Crisistoeslag in Belgie

Slechte zaak, zo wordt de zuivelmarkt niet schoongeveegd 😞

Belgische melkboeren krijgen nu een toeslag van 2,7 eurocent per liter melk voor een periode van zes maanden. De totale steun komt dan op circa 46 miljoen euro.

Melkboeren hebben het zwaar sinds de prijs van melk flink is gedaald. Tot april waren er Europese melkquota om de productie van melk in Europa binnen de perken te houden, maar die zijn afgeschaft.

Deel dit topic

Reacties

+2
jvt
Oke Coen, als ie in Nl komt ga ik er van uit dat jij hem niet wil, en als je m krijgt, aan een goed doel schenkt. Godsamme, wat een zure zeikerd ben je toch. Melkprijzen in belgie zijn dan met premie ongeveer gelijk aan de campina prijs, lijkt me toch een beetje billijk. Ga toch fietsen man...
cs-agrar
Nou ja, zo ver zit coen er niet naast natuurlijk.
En jullie hebben ook geen Dijksma he, das ook centen waard (toch)
de hoef
Zie het als een soort nabetaling
Antbo
Quote:
@cs-agrar: En jullie hebben ook geen Dijksma he, das ook centen waard (toch)

Wij hebben Schauvliege en al dierrechten van in 2000 met als referentie jaren 1996 of 1997
DeBoerin
Quote:
@Antbo: referentie jaren 1996 of 1997

Hoe is de groei sindsdien geregeld ? Hoe kom je aan meer dierrechten als je uit wilt breiden, grond verplicht ?
Af kunnen jullie dierrechten/mestproduktie ook "afromen" net als melk ?
+1
Antbo
@DeBoerin
dierrechten bij kopen ,maar hier zijn de rechten van melk en vlees vee gelijk , je kunt ook dierrechter bijkrijgen door uitbreiden via verwerking (deze zijn bedrijf gebonden, dus niet verkoopbaar) ,en dan moet je 25% meer verwerken dan de uitbreiding.
deze 25% moet je altijd blijven verwerken ook al lever je de dierrechten door verwerking terug in , en verkoop je je dierrechten dan moet de overnemer die 25% verwerken .

Hier was de norm (in vorige MAP in nieuw MAP weet ik niet) 3 koeien per ha ging je daar over dan werd de mestproductie met 15% verhoogd .

bemestingsnorm 170 kg N derogatie 250 kg N dierlijk.
bemestingsnorm p2o5 voor 2016 tussen 45 en 90 kg per ha.
uitrijregeling 2016 afhankelijk van afwateringsgebied (focusgebied )15/02 tot 31/08 of 01/03 tot 15/08

uitscheidingsnorm is forfaitair per productieschijf van 250 liter melk per koe ; is levering aan melkfabriek ( thuisverwerking ) gedeeld door aantal koeien in sanitel .

in het najaar reststikstof stalen nemen 90cm diep 01/10 tot 15/11 en deze waarde mag afhankelijk van afwateringsgebied (focusgebied ) niet hoger zijn dan 68kg N per ha
of 88 kg N per ha
percelen waar je stalen moet nemen worden rond 15/09 meegedeeld .
stalen moeten met GPS genomen worden
24 uur voor staalneming moet de staalnemer de mestbank verwittigen rond welk uur zodat men weet waar men moet zijn voor controle .
+6
pieta
Hij heeft gewoon gelijk jvt. Dat heeft verder niks met misgunnen te maken. Ze willen liberaal in Europa. Dan liberaal. Of iedereen gelijk en elke boer in de EU die steun geven. Dat heb ik nog liever.
+2
KuikenenKoe
Het gelijke speelveld binnen europa is al een wassen neus laat staan daar buiten
maar ja alles voor de globalisering
+1
jvt
Had Coen zijn boze smiley weggelaten en erbij gezegd dat het de zuiderburen was gegund, was t anders overgekomen. Nu lijkt het meer op een zure reactie van hun wel en ikke niet..
Strick
@jvt

Coen zijn reactie is niet zuur maar de jouwe wel!!
Hij heeft helemaal gelijk!
gezienus
@Strick Wat is het verschil dan tussen de Belgen en dat LTO roept om lastenverlichting voor de veehouders
KOC1981
Nog wel een flinke nuance in het verhaal, 2,7 cent over de liters melkquotum die men in het verleden had. dus de Belgen die massaal over hun quotum molken en moesten afromen om superheffing te vermijden zullen misschien maar de helft krijgen.
weurding
Wat je krijgt is nooit weg, al is het de helft (kom nou niet gelijk met stront hiernaartoe 😉 )
+1
KuikenenKoe
Van mij kun je nog wel de helft van een een stapeltje rekeningen krijgen
+1
weurding
@KuikenenKoepas maar op, volgens een spreekwoord: wie geeft krijgt dubbel terug
+1
KuikenenKoe
Quote:
@weurding: wie geeft krijgt dubbel terug

en deze dan: wie deelt wat hij heeft is het waard dat die leeft
brabo
Met die boeren die massaal over hun quotum heen molken hoef je toch niet zo veel medelijden te hebben. Ze hebben elk jaar behoorlijk erover gemolken (een miljoen teveel was eerder regel dan uitzondering) en alleen het laatste jaar op de rem moeten trappen.
jvt
Klopt helemaal, ze hebben lang niet de quotumkosten gehad die ze in NL hadden met elk jaar leasen of kopen.
+1
cs-agrar
Quote:
@brabo: met die boeren die massaal over hun quotum heen molken hoef je toch niet zo veel medelijden te hebben. Ze hebben elk jaar behoorlijk erover gemolken (een miljoen teveel was eerder regel dan uitzondering) en alleen het laatste jaar op de rem moeten trappen.

Hoe kon dat? werd landenquotum niet volgemolken? Of zijn die belgen gewoon slimmer dan de hollanders? Hollanders produceren tegen elke prijs.
jvt
@cs-agrar

zowieso zijn belgen slimmer dan hollanders, haha. Nee, 8 jaar op rij is het landenquotum niet volgekomen, nu het negende jaar wel. Komt vooral omdat de Waalse boeren niet zo gedreven zijn qua melken dan de vlaamse boeren. Maar... er zijn boeren die er nu een miljoen over molken, maar dat deden ze natuurlijk niet 8 jaar lang. Eerste jaar bijv. 50.000 over, tweede jaar 150.000, en daar groei je dan langzaam naar toe. Hier zat een quotum van 1,800.000 op het bedrijf, daarnaast kon je afgelopen jaar leasen in wallonie voor 3 ct/kg, leasen ging dan weer niet in Vlaanderen
George
Quote:
@Coen: slechte zaak, zo wordt de zuivelmarkt niet schoongeveegd

Welcome into the twilight zone.
Maak eens een praatje met een varkenshouder , die kunnen je alles vertellen wanneer de markt weer schoon wordt.
+3
diezel
Quote:
@Coen: slechte zaak, zo wordt de zuivelmarkt niet schoongeveegd

De vrije sectoren staan met hun oren te klapperen. Na 5 maanden vrije markt meteen weer die extra steun! 😞
gezienus
Quote:
@diezel: zo wordt de zuivelmarkt niet schoongeveegd

wordt ook niet schoon geveegd ...vaak is het zo je krijgt minder veehouders met Meer melk
diezel
Was mijn quote niet.
Die schaalvergroting zal Europees vast wel sterk door gaan zetten.
gezienus
@diezel
is gewoon simpel iemand stopt andere neemt de grond erbij en bouwd weer een grotere stal
George
Quote:
@diezel: De vrije sectoren staan met hun oren te klapperen. Na 5 maanden vrije markt meteen weer die extra steun!

Met rasse schreden is de melkveehouderij op deze sectoren gaan lijken door verder te intensiveren en velen waren klaar voor Bevrijdingsdag en vrije markt en hadden hun bedrijf klaar gemaakt voor 2015. Nu zitten we 4 maanden in het nieuwe melkjaar en voelt Bevrijdingsdag toch niet echt als een bevrijding. Vrije markt bestaat niet Diezel , we staan als landbouw geheel onder regie van de EU.
+1
diezel
Quote:
@George: Vrije markt bestaat niet Diezel

Ze zijn hiernaast aardappelen aan het rooien die voor bijna 20 ct/kg weggaan. Dat soort echte ondernemers zouden zich doodschamen als ze actie moesten gaan voeren. Die zitten feitelijk gewoon op een noodzakelijke sanering te wachten. Denk dat ze daarin niet veel verschillen met de sterke melkveehouders!
+1
gezienus
@diezel 20 cent kilo Dan zul je ze ook niet horen
+4
diezel
@gezienus
Nee, maar vorig jaar bij 5 cent of minder hoorde je ze ook niet janken! En dat is m.i. ook het kenmerk van ondernemerschap! 😄
cs-agrar
@diezeltis wel zo dat ze wat makkelijker kunnen schakelen tussen gewassen per jaar, en door diversiteit ook meestal wel een gewas hebben welke de rest weer optrekt
diezel
Quote:
@cs-agrar: door diversiteit

Bij de (hele) grote aardappelboeren hier in de regio is er maar één product wat telt voor het uiteindelijke resultaat.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@diezel: noodzakelijke sanering te wachten

Die sanering schiet niet echt op bij de jammerende melkveehouders. Eerst worden de kapot geïnvesteerde bedrijven een hand boven het hoofd gehouden met de fosfaatrechten, nu gaan ze zelfs voor sinterklaas spelen. Echt kapitalisme, als de prijs dik 40 cent is worden de 'ondernemers' steeds hebberiger en vinden ze zichzelf fantastisch, als de prijs beetje naar normale proporties daalt worden het net kleine kinderen die iedereen behalve zichzelf de schuld geven.
cs-agrar
@jan is hobbyboer
in principe zou het dan zo moeten zijn dat dezelfde steun in een ander jaar weer terug moet. Als ik het goed begrepen heb, is dat bij de belg wel zo.
cs-agrar
@diezel
heb je precies het probleem benoemt
jorisdriepinter
Best intressante ontwikkeling. Eerst maar eens even aanzien. In het verleden zijn er vaker regelingen geweest maar die hielden vaak niet lang stand.
Toch kun je concluderen dat de retail gevoelig is voor onrust in de leveranciersketen.
3 speen
De doccer,s kunnen die 2,7 cent wel gebruiken die krijgen toch geen nabetaling meer
paul1
Mooi toch, voor onze belgische collega's !
+2
BEboer
De subsidie wordt betaald op basis van het vorig melkquota... Dus overmelkers... En wij vragen dit ook niet dit komt weer niet goed over tov consument maarja is wel mooi meegenomen steek ik niet weg...
John fr
Eens kijken wat dit opleverd !!
"Actievoerende Franse boeren zullen deze week weer voor veel overlast zorgen op snelwegen in Frankrijk".
telegraaf.nl/buitenland/24437008/…
vid.nl/Nieuws/article/…
KOC1981
In Brussel staat op 7 september de top van landbouwministers gepland. De Belgische boerenbond plande daar een grote betoging hoorde ik van collega's van over de grens. vraag me wel af wie zich daar nog durft laten zien na dit cadeau???
John fr
De Franse regering zit op 3 september samen voor een crisisoverleg. President Hollande heeft beloofd om dan met antwoorden te komen om de crisis op te lossen. Concreet eist boerenvakbond FNSEA dat de overheid het komende jaar een bedrag van drie miljard euro vrijmaakt. Volgens de organisatie is dit de enige manier om de concurrentiepositie van Frankrijk te herstellen. De Franse boeren richten hun eisen vooral tot hun eigen regering ""terwijl in andere lidstaten de hoop sterker op Europa rust.""
+2
jvt
Wij zijn daar, dit is een tijdelijke oplossing, dit zijn de eisen die gesteld gaan worden daar:

1 europese solidariteit voor boer en tuinder
2 maak van het gemeenschappelijk landbouwbeleid weer een economisch beleid
3 compensatie voor wie tijdelijk produktie verminderd
4 prijsschommelingen mogen niet alleen het probleem zijn van boer en tuinder
5 correcte statistieken en prognoses die een duidelijk beeld geven van de toekomst ( vooral belangrijk voor de varkenssector)
6 ondersteun wie op nieuwe markten afzet
7 een sterkere positie van boer en tuinder in een eerlijke keten
8 eerlijke prijzen voor een (h)eerlijk produkt
arie.j
Dat zijn voor verre weg het grootste deel geen eisen JVT, maar wensen, en dat is heel iets anders.
Wanneer je iets eist moet je aangeven hoe het moet worden uitgevoerd.
Verder: bij punt 1 beginnen jullie zelf al met nationale eisen je eigen wensen te ondergraven. Hoe serieus ben je eigenlijk?
En Punt 3 is vreemd, buurman kan de koeien dus gewoon extra melken.
Het is een maatregel met een effect van een vergiet.
Daarnaast is het erg slecht te verkopen dat een sector die teveel produceert de burgers via de belasting daarvoor laat opdraaien.
Fruit of groente dat wordt doorgedraaid is ook niet iets op kosten van belastingbetaler, waarom dit dan wel?
En de rest van de punten zijn alleen schone wensen, zonder aan te geven hoe uit te voeren.
+1
jvt
Juist als europese boer zou jij je hoofd daar ook moeten laten zien

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , europa , belgie en zuivelmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
4