Tien vragen en antwoorden over de melkprijs

Waarom is de melkprijs gedaald? Is de afschaffing van het melkquota de oorzaak van de prijsdaling? Wat zijn de vooruitzichten op korte termijn? Moet de Europese Commissie de interventieprijs verhogen om zo eerder producten uit de markt te kunnen nemen? Op deze en nog een aantal vragen, geeft de Nederlandse Zuivelorganisatie antwoord.

Deel dit topic

Reacties

+1
Campagne
Ja, de NZO zal de vragen over de melkprijs wel beantwoorden. Moet ook kunnen, zij zitten het dichtst op het vuur. Op de vraag wat de "vooruitzichten voor de zuivel op korte termijn" zijn, komt men echter met een voorspelling van de RABO. Lamzakken.
+1
Campagne
Nog zo'n vraag, "Waarom is de melkprijs gedaald?". Vanwege de Rusland-boycot was een deel van het antwoord. Net ervoor stelt men echter dat de melkprijs afhankelijk is van internationale vraag en aanbod. Is er ineens minder vraag vanuit Rusland door onze boycot? Echt goede journalisten bij Melkvee.nl om ze daarmee weg te laten komen en dit zo te noteren. Maar ja, kritische journalisten, een contradictio interminis in onze gemeenschap tegenwoordig.
Campagne
Het aanbod van melk in Europa is na afschaffing van het quotum "enigzins toegenomen". Ja, 4,5%. Bij de grootste producent wereldwijd. In de US en NZl rond de 2% toename. Wie zorgt dus het meest voor het overaanbod? Had die toename(?) in vraag gewoon door anderen laten volmelken, en dan had je hier nog geprofiteerd van een redelijke melkprijs. Vraagtoename is vaak uit gebieden die onze prijs toch niet kunnen betalen, en daarbij, het is slechts interessant en kan altijd uit voor de verwerkers, want zij passen hun inkoop melkprijsniveau aan aan hun verkoopprijs.
arie.j
Beste campagne volgens cijfers van ZuivelNL is de aanvoer in de EU het eerste halfjaar 2015 101,7% ofwel 1,7% hoger dan het jaar ervoor.
Dus bij lange na geen 4,5%. En dat dat de oorzaak van de scherpe prijsval was is onzin
Want ook voor 1 april was de prijsval er, en de eerste maanden werd er zelfs minder dan vorig jaar in Nederland gemolken
Het 2e halfjaar zal wel een behoorlijke toename te zien geven, maar om alsnog aan die 4,5% meer melk over het hele jaar in de EU te komen lijkt me onwaarschijnlijk.
Zie zuivelnl.org/wp-content/uploads/…
En verder: Vraag toenemen in landen die het niet kunnen betalen? Dan is het geen vraag, niet fantaseren .
gezienus
de % die we de laatste jaren erbij hebben gekregen zijn we Al weer vergeten
Haijtink
@ campagne waar haal je die 4,5% toename vandaan?

Volgens zuivel.nl in de eerste 6 maanden van dit jaar toename in europa van 0,6%. tegenover 2014, VS noteert in die periode een toename van 1,6%

Zie: zuivelnl.org/wp-content/uploads/…
+1
Campagne
Ik dacht dat we hier praatten over de melkproductie-toename in de maanden na de quota, dus vanaf 01-04-15. Jullie willen graag de eerste drie maanden erbij tellen, toen iedereen remde met melk leveren vanwege de te betalen boete. Marginaliseren heet dat. France-agrimer vermeld de toename van de melkproductie in de EU, met koplopers D, Pl en Nl met productiestijgingen tot 10% in het 2e kwartaal.
Ik zeg ook niet dat de aanbod toename de reden van de prijsval van melk is, ik zeg dat de NZO een foute reden geeft.
En verder, wanneer jullie maar meer produceren zal de prijs nog wel verder zakken en kunnen jullie nieuwe markten het gelukkig wel betalen, mag je alleen nog over je eigen winst fantaseren.
arie.j
Quote:
@Campagne: Ik dacht dat we hier praatten over de melkproductie-toename in de maanden na de quota,

Nee, dan heb je erg slecht gelezen.
Het ging over de melkprijs, Waarom was die gedaald? En was de afschaffing van het melkquota de oorzaak van de prijsdaling?Enz enz
Dat in 10 vragen en antwoorden .
En de eerste 2 vragen waren: Waarom is de melkprijs gedaald? en: Is de afschaffing van de melkquota de oorzaak van de prijsdaling?
Lees voortaan beter voor je een nijdig commentaar geeft.

En volg ook een klein beetje het nieuws.
Inderdaad is de zuivelexport naar Rusland vorig jaar plat gegaan door onze EU sancties en de boycot uit Rusland die volgde, ik dacht dat ieder dat wel wist. Niet alleen minder vraag, maar zelfs helemaal geen vraag uit Rusland sinds vorige nazomer
Verder is vraag per definitie koopkrachtige vraag, anders wordt er immers niets gevraagd.
gezienus
  Arie.....door onze boycot,???
+1
brabo
Quote:
@arie.j: Is de afschaffing van de melkquota de oorzaak van de prijsdaling?

Het lijkt me toch wel het meest logisch dat als je deze vraag wil beantwoorden, dat je dan ook over de periode vanaf 1 april kijkt en niet vanaf 1 jan.
arie.j
Quote:
@brabo: arie.j: Is de afschaffing van de melkquota de oorzaak van de prijsdaling?
Het lijkt me toch wel het meest logisch dat als je deze vraag wil beantwoorden, dat je dan ook over de periode vanaf 1 april kijkt en niet vanaf 1 jan

Ja, dat gebeurt toch ook?
Hieronder de garantieprijs per maand van FC over 2014 tot heden
En dan is het niet zo dat de grote daling is ingezet sinds april-mei 2015 maar ongeveer een halfjaar ervoor.
Coen
@brabo , dat anticiperen is toch al veel eerder begonnen, kijk maar naar de overschrijdingen in de melkjaren 2013/14 en 2014/15.
in de laatste maanden van het laatste melkjaar is er, vanwege de dalende melkprijs, nog een keer op de rem getrapt anders was er > 5% overschrijding uitgekomen.
arie.j
Heb het veranderd in sancties, je opmerking was terecht
gezienus
Wist wel Wat je bedoelde maar dacht laat ik eens pingelich wezen:D

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs en europese commissie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
2