De teloorgang van Groningen en Friesland.

Vergaderboer is ook van zijn erf af geweest en is wezen toeren in het noorden des lands.

Korte samenvatting:


In Groningen stonden de grote statige boerderijen met daarvoor herenhuizen,wat een stijl en wat een rijkdom straalden die uit.
Nu kale nieuwe stallen met goedkope boerderettes ernaast. Vermoedelijk heel praktisch, maar in vergelijking met de oude fantasieloos en armzalig.

Toen Friesland. Dat viel echt tegen. Grote kale vlakten en vele vervallen boerderijen met daar tegenaan geplakt een ligboxstal. Echt armoedig.
De grote nieuwe serrestallen stonden eenzaam en opvallend in het landschap,het lijkt alsof Friezen een hekel hebben aan bomen, want beplanting ontbreekt.

Wat een verschil met vroeger. Toen wilde een boer met zijn boerderij zijn welstand tonen. Elke streek had z’n eigen boerderijtype. Nu is het overal eenheidsworst.

Voor volledig verhaal: Agd,alleen voor leden


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/08/2011 16:46 door Borg.

Deel dit topic

Reacties

Quattro-shooter
koeien hebben beter luxer onderkomen dan veehouder zelf haha

het is diep triest

je werkt om te leven, maar dat gaat bij velen niet meer op
anonymous_153
Echte schoonheid zit van binnen.

Helaas trekt men de verkeerde conclusies bij het zien van alleen de buitenkant.
Quattro-shooter
jajaja bla bla.... als men het niet kan, dan gaat men zo praten.!
1234
komkommertijd ook wel klaagtijd genoemd
Wimsumar
Beste Borg: Ja, zelfs de natuur helpt vandaag een handje mee! Wat een troosteloze bende.

[www.buienradar.nl]
noordhollander
al dat renoveren van die oude hokken of er maar wat tegenaan plakken ontsiert inderdaad de zaak
het kan ook anders rijdt maar eens van gorinchem richting nijmegen ter hoogte van vuren links kijken
daar groeit iets moois voor 500 koeien een nieuwe nieuw vredebest (wordt vervolgd)
goldensun
Ja maar dat is geen eerlijke concurentie en vergelijking.Deze heren zijn op een andere manier aan geld gekomen (projectontwikkelaar) en kun je dus niet vergelijken met een eerlijke boer.
noordhollander
weet nog dat ook deze maatschappij minder floreerde in de jaren vijfentachtig werd er ook veel gekletst
ook andere mooie boerderijen zijn niet allemaal met boerengeld gebouwd maar trekken de zaak
vaak goed op in zo'n streek
Grasbaal
Ik denk dat de vergaderboer ook hier is langsgereden, maar als je hier bomen omheen zet geeft dat een hoop rotzooi en wordt het er ook niet fraaier op. Als het dan modern moet zijn laat het er dan ook modern uit zien. En dat doet deze stal. Om een prachtig voetbalstadion zet je toch ook geen bomen??

jg
Hoeveel voetbalstadions zijn er eigenlijk??
jg
Jammerlijke opmerking Co. Voetbalstadions staan, uitgezonderd in friesland, in of aan de rand van de stad.
dirks
Zagen ze er allemaal maar zo uit
Quattro-shooter
waar staat het huis?/
Quattro-shooter
nee daar zetten ze kantoorgebouwen, totdat je het niet meer ziet...arena
anonymous_191
Bomen waren vroeger ook niet voor de sier. Voordat het platteland voorzien was van de nutsvoorzieningen (lees: aardgas) waren bomen ook uitsluitend praktisch! Op de randen van het erf kwam het hout voor de open haard!
Red bull
En als bliksemafleiding zodat de boerderij er niet aan ging
brabo
als je hier een bouwvergunning aanvraagt, dan hoort daar gelijk een beplantingsplan bij. Dus zonder aanplant van bomen en of struiken geen bouwvergunning.
Als ik deze foto zo bekijk dan vind ik het maar een kale zooi en zouden een paar bomen de zaak mooi opvrolijken.
koeboer
Het open landschap vind ik karaterestiek voor het noordgroningse en noord friese platteland.Ben het ook met Co eens dat bomen om een deregelijke stal heen geen verfraaiing van het landschap zijn.Vroeger stonden de grote akkerbouwschuren ook niet verstopt in tussen de bomen.Als je van bomen houd moet je toch echt in andere streken van nederland zijn. zelf heb ik daar weer iets van `verkopen ze hier geen kettingzagen`.Maar ieder zijn eigen.
frank b
Als je de foto bekijkt, lijkt 't er hard op dat er nog een hoop zand van de bouw naast de stal ligt. E.e.a. zal nog wel worden aangekleed, maar dat zal wel niet de prioriteit hebben.
anonymous_8
Maar Co jij weet ook dat je in Friesland doorgaans heel andere plaatjes ziet.
Veel boerenerven wekken de indruk dat er indruk dat er wekelijks een Vrijdagveiling gehouden wordt...

Vergaderboer heeft zeker een punt....
anonymous_15
Volgens mij zijn die 2 noordelijkste provincies gewoon teveel agrarisch. Da's wel mooi voor de boeren om te boeren maar voor de rest van de voorzieningen is het rampzalig. De rest van de mensen zorgt nl. voor de leefbaarheid van het platteland. Boeren in het oosten en het zuiden zullen het wel eens lastig vinden dat er zoveel burgers wonen maar daardoor blijven voorzieningen wel op peil. Als die voorzieningen er niet meer zijn trekken jongeren (vooral hoger opgeleiden weg) en raak je in een vicieuze cirkel. Hoe verder van de bewoonde wereld (noorden van Friesland en Groningen) hoe erger het is. Friesland is niet voor niets de armste provincie van ons land. In het buitenland zie je hetzelfde, vaak in veel ergere vorm (midden van Frankrijk).
Quattro-shooter
lijkt mij ook, loopt niet over van gezelligheid
jan is hobbyboer heeft daar een erg goed punt.

toen ik jaren geleden voor het eerst via allerlei binnenwegen de noordelijke kant van Friesland en Groningen zag, schrok ik enorm. Leegloop en slechte huizen.
maar ook veel boerenbedrijven die er, op zijn zachts gezegd, niet erg fraai uit zagen. En dat terwijl ik dacht dat dat gedeelte HET landbouwgebied was van Nederland.
alleen de grotere dorpen en steden zagen er nog vernieuwend uit.
Misschien goed om te boeren, maar dat is juist de doodsteek voor de leefbaarheid.
toen ik afgelopen jaar door zuidwest friesland kwam, was ik weer positief verrast.
Navraag bij de boeren waar ik was, vertelde mij iedereen dat de welvaart in dit gebied vele malen hoger was om de simpele reden dat er veel meer water was en dus toerisme. En dat viel wel te zien, mooiere huizen, betere voorzieningen en veel meer leven in de brouwerij.
nadeel was dat huizen veel duurder waren.
Zo heeft elk gebied zijn voor- en nadelen, maar ik denk dat ik het weleens ben met het onderwerp.

het is overigens niet een nederlands probleem, volgens mij zie je dat in elk land.
en ik zou niet weten hoe je het op moet lossen, want jammer is het wel!!
Die prachtige, grote, statige boerderijen van vroeger met pachtige architectuur en tuinontwerpen.
das war einmal.......
Quattro-shooter
........als es noch etwas Geld in der Landwirtschaft!!
anonymous_184
Nou, dat ben ik niet met je eens Jan. Veel jongeren willen wel op het platteland blijven, als er maar (beperkte) nieuwbouw plaats kan vinden tegen een redelijke prijs. Maar gemeenten willen alle nieuwbouw graag centraal in de grotere kernen hebben. Dat is de doodsteek voor de kleinere dorpen.
Ik woon in het dorp waar ook skalsumer natuurbeheer zit en de saamhorigheid is er groot, we hebben ieder jaar een mooie feestweek en het dorpshuis draait op meer dan 60 vrijwilligers (totaal in het dorp ongeveer 450 inwoners). Niks mis mee dus!

Voor wat betreft de mening van de vergaderboer, ik moet er niet aan denken in een boomrijk gebied te boeren. Ik houdt van de kale vlakte met mooie stallen er in.
Het is dus persoonlijk, wat je mooi vindt en wat niet.
anonymous_15
Zelfs hier in de achterhoek speelt het al, en het is hier veel drukker dan daar boven in Friesland. Mensen willen hierook heel graag wonen, omdat het zo mooi wonen is (al dan niet met bomen) maar er is gewoon geen fatsoenlijk werk te vinden voor iemand met een wat hogere opleiding. Die trekken allemaal weg naar West Nederland of verder. Daarnaast zijn de voorzieningen steeds moeilijker in de lucht te houden, zonder auto kun je hier ook al niets meer (dorpswinkel is weg, postkantoor etc zijn allang vertrokken). Dan kun je wel zeggen dat een feestweekje genoeg is om de bevolking tevreden te houden, maar dat geloof ik niet. Huizen kosten trouwens helemaal niets in Noord-Friesland/Groningen, je mag het wel duur vinden, maar dat is meer een teken dat je nooit in de rest van Nederland bent wezen kijken, dan dat ze duur zijn. Maar goed steek de kop maar in het zand, het is een perfect gebied om te boeren, maar sociaal begint het steeds meer op Canada te lijken. Als je niet beter gewend bent of kluizenaar bent gaat het wel.
anonymous_184
De belangrijkste voorzieningen in een dorp zijn de school, het dorpshuis (of een kroeg/cafe met zaal) en het verenigingsleven.
Een supermarkt in het dorp, een postkantoor in het dorp, dat is allemaal niet nodig. Jongeren zijn zeer mobiel, de supermarkt een paar kilometer verder
is echt geen probleem. Ik ben het met je eens dat goed aanbod van werk lastiger is.

Huizen zijn inderdaad niet duur bij ons, dat heb ik ook niet geschreven. Maar bestaande woningen stammen uit de jaren 60 of zo. En de meeste nieuwe huizen zijn ruimer, energiezuiniger en staan op een grotere kavel. Als dat niet beschikbaar komt, dan wordt er een nieuwe woning elders gebouwd en zijn ze weg.

Het tevreden houden van de bevolking speelt ook niet, dat klinkt net of moet de ene groep de andere tevreden houden. De essentie van een leefbaar platteland is dat je het samen leefbaar houdt.
Karsjen Tamminga
JAN nu wordte het echte tijd dat je eens langs komt in FRIESLAND
ECHTENERBURG heefte nog altijd meerder winksels ,is van alles tekoop van kleding doet brood
En van fiets tot auto ; en wat denkje van alle feesten momenteel in verband met desport van friesland
Ga nu na LEMMER kom vannachte wel weer eens thuis hoop ik met de taxi
anonymous_15
In gaasterland kom ik regelmatig, en Lemmer ziet er gezellig uit (dat is ook niet agrarisch, toeristisch), maar ik kom ook wel eens helemaal in het Noorden van Groningen en dat maakt op mij toch een vrij verlaten indruk. Werk is het grote probleem. Werk dat een beetje verdiend is er nauwelijks in de uithoeken van Nederland. En sociaal is het misschien heel acceptabel voor de mensen die er geboren zijn, maar ik vind het er Canadees eenzaam. En als je denkt dat een dorpshuis en een school genoeg is als voorzieningen niveau voor de 'modernere' mens, dan denk ik dat je toch eens een maandje een huisje moet huren in de bewoonde wereld.
Quattro-shooter
zo ist!!

je zou haast zeggen, wereld vreemd... dagje uit naar een of andere ''vreet'' beurs, dat was het
anonymous_196
Maar misschien zijn die Boeren net zo ''slim'' als jij...., werken zich de pleuris...
En stoppen op tijd (gezond mentaal en fysiek) en genieten dan pas van hun nieuw gemaakt geld,opgebouwd tijdens hun werkend leven.
En zien het ''oudegeld'' als bonus..
Er zijn er ook die stoppen van ellende, door verspillend management..of het licht zien van het niet kunnen..
En teren op het oudegeld van Pappie en Mammie, die hen bevoorrecht heeft bij overnamen..
anonymous_184
valt mee hoor, buiten het feit dat ik in NL op vele plaatsen ben geweest, heb ik 2 of meerdere weken in verschillende jaren in Australie, Nieuw Zeeland, Amerika, Canada, Denemarken de boel verkend.

Daarnaast nog tripjes van iets minder dan een week in Zweden, Engeland, Schotland, Duitsland gedaan.

Dat wereldvreemde is dus te overzien
anonymous_78
>>maar er is gewoon geen fatsoenlijk werk te vinden voor iemand met een wat hogere opleiding. Die trekken allemaal weg naar West Nederland

het oosten verpauperd , de mensen met verstand wonen in het westen
anonymous_8
Oooo

Ik dacht dat je nu ging aankondigen dat jij binnenkort naar het oosten zou gaan verhuizen...
anonymous_78
>>Ik dacht dat je nu ging aankondigen dat jij binnenkort naar het oosten zou gaan verhuizen...

ik ben veehouder , geen ontwikkelingssamenwerker
anonymous_8
... in het oosten des lands kun je ook prima koeien houden...
Coen
....maar in het noorden des lands kun je (nu en in de toekomst) beter melk produceren
anonymous_8
tja.... als je met 'beter'..... 'goedkoper'bedoeld, dan heb je gelijk. Het oosten is meer geschikt voor de productie van melk voor nichemarkten. Stalmelkproducenten kunnen hier dus beter vertrekken.

Een mooi voorbeeld is Michiel Cassuto in Ede die gisteravond is uitgeroepen tot de Gelderse Held van de Smaak 2011vanwege de lekkere Brandrood Kaas die hij maakt...

[de Gelderlander:]
Kaasboer Michiel Cassuto uit Ede is Gelderse 'smaakheld'
donderdag 11 augustus 2011 | 22:29 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 11 augustus 2011 | 22:30

WAGENINGEN - De Edese kaasboer Michiel Cassuto is donderdagavond in de Wageningse kaaszaak 't Zuivelhoekje uitgeroepen tot 'Held van de Smaak' in Gelderland. Cassuto was al verbaasd met zijn nominatie en die verbazing bleef ook bij het winnen van de prijs, maar de blijdschap overheerste. "Ik had dit niet verwacht", bekende de Edenaar.

"Maar ik ben er wel heel blij mee. En trots, want ik ben nog niet zolang bezig." Cassuto maakt op boerderij Engelenhove op landgoed Kernhem in Ede kaaskaas van de melk die zijn Brandrode Runderen geven.

Reden om op het hoogtepunt te stoppen ziet hij niet. "Er is nog veel te verbeteren, zowel met het fokken van de brandrode koeien als het bereiden van mijn brandroodkaas."
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Volgens mij zijn die 2 noordelijkste provincies
> gewoon teveel agrarisch. Da's wel mooi voor de
> boeren om te boeren maar voor de rest van de
> voorzieningen is het rampzalig. De rest van de
> mensen zorgt nl. voor de leefbaarheid van het
> platteland. Boeren in het oosten en het zuiden
> zullen het wel eens lastig vinden dat er zoveel
> burgers wonen maar daardoor blijven voorzieningen
> wel op peil. Als die voorzieningen er niet meer
> zijn trekken jongeren (vooral hoger opgeleiden
> weg) en raak je in een vicieuze cirkel. Hoe verder
> van de bewoonde wereld (noorden van Friesland en
> Groningen) hoe erger het is. Friesland is niet
> voor niets de armste provincie van ons land. In
> het buitenland zie je hetzelfde, vaak in veel
> ergere vorm (midden van Frankrijk).

Berkelland is volgens mij een van de gemeenten met een flinke afname van de bevolking.
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik denk dat de vergaderboer ook hier is
> langsgereden, maar als je hier bomen omheen zet
> geeft dat een hoop rotzooi en wordt het er ook
> niet fraaier op. Als het dan modern moet zijn laat
> het er dan ook modern uit zien. En dat doet deze
> stal. Om een prachtig voetbalstadion zet je toch
> ook geen bomen??
>
> [a2.img.mobypicture.com]
> dfdaf6977e7e_large.jpg

Dit is inderdaad een dekselse mooie stal, en als het erf na de bouwerij netjes is op geruimd dan mag deze stal gezien worden,wat het probleem is van enige beplanting is mij niet duidelijk .
anonymous_6
Wat een oudbollige reactie Co Ja idd, erfbeplanting geeft wel extra werk, net zo als een tuin of zaait iedereen tegenwoordig de mais tot aan de voordeur?
Erfbeplanting zorgt voor een mooie aankleding van een bedrijf en maakt dat het beter in de omgeving past. Veel beter dan van die kale stenen puisten in het landschap.
anonymous_8
Die Friezen laten zich te veel door 'Stonehenge' inspireren....
anonymous_6
haha maar het is overal in Nederland te doen hoor dat veehouders geen noodzaak zien om het bedrijf wat te 'stofferen'.
En het is zo mooi, gevarieerd groen rond je bedrijf, een boomgaardje dr bij, een weitje voor wat kleinvee. Dit icm een net opgeruimd erf is hét visitekaartje voor de landbouw
anonymous_8
Ja jij snapt het al..... nu de rest nog
anonymous_15
ik snap het wel, maar dat gepoets en geveeg is ook niet mijn specialiteit/hobby.
anonymous_8
ik had ook niet gezegd dat het mijn hobby is ....eigenlijk is het een voortdurend spanningsveld...
anonymous_8
het liefst zou ik elke zaterdag een paar tukkers (die weten hoe het hoort) willen laten komen om de zaak een beetje aan kant te maken...
anonymous_15
Ja tukkers en achterhoekers zijn erg bedreven in het vegen, Friezen en brabanders hebben er over het algemeen ook wat meer moeite mee. Wat dat betreft wordt het tijd om te verhuizen, maar ja, dan hebben ze hier ook niets meer om over te roddelen, dat wil ik ze voorlopig ook nog niet ontnemen.
anonymous_449
Ik denk dat zolangzamerhand de uren van een dag te weinig zijn om al het
werk rond te zetten.
Misschien kunnen we in brussel daar eens verlenging voor aanvragen.
Dat een dag 30 uur krijgt of zo.
Quattro-shooter
heb al vaker gezegd, het is echt van de gekken, hoe er gebeuld wordt in die schuren, zonder vergoeding! want daar kijkt men niet naar

het draagt nergens toe bij, alleen maar van ,, kijk mij nou''
noordhollander
om de donder niet zo negatief denken ga eens op excursie bij hessel en ettie agema in kollumerpomp
die melken samen een miljoen liter vol en leveren nogal wat stiertjes en embryoos af en hebben jaarlijks zo'n vijftig natuurexcursies in hun eigen broedgebieden kijk maar eens op de site van skalsumer natuurbeheer
en ook de veelbesproken klaske van volkswagenboer wijnand pon komt van een mooi bedrijf.en wat te denken
van de familie van der ploeg in warga en selmien daar wordt nogal wat geproduceerd.ook op synaeda state
is al menig stiertje, veel tulpenbollen en de laatste tijd bloedmooie friese paarden gefokt.......
anonymous_196
Er is een kengetal in Nederland, wat door ''vakgenoten'' er weinig gebruikt van gemaakt wordt.
Daarin zijn alle baten en lasten in verwerkt..
En als je dan de omvang weet/raad, en weet je ook of er getopt wordt of getobt
aukevd
die streekeigen type's zijn ontstaan ten gevolg van de verschillende soorten landbouw die in die streek werden bedreven en dus hun eigen vorm en functie hadden. het akkerbouwbedrijf met veel eigen opslag voor het graan had een ander type boerderij nodig dan de melkveebedrijven in Friesland waar ook boter etc werd gemaakt. De veel kleinere en gemengde bedrijven in Drenthe vroegen weer om een ander type stal.
tegenwoordig is koeien melken overal gelijk en dus ook de vorm van de gebouwen waar dat in plaatsvind
Wimsumar
Beste discussieleden: Ja, teleurstellend in Friesland, maar met ''laagvliegende'' vrachtwagens is er ook geen houden meer aan.

KLik: [www.waldnet.nl]

(doorklikken op een foto).
frank b
Nog mazzel gehad, daar.
Quattro-shooter
's nachts begonnen met rijden waarschijnlijk... krijg je ervan
Wimsumar
Beste Double-Shooter: Als u even de tijd had genomen de eerste 2 zinnen van het nieuwsbericht te lezen had u geweten dat een klapband de oorzaak was.
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste discussieleden: Ja, teleurstellend in
> Friesland, maar met ''laagvliegende'' vrachtwagens
> is er ook geen houden meer aan.
>
> KLik:
> [www.waldnet.nl]
> raakt_door_vrachtauto.html
>
> (doorklikken op een foto).

Toch wel oude gebouwenhe !!!!
euroknaller
Bij de snelgroeiers (die heb je nog wel eens in het Noorden) of de mensen die tot een aantal jaren geleden ieder jaar sprongetjes maakten is vaak minder geinvesteerd in de eigen huisvesting en het erf. Nu de aankoop en lease van productierechten voor steeds minder bedrijven interessant is wordt er weer meer geinvesteerd in erfverharding, renovatie woningen (oude friese boerderijen), sleufsilo's e.d. Alles heeft een reden en ook bij deze melkprijzen is het nog niet voor iedereen "goud" of vindt het melkgeld wel weer een bestemming
Hans 90
Ik denk dat de vergaderboer met de bekende oogkleppen heeft rondgereden. Er zijn zat mooie plekken in Friesland en Groningen. Je moet ze alleen willen zien!Het grappige is wel dat als ik door brabant of limburg rijd presies hetzelfde zie. Of een gestopt bedrijf of een megagroot hok
noordhollander
ja vergaderboer bij de meest suksesvolle westfriese winkelketen heus allerlei modellen en sterktes
Wimsumar
Beste discussieleden: Gelukkig, een tuin, het mag niet

[www.nieuwsgrazer.nl]
anonymous_2
Ze hadden ook naar Jan Smit en Damaru moeten luisteren,ik heb een tuintje in mijn hart

anonymous_42
Fryslan Boppe,de rest........
anonymous_15
da's pas je kop in het zand steken. Als er een provincie afhankelijk is van de rijkdom van de rest van Nederland is het friesland wel. Veel werkloosheid, gemiddeld laag inkomen, laag opleidingsniveau etc, hoe graag ze het in Friesland ook zouden zien, zonder de rest van Nederland was het een failliet boeltje.
brabo
en dan wonen er ook nog boeren die beweren dat je geen melk zou moeten produceren voor de export.
terwijl zonder de export naar buiten de frieslandgrenzen ze hun melk nooit never niet opgez.pen krijgen.
Wimsumar
Beste Brabo: Mag het iets beschaafder?

Gratis kan natuurlijk niet.............(KLik).
brabo
O sorry Wim, ik wist niet dat je je aangesproken voelde.
Maar we zijn het wel eens meer niet eens
Gelukkig gaat al mijn melk de export in, en brengt het nog voldoende op ook.
anonymous_7
Zit momenteel in bouwfase van nieuwe stal, ik dacht gaan we wat moois maken want uit eindelijk bouw je maar 1 of 2 maal in je boerebestaan iets nieuws. Na overleg met al de betrokken instanties mag er alleen een recht aan recht toe loopstal worden gebouwd in traditionele kleuren zoveel mogelijk standaard voor de helft omzoomd met rijtje boompjes en liefst ver van de bestaande bebouwing, dat geeft vergunningtechnisch minste problemen. Maar eerst zit alles nog op slot vanwege megastal discussie, die we weer hebben te danken aan onze zuidelijke intensieve collegaas die hun grondareaal vol bouwden met varkenshokken e.d.
maar wordt er met de teloorgang niet de sechte staat van huizen/stallen/voorzieningen en dorpen bedoelt?
ik vind het ook een prachtig gezicht als ik meerder nieuwe stallen zie, maar ik wordt toch wel een beetje ........... als ik de vervallen dorpen zie/leegstand zie/slechte huizen zie of de slecht onderhouden landerijen zie.
het is natuurlijk net wat je wilt zien, maar je ziet het ook in andere gedeelten van Nederland, maar mijn mening is dat de 3 noordelijkste provincies het toch wel vrij erg hebben, en dat blijkt volgens mij ook wel uit het feit dat ze al vele jaren door de overheid worden gesubsidieerd om de verborgen armoede op te lossen.
sommige regio's lossen het creatief op, bijvoorbeeld met toerisme, sommige regio's blijven agrarisch. verschil moet er ook blijven.
koeboer
Wat is verborgen armoede.Als groningen de gaskraan dicht draai is de randstad met al hun economische actievteit een achterstand gebied.Nederland teert al jaren op het groningese aardgas.Als je dan ziet wat er aan subsidie terug komt is dat maar een klein beetje.toch vind ik dat de staat van de hogelandster boerderijen in groningen beter is dan 15 a 20 jaar teug.Er zijn er best veel opgeknapt.Vind het pracht boerderijen om te zien,maar ben wel blij dat ik zelf niet een hoef onderhouden
ramonnie3
een flat is toch ook mooi 😛
Ramon1 Schreef:
-------------------------------------------------------
> een flat is toch ook mooi :-p

Een varkensflat ?????
Wimsumar
Beste Tukker oet Twente: Nee, ik denk dat Ramon1 een mestflat bedoelt.

Mestflat.
ramonnie3
hahahah 😛 mest is de basis van het leven hoor!! zonder mest geen mens! (en andersom)
Wimsumar
Beste Ramon1: Om een smiley te plaatsen moeten er hoofdletters gebruikt worden: dus '' 😛 '' werkt niet, maar ''dubbele punt hoofdletter P'' wel. Kijk:
anonymous_42
En geld niet alleen voor boeren, net zo goed voor de steden, ooit prachtige gebouwen, nu alles "modern" naar de ideeën van "projectontwikkelaars", zelfs in beschermde dorpsgezichten word die hokken neergezet, als er maar een mooi blabla-verhaal achterzit.
Karsjen Tamminga
de rotzooi van tamminga

[www.mijnalbum.nl]

Wimsumar
Beste MtsTamminga: Wat voor 'rotzooi' hangt er in de fronthef van de trekker die voor de opraapwagen rijdt?
B.T.W.:Achterop de opraapwagen zit geen ''driehoek''-bord.
adrie
Ik denk een zelfgemaakte frontpakker......
Beste wimsumar dat driehoekbord is niet verplicht op ëigen "hiem".
Karst kuil je soms aardappels mee in door de gewone graskuil?.
Karsjen Tamminga
Ja vorige jaar , gebeurd alleen als ze goedkoop zijn
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ja vorige jaar , gebeurd alleen als ze goedkoop
> zijn

Het mag ook nooit wat kosten !!!!!!
Coen
heeft vergaderboer dan wel eens rondgereden in de LOG-gebieden met die akelig grote en gruwelijk stinkende varkens- en kippenstallen ?
overal zitten wel zogenaamd luchtwassers en andere emiisiereducerende zaken op maar die staan volgens mij meestentijds UIT
anonymous_15
kosten ook veel te veel energie die dingen, dus verleiding is groot om zo nu en dan dat ding uit te zetten. LOG gebieden zijn gewoon industrieterreinen op het platteland, zou verboden moeten worden.
paul1
een schoon en opgeruimd erf is eigenlijk best wel saai.......
anonymous_15
zo lul ik mijn rommeltje ook altijd recht , maar gelijk heb je wel.
jansen2
Friesland is niks en blijft niks
al jaren de domste kinderen bij landelijke onderzoeken
anonymous_8
Dat is nou ook weer een opmerking van niks. Ondanks dat ik ze graag een beetje plaag, ken ik erg veel (zeer) slimme Friezen..... (en daarvoor hoef je trouwens niet per se naar Friesland. Je komt ze overal tegen in Nederland, en ook daarbuiten....
jansen2
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dat is nou ook weer een opmerking van niks.
> Ondanks dat ik ze graag een beetje plaag, ken ik
> erg veel (zeer) slimme Friezen..... (en daarvoor
> hoef je trouwens niet per se naar Friesland. Je
> komt ze overal tegen in Nederland, en ook
> daarbuiten....

misschien is dat het probleem, misschien moeten de friese brains ook eens daar gebruikt worden
anonymous_15
2e zinnentje van jansen klopt volgens mij wel, gemiddeld opleidingsniveau van de fries is laagste van heel Nederland.
paul1
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> 2e zinnentje van jansen klopt volgens mij wel,
> gemiddeld opleidingsniveau van de fries is laagste
> van heel Nederland.

toch zijn er best wel hele slimme friezen,ik noem een piet paulusma..........eneen ....ja ik kom er niet zo gauw op , maar er zijn er vast nog wel meer......


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/08/2011 21:31 door paul.
anonymous_8
Gelukkig draait niet alles in het leven om verstand....

Wimsumar
Beste Paul: Ik raad u aan een Fries niet ''recht in het gezicht''te zeggen slim te zijn. Het gezicht zal namelijk terstond 'nogal betrekken'.
paul1
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Paul: Ik raad u aan een Fries niet ''recht
> in het gezicht''te zeggen slim te zijn. Het
> gezicht zal namelijk terstond 'nogal betrekken'.
>

ja, sorry wim , heb nu ff geen fries-ned woordenboek bij de hand..........
Wimsumar
Beste Paul: Ja, dat is ook zo slim als ik weet niet wat.
Karsjen Tamminga
Alles weten maakte niet gelukkige JANSEN

Die zuideling die is pas slim jansen ,VAN BAKELE heefte [of verrekte het ] ook al geen geldt om zijn melkmaatschappen te betaalen
BRON gisteravond in de LEMMER een famlid van een kennis is slachtoffer zo als het nu lijkte
anonymous_15
Je bent ook wel een oen als je zaken met die mannen doet/deed. Iedereen kende hun reputatie, voor je houden die mannen. Maar ja, geen belasting willen betalen en het onderste uit de kan willen, dan kom je bij dit soort vogels uit. Toen ik groot deel van m'n quotum verkocht is het me ook paar keer aangeboden, zo'n melkmaatschap met wildvreemden. Dan maar iets meer aan de fiscus afdragen, zulke grote bedragen moet je niet samen met wildvreemden willen beheren vind ik, en vooral niet over langere periode met levend spul. En Van Bakel is dan nog buiten categorie boef (o nee, dat mag ik niet zeggen, in nederland is iemand pas een boef als ie veroordeeld is, en dat is bij witte boorden criminaliteit meestal nogal moeilijk te bewijzen, d'r zijn zelfs mensen die dat boerenslimheid noemen).
anonymous_196
Kennis stapelen kan iedereen, sommige hoeven het een keer te horen/lezen en sommige meer (ik >10x)
Maar kennis dynamisch toepassen, is absoluut niet voor alleen academische opgeleiden van toepassing
Een dergelijk label kun je toch niet aan een Kind van 10 plakken.., vroege slimmeriken zijn niet altijd......
En dan heb je ook nog vroeg bloeiers en laat bloeiers...
anonymous_15
d'r zijn ook vele niet-bloeiers hoor. Maar uiteindelijk gaat het om gelukkig worden en dat heeft niet zo heel veel relatie met een goed verstand en al dan niet bloeien.
anonymous_196
Ja liever een ''ons'' geluk, dan een ''kilo'' verstand
anonymous_42
Het noorden is een speeltuin voor landsschapsarchitecten en projectontwikkelaars,zie het resultaat van de blauwe stad!!!!
Het blijven natuurlijk wel machtig mooie provinsie s, de drie noordelijken, met een enorme potentie om te produceren.
t de wolff
De drift en drang van Groningers, Friezen en Nederlanders is verdwenen, een Nederlandse vrouw krijgt gemiddeld 1.7 kind. In de Hoorn van Afrika is dat veel beter, een Somalische vrouw krijgt er gemiddeld 6.4 en de bevolking van Kenia ging van 6 miljoen in 1950 naar 41 miljoen in 2010, staat op nu. nl, dan heeft men geen probleem om zo'n Blauwe Stad vol te krijgen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , erf , boerderij , stallen , boer en friezen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
104
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
8