Doorbraak biobrandstof Universiteit Twente

(Novum) - Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er in geslaagd technologie te ontwikkelen waarmee zij uit bos- en landbouwafval olie kunnen winnen. De olie kan dan in bestaande raffinaderijen tot transportbrandstof worden verwerkt. De nieuwe methode om biobrandstof te maken gaat volgens de universiteit niet ten koste van de voedselketen.

Verwacht wordt dat binnen tien jaar tot twintig procent van alle transportbrandstof uit bos- en landbouwafval komt. Met de technologie wordt het afval vloeibaar gemaakt en vervolgens wordt er onder hoge druk waterstof en een katalysator aan toegevoegd. Hierna kan de olie geraffineerd worden. Verwacht wordt dat brandstofwinning uit afval binnen vijf jaar kan worden toegepast.

De eerste generatie biobrandstof wordt vooral uit zogenoemde eetbare biomassa, zoals suikerriet, gemaakt. Van bos- en landbouwafval is meer beschikbaar en dit is volgens de universiteit veel minder belastend voor het milieu. Vijf procent van de brandstof die nu getankt wordt, bestaat al uit biobrandstof.

[www.trouw.nl]

Knappe koppen in Twente

Deel dit topic

Reacties

brabo
ja , melk (vanaf 2015)
BT Schreef:
-------------------------------------------------------
> De wijzen uit het oosten......Onderschat ze niet
producent
jhp Schreef:
-------------------------------------------------------
> Mooi voor de kadaver verwerking, minder voor de
> prijs van bij producten

Eigenlijk alle organische producten die wij gebruiken , behalve wat we rechtstreeks van het land halen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/09/2010 11:37 door producent.
Wimsumar
Beste Frank B.: Nee, wat zullen ze gniffelenin ''die (OPEC)oliestaten'' met een kleine 30.000.000 barrels/day produktie.

Blz.2 :
[www.opec.org]

AANVULLING:
N.a.v. een artikeltje in de Leeuwarder Courant 4 september:
De O.P.E.C. zegt dat de huidige produktie(OPEC) 28.900.000 vaten per dag is.
De O.P.E.C. zegt dat de olieproduktie wereldwijd totaal bedraagt: 69.000.000 vaten/dag.

B.P. zegt dat de OPEC-productie 33.100.000 vaten/dag is.
B.P. zegt dat de wereldwijde olieproduktie 80.000.000 vaten/dag is.
De OPEC noemt alleen de conventionele oliewinningscijfes en zou de oliewinning uit zogenoemde ''teerzanden'' (Cananda) niet meerekenen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/09/2010 00:29 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste Frank B. e.a.: Neem nu die 80.000.000 vaten ''olieproduktie'' per dag à 159 liter, dit is 12.720.000.000 liter per dag(!)
Ter vergelijking, uit een gewas koolzaad kan ongeveer 1.500-2.000 liter olie geperst worden. Reken voor het gemak dat het gemiddeld 1.270 liter is ( er is altijd wel een Achterhoekje bij die verzuipt ). Dan is dagelijks de opbrengst van de oppervlakte van 10.000.000 hectare koolzaad nodig voor volledige vervanging van aardolie.
( En dan te bedenken dat als je ''een gaatje in de oceaanbodem prikt'' de olie haast ontembaar eruit spuit)

In Nederland wordt ongeveer 4.000 hectare koolzaad geteeld: [nl.wikipedia.org]
tok
Wordt het zaagsel straks helemaal onbetaalbaar
frank b
Als 't écht werkt, kan dat wel eens de wereld op z'n kop zetten. Oliestaten zien zo hun inkomsten verdwijnen. Wat zou er dan gebeuren.? ''spontane ontploffing'' bij TU Twente?
frank b
Beste Wim, in ontwikkeling begint alles klein.
spotmelker
Er zitten idd grote logistieke bewegingen aan vast. Via een pyrolyse kan er olie gemaakt worden van organisch materiaal, deze heeft echter een stuk lagere calorische waarde dan minerale olie door de zuurstof die er nog in zit. In palmplantages wodt dit systeem al gebruikt, het is dan logistiek mooi te combineren door bij voldoende volume of tonnen de produkt en afvalverwerking naast elkaar te zetten. O.a in Maleisië wordt dit al toegepast.
Coen
Op de keper beschouwd bedreigt elke energieproductie dus onze continuiteit

Zijn het niet de co-vergisters die ons (ruw)voer duur maken dan is het wel deze ontwikkeling die op korte termijn onze directe kosten verhogen maar op de langere termijn ook de vaste kosten (duurdere gronden) gaan verhogen
anonymous_228
Ze zijn helemaal zot . Er moeten houtsnippers in .Weten ze zelf wel waar die vandaan komen ? Juist door hout te versnipperen. Met een dikke DIESEL-tractor. en dan in een dikke DIESEL vrachtwagen naar de rafinaderij..
anonymous_253
De wijzen uit het oosten......
christo
Landbouwafval?
anonymous_656
Mooi voor de kadaver verwerking, minder voor de prijs van bij producten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's biomassa en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN