Tegenslagen dairycampus


Tegenslagen voor Dairy Campus

De Dairy Campus in Leeuwarden, het nationale kenniscentrum voor de Nederlandse melkveehouderij, stevent zeer waarschijnlijk af op een verliesgevend jaar.

De lage melkprijs en aangescherpte regels over stikstof (PAS) zorgen voor tegenslagen. Er worden momenteel 180 koeien gemolken. Aan het einde van het jaar wordt dat aantal uitgebreid naar 550 koeien.

De 1,6 miljoen kilo melk die de huidige boerderij jaarlijks produceert, gaat naar Royal FrieslandCampina. De sterke prijsdaling van melk op de wereldmarkt treft ook de Dairy Campus.

Niet ingecalculeerd
‘Wij ontkomen niet aan de tucht van de markt. Door de lage melkprijs gaan we mogelijk verlies draaien dit jaar. Dat had ik niet ingecalculeerd', zegt manager Kees de Koning in Het Financieele Dagblad.

De Dairy Campus, die tot 2025 een budget heeft van 40 miljoen euro en onderdeel is van Wageningen UR, verdient geld aan onderzoek en onderwijs, maar functioneert tegelijkertijd als een gewoon melkveebedrijf.

‘Als ik elk jaar geld tekortkom, dan is het bij de raad van bestuur van de universiteit snel afgelopen', stelt De Koning.

Natuurgebied
Door de aangescherpte regels over stikstof en het beschermde natuurgebied 15 kilometer verderop, heeft de geplande uitbreiding van 170 hectare naar 350 hectare vertraging opgelopen.

Nu de campus stikstofrechten heeft aangekocht, kan De Koning de groeiplannen alsnog uitvoeren. ‘Als ik wist dat de ontwikkeling van de campus vijf jaar zou duren, dan weet ik niet of ik zo enthousiast 'ja' had gezegd.'

Innovatie
De crisis onderstreept de noodzaak van innovatie, stelt de manager, die op de campus samenwerkt met mkb-bedrijven, multinationals, kennisinstellingen, mbo- en hbo-studenten en promovendi.

'Door de wetgeving en beschikbare ruimte is het lastig om in Nederland verder uit te breiden. De sector heeft behoefte aan innovatie op het gebied van dierhouderij, weidegang, diergezondheid, sensortechnologie en mestverwerking.’

Deel dit topic

Reacties

arjankok-
Bron is nieuwe oogst.nu
het verbaast me dat manager Kees de Koning niet spreekt over de komende fosfaatrechten!
hans1980
Heb dat soort kennis centrums nog nooit gesnapt .. meeste innovatie komt of rechtstreeks van fabrikant of van innovatieve boeren
+3
arjankok-
Dat klopt wel hans maar onafhankelijk onderzoek en tests van het nut c.q. onnut van innovatieve nieuwigheden vinden zo wat geloofwaardiger plaats en geven betrouwbare economische achtergrondinfo
+1
jan w
Met praktijkschool Oenkerk had men een goed kenniscentrum in het noorden. Dit zou een mooi begin zijn geweest, echter dit heeft men laten verpieteren om en nu weer een klauw vol geld er tegen aan te gooien voor iets nieuws.
jan is hobbyboer
Quote:
@arjankok-: Als ik wist dat de ontwikkeling van de campus vijf jaar zou duren, dan weet ik niet of ik zo enthousiast 'ja' had gezegd.'

Kees is een ouwe zeur aan het worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , innovatie , koeien , melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , onderwijs , wageningen-ur , stikstof , gezondheid , weidegang , boerderij , diergezondheid , dairy , melkveebedrijf , 2025 , dairy campus , wereldmarkt en regels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0