Clown Toon

Lees net dat Toon van Hoof, u weet wel, die 'Griekse' (geef ons, laat anderen er maar voor opdraaien) melkveevoorman van ZLTO , vindt dat fosfaatoverschot en grondgebondenheid niets met elkaar van doen hebben. En dat op extensieve bedrijven ook veel druk moet staan om de landelijke plaatsingsruimte te vergroten.
Zit die clown ook in het kerngroep-overleg?

Deel dit topic

Reacties

dorpsrandhoeve
Nou, nou nou, puntertje. Pijn aan je teentjes jongen?
meelezer10
Quote:
@puntertje: En dat op extensieve bedrijven ook veel druk moet staan om de landelijke plaatsingsruimte te vergroten

Als ik het dus goed begrijp moet ik aan kringloopwijzer en moet ik hier winst halen voor mijn intensieve collegas.

Als ik aan de kringloopwijzer moet denk je toch niet dat ik daar een voordeel ga halen. mist ik hier zelf geen baat bij heb. Dan geef ik de mengvoerleverancier de opdracht om meer fosfaat in het voer te stoppen. Komt er teminste nog wat broodnodig fosfaat op het bedrijf.
Druk
Die Toon vergeet dat er niets moet, de grondgebonden bedrijven hoeven toch niet de intensieven aan fosfaat- en plaatsingsruimte te helpen, laat ze toch verzuipen in hun eigen mest.
Diezelfde discussie jaren geleden ook meegemaakt met de varkensmest: de akkerbouw moest deze varkensmest maar plaatsen, dan ben je met je arrogantie dus aan het verkeerde adres
hans1980
Klopt de extensieve boer hoeft niet te helpen of opdraaien enzovoort
jan is hobbyboer
Quote:
@hans1980: klopt de extensieve boer hoeft niet te helpen of opdraaien enzovoort

Dat denk jij, 60% van de boeren is intensief.
+2
Coen
@jan is hobbyboer , wat vindt jij intensief ?
een fosfaatreferentie tot 50 kg overschot per hectare is op goede grond zelfvoorzienend qua ruwvoer, dus in mijn ogen puur grondgebonden en dus niet-intensief.

dat deze groep melkveehouders toch mest moeten afvoeren is het gevolg van oude historische cijfers en absurde politieke beslissingen, de technologie heeft met zich mee gebracht dat van een hectare grond momenteel veel meer ruwvoer wordt gewonnen dan 15 jaar geleden.
George
Quote:
@Coen: de technologie heeft met zich mee gebracht dat van een hectare grond momenteel veel meer ruwvoer wordt gewonnen dan 15 jaar geleden.

Kun je dat onderbouwen Coen? Waarom wordt er nu meer ruwvoer gewonnen van een hectare dan 15 jaar geleden? Welke technologie? 15 jaar geleden mocht je meer bemesten dan nu en was het makkelijker om meer van je grond te halen dan nu en als je toen minder had dan nu deed je iets fout dus dit verhaal begrijp ik niet Coen.
brabo
Quote:
@George: Welke technologie?

Als we me de teeltechnieken van nu en de zaadveredeling van nu en de mesthoeveelheid van toen mochten gaan werken. Hoe zou het dan groeien denk je?
George
@brabo
Mijn gras en mais wordt op dezelfde wijze geteeld dan 15 jaar geleden. Zaadveredeling , ach ik heb jaren ook Lacta gezaaid en die was er 15 jaar geleden ook al en deed echt niet onder voor de nieuwere rassen. Hier doen we eigenlijk niks anders wat betreft grasland en grondbewerking dan 15 jaar geleden. Alleen zijn de mestnormen verscherpt en kunnen we minder mest aanvoeren.
+2
jg
@George
Er werd vooral meer ruw eiwit geoogst, denk dat de hoeveelheden droge stof enkel en alleen af hangen van de groeiomstandigheden.
jg
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: wat vindt jij intensief

Op goede zandgrond alles boven de 15.000 liter per ha, maar ik vind wel meer 😄. Bij dag en nacht beweiden gedurende 8+ maanden verbouw je nu eenmaal iets minder dan bij industrieel boeren.
Dus jullie zijn thuis ook intensief. Extensief is relaxed boeren, en dat doe je niet door alles op de vierkante millimeter uit te rekenen. Het is meer een houding dan een absoluut getal. Er is wel grond te bedenken waar je boven de 10.000 liter per ha al intensief bent. In een droog jaar op de brabantse en achterhoekse zandgronden verbouw je bijna niets, of je moet kunst en vliegwerk uithalen met beregenen.
pieta
@jan is hobbyboer
Nou Jan, zonder vliegen en stunten melken wij hier met gemak 20.000 ltr/ha en dan hebben we er ook nog rosé's bij. Wij zitten op van die slechte veldgrond. Waardeloos volgens jou. 😄 En ja, wij beregenen wel eens een rondje. We zijn op weg naar de 5e snede dit jaar. Al vier goede snede's in de kuil. En ook dit jaar zullen we wel een zesde snede moeten oogsten.
George
@pieta
Geheel zelfvoorzienend voor melkvee en rosekalveren?
meelezer10
@pieta
Hoeveel bijproducten en krachtvoer koop je per 20000 liter aan ?
pieta
@George
Ja voor wat betreft ruwvoer uiteraard.
pieta
@meelezer10
Geen idee. Is per 1 april wel wat toegenomen. 😄
+1
meelezer10
@pieta
jij en niet weten 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Nou Jan, zonder vliegen en stunten melken wij hier met gemak 20.000 ltr/ha en dan hebben we er ook nog rosé's bij

Je bevestigd weer dat prikkebord boeren speciale gaven hebben. Verbaas me wel vaker over technische en financiele kwaliteiten van de boeren hier, is echt crème de la crème van de Nederlandse veehouderij. Ik vind het soms wel jammer dat ik die gave niet heb, als simpele ploeteraar.
pieta
@jan is hobbyboer
Tja, heeft weinig met superieure kwaliteiten te maken. Het heeft meer te maken met een hoger aandeel mais en een goede beregeningshaspel. Wij kopen nog redelijk wat stro bij voor het jongvee ivm voorkomen vervetting.
Coen
@jan is hobbyboer , zelfvoorziening qua eigen ruwvoer is natuurlijk volledig afhankelijk van het groeiseizoen, de laatste 2 oogstjaren kunnen wij ongeveer 2/3 van de voerbehoefte uit eigen gewonnen ruwvoer halen, hetgeen neerkomt op circa 20.000 kg melk per hectare bij een normale jongveebezetting.

in de jaren daaraan voorafgaande hield dat op met een kleine 15.000 kg melk per hectare, in die jaren wel de laatste eigen snijmaisverbouw (omgezet in grasland) en een wat ruimere jongveebezetting --> in die jaren hadden wij daan ook enige melkverlease 😄
+5
cs-agrar
Quote:
@Coen: de laatste 2 oogstjaren kunnen wij ongeveer 2/3 van de voerbehoefte uit eigen gewonnen ruwvoer halen, hetgeen neerkomt op circa 20.000 kg melk per hectare bij een normale jongveebezetting.

Dan is je bedrijf toch niet zo heel erg in balans
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: Dan is je bedrijf toch niet zo heel erg in balans

Hij vind alleen zelf dat z'n bedrijf in balans is. Ik meen me te herinneren dat ie nog steeds een torenhoge schuld per liter heeft, een zoon die net als ik ZZP-er is en een leuk bedragje er jaar binnenbrengt, en alleen in z'n dromen zelfvoorzienend qua ruwvoer en bijproducten. Daarnaast is kans ook nog groot dat ie mest af moet voeren. Net zo in balans als het Nederlands elftal dus. En dat bij 1.2 miljoen liter voor een 2-mansbedrijf. Volgens mij is het dus nog stevig aanpokkelen voor ons Coen en z'n zoon om het allemaal rond te zetten.
Coen
@cs-agrar , voer je dan geen krachtvoer ?
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Ik denk dat iedere melkveehouder die de productiecapaciteit van zijn grond benut nogal wat eerder voer genoeg heeft als plaatsingsruimte.
Todi
@jan is hobbyboer
De spelers van het Ned. elftal hebben allemaal p tekort want de gedachten hebben ze wel maar de concentratie missen ze naar de benen. smily.
cs-agrar
@Todi
hebben ook allemaal rare vlekken op de armen, dus er klopt wel meer niet
josl
Dus jij vindt omdat je extensief bent, je ongestraft extra fosfaat aan je koeien mag voeren, je omdat je forfaitair afgerekend wilt worden daar geen last van wilt ervaren, en het feit dat daardoor wel de landelijke fosfaatproductie groeit anderen maar gekort moeten worden?
Als uit jou kringloopwijzer blijkt dat je geen voordeel eraan hebt, heb je blijkbaar helemaal geen extra fosfaat nodig.
+1
sorry
jg
Josl, daarom wordt meedoen aan derogatie in de intensieve gebieden zeker ook verplicht. Dus bijna geen mais meer verbouwen in Brabant.
crisis
Quote:
@josl: Als uit jou kringloopwijzer blijkt dat je geen voordeel eraan hebt

Gebruikt 'ie mooi de forfaitaire cijfers...

Jij en je intensieve collega's willen maar wat graag extensief in de hoek drukken. Vooralsnog wordt deelname KLW wel verplicht, maar gebruik cijfers niet. Ieder trekt z'n eigen plan.
josl
@crisisik wil niemand in een hoek drukken, en zelf ook niet in een hoek gezet worden. Ieder trekt zijn eigen plan, maar wat mij betreft heeft ook iedereen een verantwoordelijkheid. Simpelweg roepen dat de bemestingsnormen omhoog moeten gaat het niet worden. Daar heb je klw voor nodig. En daaruit zal blijken dat voor sommigen de normen zelfs nog te hoog zijn.
josl
@jg kans is groter dat we uit de derogatie worden gegooid. alleen maar mais verbouwen dus.
crisis
Quote:
@josl: wat mij betreft heeft ook iedereen een verantwoordelijkheid

Dat klopt. Ik ben verantwoordelijk voor mijn gezin en eigen bedrijf. Intensief heeft zich nooit druk gemaakt om een ander of sectoraal belang. Los het nu ook maar zelf op. Ik pas.
josl
@crisis
Oh, extensieven maakt zich druk om een ander en sectoraal belang? Volgens mij maakt iedereen zich druk om zijn eigen positie en zoekt argumenten ter verdediging wat hem/haar het beste uitkomt.
Heb nog nooit een boer horen zeggen dat hij geen quotum kocht omdat dit beter was voor de sector, of omdat hij grond kocht omdat het beter was voor de sector.
cs-agrar
Quote:
@josl: Heb nog nooit een boer horen zeggen dat hij geen quotum kocht omdat dit beter was voor de sector, of omdat hij grond kocht omdat het beter was voor de sector.

Het was ook beter voor de verkoper, best sociaal dus
crisis
Quote:
@josl: Volgens mij maakt iedereen zich druk om zijn eigen positie

Nou, dat hebben we eindelijk helder. Jouw geneuzel over iedereen verantwoordelijkheid is ook gewoon wat jou past. Ik ga geen moeite doen de P-benutting kunstmatig te verhogen om jou aan groeiruimte te helpen. Waarvan akte.
crisis
Quote:
@josl: omdat hij grond kocht omdat het beter was voor de sector.

Grond wordt gekocht uit emotie. Kun je lekker op rond toeren. Die emotie is ook nogal gevoed door belangenbehartigers, zuivel en politiek. Grondgebondenheid zou de norm moeten zijn. Tja, niet alleen in Brabant doet men aan anticiperen...
josl
@crisis
je hoeft geen moeite te doen op de p benutting kunstmatig te verhogen, dat doet je krachtvoerleverancier al voor je. Daarom zakt de excretie per koe miv 2015.gratis en voor niks. Maar stijgen je koeien in productie en val je in een hogere categorie crisis, dan zal je volgend jaar of koeien moeten ruimen of fosfaatrechten kopen. Een slimme boer zal proberen zijn p benutting te verhogen. Met een beetje geluk kan hij straks dan zelfs ook nog meer P op eigen grond aanwenden. Er zijn er zelfs die nu al zo slim zijn om met de bex te werken en laten daarvoor mest aanvoeren. Liefst zeugenmest met 1,5 fosfaat maximaal dat levert meer euro's op.
crisis
@josl
Slimme boeren daar in Brabant. Ik verhuur wel wat grond/gebruiksruimte op papier aan zo'n heel slim AMvB-knelgeval. Kan nog wel eens veel meer op gaan leveren.
+1
puntertje
Voor de diergezondheid meng ik nu al fosfor door het voer, te veel koeien met 'warme oren melkziekte' verschijnselen.
brabo
Quote:
@puntertje: 'warme oren melkziekte' verschijnselen.

hier krijgen de koeien met melkziekte koude oren
puntertje
Het staat ook tussen quootjes Brabo. De verschijnselen lijken op melkziekte maar de dieren hebben warme oren. In Brabant zul je geen koeien tegen komen met fosfor tekort schat ik zo in.
Als je extensief bent, en niet de mest van anderen wilt hebben i.v.m. ziekte insleep e.d. moet je dan extra fosfor voeren. Gewoon te koop bij de veevoerleverancier trouwens. Op advies van de dierenarts.
kuilhapper
Quote:
@puntertje: In Brabant zul je geen koeien tegen komen met fosfor tekort schat ik zo in.
Als je extensief bent, en niet de mest van anderen wilt hebben i.v.m. ziekte insleep e.d. moet je dan extra fosfor voeren. Gewoon te koop bij de veevoerleverancier trouwens. Op advies van de dierenarts.

Wat zit er allemaal in je rantsoen? en hoeveel fosfor bevat je graskuil?, en wat voor waardeloze voederwaarde (re) mag die wel niet hebben? Voedingsadvies van de dierenarts? bijzonder...

Verzin je dit nu? of meen je dit serieus?, als je dit serieus meent ben je wel een vakkundige boer...
pieta
@kuilhapper
Is gewoon de realiteit. Wij hebben goed ruwvoer en volgens de rantsoenberekening hadden de droge koeien genoeg fosfor maar in de praktijk gingen ze plat. Eerst van alles anders aangepast totdat we op het onderdeel fosfor kwamen en voila --> wat fosfor bijvoeren --> opgelost.
Wat dat verder met extensief te maken heeft weet ik niet. 😄
+1
cs-agrar
@pietaje kan ook een antagonist hebben die opname fosfor tegen gaat.
+1
kuilhapper
Quote:
@pieta: wat fosfor bijvoeren --> opgelost.

monocalciumfosfaat?
brabo
Quote:
@puntertje: In Brabant zul je geen koeien tegen komen met fosfor tekort

dit jaar toch al 2 koeien af mogen voeren die net na het afkalven niet meer in de been te krijgen waren ondanks vele C-Mg infusen.
Dit zouden toch zomaar zulke koeien kunnen zijn geweest.
+2
ricardo
@brabo
Wij hebben er ook mee te maken gehad, sindsdien een paar bloedbuizen van de veearts op voorraad, infuus naald in de koe eerst buis vol bloed en dan infuus erin, vervolgens de veearts het bloed laten onderzoeken, dan weet je wat het probleeem is, kwam hele wonderlijke bloed uitslagen tegen, maar dan kun je wel gericht sturen.
verbi
Ik ken geen clown Toon wel gewoon Toon van Hoof die onze belangen behartigd in het zuiden en het zou zomaar kunnen dat hij in het overleg zit.En ik vindt dat als je geen normale topic kunt maken doe dan niks, dat dit jou niet past weten we al lang.Wat Kees Romijn zegt past ook niet in mijn straatje met zijn extensive verhaal maar ik probeer wel ieder in zijn waarde te laten.Ik zou zeggen neem een tabletje voor de stress en morgen gezond weer op.
+6
puntertje
Dat die clown voor jullie belangen opkomt is wel duidelijk, al decennia lang slagen NCB resp. ZLTO er in de regionale problemen te verheffen tot landelijke. En maar zeggen dat extensieve boeren net zo goed mede veroorzakers zijn van de overschotten. Nou, als je zelf je mest kunt plaatsen veroorzaak je geen overschot. Maar volgens Toon wel, en dan ben je een clown.
verbi
Zielige opmerking meer wil ik er niet over kwijt, niveau daalt met de dag hier.
+1
puntertje
@verbi
Gelukkig ben jij overal ver boven verheven.
josl
Ik weet niet wat je waar gelezen hebt puntertje, maar natuurlijk heeft Toon niet gezegd dat extensieve boeren mede veroorzakers zijn van de overschotten ( welk overschot trouwens). Je zal het fosfaatplafond bedoelen en dat is niet gekoppeld aan de plaatsingsruimte van mest op het bedrijf, maar een landelijk productie getal. En iedereen die meer fosfaat produceert dan hij deed in 2002 levert hier een feitelijke bijdrage aan.
puntertje
@josl
Tja, jij volgt inderdaad de zelfde kromme redenering als Toon. Als je fosfaatproductie meer had gekoppeld aan plaatsingsruimte was er niet boven het plafond geproduceerd (vervuild)= grondgebondenheid. Als je dan zegt dat die niets met elkaar hebben te maken en deze discussie steeds hebt getraineerd (=standpunt ZLTO) spurt je over het plafond heen. Om vervolgens te melden de het ieders verantwoordelijkheid is om er weer iets aan te doen. En aldus zadel je een groep mensen op met de problemen van een ander, volkomen geregisseerd. En heb je dus met het oog op de toekomst bijv. in grond geïnvesteerd, zo wie zo een slecht renderende investering en daarom zijn er veel intensieve bedrijven, dan wordt de (fosfaat)ruimte die je dacht te kopen nu geclaimd door de mensen die niet in grond wilden investeren (of niet konden maar wel zo nodig een grote stal moesten bouwen). En ja, die mensen zitten overwegend in het zuiden en oosten van het land, maar ook elders in het land zitten deze lui.
En dan komen clowns met de verrassende stelling dat iedereen een feitelijke bijdrage levert aan het overschrijden van het fosfaatplafond. Met als veel gehoord argument dat benadeelden zich ook onverantwoord hadden kunnen gedragen en niet moeten zeiken. Want de wet stond onverantwoord gedrag toe. Maar eerder grondgebondenheid reguleren is door de zelfde clowns altijd tegen gehouden dus ja, dan wordt het een self fulfilling prophecy.
kuilhapper
Quote:
@puntertje: Als je fosfaatproductie meer had gekoppeld aan plaatsingsruimte was er niet boven het plafond geproduceerd

Als je het melkquotum had gehandhaafd en de superheffingsmelk niet had opgehaald was het plafond ook niet overschreden...

Maar ik ben nog steeds benieuwd hoe je met een grasrantsoen aan een fosfaatgebrek kunt komen... dus hoeveel fosfor in de kuil? hoeveel ruw eiwit? energieaanvulling? wat voor ureum? en hoeveel fosfaat per ton mest?

Jij zou zomaar is het bewijs kunnen zijn dat kringlooplandbouw een illusie is...
Todi
@kuilhapper
De meeste p tekort gevallen komen voor bij pas gekalfde koeien dus vanuit het droog stands rantsoen.
josl
@puntertje als als als als. Als de as breekt valt de kar.
josl
@ puntertje Toon volgt gewoon de Brusselse afspraken. Jij wilt geschiedenis gaan herschrijven puntertje. Het is grote onzin om iedereen die geen latente ruimte heeft op grond maar te beschuldigen van 'onverantwoord gedrag'. Hoe kom je er nu bij dat je dmv grond kopen fosfaatruimte zou kopen? Je kocht fosfaatplaatsingsruimte.
puntertje
@kuilhapper
melkquotum had niets te maken milieudoelstellingen dus die vergelijking gaat mank. En niet de kringlooplandbouw is een illusie, maar de kringloopwijzer in zijn huidige vorm is dat wel.
+1
puntertje
Quote:
@josl: Je kocht fosfaatplaatsingsruimte.

Nu de ZLTO de grondgebondenheid heeft getorpedeerd blijkt het inderdaad alleen plaatsingsruimte te zijn. Want de productieruimte die er bij grondgebondenheid bij zou zitten is geclaimd door mensen zonder voldoende grond. En dat is steeds het terugkerende issue. En nogmaals, dit is bewust door enkele partijen geregisseerd. Die frustratie bleek duidelijk uit het afscheidsinterview van Siem Jan Schenk.
kuilhapper
Quote:
@puntertje: melkquotum had niets te maken milieudoelstellingen dus die vergelijking gaat mank. En niet de kringlooplandbouw is een illusie, maar de kringloopwijzen in zijn huidige vorm is dat wel.
Dat was niet het oorspronkelijke doel, maar door de quotering was er wel een begrenzing, dat ze die niet gewoon op 31/3 hebben omgerekend naar een P quotum is een gemiste kans. Kippen en Varkens hadden/hebben dierrechten, Koeien hadden 3 maand niks, en dat werkt dus niet...

Is je kuilonderzoek geheim? of moet je die managementslag nog maken?
jorisdriepinter
@puntertje
ZLTO heeft altijd gedacht dat via mestverwerking de intensivering wel door kon gaan.
Nu die weg is afgesneden past uitbreiding via eigen mestplaatsing ze niet meer.
Het resultaat zien we nu terug in de voorgestelde regels.
+1
kuilhapper
Quote:
@puntertje: Want de productieruimte die er bij grondgebondenheid bij zou zitten is geclaimd door mensen zonder voldoende grond.
Het is heel simpel, tot 1 april had je ook niks aan land als je geen quotum had, en dat is gewoon weer opnieuw ingevoerd.
pieta
@jorisdriepinter
Hier mag ook LTO-noord het boetekleed voor aantrekken. ZLTO heeft alleen het belang van het merendeel van hun leden behartigt. En nog goed ook. LTO noord had waarschijnlijk 5 a 6 jaar geleden al volop moeten gaan lobbyen voor de grondgebondenheid na het melkquotum. En ook nog moeten zorgen dat er iets geregeld was en als dat niet wopu lukken 3 a 4 jaar geleden gewoon de waarschuwing af moeten geven dat zonder beleid de staarten geteld zouden gaan worden.
crisis
Quote:
@pieta: gewoon de waarschuwing af moeten geven dat zonder beleid de staarten geteld zouden gaan worden.

Voor LTONoord is overschrijding van het fosfaatplafond een totale verrassing, quote van @Wiebren ( maart 2015, het plafond was eind 2014 al geslecht):

Wiebren - 6 mnd. geleden

Gelukkig wordt het fosfaatplafond niet zo berekend zoals de melkboer het hier voorstelt. Is ook al tig keer toegelicht hoe wel trouwens.
Hét fosfaatplafond staat op 172,9 miljoen, het enige waar Brussel en EZ echt op sturen.
Deelplafond melkveehouderij staat op 84,9 en wordt ook in 2015 niet overschreden. Gaat het te hard dan zijn de maatregelen uit het sectorplan beschikbaar:
- aanscherpen overeenkomst voerspoor = lager fosfor in voer
- verplichte kringloopwijzer voor alle melkveebedrijven
- fosfaatheffing
+1
pieta
@crisis
Tja, dit hebben we allemaal wel gelezen en als je de situatie zo slecht in de gaten hebt kun je maar moeilijk een goede belangenbehartiging verwachten.
puntertje
Quote:
@kuilhapper: Het is heel simpel, tot 1 april had je ook niks aan land als je geen quotum had, en dat is gewoon weer opnieuw ingevoerd.

Drogredennatie, dat is zoiets als zeggen dat je hele hoge belasting handhaaft omdat te voorkomen dat mensen anders meer gaan roken. De quotering was er voor de markt en mestregels voor het milieu.
+1
jorisdriepinter
@pieta
LTO noord is natuurlijk ook niet eensgezind. Landelijk is ruim 60% van de melkveehouders als intensief te kenmerken. De uitkomst is dus voor de meerderheid goed uitgepakt. Zlto heeft het dus niet verkeerd gedaan. De echte groeiers in het noorden zijn eigenlijk zonder uitzondering intensief. Die hoor je dus ook niet.
Maar heel het gewouwel,over grondgebondenheid heeft velen op het verkeerde been gezet.
pieta
@jorisdriepinter
Dan zijn we het eens. Maar je vergeet te melden dat met enioge regelmaat ook gemeld is dat we de grens vd fosfaat zeker dit jaar nog niet zouden bereiken. Om over het debacle van de melkveewet/AmvB maar niets te zeggen. Daar komen ze gewoon te laat mee.
+2
pieta
Quote:
@jorisdriepinter: Landelijk is ruim 60% van de melkveehouders als intensief te kenmerken.

Wij vallen ook in intensief terwijl ik het zo helemaal niet ervaar. Qua ruwvoer zijn wij zelfvoorzienend. Qua mestplaatsingsruimte komen we behoorlijk tekort.
+1
Coen
@pieta , dan ben je niet-intensief, maar grondgebonden.

alleen de politiek heeft (op voorspraak van LTO ??) beslist dat je te weinig mestplaatsingsruimte hebt voor je eigen mest.
kuilhapper
Quote:
@puntertje: De quotering was er voor de markt en mestregels voor het milieu.

Klopt helemaal, bedrijven hebben zich middels quotumaankoop ontwikkeld tot hoe ze er voor stonden op 1 april, was allemaal mogelijk volgens geldende wetgeving.

Na de plannen van 2 juli willen de extensieven ineens een herverdeling van wie de koeien mag melken, je kunt die koeien dan volgens hen legitiem afpakken van mensen die deze jarenlang gemolken hebben, maar op papier niet genoeg grond hebben om op te geven bij de meitelling. Deze mensen bestempel je ook nog ineens maar als vervuilers... Wat vervuilen ze?

Kijk als er geen fosfaatrechten waren afgekondigd, hadden we dan iets van de extensieven vernomen? nee. Waren ze dan gaan uitbreiden? nee, als 2 jaren met record melkprijzen je al niet aan het melken krijgen, waarom wil je het dan wel voor een kwartje?

Maar kuiluitslagen heb jij niet puntertje?
crisis
Quote:
@kuilhapper: als 2 jaren met record melkprijzen je al niet aan het melken krijgen

Misschien dat quotumkosten hierbij een rol speelden?
jan is hobbyboer
Quote:
@verbi: clown Toon

Ik vind het nog wel een vrij vriendelijke benaming. Kan wel wat anders bedenken. Vind het trouwens wel een humorloze clown, dus eigenlijk wel beetje mislukt.
jorisdriepinter
Nederland is niet zo groot, maar de verschillen zijn dat wel.
Toon is voor de gemiddelde brabander heel redelijk.
Maar in de ogen van Harm een extremist.
+1
cs-agrar
Dr is wel meer Nederland dan alleen Brabant he, dat moet Toon dan niet vergeten.
hellup
Misschien heeft iemand het landelijke kaartje beschikbaar met aantal koeien per
km2. je zal dan zien waar de meeste koeien lopen, en waar de grootste toename van runderen is geweest. de kleinste boeren met de grootste bek zitten in....
weurding
Quote:
@hellup: boeren met de grootste bek zitten in..

hun luie stoel vandaag
spotmelker
...driftig op een laptop te tikken.
jan is hobbyboer
Quote:
@hellup: de kleinste boeren met de grootste bek zitten in....

Dat ben ik waarschijnlijk in jouw ogen 😄. Nu ik heb het werk weer klaar en zit nu binnen. Vanmiddag nog wat programmeren en wielrennen kijken. Voetbal laat ik vanavond maar aan me voorbij gaan 😄.
puntertje
Quote:
@hellup: landelijke kaartje beschikbaar

Google maar eens op fosfaatproductie en dan op afbeeldingen, in het donkerste gedeelte woont Toon.
BoerBart
Wat is er mis met de kleinste boeren?
jan is hobbyboer
Quote:
@BoerBart: Wat is er mis met de kleinste boeren?

Die zitten grote jongens in de weg omdat ze niet denken volgens de HAS denkwijze van de grote jongens. Dus er is heel veel mis met kleintjes. En je hebt ze ook niet maar zo weg, ze zijn financieel over het algemeen zo solide als wat, hebben hun levensstijl allang aangepast aan beperkte inkomsten. Erg lastig soort dus, dat eigenlijk verplicht op moet hoepelen, Toon z'n volgende projectje waarschijnlijk, proberen voor elkaar te krijgen dat onder de half miljoen liter melk RFC de melk niet meer ophaalt.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: omdat ze niet denken volgens de HAS denkwijze van de grote jongens.

Ik ken anders behoorlijk wat boeren met een MAS-opleiding met een strak uitgevoerd groeiscenario. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Ik ken anders behoorlijk wat boeren met een MAS-opleiding met een strak uitgevoerd groeiscenario.

Dan verkopen ze daar die onzin tegenwoordig blijkbaar ook al. De landbouw indoctrinatie, het beroemde OVO drieluik. Onderzoek, Voorlichting en Onderwijs lullen alle 3 maar een richting uit. En als je dat maar lang genoeg doet gaat bijna iedereen het geloven. Vrij ernstig dictatoriaal systeem is dat.

Maar ja werkt meestal wel, niet te vreten hamburgers van McDonalds gaan ook als een speer, en meer dan een euro voor liter CocaCola betalen is ook heel normaal. Allemaal indoctrinatie en spelen op het idee dat iedereen bij de groep wil horen.
+1
ricardo
@jan is hobbyboer
Dat van die hamburger eb cola ben ik met je eens 😄
George
@ricardo
Nou vind ik persoonlijk Cola wel een lekker product. Smakelijker dan dat bittere bier. Hamburgers van MC Donalds is weer een ander verhaal hoewel er best ooit eens exemplaren tussen zitten die redelijk te eten zijn. Maar veel kom ik er niet , maar in het buitenland vind ik het wel relatief veilig eten , je weet wat je krijgt. Een klef broodje met een dun burgertje wat in de warmhoudt vitrine heeft gelegen. 😄
+1
KuikenenKoe
Quote:
@jan is hobbyboer: een euro voor liter CocaCola betalen is ook heel normaal. Allemaal indoctrinatie en spelen op het idee dat iedereen bij de groep wil horen.

waarom lukt ons dat met melk dan niet????

ben bang dat die cola verkopers slimmer zijn dan ons
hetzelfde geldt voor water verkopers die zijn echt het neusje van de zalm
dacht ik zo

misschien een paar van die gasten daar wegkopen ????
+1
crisis
Quote:
@puntertje: Lees net dat Toon van Hoof,

Waar heb je wat precies gelezen? Kortom de bron.
puntertje
Veldpost
WRV70
Goed voor elkaar daar in Den Haag. VERDEEL EN HEERS.
josl
Volgens mij doen wij dat deze keer hoofzakelijk zelf wrv70.
Coen
De verdeeldheid is ontstaan toen ZLTO recentelijk de gezamenlijk ingezette koers van grondgebondenheid torpedeerde 😞
+3
WRV70
Vindt het diep triest dat wij als al een hele kleine tak van sport het totaal niet eens zijn met elkaar. (Z)LTO moet al een hele grote schop onder hun hol hebben om ex en intensief te splijten. Heb weinig hoop dat we wat bereiken als we net een stel kleine kinderen elkaar de schuld gaan geven. Ministerie zal dit ook niet serieus nemen en hun eigen plan doorvoeren met als resultaat in onze sector een hoop verliezers.
crisis
Quote:
@WRV70: net een stel kleine kinderen elkaar de schuld gaan geven

Oplossing is simpel. Kiezen. Er zijn twee visies. 1 het recht om fosfaat te produceren wordt historisch bepaald. Eigenlijk een nieuw quotum. 2 het recht om fosfaat te produceren hangt samen met de aanwezigheid van gebruiksruimte. Mineralen koppelen aan grond.

De Tweede Kamer zal aan dienen te geven welke visie men prefereert.
+1
WRV70
@crisis Als het zo simpel was dan kwam de sector er zelf wel uit. Minister heeft meerdere malen gevraagd of de sector zelf met een goed plan zou komen. Jammer genoeg zijn er meer partyen die een flinke lobby in Den Haag hebben met meer macht dan wij zelf de landbouw. Ben nog steeds van mening dat bv een RFC en meer van deze bedrijven zich in politiek Den Haag nergens mee moeten bemoeien. Laatste jaar iedereen die maar iets in de melkveehouderij heeft gaat zich met bovenstaand probleem bemoeien. Wij boeren die het moeten uitvoeren hangen er maar onderaan te bengelen.
crisis
Quote:
@WRV70: Minister heeft meerdere malen gevraagd of de sector zelf met een goed plan zou komen.

Tja, de sector kan niet kiezen...
josl
@WRV70mijn moeder zegt altijd waar er 2 vechten hebben er 2 schuld.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , fosfaatoverschot , grondgebondenheid , zlto en plaatsingsruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
101
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
1