Zelfbouw kan heel veel geld besparen

Zelfbouw kan heel veel geld besparen maar je moet er 1)aardigheid aan hebben, 2) tijd voor hebben/maken, 3) de faciliteiten hebben en 4) enige kennis van zaken hebben.
Maakt niet uit of je nu met hout, steen of staal aan de gang gaat.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan staal.
Wij hebben hier al mooi wat dingen zelf gebouwd, enerzijds uit kostenoogpunt, soms omdat het gewoonweg niet te koop is hier.
Hier een paar voorbeelden:
Uien planter: was hier niet te koop

Deel dit topic

Reacties

brabo
Jan, je schrijft dat het bij je niet te koop zou zijn.
Maar volgens mij is toch altijd alles te koop, eventueel in het buitenland.
Gewoon zorgen dat je de taal spreekt (moet te doen zijn voor je), bestellen en een postzegel erop.
Farmer_
Die renaults zijn meegenomen, heb nog nooit in Ontario een renault dealer gezien.
cs-agrar
spanten lassen is heel iets anders dan zo'n driewieler, weet wat het is..
cs-agrar
leuke foto's, is net of ze hier in de wieringermeer gemaakt zijn. Je hebt niet het idee in Canada te zitten door de niet overdreven grote mechanisatie. Nooit verwacht dat daar ook van die renaultjes reden.
cs-agrar
dacht eerst, lijkt wel foto van m'n buren..
jan w
Waarom heb je de "oude" vooras laten zitten, of haal je na het landwerk het 3 wiel gedeelte er weer vanaf?
anonymous_78
jan , mooi dingdie driewieler , heb je die zelf gebouwt ? met metaal werken vind ik ookleuker als met hout en steen , het is intressanter omdat het meer in het zicht brengt .
metselen brengt ook zicht, maar is vaak zo recht toe recht aan
anonymous_78
lassen is nioet zo'n kunst , door het lassen trekt het ijzer en dan staan de poten wel eens niet zoals ze moesten staan , zelf gehad dat de poten aan 1 kant na het lassen 5 cm hoger op de bout moesten om het zaakje recht te krijgen
jvt
leuk ding die driewieler, maat van mij heeft net een speciale uitvoering van een 7810 (zilveren jubileum) weer van 3 wieler 4 wieler gemaakt; zit in de handel en heeft deze weer goed kunnen verkopen aan een liefhebber..
hookwood
Vertel....
frank b
Geen spanten mogen lassen als je een 3 wieler omgebouwd hebt? Rare jongens daar.
spotmelker
Mooie staaltjes werk Jan. Ik herken overigens wel een "Structural" frame in je uienplanter.
anonymous_153
Mooie grond Jan. Geen steen te zien. Ze doen in Ontario ook veel met no till. Maar jullie ploegen gewoon. Ik ben geen akkerbouwer. Kun je dat even uitleggen aan een leek?
adrie
jan zonderland
Eerst even bedankt aan de persoon die hier een apart topic van heeft gemaakt (Co?).
Had de foto's zelf ter toelichting in een andere discussie geplaatst.
Nu even antwoord op een paar vragen:
Spotmelker: Dat heb je goed gezien, het frame en de wielen zijn inderdaad van een oude structural

Jan W: De normale vooras laten we uiteraard zitten want als het landklaarmaken klaar is dan gaat ie weer gauw op normale wielen en dan weer voor de spuit. Uurtje werk en je ziet er niks meer van. Het ding heeft wel bekijks hier en geen mens die zelf kan bedenken met welk doel we dit gemaakt hebben.

CS Agrar: Die Renaultjes hebben we inderdaad zelf geimporteerd. Oude liefde roest niet. Onze Landini dealer is in de oudheid ooit nog een bezig geweest met Renault maar is niks geworden. In Quebec zijn wel verschillende dealers (grijze import) maar er is geen officiele importeur. Ik hoopte dat Claas hier ook wat zou gaan doen optrekkergebied, naast de hakselaars maar tot op heden nog niet het geval.

Brabo: Ja, alles is te koop maar het moet ook betaald worden en dan moet je het ook nog hier zien te krijgen en dat is naast de kosten ook een heel gedoe.Vandaag toevallig nog een bietenrooiertje gekocht in Nederland voor oud ijzerprijs. Moeten we nog even een container voor zoeken. Samen met iemand anders, das het voordeligste.

Groeten uit CANADA
jan zonderland
Gary,
Over het No Till systeem: Er zijn 2 meningen, of je vind het alles of je vind het niks, ik vind het niks.
Voorstanders zeggen dat je door bewerking veel organische stof verliest en minder bodemleven hebt maar als je je gewasresten niet in de grond brengt dan heb je er ook niks aan. Het breekt gewoon af en er blijft geen humus over. Ik heb nog nooit een worm een maisstok de grond in zien slepen. Het is wel een makkelijk systeem. Het bespaart veel werk aan ploegen en andere bewerkingen. Daarom zijn de grotere boeren vaak ook het meest enthousiast. Toch is er een voorzichtige kentering merkbaar omdat door allerlei veredeling het maisstro steeds slechter verrot en door de grote hoeveelheid die er op het land ligt heeft het nadelen om er zo soyabonen in te zaaien. Het zaad komt minder goed op zijn plek en de grond warmt langzamer op door de isolerende werking van al het stro. Ook droogt het minder snel op in het voorjaar. Naast dat wij voorstander zijn van gewoon ploegen etc (conventional till) is het bij ons ook noodzaak om een schoon zaaibed te hebben om bieten en uien te kunnen zaaien. Maar elke bewerking kost geld maar die kosten denken wij wel terug te verdienen met hogere opbrengsten. Wij hebben eens een proef gedaan met tarwe en ons systeem bracht 7 bushel per acre meer op dan het no till systeem op het zelfde perceel. Dat is $ 28 per acre bij een prijs van $ 4 per bushel. Daar kun je wel wat werk voor doen. Ook is het zo dat veel boeren niet fatsoenlijk kunnen ploegen en daarom kost het vaak 3 tot 4 bewerkingen in het voorjaar om het land zaaiklaar te maken. Dan vindt men no till veel makkelijker. Maar zoals Dr. Zachariasse ooit in de tachtiger jaren ondekt heeft: een goede oogst begint met goed ploegwerk. Was een stokpaardje van een leraar op de landbouwschool destijds en dat is mij bij gebleven.
Heb je meer vragen dan kom er maar mee.
Groeten uit Canada

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's sparen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
14
TREFWOORDEN