‘Melkquotum kopen kan nog steeds uit’

Door Jelle Feenstra,

Richard de Wolff kocht vorig jaar voor zo’n 18 cent per kilo vet 220.000 kilo melkquotum. Dit jaar komt er waarschijnlijk weer een portie bij. „Ik ga niet zitten wachten tot 2015, om dan tot de conclusie te komen dat er allerlei andere schijnbare onmogelijkheden zijn”, redeneert de melkveehouder uit het Friese Spanga.


Groei is voor Richard de Wolff geen doel. Maar op een dynamisch bedrijf zijn groei en bedrijfsontwikkeling autonoom: op de ene investering volgt automatisch een andere. De melkveehouder zoekt telkens een nieuwe uitdaging. Staat de zaak te lang stil, dan begint het te kriebelen. Als er dan, zoals vorig jaar, 220.000 kilo melkquotum voor een redelijke prijs voorbij komt, aarzelt hij niet.

De Wolff: „De voerproductie is er, de stalcapaciteit is er en de koeien zijn er. In het slechte melkprijsjaar 2009 lukte het bovendien mijn aflossing volledig te betalen. Dan koop ik liever een flinke partij melk dan dat ik blijf leasen.” Hij stelt zichzelf wel een keiharde voorwaarde. „Alles wat ik nu koop aan quotum, moet in 2015 afgelost zijn. Anders doe ik iets niet goed.”

De cijfers (zie de tabellen) laten zien dat De Wolff qua kostprijs bovengemiddeld boert. Met relatief hoge vet- en eiwitgehalten zit hij met zijn melkprijs zo’n 2 cent boven het gemiddelde van alle bedrijven die meedoen aan de bedrijfseconomische boekhouding van de Gibo Groep. Met toegerekende kosten is hij 3 cent scherper en 1 cent scherper dan het gemiddelde van de 25 procent beste bedrijven.

Het saldo van De Wolff over 2009-2010 komt uit op 24,84 euro per 100 kilo melk. Over dat belabberde boerenjaar houdt hij toch nog bijna 7 euro per 100 kilo meer over dan het Gibo-gemiddelde: het saldo van De Wolff is 5 euro beter, terwijl de vaste kosten 2 euro lager zijn. De melkveehouder uit Spanga nuanceert zijn resultaten. „Het wordt in 2010-2011 door mijn groeisprongetje nog een toer om bij de 25 procent beste bedrijven te blijven.”

Uiteindelijk komt de op het saldo drukkende investering weer naar hem toe, denkt De Wolff. Het geeft mogelijkheden een nog scherpere kostprijs te realiseren of vreemde arbeid in te passen. Wel blijft het zaak scherp op de kleintjes te letten. Verslappen kan niet. Spermarietjes zijn nooit duurder dan 10 euro, de melkcontroleur komt hooguit eens per twee maanden langs en zaagsel strooit hij zuinigjes. Lang omsukkelen met ‘verkeerde’ koeien is er niet bij: twee keer verkeerd is exit.

Lange tussenkalftijd

Lage veeartskosten, een hoge omzet en aanwas en een lange tussenkalftijd kenmerken het melkveebedrijf van De Wolff. Alle vaarskalveren houdt hij aan. „Dan kun je goedkoop groeien en snel doorselecteren.” Een guste koe melkt hij nog wel eens wat langer door voor de extra kilo’s vlees.

De Wolff kwam elf jaar geleden volledig in het bedrijf. Daarvoor werkte hij tien jaar fulltime als voervertegenwoordiger voor Koudijs, later De Heus. In 2005 nam hij het bedrijf volledig over en bouwden zijn ouders een huis in Oldemarkt. Het aantal koeien groeide sindsdien van circa 100 naar ruim 150.

De ondernemer, die het bedrijf runt in een vennootschap onder firma met echtgenote Ria (40), melkt 155 melkkoeien op een quotum van 1.270.000 liter. Er is 62 hectare grond in eigendom, waarvan 35 hectare huiskavel. Verder huurt hij 26 hectare land van Staatsbosbeheer en pacht hij 14 hectare los land. Van die 102 hectare is 28 hectare maïs, de rest is grasland. De ligboxenstal uit 1976 verlengde zijn vader in 1989. In 2003 werd de stal breder gemaakt en in 2008 werd de stal opnieuw breder gemaakt én voorzien van een nieuwe bovenbouw. Ook kocht hij toen een nieuwe melkstal, 2 x 13 visgraat.

De koeien lopen in een 3 + 3 ligboxenstal: de melkkoeien aan de ene kant, jongvee en droge koeien aan de andere kant. Het jongvee tot acht maanden huisvest hij in de oude boerderij. Het volgende plan is om de linkerkant van de stal te verlengen. Daardoor krijgt de melkveehouder voldoende mestopslag én ruimte om extra koeien te melken en meer jong vee te stallen. De rechterkant van de stal blijft zoals hij is, zodat de bestaande sleufsilo’s met gras- en maïskuil kunnen blijven bestaan.

Arbeid

Hij heeft het geluk dat zijn 71-jarige vader zich opwerpt als een enthousiaste hulp. De Wolff senior schroomt niet om op de afgeschreven trekker met dito giertank te kruipen en nog vele uren te maken. Mede daardoor zijn de bewerkingskosten laag en hoeft junior wekelijks slechts voor veertien uren aan vreemde arbeid in te huren. Dat is een melker, die ’s morgens de scepter zwaait in de 2 x 13 visgraatmelkstal en de klauwverzorging voor zijn rekening neemt.

De Wolff is zich terdege bewust dat zijn vader een dagje ouder wordt en dat hij met zijn groeiambitie het punt van meer vreemde arbeid bijna heeft bereikt. „Daar moet ik een antwoord op zien te vinden.”

Aan weidegang doet De Wolff al sinds 2004 niet. De koeien krijgen van half april tot half november tweemaal daags vers gras, gecombineerd met een mengrantsoen van 16 kilo maïs en 5 kilo perspulp. ‘s Winters komt er ook graskuil in de voermengwagen. Dat rantsoen wordt aangevuld met een zetmeelrijke brok. De verliezen aan VEM, droge stof en stikstof zijn minimaal bij dit systeem en brengen de voerkosten in 2009-2010 op 4,47 euro per kilo melk. „Dat haal ik met de gestegen grondstofprijzen dit jaar overigens zeker niet”, erkent hij.

De door zijn zuivelcoöperatie FrieslandCampina gestarte discussie neemt De Wolff uitermate serieus. Hij is er, net als het bestuur, van overtuigd dat je het met technische argumenten niet redt. „Ik wil mijn koeien met liefde elke nacht met een glaasje champagne instoppen, maar jij betaalt, zeg ik tegen burgers die klagen over een gebrek aan dierenwelzijn. Dat zijn vaak mensen die al jaren niet op een melkveebedrijf zijn geweest. Laat ze eerst zelf maar eens kiezen voor weidemelk in plaats van een goedkoop B-merk.”

Toch wil De Wolff niet in de hoek komen, waar in zijn optiek de varkenshouderij wel in terecht kwam. Het systeem van collega Anton Stokman in Koudum spreek hem dan ook erg aan: zomerstalvoedering met een standweide van een paar hectare. „Ik denk er nog over na, maar als ik met 2 hectare standweide goodwill en ruimte voor mijn sector kan kweken, gaan de koeien bij mij straks ook weer naar buiten.”

Slimmer met Koeien en Kansen
Richard de Wolff doet sinds een jaar mee aan het project Koeien en Kansen. Hij is een van de vijf nieuwe bedrijven in het project. De opdracht is uit te vinden hoe de uitstoot van broeikasgassen kosteneffectief naar beneden kan. Het project zet vooral in op efficientieverbetering bij voeding en bemesting. De Wolff: „Ik heb niet de intentie om het beter te doen, maar wil wel graag weten hoe het komt met het mestbeleid. Als we erin slagen om met mestscheiding kunstmest overbodig te maken en met verbetering van het management (bijvoorbeeld via BEX) naar 19.000 kilo melk per hectare te kunnen groeien zonder afvoer van mineralen, is dat wat waard. Van aansluiting bij kennisteams word je altijd slimmer.”


Deel dit topic

Reacties

anonymous_196
Als hij over 30jr stopt, en de netto belastingvrije opbrengst is meer dan de 62 ha x de marktwaarden - de schulden.. dan zeg ik hij heeft zijn succes (kunnen) verzilvert...
Anders is het slechts roeren van oud geld geweest


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/03/2011 15:38 door qwert.
euroknaller
Een leuke reportage

Ik ben er zelf wat huiverig voor om te roepen dat quotum aankopen voor alle melkveehouders in Nederland rendabel is.
Bij Richard is het dat in ieder geval wel.
anonymous_199
Met de melkprijs zit 't wel oke en dat maakt in ieder geval een flinke hoop goed.
Coen
dikke gehaltes in de melk , ben toch ook wel benieuwd hoe dik ze zijn.

ik krijg ook de indruk dat de gekochte 220.000 kilo melkquotum het substituut is voor eenzelfde hoeveelheid melklease; dan is 18 cent per kg vet goedkoper dan 5 jaar melklease

overigens al jaren een best saldo uit de melkveehouderij in combinatie met lage vaste kosten

overigens ook een bedrijf met een normale melkdruk van 12.500 kg melk per ha; ook daar zit continuiteit in
anonymous_107
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> dikke gehaltes in de melk , ben toch ook wel
> benieuwd hoe dik ze zijn.
>
> ik krijg ook de indruk dat de gekochte 220.000
> kilo melkquotum het substituut is voor eenzelfde
> hoeveelheid melklease; dan is 18 cent per kg vet
> goedkoper dan 5 jaar melklease
>
> overigens al jaren een best saldo uit de
> melkveehouderij in combinatie met lage vaste
> kosten
>
> overigens ook een bedrijf met een normale melkdruk
> van 12.500 kg melk per ha; ook daar zit
> continuiteit in
Dat ligt aan de ha prijs.Bij de hier genoemde 60000 euro en 5% rente een verschil van 12 cent rente/kg melk als je 25000 kg/ha melkt.
Coen
het ligt aan de hoeveelheid en de kwaliteit van het ruwvoer wat er van één hectare afkomt

grond van 30.000 euro per ha mag ook een wat lagere melkdruk hebben voor zelfvoorziening
casev
of het uit kan,kan je pasin 2015 zeggen,wanneererwel of nietenige restwaardeaan hangt.


Zo niet,dan kan je volgens mijde komende 4 jaarnet zo goedsuperheffing betalenover die extra liters......
anonymous_107
Richard redt zich wel, of hij nu wel of geen quotum koopt.

Het zou trouwens wel leuk zijn als er een berekening bij staat dat het uitkan.
matt
ja die mis ik ook,het feit dat alles is afgelost in 2015 wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk is terugverdiend..
anonymous_107
Idd, anders zou het betekenen dat als ik van de RC melk koop het direkt al terugverdiend heb.Er zijn er hier wel die dat voldoende berekening vinden overigens.
Quattro-shooter
als dat je doel is...als het maar afgelost is;ben je mooi alleen voor een ander harder aan het lopen richard!
matt
Deze uitspraak bevestigt eigenlijk al dat het niet uitkan..

„Het wordt in 2010-2011 door mijn groeisprongetje nog een toer om bij de 25 procent beste bedrijven te blijven.”
anonymous_107
Ik mis eigenlijk nog het gedeelte waarin de belasting meebetaalt....
matt
Je bedoelt natuurlijk de belasting betaalt de helft van mijn verlies..
anonymous_107
Ik bedoel in het rijtje hoe hou ik mezelf voor de gek.
Erco
en het rijtje: jij hoeft toch niet hetzelfde te doen wat Richard doet
anonymous_107
Dat is waar, ik zou een berekening zetten bij een dergelijke bewering.
Erco
ik zou het vooraf voor mezelf berekenen. Ik denk dat als Richard berekend had dat het niet uit kon... hij het ook niet gedaan had en zeker niet hier beweerd had... Ikzelf heb ook de ruimte in de stal, kan (nog meer)grond bijhuren voor 600 euro per ha of juist minder land verhuren. Voor mezelf kan ik het niet recht rekenen dat het uit kan. Tenminste dat ik er wat aan verdien... Hard werken is geen probleem maar er niks meer mee verdienen... nee niet voor mij. Maar iedereen zn situatie is weer anders.
cs-agrar
Dat zeg jij, dit sprongetje is een lange termijn visie. Richard heeft dit in 2010-2011 gedaan, een ander uit die top 25 doet dit het jaar erop. Zijn zij dan opeens slechte of mindere ondernemers?
Of zijn degenen die in de top 25 blijven de stoppers?
Eigenlijk zegt die top wat dat aangaat maar weinig over het draaien van een bedrijf, meer over de capaciteit van een ondernemer, en Richard bewijst dus dat hij dit kan, wat hem waarschijnlijk ook gesterkt heeft om de keuze van zijn "sprongetje" te maken, hij heeft die ruimte.
matt
Dat zeg ik ja en blijf ik zeggen..

De kop van het artikel is melkquotum kopen kan nog steeds uit,als dit zo is betekent dit dat de investering per direct rendement oplevert,of in het slechtste geval quitte speelt
dit betekent weer dat je niet hoeft te vrezen,dat je niet meer bij de beste 25 hoort.

Of het uiteindelijk een goede of slechte beslissing is,daar hoor je mij niet over,ik betwist alleen de kop van het artikel.
anonymous_291
Je kunt na afschaffing nog wel drie jaar verrekenen met de belastingdienst misschien zit daar nog een doekje voor het bloeden bij ...
cs-agrar
Leuk stukje Ricardo, er staat over oude mesttank, heb niet zo lang terug over grotenieuwe tank bij jou, niet door gegaan dus?
hookwood
Volgens mij is de trekker die daar voor moet ook minder afgeschreven....
Karsjen Tamminga
Ricardo heeftmesttank 15 kub en ook een zwaarder trekker [newholland] gekochte CS-Agrarwat ik er van gehoord heb
anonymous_15
Goedemorgen,

al een tijdje meegelezen op dit forum en dacht nu laat ik maar eens reageren. Vond bovenstaand verhaal en ook het begrip dat iedereen hiervoor heeft zo typerend. Gemiddelde Nederlander werkt ongeveer 36 uur per week met ook nog 25 vakantiedagen. Da's natuurlijk vrij relaxed, maar bovenstaand verhaal, 150 koeien melken en ook nog 100 ha bewerken is hier natuurlijk wel erg ver vanaf. En dan nog denken dat het niet groot genoeg is. Dit is volgens mij echt een doodlopende weg. Ik zou mooi mijn vader z'n pensioen gunnen, wat quotum verkopen en met de vrouw wat leuke dingen gaan doen en in 2015 zien we wel weer verder. Met die 100 ha van de veehouder zijn de groeimogelijkheden van deze veehoudertoch vrij onbeperkt na 2015 (en bijna gratis), je bouwt een stal en koopt wat koeien en voor een halve euro per liter melk gaat het los. Maar goed iedereen moet het zelf weten. Zolang je maar gelukkig bent en vooral niet teveel klaagt, alhoewel dit forum daar blijkbaar wel een mooi podium voor is.
cs-agrar
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Goedemorgen,
>
>al een tijdje meegelezen op dit forum en dacht
> nu laat ik maar eens reageren. Vond bovenstaand
> verhaal en ook het begrip dat iedereen hiervoor
> heeft zo typerend. Gemiddelde Nederlander werkt
> ongeveer 36 uur per week met ook nog 25
> vakantiedagen. Da's natuurlijk vrij relaxed, maar
> bovenstaand verhaal, 150 koeien melken en ook nog
> 100 ha bewerken is hier natuurlijk wel erg ver
> vanaf. En dan nog denken dat het niet groot genoeg
> is. Dit is volgens mij echt een doodlopende weg.
> Ik zou mooi mijn vader z'n pensioen gunnen, wat
> quotum verkopen en met de vrouw wat leuke dingen
> gaan doen en in 2015 zien we wel weer verder.

Kijk Jan, misschien is het voor vader De Wolff wel het mooiste pensioen wat ie wensen kan!
anonymous_15
Dat mooie pensioen van vader Wolff geloof ik graag, zijn genoeg boeren die nog graag een beetje op de trekker rondcrossen. Maar lichamelijk wordt dat 'moeten' natuurlijk steeds zwaarder, vader Wolff is ook maar een mens, en 100 ha is natuurlijk niet echt weinig. Pensioen is toch meer: niets moet en alles mag?
Behalve de Denen lacht natuurlijk iedereen ons hartelijk uit, heb je de gemiddelde fransoos of belg ooit zo gek zien doen, die gaan wel op tijd aan hun pint. Persoonlijk zou ik die laatst uren boven op die toch al veel te lange werkweek wel dik betaald willen hebben (dus wel meer als de paar cent waar nu eventueel mee gerekend wordt). Zoals mijn naam al zegt heb ik ook allang afgehaakt in deze groei groei groei cultuur.
Cornelis
Je ziet het goed Jan.
Quattro-shooter
Zo is het, met hun 65e moeten ze lekker weg kunnen en gaan, en van hun oudedag genieten!
anonymous_8
Geen probleem hoor dat jij dat iets eerder doet.....
anonymous_15
Valt mee hoor dat gehobby van mij, met dat boeren ben ik in 2006 gaan hobby-en, groot deel quotum verkocht, had nog genoeg andere leuke dingen te doen waar meer mee te verdienen is. In 2015 gaan we weer verder, melk er nu nog een stuk of 15, na 2015 weer stuk of 30, dus ik ben ook gewoon een verdubbelaar.........Alleen kost het iets sminder (beetje gesexed sperma).3 ton melk met 13 ct marge in 4 uurtjes per dag, da's het plan, maar of het lukt, de toekomst zal het leren.
anonymous_8
Dat klinkt helemaal niet verkeerd Jan
Karsjen Tamminga
Een miljoenliter Jan en 13 cent marge de liter
Kun je het werk door anderen laten doen
De groote van een bedrijf heeft niets met het aantal werkuren temaaken
Het aantal werkuren heeft meer met de instelling van de boer /ondernemer temaaken

Cornelis werkte zei hij laaste ook maar 35 uur in de week en heeft meer als 15 koeien Jan
anonymous_15
Ik hoop dat ik niet meteen weer van het forum afgeschopt wordt. Ik bedoel het goed. Het gaat mij helemaal niet om het aantal uren dat iemand werkt. Ik werk er ook heel veel, alleen niet allemaal op de boerderij omdat die laatste liters volgens mij relatief weinig opleveren. Veel investering en vaak ook nog toegenomen intensiteit (voer kopen/mest afvoeren/extra personeel etc). De marginale kostprijs noemen ze dat geloof ik. Dan verdampt de marge wel heel erg snel en is het gevaar dat je wel meer werk krijgt en niet meer inkomen. In het gewone bedrijfsleven moet elke investering z'n geld opleveren en daar gelden argumenten als klaar zijn voor de toekomst etc niet, of je nu of over 5 jaar een stal bouwt maakt natuurlijk geen bal uit, die nieuwe stal moet met enige winst over 20 jaar terug verdiend zijn, want dan moet er weer een nieuwe stal gebouwd worden.

Ik ben gewoon in m'n extra uren wat anders gaan doen, waar (hopelijk) meer mee te verdienen is (en je komt nog eens ergens, is ook erg afwisselend). That's all, iedereen doet het op zijn manier en iedereen heeft een verschillende uitgangssituatie.
brabo
en wat houd die neventak dan precies in ?
gezienus
is wel interesant 30 mk zou iemand die 120 stuks melk 4 keer zoveel moeten verdienen als jan de hobby boer
pieta
gezienus Schreef:
-------------------------------------------------------
> is wel interesant 30 mk zou iemand die 120 stuks
> melk 4 keer zoveel moeten verdienen als jan de
> hobby boer

Bij goed beleid nog wel meer ook.
jg
Wat is goed beleid, 2,5 euro financiering per geleverde liter ??, dus een halfvolle stal niet aflossen maar wel afschrijven ??
Wat versta je onder goed beleid ??
pieta
JG Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat is goed beleid, 2,5 euro financiering per
> geleverde liter ??, dus een halfvolle stal niet
> aflossen maar wel afschrijven ??
> Wat versta je onder goed beleid ??

Ik weet niet waarom je de eerste zin schrijft. Onder goed beleid versta ik het voor je eigen situatie zorgen dat je goed verdient. Niet te veel in mechanisatie investeren, zorgen voor een goedkoop rantsoen, vaste lasten laag houden, je vee super in orde hebben, lage vervanging veestapel, goede omzet en aanwas realiseren enz enz.
jg
Wat iedereen doet dus.
anonymous_107
denkt te doen
pieta
JG Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat iedereen doet dus.

Wat iedereen probeert dus. Ander woord, groot verschil.
jg
Daarom is de discussie over de 25 % best scorende bedrijven discutabel. Ricardo geeft terecht aan dat bijv. een meewerkende pensionado een forse bijdrage levert aan zijn resultaat. Uit de "kale" cijfers van accountants haal je dit ssort feiten er niet uit. Daarom zijn kostprijsvergelijkingen , zonder inzicht in geldstromen en verborgen arbeid , niet realistisch.
anonymous_107
Het aantrekken van goedkope, of gratis arbeid kun je ook als een ondernemerskwaliteit zien toch?
jg
Zo heeft ieder zijn kwaliteiten. De accountants van deze wereld maken er een mooi verhaal bij om hun kosten bij hun klanten weer te verdienen......
Wimsumar
Beste Izak: Daaraan de etische ondernemerskwaliteittoe te voegen dat de gedelegeerde werkzaamheden ook in overeenstemming zijn met de beloning zodat in ieder geval niet van uitbuiting kan worden gesproken.
Bijvoorbeeld: Iemand is voor 14 uur per week als melker ingehuurd maar mag om de tijd vol te maken zich nog het schompes werken met pootbekappen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/03/2011 19:57 door Wimsumar.
hookwood
Jij leest zaken die er niet staan Wim. Volgens mij gaat het om een medewerker die naast de ochtendmelking ook de klauwverzorging voor zijn rekening neemt. Dan neem ik aan dat die persoon daar bekwaam in is en dat ook graag doet. En als je dat een beetje voor elkaar hebt hoef je je echt niet het schompes te werken tijdens het klauwbekappen. Scherpe mesjes zijn het halve werk.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/03/2011 20:59 door J.R. andere PC.
pieta
J.R. andere PC Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jij leest zaken die er niet staan Wim. Volgens mij
> gaat het om een medewerker die naast de
> ochtendmelking ook de klauwverzorging voor zijn
> rekening neemt. En als je dat een beetje voor
> elkaar hebt hoef je je echt niet het schompes te
> werken tijdens het klauwbekappen. Scherpe mesjes
> zijn het halve werk.

Slijptol JR, SLIJPTOL. Dat is heel het werk.
hookwood
Met alleen een slijptol red je het niet.....
Wimsumar
Beste J.R.: Mijn voorbeeld heeft slechts een kleine overeenkomst met wat er in de topicopening staat. De situatie ken ik niet namelijk.
Karsjen Tamminga
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste J.R.: Mijn voorbeeld heeft slechts een
> kleine overeenkomst met wat er in de topicopening
> staat. De situatie ken ik niet namelijk.

BESTEWIMdaar is het volgende aan tedoen
Even langs gaan bij Richard om tezien hoe het in werkelijkheid is
anonymous_245
Goed idee karst Richard is vast niet te beroerd om ons uit te nodigen voor een bak koffie en een pot bier hem kennende
anonymous_15
Iets andere financiering waarschijnlijk bij 120 koeien dan bij 30 en ook iets andere omzet en aanwas, iets hogere mechanisatiegraad bij grote veehouders, iets duurdere stal etc, wel iets hogere melkprijs en her en der wat inkoopvoordeeltjes. Bij 32ct melkgeld, 2ct toeslag, 5 ct omzet en aanwas is totale opbrengst 300.000 x 39ct = 117.000 Euro. Ik zou eerlijk gezegd niet weten waar ik al dat geld aan uit moet geven bij die toekomstige 30 koeien van mij.
Farmer_
Krachtvoer,diesel,loonwerker,veearts................................
anonymous_15
ok daar gaan we dan (koeien lopen vanaf april tot nov dag en nacht buiten, mais en eventueel andere bijprodukten bijvoeren rond melken):
krachtvoer: 6ct = 18.000 Euro
Ruwvoer aankoop:15.000 Euro (we houden het ruim incl hakselen, alle mais koop ik).
Rente:5.000 Euro
Dierenarts:5.000 Euro (lijkt me ook al behoorlijk ruim).
Loonwerker: 9.000 Euro (800 kuub mest en 100 gote balen is nog maar 3.500 Euro rest voor allerlei klusjes).
Eigen mechanisatie 1.000 Euro (laat echt alles door loonwerker doen, heb zelf geen machines)
KI etc 4.000 Euro (een hobby mag geld kosten):

Dan ben ik nog maar aan 57.000 Euro. Nog 60.000 te gaan voor van alles en nog wat. Begrotingen zijn altijd te positief dus we zullen wel zien waar het schip strand.
hookwood
Waarop baseer je een omzet en aanwas van 5 ct?
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> ok daar gaan we dan (koeien lopen vanaf april tot
> nov dag en nacht buiten, mais en eventueel andere
> bijprodukten bijvoeren rond melken):
> krachtvoer: 6ct = 18.000 Euro
> Ruwvoer aankoop:15.000 Euro (we houden het ruim
> incl hakselen, alle mais koop ik).
> Rente:5.000 Euro
> Dierenarts:5.000 Euro (lijkt me ook al
> behoorlijk ruim).
> Loonwerker: 9.000 Euro (800 kuub mest en
> 100 gote balen is nog maar 3.500 Euro rest voor
> allerlei klusjes).
> Eigen mechanisatie 1.000 Euro (laat echt alles
> door loonwerker doen, heb zelf geen machines)
> KI etc 4.000 Euro (een hobby mag
> geld kosten):
>
> Dan ben ik nog maar aan 57.000 Euro. Nog 60.000 te
> gaan voor van alles en nog wat. Begrotingen zijn
> altijd te positief dus we zullen wel zien waar het
> schip strand.

Boekhouder, ozb, waterschap, kosten derogatie, energie, onderhoud gebouwen/melkinstallatie, kunstmest.
Wimsumar
Beste Pieta: Hoe kunt u ze nog vergeten?
Nog een paar "grote".
Verzekeringen
Privé + belastingen
AANVULLING:
Boekhouder (!)


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/03/2011 19:59 door Wimsumar.
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Iets andere financiering waarschijnlijk bij 120
> koeien dan bij 30 en ook iets andere omzet en
> aanwas, iets hogere mechanisatiegraad bij grote
> veehouders, iets duurdere stal etc, wel iets
> hogere melkprijs en her en der wat
> inkoopvoordeeltjes. Bij 32ct melkgeld, 2ct
> toeslag, 5 ct omzet en aanwas is totale opbrengst
> 300.000 x 39ct = 117.000 Euro. Ik zou eerlijk
> gezegd niet weten waar ik al dat geld aan uit moet
> geven bij die toekomstige 30 koeien van mij.

Je gaat er vanuit dat een groter bedrijf zwaarder gefinancierd is. Daar zit dan ook meteen het grote verschil. Als jij een opvolger hebt dan komt pas het aandachtspunt. Heb je een beetje een fatsoenlijk agrarisch erf dan heeft dit een waarde van 4 a 5 ton. Financiering per direct al 1.5 euro.
anonymous_15
Ik ben hier nog maar een dag maar het levert wel lekker veel reaktie op. Het is maar een plan, dus wie weet wordt het niets.
Ik zal proberen de vragen te beantwoorden. 30 koeien met 30 stuks jongvee levert per jaar 13-15 stuks af te voeren dieren op. Stel 7 export pinkjes a 1100Euro en 7 uitstookoeien a 700 Euro en dan nog 15 stierkalveren a 125 euro is bij elkaar ongeveer is iets van 14.500 Euro (net geen 5 cent per koe). Ik heb de afgelopen jaren nog paar embryo's gekocht dus ik heb ook nog wat exclusievere bloedlijnen op stal dus dat zou eventueel ook nog ietsmeer op kunnen leveren. Maar ik kan met 4 cent ook leven.
Ik ben afgelopen herfst iets harder gaan voeren (niet alleen 's zomers gras en in de winter gras en mais, maar ook een beetje maismeel in de zomer en raap (of zoiets in de winter). Koeien gaven ineens van 8000 liter inmiddels bijna 1000 liter meer (305 dagen).Dus ik dacht nog 1000 zal ook wel lukken als we echt ons best gaan doen. Ik heb nog nooit geen voeranalyse uitgevoerd. Ik heb zelfs een vaars met meer dan 11.000 liter (wel lage gehaltes). Gaf 49 liter op z'n top. Maar misschien is 10.000 wel te hoog gegrepen, en houden we heet bij 9000.
Dan krijgen we al die andere postjes, alleen energie was ik vergeten (da's nog wel een aardig bedragje) en verzekeringen (iets van 2.500 dacht ik). Ozb en waterschap is bij elkaar ook iets van 2.500. Kunstmest doet de loonwerker, iets van 2000 Euro per jaar incl. prikken.
Ik heb inderdaad geen opvolger, moet ook nog 25 jaar tot m'n pensioen. Overname prijs hoef ik niet te financieren, dat heb ik bij mijn ouders ook nooit gedaan. Die hebben ook ongeveer de helft van de werkelijke waarde gekregen zonder afrekenen (dus ik heb de agrarische balans overgenomen waar niet veel op stond).
Volgens mij zijn de vragen weer beantwoord (en misschien is mijn vorige berekening inmiddels wel failliet). Maar het zonnetje schijnt, ik ga de koeien zo even buiten zetten.
Farmer_
2500 voor vezekeringen, zeg maar x 2 of nog meer.
anonymous_15
Ik heb even gekeken, bij de unive bedrijfsverzekering, 't was inderdaad 500 euro meer. Ziektekosten noem ik prive. Als je niet veel hebt is er ook niet veel te verzekeren haha, grootste deel is brandverzekering. Arbeidsongeschiktheid en pensioen en weet ik wat meer heb ik allemaal niet. Jullie zijn goedkoper en kritischer als een accountant, dat past mij wel. Conclusie is in ieder geval dat ik nog 4 jaar heb om m'n plan te optimaliseren. Voorlopig hoef ik alleen in 2012 alle koeien met gesexed sperma te insemineren. Dan heb ik in 2015 in ieder geval genoeg koeien. Als het niet doorgaat verkoop ik ze tegen die tijd gewoon.
Wimsumar
Beste Jan is Hobbyboer:U schreef:
-------------------------------------------------------
> . Bij 32ct melkgeld, 2ct
> toeslag, 5 ct omzet en aanwas is totale opbrengst
> 300.000 x 39ct = 117.000 Euro. Ik zou eerlijk
> gezegd niet weten waar ik al dat geld aan uit moet
> geven bij die toekomstige 30 koeien van mij.

Ik kan me prima vinden in uw reacties maar 5 cent omzet en aanwas realiseren bij een veestapel van 30 koeien welke 300.000 kg melk produceert, dat kan niet!
Een dergelijke jaarproduktie à 10.000 kg is alleen mogelijk met de aankoop van koeien die dat aankunnen.Deze relatief dure koeien zullen de omzet en aanwas als sneeuw voor de zon doen verdampen.
De hoogste in het bedrijfeconomisch bedrijfsoverzicht is de net de 9.000 kg/koe/jaar gepasseerd.
Erco
ja maar wie zegt dat Richard zijn vader "moet" ? Mischien vind hij het juist hartstikke leuk om nog wat te kunnen doen.
ricardo
Dat is wel doorgegaan maar die tank is nog niet geleverd, groetn Ricardo
boesje
Richard zei: "ik koop liever dan dat ik lease". Hier heeft ie gelijk in en in dat geval is de titel van het stuk ook juist. Dan kan kopen uit. Maar in beide gevallen groeit het inkomen niet door de extra geleverde melk. Alleen de hoeveelheid arbeid groeit.
De titel van het stuk had in het geval van Richard moeten zijn: "Kopen beter dan leasen".
anonymous_2
De kop had moet zijn"Richard werkt harder maar verdiend niets meer.
Erco
of: "leven en laten leven"
anonymous_359
ik snap er ook geen fluit van dat die boeren maar quotum blijven kopen tegen deze prijzen, ik sluit echter niet uit dat ik mezelf ook niet ga snappen dit jaar. Ik heb altijd heel stellig gezegd dat ik geen quota meer ging kopen tot 2015, maar ben ondertussen toch aan het wikken en wegen of ik dit aankomende quotajaar toch quota ga kopen.
Dus voortaan zal ik gaan zeggen: die boeren die van die grote partijen quota kopen tegen deze prijzen zijn toch niet goed wijs
cs-agrar
Zoiets ja, of van "ik doe het zo en geniet daar van"
anonymous_8
Allemaal signalen die weinig met ondernemerschap van doen hebben...
anonymous_403
Al met al weer veel gezeik, op een goede ondernemer! Allemaal mensen die niet bij de 25% beste horen?
Jan S
😀
anonymous_403
nee hoor, ben maar een klein boertje! (75 koeien)
anonymous_107
Met zo'n kop verwacht ik een berekening, vooral gezeik op de journalist dus.
Karsjen Tamminga
Izak Ricardo heeft op het prikbord al eens uitgelegd hoe hij het uitrekenende:
Karsjen Tamminga
En niet 1 die even zegt dat zijn vader bemesten moet op een dusdaninge manier dat wij hoger normen krijgen

Richard je moet goed je beste doen dat we hooger normen krijgen
Heb daar alle vertrouwen in dat je dat doet

En die zaagselstrooier is dikke flauwekul want je strooite haaste geen zaagsel
[dit ook even aan RIA laten lezen ]

RICHARD

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , mengwagen , stal , voermengwagen , koeien , melk , melken , koe , grasland , ligboxenstal , kalveren , frieslandcampina , melkprijs , campina , dierenwelzijn , melkstal , voer , jongvee , pacht , stikstof , melkquotum , mestbeleid , kunstmest , zaagsel , bemesting , weidegang , boerderij , stallen , burgers , uitstoot , melkveehouder , perspulp , zuivelcoöperatie , coöperatie , lei , melkveebedrijf , rantsoen , weidemelk en goodwill geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!