@MTSTAMMINGA
De natuur is door de intensieve melkveehouderij uitgeschakeld. De nevedi zorgt wel voor aanvoer. De melkproduktie gaat echt niet dalen zonder bewuste keuzes van verstandige melkveehouders. Tevens is de produktie per koe veel hoger waardoor de extra produktie toeneemt. Iedere melkveehouder die meer dan de 1,5 % afzet groei kwa melk groeit, verlaagt de opbrengstprijzen.
George
Quote:
@jorisdriepinter: Gewoon rustig blijven, geen gekke dingen doen

Dat is het hem nou net , dat vinden ze zo verrekte moeilijk. Altijd willen ze maar meer , meer produceren.
+1
weurding
@George valt mee hoor, "ze" zijn niet allemaal gelijk
+3
George
@weurding
Er zijn enkele uitzonderingen. 😄
Maar daar wordt dan weer een beetje vreemd tegenaan gekeken.
+1
George

-1, beoordeeld door Melkmeisje

Ach die melktuit heeft me ook weer gevonden. 😄
+2
de hoef
@George
vraag ze een keer mee uit
als ze is wist hoeveel geld jij had ,zou ze je niet tegen durven spreken
+2
jg
[@George
Cooperatieve zuivelverwerking maakt het mogelijk door de afnameplicht. Als Karst zelf met zijn extra melk de markt op moest , en direct de pijn van overaanbod voelde, molk hij wel minder.
+1
weurding
Quote:
@George: Ach die melktuit heeft me ook weer gevonden.

kijk je daar naar terug? zo vermoeiend, niet iedereeen kan of wil het met elkaar eens zijn 😄
+1
George
@weurding
Natuurlijk niet en je hoeft het ook niet met elkaar eens te zijn. Maar als je de reacties van haar eens terug kijkt kun je ook zien dat ze me duidelijk haat. 😄 Ik zag plotseling haar minduimpjes staan bij bepaalde reacties waarvan ik dan echt denk : Wat schrijf ik hier dan weer verkeerd?

En hoef stelt voor dat ik ze mee uit moet vragen maar dat vind ik niet zo'n best idee. Ten eerste heb ik niet veel geld en ik heb vorige week groot feest gegeven dat ik 25 jaar getrouwd was met 1 en dezelfde vrouw en toen heb ik veel kaarten gekregen waarop stond : Op naar de 50 jaar! 😄 en bovendien val ik niet echt op melkmeisjes en boerinnen.
+1
weurding
@George alsnog gefeliciteerd met je zilveren bruiloft, als je een goede vrouw hebt leg je haar aan de ketten vast, vraag de hoef maar eens 😄
George
@weurding
Dank je wel Weurding!
+1
de hoef
Quote:
@George: ik 25 jaar getrouwd was met 1 en dezelfde vrouw

is op jou leeftijd wel genoeg lijkt me
MTSTAMMINGA
Quote:
@jg: Als Karst zelf met zijn extra melk de markt op moest , en direct de pijn van overaanbod voelde, molk hij wel minder.

De weidepremie is mijn inkomen dit jaar als ik hier lees hoeslecht de melkveehouder het heeft momenteel Dus zoveel mogelijk liters leveren om zelf te blij eten
+2
matt
Quote:
@George: Ach die melktuit heeft me ook weer gevonden

@de hoef scoort wel allemaal plusjes george bij die melkfluit..
jg
@MTSTAMMINGA
Kijk maandag even welke gevolgen die keuze geeft voor de garantieprijs.......
+1
de hoef
@jg
hoeveel lever jij al minder dan vorig jaar
+1
jg
@de hoef
3 % minder tov eind augustus 2014
jg
+1
pieta
@jg
Ga zo door. 😄 Als het eerste schaap over de dam is......
jg
[@pieta
En jij ?
jg
jg
jg
jg
+1
Jaap40
@pieta
Vorige week 3 slachtkoeien weg. Gisteren 8 melkkoeien verkocht. 7 % krimp.
de hoef
@jg
hier 15 ook geslacht
maar ook 25 gekalfd
rem niks probeer de tank vol te houden
+2
Jannus
Quote:
@George: met 1 en dezelfde vrouw

Gefeliciteerd Sjors,weet Georgina het ook van die 25 jaar....

😉 😉 😉
+4
brabo
Quote:
@George: 25 jaar getrouwd was met 1 en dezelfde vrouw

proficiat George
ik vind het een geweldige prestatie van je vrouw, dat ze het al 25 jaar met je uit houdt 😄
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Dus zoveel mogelijk liters leveren om zelf te blij eten

Heel slim Karst , heel slim.........
+2
George
Quote:
@brabo: dat ze het al 25 jaar met je uit houdt

Ach Brabo in het echt val ik reuze mee.....
crisis
Quote:
@Jaap40: Gisteren 8 melkkoeien verkocht.

Gaat de nieuwe eigenaar deze niet melken?
Jaap40
@crisis
Hij deed ook eerst een stel slachtkoeien van de hand. Geen eigen jongvee op FOK. Zeker geen uitbreider.
Verder hoop ik voor de koeien wel dat hij ze melkt.
+2
Frans1
Quote:
@George: ik heb vorige week groot feest gegeven dat ik 25 jaar getrouwd was

En geen uitnodiging op het prikkebord? Beetje jammer
+1
Frans1
@Frans1
@George desondanks wel van harte met deze mijlpaal en dat er nog vele gelukkige jaren samen bijkomen
+1
weurding
Quote:
@Frans1: uitnodiging op het prikkebord

hij vreesde voor het melkmeisje 😄
George
Quote:
@Frans1: uitnodiging op het prikkebord

Het heeft me nu al een kapitaal gekost en als ik dan ook nog feest moet geven aan vage bekenden wordt het echt onbetaalbaar. 😄
Als de mais naar €3000 per ha zou gaan was het misschien nog te overwegen maar ik denk niet dat iemand van jullie dat wil geven. 😄
+2
de hoef
Quote:
@George: geven

voor een goed feest zijn we tot veel in staat
meelezer10
Quote:
@George: Als de mais naar €3000 per ha zou gaan was het misschien nog te overwegen maar ik denk niet dat iemand van jullie dat wil geven.

is goed george doe maar een are. 😃
+1
cs-agrar
@George
Het was toch zo dat men na de oorlog juist de landbouw stimuleerde om voedseltekorten op te lossen? Daarom kwamen toch ook oa de trekers over zee, marshall-hulp?
George
Quote:
@cs-agrar: de oorlog juist de landbouw stimuleerde om voedseltekorten op te lossen? Daarom kwamen toch ook oa de trekers over zee, marshall-hulp

Inderdaad waar Karst met zijn verhaal van overschotten vlak na de oorlog vandaan komt begrijp ik ook niet goed. Die overschotten zijn ergens in de jaren 70 ontstaan . Het idee van Mansholt werkte zo goed dat het aan haar eigen succes ten onder ging. Het ging gewoon zo goed en overproductie werd al snel een feit en dit was niet te redden met wat kerstboteracties en dergelijke en daarom is begin jaren 80 de superheffing in het leven geroepen wat een prachtig instrument is gebleken om de productie in heel Europa binnen de perken te houden zonder dat de overproductie met veel exportsubsidies op bepaalde markten gedumpt hoefde te worden. De Marshall hulp was bedoeld om de landbouw vlak na de oorlog hier in het Europese vasteland weer op gang te krijgen zodat de voedselproductie veilig gesteld was en Mansholt heeft dit verder uitgewerkt ergens begin 60 er jaren dacht ik zo. Maar Arie is hier de Archivaris en zal wel beter weten hoe het precies allemaal gelopen is.
George
Quote:
@cs-agrar: de oorlog juist de landbouw stimuleerde om voedseltekorten op te lossen? Daarom kwamen toch ook oa de trekers over zee, marshall-hulp

Inderdaad waar Karst met zijn verhaal van overschotten vlak na de oorlog vandaan komt begrijp ik ook niet goed. Die overschotten zijn ergens in de jaren 70 ontstaan . Het idee van Mansholt werkte zo goed dat het aan haar eigen succes ten onder ging. Het ging gewoon zo goed en overproductie werd al snel een feit en dit was niet te redden met wat kerstboteracties en dergelijke en daarom is begin jaren 80 de superheffing in het leven geroepen wat een prachtig instrument is gebleken om de productie in heel Europa binnen de perken te houden zonder dat de overproductie met veel exportsubsidies op bepaalde markten gedumpt hoefde te worden. De Marshall hulp was bedoeld om de landbouw vlak na de oorlog hier in het Europese vasteland weer op gang te krijgen zodat de voedselproductie veilig gesteld was en Mansholt heeft dit verder uitgewerkt ergens begin 60 er jaren dacht ik zo. Maar Arie is hier de Archivaris en zal wel beter weten hoe het precies allemaal gelopen is.
+3
pieter p
Ja en de gem. melkprijs zal ook niet meer boven de 30cts komen, daar zorgt de wereldhandel wel voor.
Het aandeel wat we voor de wereldmarkt exporteren is zo groot niet, maar we hebben wel de lasten er van.
Gewoon de Europese grenzen dicht houden, en melken na behoefte. Exporteren na landen die geen geld hebben heeft ook geen zin.
+5
George
Dit is ook zo'n beetje wat ik er van denk Pieter. Ze noemen 30 cent ofwel 66 ouderwetse gulden cent redelijk. Het is ongelooflijk om zo'n jaren 70 melkprijs redelijk te noemen. Het is al vaker geschreven dat de melkveehouderij de varkenshouderij achterna gaat en daar begint het sterk op te lijken. Het komt waarschijnlijk niet meer ECHT goed.
+2
hans1980
Helemaal mee eens ..schande ! verschillende boeren hebben nu al aflossing stop staan terwijl ze amper paar maand aan 30 cent zitten...kun je nagaan wat de echte kostprijs is ..tussen 35-40 dus
goedkoop voedel pakket betekend hogere groeicijfers voor consument en daar draaid alles om die paar stomme boeren willen toch slaaf van de bank zijn omdat ze niet onder willen doen voor de buurman
koetje 33
@hans1980
De Fransen en Belgen zijn toch wel wat anders dan Nederlandse of Duitse melkveehouders, komt nog bij dat de kostprijs in veel landen ook hoog is.
hans1980
Zou raar zijn dat blijkt dat verwachte reken melkprijs van 34,50 euro/100kg niet wordt gehaald (gem.over 10 jaar)
wie heeft er dan een probleem boeren of banken?
+4
George
De boeren natuurlijk , banken hebben geld verstrekt op het oude vermogen wat vast zat in de grond en de waardestijging daarvan. Daar ligt eerste hypotheekrecht op en is als het mis gaat gewoon van de bank.
wally
Als het masaal mis mocht gaan heeft ome rabo ook problem want afwaarderen op onderpand zijn ze ook niet dol op en alle ha zelf beheren is net echt en optie denk ik

zeg niet dat het niet gebeuren kan in denemarken is het ook niet de eerste keer
hans1980
@wally
zelde als met fosfaatrechtendebacel ..we missen plan b
jan 1
Kan je niet maken Pieter p,de russen hebben graag onze kaas (behalve poetin)en de chinezen hebben graag onze baby voeding.De handel komt half 2016 wel weer op gang,dan ben je weer blij dat de markt weer wat opklaart,en de melkprijs weer gaat stijgen.
+2
George
Als Poetin de kaas niet wil zal de doorsnede Rus deze ook niet krijgen en de Chinezen hebben een record hoeveelheid babyvoeding aan gelegd , dus dat gaat nog wel even duren.
koetje 33
Zo is dat, de laatste 30 jaar is gemiddeld genomen ook niet veel soeps geweest, zeker als je dat afzet tegenover de lease/quotumkosten en superheffing waar 95% van de melkveehouders eindeloos mee te parten gehad hebben. Onder de 30ct is toch maar tijdelijk, kijk liever vooruit dan naar wat achter ons ligt.
George
Quote:
@koetje 33: dat afzet tegenover de lease/quotumkosten en superheffing waar 95% van de melkveehouders eindeloos mee te parten gehad hebben.

Ik behoorde tot jou 5% die daar nauwelijks last van had. Superheffing betalen doe je jezelf aan door over je quotum te melken en dat geldt eigenlijk ook voor je lease of koopkosten. Ik heb wel eens ooit wat gekocht omdat het vrij makkelijk molk en daardoor ook boven mijn quotum kwam maar dan hoefde ik geen halsbrekende financieringen aan te gaan.
+3
Campagne
Jan 1, dat is nu net het probleem. Waarom ben je niet tevreden met minder werk voor meer geld? Overproductie op de wereldmarkt slijten zal door elkaar genomen niet lucratief zijn, en die prijs zal alle zuivel op een laag prijsniveau houden. Je ziet het bij de varkenssector, je ziet het nu in de melk, en nog steeds geloof je in het wereldmarktsprookje.
jan 1
Quote:
@Campagne: Jan 1, dat is nu net het probleem. Waarom ben je niet tevreden met minder werk voor meer geld? Overproductie op de wereldmarkt slijten zal door elkaar genomen niet lucratief zijn, en die prijs zal alle zuivel op een laag prijsniveau houden. Je ziet het bij de varkenssector, je ziet het nu in de melk, en nog steeds geloof je in het wereldm

Iedereen zou het wel willen meer voor minder werk,maar zo werkt het dus blijkbaar niet in de landbouw.Je kan ook zeggen door de export houden we meer mensen aan het werk en die verdienen er hun boterham mee,ook bij ons.En we klagen niet als het even wat minder wordt,dat hoort er bij..
+1
Campagne
@jan 1, wanneer inderdaad iedereen dat zou willen in de boerenstand, zoals je stelt, meer geld voor minder werk, dan waren we allang zover. Iedereen ziet toch hoe het bij de varkens gaat, overproductie die de prijs bederft, en toch gaat de melkveehouderij (gestuurd?) dezelfde kant op. Meer geld voor minder werk is de regel in heel de ontwikkelde wereld, behalve in de landbouw. Omdat we onszelf buiten de die wereld staande denken te kunnen houden. Dat zal niet lukken, zoals alle productie uit onze landen is verdwenen naar lagelonenlanden (behalve wat overgesubsidieerde fabrieken die de multinationals hier laten draaien om hun afzetgebied en fiscale voordelen veilig te stellen). Het enige wat ons nog kan redden is of heel veel afvallers, of een Canadees quotumsysteem voor heel EU landbouwbeleid. Dat Canadese systeem is eigenlijk ook werbaar in de gehele samenleving door geen buiten Europese werknemers toe te laten en een minimum urenprijs voor arbeid te bepalen.
hans1980
@Campagne
klopt dat liberale denken is gewoon elkaar uitspelen ..
klein minnetje op de beurs in China en de gehele jaar winst op de
AEX is weg
NL + EU is ziek
jg
@jan 1
Degenen die veel meer melk leveren moeten hun mond houden indien ze hun melk laten vermarkten door een coop. Amper geld hoeven steken in verwerkingscapaciteit, collectief betaalt, en de lagere opbrengsten van extra liters compenseren met de melkprijs van andere niet groeiende leden. Daarna nog eens vragen om hogere kwantumtoeslagen. Zo ziek is het soms.
jg
jan 1
Quote:
@Campagne: wanneer inderdaad iedereen dat zou willen in de boerenstand, zoals je stelt, meer geld voor minder werk, dan waren we allang zover. Iedereen ziet toch hoe het bij de varkens gaat, overproductie die de prijs bederft, en toch gaat de melkveehouderij (gestuurd?) dezelfde kant op. Meer geld voor minder werk is de regel in heel de ontwikkelde wereld, behalve in de landbouw. Omdat we onszelf buiten de die wereld staande denken te kunnen houden. Dat zal niet lukken, zoals alle productie uit onze landen is verdwenen naar lagelonenlanden (behalve wat overgesubsidieerde fabrieken die de multinationals hier laten draaien om hun afzetgebied en fiscale voordelen veilig te stellen). Het enige wat ons nog kan redden is of heel veel afvallers, of een Canadees quotumsysteem voor heel EU landbouwbeleid. Dat Canadese systeem is eigenlijk ook werbaar in de gehele samenleving door geen buiten Europese werknemers toe te laten en een minimum urenprijs voor arbeid te bepalen.

Quota lijkt leuk maar zelfs in ca loopt het vast,dure quota en dure grond,elk systeem raakt een x uitgewerkt voor het inkomen wat je netto wil verdienen.Je wil van de eu en eiland maken,zeg dan maar tegen een duitser dat hij geen vw of mercedes mag verkopen buiten de eu.
+2
George
Quote:
@jan 1: een duitser dat hij geen vw of mercedes mag verkopen buiten de eu.

Dat is helemaal geen vergelijk , die Duitsers hebben het gewoon goed voor elkaar dat ze overal ter wereld VW of Mercedessen willen hebben . Maar je moet eens zien als blijkt dat ze de auto's niet meer kwijt kunnen hoe snel ze de productie naar beneden bij stellen. In de landbouw blijft men gewoon door produceren tegen iedere marge. Marge wat zeg ik nu? Van marges is nog amper sprake.
+1
pieter p
Quote:
@jan 1: Je wil van de eu en eiland maken,zeg dan maar tegen een duitser dat hij geen vw of mercedes mag verkopen buiten de eu.

In een of ander arm land verkoopt men geen nieuwe mercedes onder de kostprijs, waarom dan wel dumpen met zuivel???
jg
@pieter p
Omdat er mensen zijn die hun bedrijf zo ingericht hebben dat ze altijd maximaal volume melk moeten draaien.
+2
Campagne
@jan 1,wie zegt dat Canada vastloopt met z'n melkquotum? Alleen de tegenstanders hier schermen daarmee, eigenbelang om de handel maar meer ruimte te geven. En vwb duur quotum en grond aldaar, dat kan alleen wanneer de melkveehouderij het goed gaat, net zoals hier in ons quotumtijdperk. Je hoeft niet te investeren, je kan ook je winst nemen en normaal belasting betalen, net als alle werkenden. Andere producten verkopen buiten de zuivel zal voor de EU, net als nu al voor Canada, geen enkel probleem zijnj. Iedereen wil goedkoop aanbod en handel is handel. Wie weigert er momenteel hout of olie uit Canada omdat ze beperkt zuivel invoeren?
+3
Campagne
@jg, waarom moet je maximaal volume melk draaien als blijkt dat je met minder productie meer verdient? Of toch een hobby die geld mag (moet?) kosten?
jan 1
Quote:
@pieter p: In een of ander arm land verkoopt men geen nieuwe mercedes onder de kostprijs, waarom dan wel dumpen met zuivel???

Fabriek zet je stil,en zoals je weet moet bij koeien de stilstand knop nog uitgevonden worden.Zuivel wordt gewoon verhandeld net als auto,s en kleding,nix dumpen.
jg
@Campagne
Denk dat rente en aflossing dat bepalen.
+2
Campagne
@jg,dus dat de bank bepaald wat je mag/moet, succes.
+2
jg
[@Campagne
Even voor de duidelijk, dit geldt niet voor mezelf dat ik maximaal volume moet maken.
+1
pieter p
Quote:
@jan 1: Fabriek zet je stil,en zoals je weet moet bij koeien de stilstand knop nog uitgevonden worden.Zuivel wordt gewoon verhandeld net als auto,s en kleding,nix dumpen

Reguleren heet dat!!!!
jan 1
Quote:
@pieter p: Quote:
@jan 1: Fabriek zet je stil,en zoals je weet moet bij koeien de stilstand knop nog uitgevonden worden.Zuivel wordt gewoon verhandeld net als auto,s en kleding,nix dumpen

Reguleren heet dat!!!!

Ja Pieter,dat hebben ze 30 jr gedaan,leven nu in een nieuwe tijd zonder regulering,per 1-1-2016 hebben we weer een regulering,gaan we terug naar de gouden tijden van weleer...
+3
Campagne
@jan 1, nee, want nu praat je alleen over Nederland. Heel slim daar, eerst een goed systeem helpen afbreken, en dan zelf met een nog beperkender regulering blijven zitten.
Nick83
Quote:
@jan 1: De handel komt half 2016 wel weer op gang

Volgens mij zeiden ze nog niet zo lang geleden dat half 2015 ook alles beter zou worden...
weurding
Half 2016 is voor een enkele ook te laat vrees ik
+2
Campagne
@weurding,wanneer het half 2016 voor niemand nog te laat is, wordt het half 2016 ook niet beter.
+2
weurding
@Campagnehaha, ja ,zo kan je het ook stellen, er moet eerst minder geleverd worden en dat gaat niet goedschiks
arie.j
30 cent redelijk?
Als dat de lange termijn melkprijs wordt, denkt ik eerder redelijk problematisch.
Boeren en banken rekenen ergens met 34 á 35 cent dacht ik,
Maar als door minder afzet de productie omlaag moet i.p.v. omhoog , dan zal er voorlopig niet veel meer inzitten.
Van deze eurocommissaris verwachtte ik ook niet veel anders, hij denkt als een Ier met een lage kostprijs. En is verder een uitgesproken voorstander van een vrije markt en liberaal.
hans1980
Ja die horen destijds bij bende van drie Ierland Denemarken en NL
van andere 2 landen begreep ik het wel NL niet..
Duurste grond/arbeid van de EU en meest intensief
+3
Jannus
Hoorde vanmiddag dat de melkaanvoer zo hoog is dat de wintermelktoeslag ter discussie staat omdat de stimulans niet nodig is voor een hogere productie tov de afzet

Er rijden twee Marokkanen op een brommer. Ze krijgen pech en moeten gaan liften. Er stopt een Poolse chauffeur met een vrachtwagen vol eieren. De Marokkanen smeken of ze mee mogen en hun brommer ook. Na ingeladen te zijn tussen de eieren rijdt de chauffeur richting België maar veel te hard. Hij wordt aangehouden door de politie en die vragen hem waarom hij zo hard rijdt. De chauffeur zegt : Ik heb mijn wagen vol met Marokkaanse eieren en die mogen niet te lang ongekoeld blijven. De agent trekt de wagen open, kijkt erin en roept meteen versterking op bij de centrale. Die vraagt waarom hij zoveel versterking nodig heeft. Zegt de agent: “Ik heb hier een vrachtwagen vol met Marokkaanse eieren waarvan er al twee zijn uitgekomen en die hebben nu al een brommer gejat…......."
+1
de hoef
Weet jij ook waarom ze een marokkanen niet met een turken kruisen
dan krijg je dieven die te lui zijn om te stelen
Nick83
Quote:
@Jannus: Hoorde vanmiddag dat de melkaanvoer zo hoog is dat de wintermelktoeslag ter discussie staat omdat de stimulans niet nodig is voor een hogere productie tov de afzet

Waar ik bang voor ben is dat straks de wintertoeslag dr eerst vanaf word gehaald en dan erbij gegeven word. Dat je effectief geen wintertoeslag heb en blij mag zijn dat het melkgeld nie verder wegzakt.
pieta
Van de wintertoeslag zie je bij RFC alleen iets op je eindafrekening.
Frans1
@pieta
Laat @boerbart het maar niet horen 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , europa , europees , melkproducenten , toekomst en brussel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
122
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
3