Hooglandfarm 'krijgt' een nieuwe vrijloopstal

Binnen de maatschappij zal dierwelzijn binnen een traditionele ligboxenstal steeds vaker ter discussie staan. Door veelal koe-onvriendelijke materialen is de traditionele ligboxenstal nadelig voor het dierwelzijn en -gezondheid.

Daarom is mede door Stalbouw.nl en GICOM de Hooglandfarm ontwikkeld. Hooglandfarm is een innovatieve vrijloopstal met een composteringsbodem van houtsnippers. De koe heeft in dit concept veel bewegingsruimte waardoor zij haar natuurlijk gedrag goed kan uitoefenen. Mede hierdoor zijn er minder problemen met de poot- en klauwgezondheid, met daardoor lagere veeartskosten maar ook een langere levensduur van de koeien.

Het composteringsproces wordt ondersteund middels het frezen van de bodem en door beluchting vanaf onderen door de zogenaamde ‘spigots’. Dit resulteert in een droge en zuurstofrijke bodem. De combinatie van de gecomposteerde houtsnippers met de mest is een goede meststof, wat zorgt voor een goede bodemvruchtbaarheid. Men verwacht bij deze vrijloopstal een ammoniakreductie ten opzichte van de traditionele ligboxenstal, hiernaar zal onderzoek komen in samenwerking met Livestock Wageningen UR.

Op het moment is de stal nog in aanbouw, maar in de loop van dit jaar zal een open dag worden georganiseerd op Hooglandfarm. Al nieuwsgierig? Neem een kijkje op hooglandfarm.nl , betreffende de ontwikkelingen en informatie.





Deel dit topic

Reacties

jani
Interessant concept en duidelijke website!
oldhuus
Hoe gaat het 's winters, overschakelen op potstal stroverspreiden of
jan.1
Is een ander concept als bij Haverman,flinke put en een voerhek,lijkt mij beter te werken.Bouwer Hoes heeft hier ook stal gebouwd,mannen werken snel en goed.
oldhuus
Ik vraag me af hoe groot de kans is op klepsiella-bacterie, die komt namelijk voor in de bodem en normaal gesproken alleen in vervuild zaagsel waarin schors zit (die over de bodem is gesleept), wat te denken van houtsnippers, takken zit altijd grond aan..
Harry uit B
Goh, waar heb ik dit eerder gezien.....

compoststal.nl/
brabo
@Harry uit B

Hoe heb jij eigenlijk die beluchting gemaakt, want ik heb begrepen dat dit niet zo is zoals bij wiersma met een ventilator?
Harry uit B
Bij ons zijn het kunststof mantelbuizen uit de wegenbouw waar we gaatjes in geboord hebben. Kun je zo met de trekker overheen rijden. Raamwerk van buizen heeft een wisselende diameter, naar gelang er lucht nodig is. Een kleine blower draait gedurende de winter s'nachts op nachtstroom. Bij strenge vorst gaat hij trouwens uit. Vorig jaar is de beluchting in maart uitgezet en begin oktober weer aan.In de tussenliggende periode droogde het sterk in vanaf de bovenkant en was beluchten niet nodig.
innovator
@Harry uit B
heeft u foto's van de aanleg, dat geeft misschien een iets duidelijker beeld.
is het in combinatie met houtsnippers? want ik begreep dat in de winter daaar de temperatuur wel hoog moet blijven voor het proces, klopt dat?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , open dag , stal , koeien , koe , ligboxenstal , wageningen-ur , gezondheid , vrijloopstal , houtsnippers , hooglandfarm , stalbouw.nl , klauwgezondheid , meststof en levensduur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0