Bokano kuilafdeksysteem

Hallo,

Zijn er onder jullie ook prikkers die ervaring hebben met dit

Bokano kuilafdeksysteem, op het filmpje lijkt het leuk. Ben benieuwd naar meer ervaringen en of hoe jullie er tegen aankijken.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste discussieleden: Dit wordt een rage bij ''aggregatenmannetjes''.
sjouwer
Mooi systeem als je echt te veel geld hebt. Heb ook eens een systeem gezien die het zeil nog op rolde ook. Waterslang aan de zijkant maakt het volgens mij nooit lucht dicht. Wat doet het spul bij vorst?? Heb zelf de ervaring dat zand op de kuil het best afdekt. Ben wel een paar uur kraanwerk kwijt per jaar maar voor de verdere rest werkt het prima.
brabo
weet je wat het kost dan ? De ene fries heeft dit misschien gezegd maar dat ik heb ik dan toch niet goed verstaan
Verders lijkt het me wel een mooi syteem bij overkuilen. Het lijkt me ook wel iets als het mogelijk was om deze slurven in secties van bijvoorbeeld 2 meter te kunnen laten leeglopen (in de winter). Zou het mogelijk zijn om die klemmen elke keer weer een paar meter te verzetten ?
kaas
Dat moet wel willen dan moet je er water met zout in hebben.ivm vorst
sjouwer
Zou het niet weten, aanschaf van zoiets valt nooit mee. Heb het oprolsysteem bekeken en is ook leverbaar met afstandbediening. Is geen blijvertje volgens mij.
Albert
Ja,als je een extra klem hebt anders is de slurf leeg voor je de klem er weer ophebt
slurf iets van €20 per meter


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/02/2011 18:36 door Ap.
jan w
Slang compleet met de benodigde koppelingen kost rond de € 17.00 per meter.
Weet hier een boer die het al een aantal jaren doet met 4" beregeningsslangen. werkt ook prima. Het is hoofdzakelijk voor het tijdelijk afsluiten van de kuil. Dus eroverheen kuilen.
Bij Engeldot zijn 6" slangen te verkrijgen voor nog geen 10 euro.
boerbiet
Als ik het goed heb waren de slangen van Bokano 40 cm plat. Dit is dus 25 cm diameter. 6 duims is 16cm. Bokano slang weegt dus 49 kg per meter en 6 duimse slang maar 20 kg per meter.

Geen appels met peren vergelijken dus.
jan w
Ze hebben 2 type's slangen de kleinste is naar ik meen 28 cm plat. Daar gaat 30 liter water in per meter en de grote gaat 60 liter water in
boerbiet
Niet dat het me wat uit maakt hoor, maar simpele wiskunde van de middelbare school leert dat een slang met een omtrek van 56 cm een inhoud heeft van 25 liter. En een van 40 cm plat 50 liter.

Formule omtrek cirkel: 3,14 * doorsnede
Formule opp. cirkel: 3.14* straal in het kwadraat:

Zelfde dat een mestslang van 8 duim de dubbele capaciteit heeft als een van 6 duim.
boerbiet
Ik heb met hem gesproken in Lelystad, maar hij gaf toen aan dat het systeem vooral bedoeld was als tijdelijke afsluiting om makkelijk te werken. Dan kon je met gewoon water werken ivm bevriezen.

Ze hadden toen ook al het systeem met pompen, en zo, maar dan werd het toch een kostbare zaak.
Wimsumar
Beste Brabo: Nee, er worden geen prijzen/kosten genoemd.
Overigens, ik denk dat je voor de prijs/jaarkosten van de foliehaspel ook een enorme hoeveelheid (nieuwe) folie kan bekostigen ( mocht dit bij het tussentijds "met de hand" openen beschadigen en vernieuwd moeten worden).
De waterslurven zijn wel erg handig binnen de sleufsilomuren.
euroknaller
Is een prachtig mooi, simpel systeem wat je veel werk bespaart.

Misschien kan uitvinder Hotze Bosch er hier even op reageren?
jansen2
wat is er mis met nicosil-slurven vol grof grindtdtdt
net zo zwaar
water loopt er door dus geen gedonder met bevriezen
stukken van 1,5 meter
anonymous_800
Alles in de melkveehouderij word gemechaniseerd, behalve bij de meeste veehouders het afdekken en open maken van de kuil niet Dit is op de meeste bedrijven allemaal nog handwerk Bokano afdeksystemen bied hier verschillende mogelijkheden voor van half geautomatiseerd tot vol automatisch Maar het bied ook veel meer mogelijkheden Kijk maar op de Bokano sitewww.bokano.nl
jan zonderland
Ik vind het wel een mooi systeem vooral bij grote sleufsilo's. Bij een kleinere silo heb je het plastic er al met de hand af voordat je de trekker gestart hebt. Die eerste boer in het filmpje moet wel sterk plastic hebben om er zo lekker overheen te kunnen banjeren. Die waterslangen werkt mooi maar ze moeten die klemmen wel wat verbeteren. Bij de 2e boer kon je ze al losmaken zonder sleutel 19 (Waar ligt die, wie heeft hem weer laten slingeren) maar men zou een systeem met een hendel moeten verzinnen. Verder vraag ik mij af hoe ze de lucht uit de slang krijgen als je die volpompt. Als er lucht in blijft zitten, wat je niet ziet want je pomp aardig druk in die slang, dan heb je op het hoogste punt geen gewicht. Ook moet je het water goed kwijt kunnen als je de slangen leeg laat lopen, 40 mtr slang met 60 ltr/mtr is een hoop water. De 2e persoon zegt dat hij bij vorst het plastic gewoon rond de slangen weg snijdt maar zou hij dan ook het beschermkleed aan repen snijden ?
pieter p
Ja daar ga je al weer, water gebruiken met antivries en apart opslaan, is ook weer naar meer werk zoeken. Met dit systeem moet je wel water vlakbij hebben. Geef mij maar grindzakken, valt ook wel mee met werk vind ik.
brabo
juist, en die kosten nog geen euro/meter
anonymous_8
Eigenlijk had ik van jou wel iets meer enthousiasme verwacht. Jij bent toch de man van automatiseren?
brabo
Marcster, als je goed naar het filmpje hebt gekeken dan zie je dat er toch nogal wat handwerk in zit. Daarom komt bij mij de loonwerker met zijn kraan het zand erop gooien en gooit de opa dit er in de winter weer af

Maar zonder gekheid. Stel dat je ergens een volledig nieuw bedrijf uit de grond moet stampen waar nog totaal geen sleufsilo's zijn dan zou het misschien niet zo'n slechte optie zijn om een volledig grote opervlakte in de asfalt te leggen. Je bespaard dan nogal wat geld op aanleg van de sleufsilomuren en je investeerd dit in zo'n groot zelfrijdend oprolsysteem. Ik vermoed dat je dan goedkoper uit bent, terwijl het een zeer flexibel en arbeidsvriendelijk syteem lijkt.
Coen
bij de opzet van een volledig nieuw bedrijf zou ik kiezen voor deelname aan Voercentrum
brabo
Ja idd, die was ik even vergeten, maar dat is ook een systeem met toekomst
boerbiet
brabo Schreef:
-------------------------------------------------------
>
> Maar zonder gekheid. Stel dat je ergens een
> volledig nieuw bedrijf uit de grond moet stampen
> waar nog totaal geen sleufsilo's zijn dan zou het
> misschien niet zo'n slechte optie zijn om een
> volledig grote opervlakte in de asfalt te leggen.
> Je bespaard dan nogal wat geld op aanleg van de
> sleufsilomuren en je investeerd dit in zo'n groot
> zelfrijdend oprolsysteem. Ik vermoed dat je dan
> goedkoper uit bent, terwijl het een zeer flexibel
> en arbeidsvriendelijk syteem lijkt.


Wat ik me afvaag is hoe het met een compleet systeem gaat met een vaste breedte van het zeil, als de kuil wat hoger wordt. Normaal leg je de slurven gewoon aan de zijkant, maar als de waterslurven op een vaste plek zijn vastgenaaid heb je die mogelijkheid niet. Of zie ik het verkeerd?
brabo
Diezelfde twijfel heb ik ook. Misschien is het zo te maken dat de slurven simpel en snel te verschuiven zijn aan het kleed ?
boerbiet
brabo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Diezelfde twijfel heb ik ook. Misschien is het zo
> te maken dat de slurven simpel en snel te
> verschuiven zijn aan het kleed ?

Ik denk toch dat ondanks de prijs de mensen blijven innoveren hierop, 15 jaar geleden had niemand me moeten vertellen dat ik met een robot de koeien zou melken, hetgeen nu toch waarheid is .
Bij het oprollen druk je alle lucht uit de slangen.
ricardo
zou maar zo kunnen want hij wou het liefst zo weinig mogelijk werk . en kleine stukjes beschermkleed kun je veel makkelijkker opvouwen
euroknaller
Wij hebben dit systeem (nog) niet. Naar de toekomst toe sluit ik het niet uit.

We kuilen nu ongeveer 8 a 9 keer per jaar in. Iedere snede meestal in 2 keer. In ons geval betekent dat 8 a 9 keer een bult afdekken en weer openmaken. Het systeem van alle kuil in laagjes kan ik wel iedereen aanbevelen. De hele stalperiode constante gehalten en gezond vee. Geen schommelingen meer in melkgift, ureum en gehalten.
jan w
Het scheelt al een hoop werk als je over het plastic, beschermzeilen doet en deze van de onderkant dubbel en met zand dichtmaken langs de kant over de dubbelgeslagen beschermzeil , kun je het zand zo van de beschermzeilen aftrekken en beschadigd het plastic ook niet.
Wimsumar
Beste Jan W.: Goede tip!
Tip 2 : Aan het ''folie-oprolapparaat'' moet ook een voorziening gemaakt worden waar de rol met onderfolie in opgehangen kan worden zodat gelijktijdig met de laatste keer afdekken ook onderfolie over de kuilbult afgerold wordt.
Erco
ff een kuiltje afdekken en het plastic weer eraf halen, is dat nou echt zo'n werk? Nog even en we kunnen gewoon geen handwerk meer doen omdat we er de kracht niet meer voor hebben! Het is ook goed voor lijf en ledematen om even met wat zand/grindslurven te stoeien!
anonymous_8
Ja zo denk ik er ook over
fwj
Wij gebruiken vanaf 2007 2 bokano waterslurven voor onze sleufsilo.er ligt gewoon kuilplastic op
wij kuilen alle snedes overelkaar heen, 5 keer per seizoen moet het gehele kleed eraf. silo is 2,5 meter hoog.Het water pompen we met onze bsa tank in, vanuit de sloot. in de winter laten we de slurven er gewoon op, we verzetten de klemmen dan een keer in de 2 maanden, de strook waar geen water slurf dan meer oplicht bedeken we met zand slurven.
onze ervaringen zijn, postief,1 kuil kwaliteit onder de slurven blijft uitstekend, 2 bij het opnieuw inkuilen heb je erg snel het kleed eraf { water loopt er in een minuut uit } 3 je kunt het kleed mooi strak trekken tijdens het vullen van de slangen.
Negatief, 1 Slang gaat bij ons nogal gauw lek { grote gaten moet je plakken, kleine gaten schieten we dicht met een popnagel} 2 Na het inkuilen moet je tegen de wand een goot vorken om zo de slurf tegen de wand aan te laten rollen.
conclussie, tot nu toe zijn we tevreden,plk
anonymous_387
fwjhebben jullie geen last van luchtbellen in de slang zoals gesteld door Jan Zonderland.
fwj
MartR Schreef:
-------------------------------------------------------
> fwjhebben jullie geen last van luchtbellen in de
> slang zoals gesteld door Jan Zonderland.

Hallo MartR, nee ,want er zit een ontluchtings dop in het midden van de 54 meter lange slang
anonymous_8
tjonge er komt nogal wat kijken bij dat systeem. Ik geloof dat ik nog niet direct toe ben aan een overstap...
Albert
De slang zuigt zichzelf plat als het water eruit loopt, er komt bijna geen lucht in
Wimsumar
Beste discussieleden: In een advertentie in de Nieuwe Oogst vermeld BOKANO:
€ 5.900,- voor het op-/afrolapparaat.
€ 18,-/m voor de 19 cm slang incl klemmen.
de hunter
Op Kornetbeton staat ook een filmpje over een afdek systeem lijkt mij ook een mooi systeem.
Wimsumar
Beste discussieleden: Met dank aan de Hunter:

Karsjen Tamminga
Woensdag morgen zullen we met de VVB na een boer toe in de buurt
Die het systeem kornet heeft
Hendrik Kornet zal dan tekst en uitleggeven staat op de uitnodiging
Er is trouwens ook nog een meelezer van dit prikbord bij ons in de buurt die het heeft
Erco
volgens mij is dat filmpje gemaakt bij de fam van Breugel als ik het goed zie tenminste. Wouter heeft bij mij in de klas gezeten en is van Heerhugowaard verhuist naar Nieuwolda (? of in ieder geval die kant op) waren uitgekocht voor huizenbouw. Ik vind het zelf nogal een systeem hoor. En zo supersnel gaat het ook niet. als je zandslurven hebt gaat het net zo snel. En op de shovel zitten is niet goed voor je conditie
anonymous_360
Dan mag je wel een grote mengkuil maken. Als je een machine nodig bent voor het oprollen van de mais- en graskuil ben je er al min 2 nodig. Laat staan voor een kuil voor't jongvee/droge koeien.
beemster5
het op/ en afrollen ziet er prachtig uit, maar als ik goed kijk was het met windstil weer. Dan kan alles. Het lastigst werken is met een rol nieuw plastic terwijl er een aardig windje staat, is mijn ervaring.
Erco
je moet gewoon genoeg hulp hebben daarna is het ook NOG gezelliger met een potje bier erbij
Karsjen Tamminga
Juist ERIK buren bellen
Trouwens hier ook geregeld anders om belt de buurman
Wanneer en hoe laat het wezen moet
beemster5
inderdaad, potje bier.....en een blokje kaas !
jan w
Beemsterkaas?
Erco
de enige echte!
beemster5
tuurlijk, een lekker blokkie kaas
anonymous_69
Is het niet veel slimmer om al het gras naar het voercentrum te brengen? Geen kosten van sleufsilo"s en afdeksystemen, zie voercentrum.nl
jan w
Heb je enig idee wat de kosten zijn van het voercentum. Neem aan dat die ook niet van de wind kunnen leven.
oldhuus
Ja allemaal geweldig dat voercentrum, is hier in de buurt ook een loonwerker/transporteur die het wil begonnen, in ieder geval een boel vast werk voor hemzelf en de kosten mooi doorberekenen.
ricardo
dat potje bier spreekt me wel aan jammer dat de zo ver weg woont erik anders kwam ik je helpen groetn ricardo
Erco
ja dat is wel een makkelijk excuus Ricardo
brabant-agri
Met Silobretels is het eenvoudig om met een persoon de kuil af te dekken. Als de silobretels gemonteerd worden op voorsnelheid blijf de rest goed geconserveer. meer info op www.brabant-agri.nl
oldhuus
En voor gratis reclame maken kijk op: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/
+1
oldhuus
Die dingen zullen oe mooi bevriezen met dit weer, vind die zandslurven en al dat IJS op de bult al erg genoeg, volgend jaar maar gewoon een dikke laag zand d'r op, kost bijna niks, minder broei, gaat niet kapot, geen geklooi met beschermkleden, en je kunt het mooi met palletvork d'r afgooien met dit weer.
+2
jan w
Ik kuil de 1e en 2e snede over elkaar heen. Doe er in tussentijd het plastic erover heen dan het beschermzeil en die vouw ik aan de onderkant dubbel en gooi daar wat zand langs op. Kan ik de grond de volgende keer zo vanaf trekken of met de bats. Maar het plastic komt niet met de bats in aanraking.
oldhuus
Heb je ook silowanden van 2 meter, bij ons stond er van voorjaar ook nog een paar kuub water op het plastic, had de randen gewoon met zandzakken afgedicht, onderfolie bleef weinig van over met al dat water. Maar ging verder goed, geen broei in de onderste laag.
jan w
Ouderwetse rijkuilen
oldhuus
Ja precies, het kleed gebruik je dus tijdelijk, spoel voor de grap het filmpje eens naar 9:50, daar verteld de boer dat, mocht de slang bevriezen, dan snijden we gewoon het kleed op kapot :S, ik zie het al voor me, volgens mij kun je met de kuilsnijder net wel, of net niet niet tussen die loodzware slangen door.
huub
Ik kan water slurven van 20 cm doorsnee en een oprolsysteem aanbieden voor een aantrekkelijke prijs. Interesse? hjagriservice@gmail.com, 06-53397156
+1
Jos1980
En hoe ziet dat schitterende apparaa van jou er dan uit????
huub
Vergelijkbaar met het trekker systeem van Bokano, dus voor het oprollen van landbouwfolie.
brabo
Ben jij dan die veehouder uit het noorden die het bokanosyteem heeft stil gezet en nu werkt met macccspan?
+1
huub
@brabo
Nee, ik ben een veehouder uut 't Oosten met interesse voor techniek.
huub
huub
Oprolsysteem
hookwood
Haha nu kan je het ook zelf!
huub
Ja, en die andere met terugwerkende kracht 😄
oldhuus
Mooi, maar hoe leg je dat kraaie kleed er op, en hoe leg je die vast?
huub
De beschermzeilen rol ik ook op, vastleggen is meestal niet nodig, heb het wel eens met jerrycans met water gedaan, maar dat is ook een gesjouw, ik broed nog op een betere methode.
huub
Foliehaspel:
BernieX
Dit gaat super. Hoe dek je de bult af? Heb je daar ook een filmpje van?
huub
Afrollen en uitvouwen, vandaag de kuil dichtgelegd met waterslangen, 20cm doorsnede, lijkt goed, zit nog wel wat verbeterpunten aan.

Als de kuil klaar is gaat er zand op.

Tussendoor deden we altijd met zand, zoals nu als alles droog is dan gaat dat prima, anders is dat nog wel eens een smerig werkje.
huub
Zo dus.
kaas
Plastix kleed er op daar over heen beschermzijl dan waterslang 20 cm doorsnede ligt alles in 1 keer vast

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
80
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
65