FPG: Maak de melkveehouderij grondgebonden

Wie zegt wat:

Grondgebondenheid van de melkveehouderijbedrijven moet centraal staan bij het oplossen van het fosfaatprobleem. Dat stelt de Federatie Particulier Grondbezit (FPG). Het aantal koeien en het aantal hectaren in eigendom of in gebruik zijn naar mening van de FPG voor het individuele bedrijf normstellend en bepalend of er sprake is van een fosfaatoverschot of -tekort.

Voor het tot stand brengen en voor het houden van een economisch en duurzaam verantwoorde melkveehouderij ziet de FPG een systeem van fosfaatrechten niet als een goede oplossing. Samengaan van voedselproductie met agrarisch natuurbeheer, weidegang, verantwoord bodembeheer, recreatie en/of waterbeheer wordt nagenoeg onmogelijk.

Fosfaatrechten, die ook nog kostprijsverhogend zijn, dragen niet bij aan een duurzame melkveehouderij. Koppeling met grond- en gebruiksrechten versterkt een duurzame ontwikkeling, is bovendien goed vast te leggen en is goed controleerbaar en handhaafbaar, aldus de FPG.

Bij een eventuele invoering van een systeem van fosfaatrechten vindt de Federatie dat grondgebonden bedrijven niet mogen worden gekort. Het lijkt erop dat deze bedrijven de nog niet gebruikte mestplaatsingsruimte niet meer mogen benutten zonder fosfaatrechten te verwerven. In feite worden zij min of meer ‘afgestraft’. Daarom pleit de FPG er voor om grondgebonden melkveehouderijbedrijven te ontzien.

bron: FPG

Deel dit topic

Reacties

+3
Freriks
En zo preekt iedereen voor eigen parochie 😎
+2
Nick83
Toeslagrechten, die zouden ze ook graag grondgebonden willen...
cs-agrar
Je moet eerst maar es zonder willen.
George
Quote:
@Nick83: Toeslagrechten, die zouden ze ook graag grondgebonden willen...

Ik weet niet of je het laatste nieuws al wist? Toeslagrechten zijn grondgebonden met een vaste toeslag per ha en voldoen aan vergroeningseisen.
meelezer10
Nou niet helemaal George. Als je volgend jaar 5 hectare land meer hebt krijgt je niet automatisch meer uitbetaald. Je zal dan eerst betalingsrechten moeten kopen of leasen.
+1
George
@meelezer10
Als je grond koopt zullen de toeslagrechten waarschijnlijk wel bij verkocht worden. Je kunt ze niet innen zonder grond.
Todi
@George
In dikken.
3 speen
Klopt een recht zonder grond heeft geen enkele waarde
+2
spotmelker
De "kassajuffrouws" bij de FPG stoken de grondhonger nog maar eens op.
3 speen
Hoezo bedoelje
spotmelker
Denk je nu werkelijk dat het bij de FPG om iets anders draait dan geld?
kuilhapper
Quote:
@Grasbaal: aantal hectaren in eigendom of in gebruik

Ja daar gaat het al weer mis, grondgebondenheid op andermans grond, is het zelfde als mestafvoeren naar andermans grond. Je geeft een vergoeding om mest te kunnen plaatsen, bij de een verbouw je tevens het gewas, en bij de ander lever je slechts de meststof. Dus grondgebondenheid kan enkel gaan over eigendomsgrond.

Komt nog bij wat voor zekerheid geeft pachtgrond? Boeren bij de gratie van de verpachter, is er een ander die meer wil geven, kun je tevens wat koeien laten opladen... Is dat duurzaam?
George
Quote:
@kuilhapper: de verpachter, is er een ander die meer wil geven, kun je tevens wat koeien laten opladen... Is dat duurzaam

Tja dat is het risico van groeien zonder grond.
cs-agrar
Quote:
@kuilhapper: Ja daar gaat het al weer mis, grondgebondenheid op andermans grond, is het zelfde als mestafvoeren naar andermans grond. Je geeft een vergoeding om mest te kunnen plaatsen, bij de een verbouw je tevens het gewas, en bij de ander lever je slechts de meststof. Dus grondgebondenheid kan enkel gaan over eigendomsgrond.

Waar gaat het dan mis, wat veranderd is dat je dan afvoer en aanvoer met hetzelfde perceel doet. Ben je toch grondgebonden? Klaar. Maakt die grond echt niet uit of je eigenaar of huurder bent
arie.j
Nee, dan ben je niet grondgebonden.
De grond is nl. bij een ander in gebruik.
Dat is gewoon mestafzet via een afspraak.
Het ging echter niet over de mestafzet, maar over de ruimte op de eigen grond.
3 speen
Koop toch zelf land dan heb je dat gezeik toch ook ni en ook niet met dat FPG

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , duurzaam , fosfaatoverschot , weidegang , grondgebondenheid , natuurbeheer , grondgebonden , mestplaatsingsruimte , plaatsingsruimte en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
4