Smalle basis invoering fosfaatrechten

Door Wouter van der Weijden,

Invoering van fosfaatrechten is een ingrijpend besluit. Het is gebruikelijk dat de overheid zo’n besluit baseert op gedegen onderzoek waarin de gevolgen van het nieuwe beleid zijn bekeken. Zo’n onderzoek is deze keer niet uitgevoerd. Ook is het opvallend dat onder de brief alleen de handtekening van de staatssecretaris van Economische Zaken staat, niet die van Milieu. En met de wens van milieuorganisaties om extensieve bedrijven te ontzien, is vooralsnog niets gedaan. De kennisbasis en de maatschappelijke basis van het besluit zijn dus uitermate smal. Dat zou voor de Tweede Kamer een reden moeten zijn om extra kritisch naar dit besluit te kijken.

Repareren

De Tweede Kamer gaat zich in september over Dijksma’s beleid buigen. Een deel van bovenstaande effecten is dan al niet meer te voorkomen, een ander deel wel. De Kamer doet er verstandig aan om:

de snelle groeiers het meest te korten;
extensieve bedrijven niet te korten. Zeker niet de bedrijven die de koeien in de wei hebben en aan weidevogelbeheer doen;
de Kringloopwijzer uit te bouwen tot een fraudebestendig management tool waarin ook de bodemkwaliteit volwaardig wordt meegenomen;
bedrijven niet louter af te rekenen op hun fosfaatefficiëntie maar ook op hun maatschappelijke meerwaarde. Dus: Niet bij Efficiëntie Alleen en Niet bij Fosfaat Alleen.

Meer: milkstory.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

jg
Volledig juist. Vanmiddag zal de garantie prijs van Rfc duidelijk maken dat de weg van meer meer ,zogenaamde intensieve efficiëntie en het verplichte mee-investeren in extra verwerkings capaciteit niet de juiste weg is waarop de zuivel koerst.
Graanboer
Milieuorganisaties zijn crimineel , dus ga die nou niet benoemen in deze discussie, de staatssecretaris wordt aangestuurd door een ex voorzitter van z,on criminele organisatie [Green Peace], waar heb je het dan over!!!!, Grasbaal laat je beter informeren of hou je stil!!!!
producent
Je kunt je kop in het zand steken maar zulke organisaties hebben ook lobbyisten in Den Haag en Hilversum lopen, dus beter dat je dat hier ook leest dan dat jij denkt die LTO regelt dat allemaal.
En wanneer Co het hier niet plaatst zal jg dat wel doen.
+2
dorpsrandhoeve
Co heeft enkel een stukje neergezet van the milk story, doet hij ook wel eens over dingen die wel in ons straatje passen. Dit kan leuke discussie's opleveren. Het is aan de lezer/reaktieschrijver om hierop wel of niet een dikke sterke reaktie neer te zetten als die met het verhaal oneens is. Dat milieuorganisaties crimineel zijn helpt niet. Dat is het zelfde als roepen dat politici liegen en draaien.
Jannus
Quote:
@Graanboer: milieuorganisaties zijn crimineel

Ben het niet altijd eens maar ze beschermen ook een deel van boeren tegen het begaan van criminaliteiten (al heb je creativelingen)
jan 1
Verdeel en heers dat wil de milieuorganisatie,niet best voor de boeren.
dorpsrandhoeve
Het is juist belangrijk voor het hele land geen tweedeling te maken. Tweedeling ligt in het straatje van dit soort mensen (Wouter van der Weijden). Daar hebben ze voordeel bij.

We kunnen alleen maar hopen dat lto en de politiek haar verstand gebruikt, en dat er goede beslissingen worden genomen.
+2
jorisdriepinter
Maar er staan veel dingen in het stuk die gewoon kloppen. Past niet iedereen, klopt ook.
+1
ejb
Vind het wel opvallen dat Wouter directeur CLM begint over ontbreken handtekening van milieu terwijl hijzelf en al zijn medewerkers niet lijken te begrijpen waar de L voor staat in CLM.
+2
pieta
Centrum liefde voor milieu?
+2
NORMEN FORS VERHOGEN DAT MOET ENKEL DE INZET ZIJN , PUNT.
+1
Todi
Tja Gait als je de p norm van de koe fors verhoogt dan dalen het aantal koeien nog harder. smily.
puntertje
Och ja, als Wouter van der Weijden zegt dat 2+2 4 is dan gaat 95% van de prikkers hier dat stellig ontkennen.
matt
Min en min is gewoon plus bij een boer..
matt
Of was het nou,plus en plus is min..
josl
Ik constateer de veel melkveehouders willen voorkomen dat over x jaar wij in hetzelfde schuitje terechtkomen als de intensieve veehouderij.
En dan bedoel ik niet of je wel of niet veel eigen grond onder je bedrijf hebt,
maar dat de melkveehouderij steeds meer een industrieel karakter krijgt en dat uiteindelijk blijkt dat je zonder dat je het zelf aan zag komen, je vervreemd bent van de maatschappij en daarmee onbewust ongewenst bent ( behalve dan als de portemonnee getrokken wordt in de supermarkt).
De vraag waar het om draait in Wouter zijn verhaal: wat moeten/willen/kunnen we doen om dat scenario te voorkomen?
Coen
De intensieve melkveehouderij is die doodlopende weg al opgegaan 😞
die 2-deling in de melkveehouderij is dus al gaande 😞
hans1980
Biologisch is helemaal "HOT"
+1
Titus de Wolff
De zuivel zou er als leermoment van kunnen overhouden dat één koe op een hectare de burgers aanspreekt en dat dus de eerste 8000 liter per hectare voortaan 15 cent hoger kan worden uitbetaald dan de rest.
m uut m
Ieder melkvee bedrijf is verplicht om de klw in te vullen niet meer of minder.Extensieve bedrijven kunnen ook in 2016 gewoon forfaitaire aangifte doen.Wouter moet echt beter zijn huiswerk doen voor hij zo'n artikel plaatst.
Fosfaatrecht is niets meer of minder dan een productierecht gelijk als kippen en/of varkensrechten.
Ga hier dus ook geen dingen aanhangen die er niets mee nodig hebben
puntertje
Quote:
@m uut m: Fosfaatrecht is niets meer of minder dan een productierecht

Nou, aangezien er te veel is moet je het vervuilingsrecht noemen. En jij noemt de analogie bij varkensrechten, Van der Weijden trekt ook een vergelijking met intensieve veehouderij en het resultaat is uitgekotst worden door de samenleving en geen cent verdienen. Dus voor je kritiek hebt moet je wel eerst lezen/huiswerk doen.
m uut m
Wat ik aangeef is dat een productierecht niets met plaatsingsruimte te maken heeft alleen met productie.Je mag wel mest produceren naar gelang je plaatsings ruimte hebt alleen niet van dieren waar je de productierechten niet van hebt.Zo simpel is het latente ruimte is flauwe kul dan kan elke akkerbouwer ook gaan claimen en waar moeten de rechten dan vandaan komen.Valt ook in de categorie wel roepen maar geen oplossing aanbrengen gelijk netwerk GRONDig raakt kant noch wal
+1
puntertje
@m uut m
Het raakt kant nog wal dat productierechten niets met plaatsingsrechten te maken hebben, dat is nou juist het centrale issue. Daarom heet intensieve veehouderij juist intensief. Maar dat dat jou niet goed uit komt is wel duidelijk.
Coen
Voor diegenen die willen aanhaken
Persbericht --- Netwerk GRONDig opgericht voor belangen grondgebonden melkveehouders --- september 2015.pdf

devbbm.nl/index.php/…
m uut m
Struisvogelpolitiek
+1
pussy
Lul maar raak allemaal , je moet uiteindelijk je mest kwijt .
18 euri per kuub , rekent rabo al mee , zal aankomend voorjaar nog hoger liggen ,
en dan maar zijken over fosfaatrechten , dream on
m uut m
Dit voorjaar begon de mestmarkt en ruwvoermarkt heel overspannen te reageren op de zeer grote aantal koeien wat erbij zou komen.Nu dat niet doorgaat denk ik dat de prijzen zich weer naar het niveau van 2014 gaan begeven.De ruwvoermarkt is al weer helemaal rustig.Zo snel kan het gaan.
George
Quote:
@m uut m: ruwvoermarkt is al weer helemaal rustig

De ruwvoermarkt is helemaal nog niet begonnen.
Wordt vanzelf weer onrustig , voer zal er moeten komen.
spotmelker
@George Inderdaad, de vraag is of het betaald gaat/kan worden.
George
Quote:
@spotmelker: vraag is of het betaald gaat/kan worden.

Voor niks gaat de zon op , krachtvoerleveranciers rijden ook niet voor niks rond.
+1
spotmelker
@GeorgeVeel krachtvoerleveranciers verlenen (nu) wel uitstel van betaling al dan niet door rekeningen die (erg) laat betaald worden.
boer03
Wat is de grens tussen intensief en extensief? verschilt ook nog wel per regio
producent
Iedereen trekt vanuit de eigen situatie een grens.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , milieu , management , fosfaat , overheid , bodemkwaliteit , meerwaarde , kringloopwijzer , tweede kamer , fosfaatrechten en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0